Що відбувається з працівниками банку, коли у нього відбирають ліцензію - The Village

  1. Що відбувається в банку після відкликання ліцензії
  2. Анна Каримова
  3. Лариса
  4. Юлія
  5. Що відбувається на ринку
  6. Ольга Чекалдіна
  7. Які фахівці стали не потрібні
  8. Хто активніше шукає роботу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що відбувається в банку після відкликання ліцензії

Що відбувається в банку після відкликання ліцензії

Анна Каримова

екс-віце-президент по PR «Банку розрахунків і заощаджень»

У «Банку розрахунків і заощаджень» я пропрацювала півтора року. Банк середній за розміром (входив в топ-300), працював з такими ж компаніями-середнячками, мав свої ніші: активно видавав гарантії на участь у держтендерах, працював з імпортерами (квіти, вино, фрукти тощо), розвивав мережу терміналів, був, мабуть, єдиним приватним банком, хто мав налагоджені кореспондентські відносини з китайськими банками, здійснював розрахунки в юанях. З кінця минулого року до середини весни цього року банку, як і всім іншим, було вкрай непросто: кредитування та видача гарантій практично зупинилися (у банку був один з найвищих рівнів забезпеченості кредитів заставами, причому кредити видавалися тільки в межах власного капіталу банку, і у власників не було інших бізнесів, які вони фінансували б за рахунок позикових коштів). Але розрахунки проводилися бездоганно, прибуток, хоча і невелика, але була, а нормативи ліквідності зашкалювали. Власники навмисно тримали гроші в готівці і в держпаперах, щоб в разі якоїсь паніки негайно розрахуватися з клієнтами і вкладниками.

Навесні в банку пройшла чергова перевірка Центрального банку, кілька місяців чекали результатів, в общем-то, нічого не віщувало ... Як раптом на спеціалізованому банківському порталі з'явилася інформація, що банк відключений від БЕСП (Банківської електронної системи платежів), що, як правило, означає відкликання ліцензії. Це було в четвер, 30 липня, а в понеділок вранці - новина про відкликання ліцензії у зв'язку з порушенням «антивідмивного» законодавства, за погану боротьбу з обнальщікамі.

Всі були дуже пригнічені: з роботою на банківському ринку зараз погано. Крім того, «Банк розрахунків і заощаджень» ніколи не економив на зарплатах: вона була вище середньої. Та й працювати в банку було цікаво: багато співробітників мали за плечима досвід роботи в декількох банках, в тому числі в найбільших, і цінували цей банк за його мобільність, відсутність бюрократії, реальну клієнтоорієнтованість, словом, найвищу ефективність. Відразу було зрозуміло, що працювати в банку після відкликання ліцензії немає ніякого сенсу. Співробітники стали отримувати тільки оклади без премій, а це десь 20% від попереднього заробітку, тому всі, хто міг, відразу стали шукати роботу, і, в общем-то, велика частина через місяць, а хтось і раніше, нову роботу знайшли.

Співробітники стали отримувати тільки оклади без премій, а це десь 20% від попереднього заробітку, тому всі, хто міг, відразу стали шукати роботу, і, в общем-то, велика частина через місяць, а хтось і раніше, нову роботу знайшли

Лариса

заступник начальника відділу

Я більше року перебуваю у відпустці по догляду за дитиною, відповідно, з літа 2014 року про роботу банку знаю з різних джерел. Відкликання ліцензії став несподіванкою. Подзвонив брат і розповів, що з ранку в новинах інформація про відкликання. Потім почалися СМС і дзвінки від співробітників. Всі були в шоці і, судячи з усього, не очікували такого розвитку подій. Просто прийшли на роботу і дізналися новина з інтернету або по радіо по дорозі в банк. Я з сім'єю тоді була на відпочинку. З приводу працевлаштування питання поки не зовсім актуальний, але, судячи з кількості відгуків, ринок праці в банківській сфері зараз дуже перекошений ... АСВ поки говорить тільки про страхові виплати за вкладами. Інформацію, в тому числі з виплат дитячої допомоги, минулої п'ятниці вони надати не могли. Більш того, минулого тижня відправила їм письмовий запит з важливими мене питаннями, але відповіді немає.

Ситуація проясниться, коли почнуться ліквідаційні процедури. Буде призначено конкурсний керуючий, і з ним щось можна буде обговорити питання «мам в декреті». Згідно із законом нас звільнити не можуть. Інше питання, що коли банк перестане існувати і його виключать з реєстру юросіб, ми також будемо виключені. А поки не розпочато толком процедури банкрутства, ми скорочені бути не можемо.

