Палацово-парковий ансамбль Царицино в Москві ➔ Фотографії, історія садиби ✮ Росія 2019

  1. Історія садиби
  2. Архітектура палацового комплексу
  3. Музеї і виставкові зали
  4. Ландшафтний парк
  • Царицино - природний і архітектурний комплекс в неоготичному стилі в південній частині Москви.
  • Комплекс заснований за наказом Катерини Великої в 1776 році, але імператриця так і не жила там, хоча це гідна резиденція монарха.
  • Комплекс включає в себе палац, парковий ансамбль, а також величезні виставкові зали.
  • Музейний комплекс складається з експозицій XVIII століття, археологічної виставки та музею прикладного та декоративного мистецтва.
  • Мальовничий і романтичний ландшафтний парк зі скульптурами і павільйонами - ідеальне місце для прогулянок.
  • Найбільший в Москві світлодинамічний фонтан.
  • Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

    Царицино - заповідне місце на півдні Москви, унікальний історичний, природний і архітектурний ансамбль, перлиною якого є палацово-парковий комплекс споруди другої половини XVIII ст. У наш час цей найбільший парк в межах столиці (його площа майже 400 га) вважається одним з улюблених місць відвідування як туристів, так і жителів столиці. До Царицинському парку примикає Бірюлевская дендропарк, в якому можна побачити рідкісні види дерев і чагарників. За своєю значимістю архітектурні пам'ятники Царицино входять до числа найбільших світових пам'яток, а масштабні виставки, розгорнуті в музеї-заповіднику, дозволять вам зануритися в атмосферу XVIII століття. Палац і сусідні з ним споруди створені в фантазійному стилі неоготики, наслідувати архітектурі середньовічних католицьких соборів XIII-XV ст.

    Історія садиби

    Палацово-парковий ансамбль був закладений в 1776 р за наказом імператриці Катерини II на місці старої садиби XVI в. Цією садибою в різний час володіли представники найбагатших і найвпливовіших аристократичних династій Росії - Годунова, Стрешневой, Голіцини, Кантемирі. Дані археологічних розкопок свідчать, що ще раніше в Царицино розташовувалися поселення древніх мешканців московського краю - слов'янського племені в'ятичів (X-XII ст.).

    Цікава і дивовижна доля палацу. Практично завершений грандіозний комплекс, збудований знаменитим ар Цікава і дивовижна доля палацу хітектором В. І. Баженова, не сподобався Катерині II - вона наказала зруйнувати його і відбудувати «з чистого аркуша»! Спочатку комплекс Баженова складався з сімнадцяти будівель, включаючи два симетричних корпусу - для імператриці і її сина Павла Петровича, майбутнього імператора Павла I. За однією з версій, саме архітектурна рівнозначність корпусів імператриці і спадкоємця, до якого вона сильно охолола за час будівництва, і стала основною причиною невдоволення Катерини II. Сама імператриця ніколи в Царицинському палаці немає жила, а його будівництво завершив вже інший архітектор - М. Ф. Казаков - якраз в рік її смерті. З 1796 р палац стояв без внутрішньої обробки і поступово руйнувався. У XIX-XX ст. Царицино стало популярним місцем відпочинку. Прогулянки на тлі величних останків палацу були одним з улюблених розваг дозвільної публіки.

    Ще з XIX століття розроблялися плани реконструкції Царицино, але втілитися їм судилося тільки в 2007 році, коли був відкритий повністю відтворений Великий Царицинський палац. Також були реконструйовані парк, фонтани, алеї, павільйони та багато інших пам'яток. Сьогодні це не тільки першокласний історичний палацово-парковий комплекс, але і величезні виставкові зали, загальна площа яких становить майже 6000 кв. м.

    Архітектура палацового комплексу

    Це архітектура «галантно епохи». Кожна будівля по-своєму унікальне, а всі разом вони складають розкішний палацовий ансамбль, гідний резиденції європейського монарха XVIII в. Це архітектура «галантно епохи» На прямій алеї, яка проходить від центрального входу в парк, між Верхнім і Середнім Царицинському ставку, перед відвідувачами виростає величний Фігурний міст (1776 г.). Здалеку він нагадує ворота фортеці, обрамлені потужними вежами на потужних білокам'яних підвалинах і стінами, прикрашеними дворогими зубцями ( «ластівчин хвіст», як і на стінах Кремля). По мосту можна пройти від Великого і Малого палаців до церкви і оранжерей. Піднімаючись на нього, ми опиняємося на ажурною галереї, а вежі моста «перетворюються» в напівкруглі ніші.

