Анічков палац

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Історія Анічкова палацу - історія царських подарунків. Його будівництво почалося за указом щойно зійшов на царський престол Єлизавети в 1741 році. Анічков палац відкриває забудову Невського проспекту подібними будівлями - палацами. Правда самого Невського як центрального проспекту ще не існувало, а за Фонтанкой саме місто вже власне і закінчувався.

Розташований Анічков палац тому виходячи з орієнтації на річку, як основну магістраль, а не на Невський, до якого будівля стоїть боком. Більш того, від Фонтанки до палацу проривають канал з невеликою гаванню біля входу.

Анічков палац будують по черзі три архітектора - розпочинає проект провідний архітектор того часу М. Земцов, продовжує Г.Дмітріев і закінчує Б.Растреллі.

Палац виходить надзвичайно ошатним - розкішна заміська садиба в дусі растреллиевского бароко, з двома флігелями з куполами. Була і своя домова церква в одному з цих флігелів. У центрі головного двору встановлений басейн, на берегах каналу збудовані галереї з колонадами.

Анічков палац оточують фонтанами, садом, квітниками і в такому урочисто-прекрасному вигляді дарують як «розради» вже відставному фавориту А.Разумовскому, просто у Єлизавети Петрівни на той момент з'являється інше сердечне захоплення - молодий красень І.Шувалов. Потім Анічков палац успадковує брат А.Разумовского - Кирило.

Наступна імператриця Катерина, пам'ятаючи про царської традиції обдаровувати фаворитів палацами, викуповує Анічков палац у К.Розумовського і дарує своєму серцевого другу - графу Г. Потьомкіну. У Потьомкіна тоді вже був свій палац - Таврійський, і він розсудив здраво, мовляв, два палаци, напевно, багато, один краще б і продати. Як і надходить - Анічков палац проданий Шемякіну. Катерина не задоволена подібним поводженням з імперським подарунком слідом знову викуповує Анічков палац і дарує ще раз того ж самому Г.Потьомкіну. Палац знову перебудовують по моді - зникає пишність бароко, з'являється строгість класицизму. Однак в 1785 році Анічков палац знову продають, в цей раз в казну. Тут розміщується з 1794 року особиста канцелярія царя - Кабінет Його Імператорської Величності.

Але вже в 1809 році Анічков палац знову дарується з нагоди заміжжя своєї сестри Олександром I. Коли чоловік Катерини Павлівни принц Георг вмирає, вона знову виходить заміж і їде жити до нового чоловіка принцу Вільгельму. Анічков палац перед від'їздом знову продається в казну.

У 1817 році новим господарем стають майбутній Микола I, для якого великий К. Россі ще раз перебудовує весь палац. Він добудовує новий Сервізний корпус і павільйони саду і вписує Анічков палац в єдиний комплекс Александринской площі. Микола влаштовує в Аничковом палаці відомі придворні бали, часто живе тут, в тому числі і при реконструкції зимового палацу .

У 1837 році після його смерті Анічков навіть перейменовують в Миколаївський палац, але назва не приживається.

Ще за життя Миколою Анічков палац знову подарований на весілля своєму синові - Олександру II, а через 25 років вже імператором Олександром II - на весілля наступного спадкоємцю престолу - Олександру III.

Остання господиня Анічкова палацу - мати Миколи II, вдовуюча імператриця Марія Федорівна. На цьому «царська літопис подарунків» Анічкова палацу закінчується, і починається музейне життя - після революції 1917 року тут деякий час існував музей міста. І як останній, теж майже «царський», подарунок Анічков палац дістався петербурзьким дітям - з 1937 року тут розташований найбільший тоді в країні палац Піонерів.

Що ж, не найсумніше завершення долі палацу, що мав в своїй історії стількох господарів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online