Юлія

розробник

Все сталося несподівано. Думаю, керівництву банку, звичайно ж, було все зрозуміло, але рядові співробітники нічого навіть не підозрювали. Це правильно - не потрібно створювати паніку. У п'ятницю, 7 серпня, я, як завжди, їхала в тролейбусі, коли на пошту прийшло повідомлення від президента компанії про введення в банку тимчасової адміністрації. Це означає, що зупинені всі рухи грошових коштів і операції заморожені. Наше керівництво повідомило нам, що чекаємо двох варіантів - відкликання ліцензії або санації. У підсумку в середу в серпні вранці прийшло повідомлення про відкликання. Повторюся, до цього моменту ми могли просто здогадуватися, яким буде підсумок. Зарплату ми зазвичай отримували 16-го числа, прямо перед відкликанням. Природно, її не виплатили, і перший платіж за зарплатою був через півтора місяці. У регіонах у працівників не було грошей навіть до роботи доїхати. Після відкликання все виплати узгоджуються з ЦБ, тому затримки зарплати безумовно є. Виплати йдуть до цих пір. Я звільнилася 14 жовтня і поки не отримала виплати.

Ніяких масок шоу, ніяких виступів президента в день відкликання ліцензії не було. Всі займалися своїми справами - намагалися зрозуміти, що буде далі, так як інформації було мало. В першу чергу робота менеджерів була націлена на заспокоєння клієнтів і консультування. А співробітники бек-офісу вирішували питання, що з'явилися всередині компанії через таку ситуацію. Президент компанії спілкувався з нами онлайн через повідомлення в пошті і в особистому внутрішньому блозі компанії. Ми теж подумали, що нас відразу виженуть з офісу. Рухи почалися тільки через місяць, коли почали описувати майно. В цілому в день відкликання все просто сміялися і жартували, тому що були в шоці. У мене особисто нервовий зрив стався, коли я прийшла на фітнес на тренування і хотіла шпурнути якусь гантель в стінку.

Після відкликання робота банку не припиняється - треба ж допомагати клієнтам, я б навіть сказала, робота стає ще інтенсивніше для клієнтського персоналу. Я розробник, моя робота зупинилася, тепер нічого розробляти. З пошуком роботи дуже складно. Відгуків таку кількість, що людям доводиться міняти профіль роботи. На всіх просто не вистачить місць. Особливо складно керівництву і профільним співробітникам. Продавці зможуть знайти роботу і в інших сферах, яка різниця, що продавати: досвід є. Мені пощастило, завдяки досвіду роботи я за рекомендацією влаштувалася в інший банк, але до цих пір велика частина моїх колег без роботи.

Що відбувається на ринку

Що відбувається на ринку

Ольга Чекалдіна

старший аналітик рекрутингового порталу Superjob.ru

У річному еквіваленті обсяги найму банківських працівників знизилися на 29%, активність претендентів зросла на 9%. В результаті конкурс на вакансію з семи чоловік на місце досяг шістнадцяти. Але по окремих спеціалізаціях ситуація виглядає гірше. Найбільше просів попит на бухгалтерів, фінансових аналітиків та контролерів (мінус 48 і 47% відповідно). Серйозно постраждали і найбільші сегменти - кредитування юридичних і фізичних осіб, обсяги найму знизилися на 32%. Разом з тим число резюме в цих двох сегментах залишилося на рівні минулого року. Це говорить про те, що працівники вважають за краще не ризикувати і не виходять на відкритий ринок праці в пошуках кращих робочих місць. У деяких інших сегментах приріст числа резюме виявився значно істотніше. Так, на 38% зросла кількість резюме в банківській бухгалтерії, на другому місці за цим показником із значним відривом «методологія, розробка і продаж корпоративних продуктів» - на 16% більше резюме. Також середні показники за темпами зростання конкурсна активності перевищені в сегментах «застави і проблемна заборгованість», «бек-офіс» і «документарні операції». По інших спеціалізацій показники на рівні середньоринкових або нижче.

Що стосується зарплатних пропозицій, то в період з жовтня 2014 року по жовтень 2015 року ці фірми виросли на 4%. Проте по деяких позиціях відбулося зниження рівня зарплат. Це стосується, наприклад, фахівців з валютних операцій (мінус 6%) і фахівців депозитарію (мінус 4%). Середня зарплатна пропозиція в банківській сфері за даними на кінець жовтня склало 58 тисяч рублів, зарплатна очікування - 57 тисяч рублів.

Які фахівці стали не потрібні

спеціалізація

Динаміка кількості вакансій

банківська бухгалтерія

Фінансовий аналіз і контроль

Застави і проблемна заборгованість

Пластикові карти (еквайринг)

Фінансова звітність

Кредитування юридичних осіб

Кредитування фізичних осіб

Бюджетування і планування

Хто активніше шукає роботу

спеціалізація

Зростання числа вакансій

банківська бухгалтерія

Методологія, розробка і продаж корпоративних продуктів

Застави і проблемна заборгованість

документарні операції

Джерело: Superjob

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online