    Центральне простір перед палацом відкриває прекрасну панораму Царицинського ансамблю - Великий палац з Хлібним будинком і три Кавалерском корпусу. Великий палац являє собою триповерховий будинок, фланкирован по краях баштами з зеленими дахами. Для нього, як і майже для всіх Царицинському будівель, характерне поєднання червоної цегли і білого каменю. Здалеку видно шпилі на його баштах, стрілчасті вікна, арки. Будівля складається з бічних квадратних корпусів з вежами, з'єднаних між собою галереями. В цілому планування палацу нагадує планування резиденцій Царського Села і Петергофа. В ході реставрації відтворені парадні зали палацу - Катерининський і Таврійський. Дуже красива галерея між Великим палацом і Хлібним будинком. Вона була побудована разом з Хлібним будинком в 1784-1785 рр. за проектом В. І. Баженова і складається з двох стін, багато прикрашених декоративними елементами. Хлібна хата - умовна назва, пов'язане із зображенням короваю з сільницею на двох фасадах. Це одне з найбільших будівель ансамблю. Його величезні ворота призначалися для заїзду фур з дровами, харчами, кухонним інвентарем. У кухнях і підвалах Хлібного будинку кипіла господарське життя імператорського палацу, для чого Баженов спроектував майже 40 склепінних приміщень, згрупованих в дві паралельні анфілади. У наш час це кубічну будівлю перекрито скляним куполом, в якому створено атріум і організований концертний зал.

    помідо помідо   мо центрального ансамблю, в Царицино є ще цілий ряд не менш прекрасних будівель мо центрального ансамблю, в Царицино є ще цілий ряд не менш прекрасних будівель. Середній палац був збудований В. І. Баженова спеціально для Катерини II в 1776-1778 рр. Він, як і сусідній Малий палац, знаходиться на високому березі Верхнього Царицинського ставка. Ймовірно, ці палаци будувалися для розваг і відпочинку імператриці. В архітектурному вигляді палаців відчувається поєднання різних елементів: стрілчасті прорізи вікон, шпилі, обеліски, диски і серпи. Будівля Середнього палацу було відреставровано одним з перших і сьогодні використовується для проведення концертів, чому і отримало неофіційну назву Оперний будинок.

    Три невеликих незвичайних павільйону були умовно названі Кавалерском корпусами. Вони стоять уздовж яру біля храму (як то кажуть в документах, «на церковному рву»). Всі корпуси витримані в єдиному стилі «неоготика». Прикрашені коронами, стрілчастимиарками і віконними прорізами, зубцями, кокошники, декоративними фризами і профільованими цеглинками, вони представляють собою справжні шедеври архітектури XVIII століття.

    однією однією   з візитних карток садиби є Фігурні (Виноградні) ворота (1777-1778 рр з візитних карток садиби є Фігурні (Виноградні) ворота (1777-1778 рр.). Ця споруда, можна сказати, втілює весь дух Царицина. Ворота знаходяться в кінці Березовій перспективи - алеї, що йде по березі ставка до палаців. Виноградні ворота є символічною кордоном палацової і паркової частин комплексу, складаються з веж зі стрілчастими вікнами і арки. У центрі під останньою можна побачити різьблену «гроно винограду», завдяки якій ворота і отримали свою назву. Крім того, в парковій частині Царицина є «Великий міст через яр» - масивна споруда, перекинути через яр, що виходить до ставка. Здалеку він вражає своїм потужним виглядом, а деякі його елементи викликають асоціації з католицькими соборами. Його фасади прикрашені дивними символами, що не розгадані досі.

    В кінці изви В кінці изви   листових стежок Царицина варто так званий Храм Церери (альтанка «Золотий сніп»), який прикрашає статуя давньоримської богині родючості Церери (1804 р, архітектор І листових стежок Царицина варто так званий Храм Церери (альтанка «Золотий сніп»), який прикрашає статуя давньоримської богині родючості Церери (1804 р, архітектор І. В. Еготов). На південному острові Верхнього Царицинського ставка знаходяться Русалчин ворота - руінірованном арка, яка мала символізувати давню архітектуру, а на високому пагорбі - дивну споруду архітектора І. В. Еготова, стилізоване під руїну древньої шотландської вежі. Сьогодні тут влаштовано оглядовий майданчик. Крім того, по парку «розкидані» численні фігурні містки і гроти.

    В ансамблі В ансамблі   ь Царицинського парку входить також Храм ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» (XVIII ст ь Царицинського парку входить також Храм ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» (XVIII ст.). У 1722 р його заклав князь Дмитро Кантемір, сподвижник Петра I . Як і багато храмів, церква була закрита в 1932 р і згодом розграбована. У 1990-х рр. храм був відновлений і освячений.

