Кращі вузи країни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Інтерфакс" і "Ехо Москви" другий рік поспіль оцінюють російські вузи. У 2011 році склад досліджуваних вузів було розширено Інтерфакс і Ехо Москви другий рік поспіль оцінюють російські вузи

Фото: ІТАР-ТАСС

Москва. 1 червня. INTERFAX.RU - "Інтерфакс" і радіостанція "Ехо Москви" другий рік поспіль випускають рейтинг вищих навчальних закладів Росії. Перший рейтинг, створений в минулому році, аналізував вузи за двома категоріями: класичні університети і юридичні вузи і факультети, кожна категорія містила по 50 навчальних закладів.

У 2011 році склад досліджуваних вузів було розширено. Крім класичних університетів, до рейтингу включено національні дослідницькі університети (НДУ) - навчальні заклади, в яких одночасно поєднується освітня і дослідницька діяльність.

Цей статус отримали кілька класичних і технічних університетів (в тому числі, МАІ, МФТІ, МЕІ, Томський університет), один будівельний (МІСД), один медичний університет (РГМУ) і один економічний - Вища школа економіки. Всього до рейтингу увійшли 29 НДУ.

Крім того, в зв'язку з тим, що минулий рік був оголошений Роком вчителя, складений рейтинг педагогічних, гуманітарних та лінгвістичних вузів.

Разом рейтинг-2011 налічує 104 університету і 71 педвуз.

Розширення списку досліджуваних вузів зажадало змінити методологію, приділивши більше уваги інноваційної та дослідницької діяльності вузів. Був введений спеціальний критерій "Інновації та комерціалізація розробок". У ньому досліджуються результати інтелектуальної діяльності вузу, в тому числі - отримані патенти на винаходи, ноу-хау, створені малі інноваційні підприємства.

Найбільший вагу в підсумковій оцінці мають оцінки освітнього процесу і науково-дослідної діяльності ВНЗ (по 0,2 бала). Такі критерії, як соціалізаторской, міжнародна діяльність, бренд вузу, розвиток інновацій, оцінені в 0,15 бала кожна.

За рік п'ятірка кращих вузів Росії не змінилася, і навіть розстановка місць в ній залишилася колишньою. Лідерами на ринку освітніх послуг є МГУ, Санкт-Петербурзький держуніверситет, Московський фізтех (МФТІ, тепер має статус НДУ), Російський університет дружби народів. Новосибірський і Томський держуніверситети, теж тепер НДУ, ділять 5-6 місце.

Після перегляду методології в першу десятку увійшли МГТУ ім. Баумана, Санкт-Петербурзький політех (обидва тепер - НДУ), Сибірський федеральний університет.

Рейтинг вузів становить інтерес не тільки для абітурієнтів та їх батьків, яким важливо знати, наскільки якісну освіту пропонує той чи інший вуз. Він стане орієнтиром і для роботодавців, які зможуть звіряти з ним очікування від майбутніх співробітників, вважають розробники рейтингу.

Чи не менше зацікавлені в рейтингу і самі вузи. Порівнявши свої позиції з конкурентами, вони зможуть зрозуміти, що їм треба поліпшити в своїй роботі, щоб зайняти вищий щабель. Державні органи, що відповідають за регулювання освіти в Росії, також зацікавлені в незалежному рейтингу освітніх установ.

"Національний рейтинг російських вузів став затребуваним продуктом. За рік, що минув з випуску нашого першого рейтингу, ми переконалися в популярності сайту, де розміщений рейтинг (www.univer-rating.ru). Сайт активно читають абітурієнти та їх батьки, особливо багато відвідувань було в розпал підготовки до вступної кампанії, - каже керівник дослідницької групи проекту Олексій Чаплигін. - до нас також неодноразово зверталися керівники вузів з проханнями вказати "вузькі місця" в їх роботі ".

"Ми отримали багато відгуків на рейтинг з боку академічної спільноти країни, схвально про нашу роботу неодноразово висловлювалися і керівники органів управління освітою", - додав він.

"Даний проект покликаний сприяти розвитку і підвищенню якості освітніх послуг, а також зміцненню конкурентоспроможності вітчизняної системи освіти, - зазначає заступник генерального директора" Інтерфаксу "Олексій Горшков, - Ми сподіваємося вирішити амбітну і вкрай важливу для розвитку всього освітнього процесу завдання - сформувати постійний національний, а в перспективі - і міжнародний рейтинг вищих навчальних закладів ".

Повна версія рейтингу вузів представлена ​​на сайті www.univer-rating.ru і опублікована в сьогоднішньому номері газети "Відомості".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online