    Музеї і виставкові зали

    Ви можете як прогулятися по парку, так і відвідати його музейний комплекс, в який входять: інтер'єри Великого палацу; археологічна виставка; історичні та художні експозиції, присвячені епосі Катерини II; а також багатющий музей декоративно-прикладного мистецтва, що зібрав величезну колекцію творів з усіх куточків колишнього Радянського Союзу: твори зі скла, кераміки, декоративні тканини, фарфор, предмети народного мистецтва. Цей музей був відкритий в 1984 р - з його створення і починається історія сучасного музею-заповідника «Царицино». Вхід в музейно-виставковий комплекс «Царицино» розташований біля Великого палацу, через спеціальний скляний павільйон. З Великим палацом і Хлібним будинком його пов'язують підземний тунель і атріум, в якому знаходяться гардероб, каси, книжковий магазин і туалети. Великий палац після реставрації був обладнаний ліфтами і сьогодні повністю доступний для всіх категорій відвідувачів.

    У наш час у Великому палаці розгорнуті цікаві тематичні виставки. Перша - «Царицинське давнини. Археологія Царицино »(показує артефакти різних епох, знайдені в ході реставраційних робіт і археологічних досліджень; також тут у вигляді макету представлений Царицинський палац в руінірованном стані) і« Спогад про велику руїну »(показує історію руйнування і реставрації Великого палацу). Тут же проходить виставка «Срібна комора" », що демонструє вироби з дорогоцінних металів, що зберігаються в фондах музею-заповідника, - роботи ювелірних фірм П. Ф. Сазикова, П. А. Овчинникова, К. Г. Фаберже, І. П. Хлєбнікова . А на краєзнавчої виставці «Бувальщина і новь Царицина» представлена ​​історія села Чорна Бруд з часу придбання його Катериною II в 1775 р до початку XX в.

    На другому поверсі Великого палацу розміщена постійна експозиція «Катерина II: золотий вік Російської імперії», присвячена імператриці, її долю і життя На другому поверсі Великого палацу розміщена постійна експозиція «Катерина II: золотий вік Російської імперії», присвячена імператриці, її долю і життя. Тут ви побачите справжні портрети, меблі, порцеляна, зброя і предмети побуту того часу. Не менш цікава і постійно діюча виставка «Шпалери для палацу», що представляє шедеври західноєвропейського художнього ткацтва кінця XVII - XVIII ст. Картини і меблі доповнюють атмосферу палацового інтер'єру епохи. Тут же на площі близько 900 кв. м працює постійна експозиція «Мистецтво великого стилю», що розповідає про радянське декоративно-прикладному мистецтві 1961-1991 рр. (Розділи: «На варті Батьківщини», «Свята і будні», «На просторах великої Батьківщини», «Молодість і спорт», «Мистецтво - народу», «Земля і космос»).

    Пройти в будівлю Хлібного будинку можна з Головного палацу підземним тунелем Пройти в будівлю Хлібного будинку можна з Головного палацу підземним тунелем. У великих приміщеннях Хлібного будинку також проходять постійні і тимчасові виставки. Зокрема, тут розгорнута експозиція «Мистецтво в межах СРСР», що представляє значну частину зборів Музею декоративно-прикладного мистецтва. Ви можете побачити глиняні іграшки, вироби з металу і дерева, народні костюми, ткані вироби, вишивки, твори декоративно-прикладного мистецтва ХХ ст .

    Ландшафтний парк

    Царицино - не тільки пам'ятник архітектури, але і чудовий ландшафтний парк. Він відображає особисті смаки импе Царицино - не тільки пам'ятник архітектури, але і чудовий ландшафтний парк ратріци і дух XVIII століття з його прагненням до ілюзій, грі архітектурних форм. Парк виглядає дуже романтично, місцями навіть загадково. На його території добре збереглися природний рельєф і рослинний світ (тут є рідкісні, ніде більше не зустрічаються види). Є тут і відреставровані будівлі та павільйони, відтворені і очищені ставки, набережні, причали і дамби. Гуляючи по парку, ви побачите численні скульптури. На Середньому Царицинському ставку в літню пору діє найбільший в Москві світлодинамічний фонтан.

    У парку проходять щорічні фестивалі квітів, працюють кінний двір і човнова станція, проводяться екскурсії на електрокарах і фотосесії в історичних костюмах. Цікаві оранжереї музею-заповідника Корольов У парку проходять щорічні фестивалі квітів, працюють кінний двір і човнова станція, проводяться екскурсії на електрокарах і фотосесії в історичних костюмах ино, в яких представлені тропічні рослини, фруктові дерева, пряні трави. Всі експонати підібрані відповідно до асортименту історичних оранжерей Царицино в XVII в. Площа оранжерейного комплексу становить понад 2700 кв. м.

    Царицино надзвичайно мальовничо. Воно вразить вас своєю красою і загадковою історією - і ви ще не раз захочете повернутися сюди!

    © 2016-2019 moscovery.com Оцініть наскільки корисною для Вас була ця стаття.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online