Якими справами займається арбітражний суд?

  1. Стаття на тему: Інші цивільні справи У сучасній судовій системі Росії існують суди різних інстанцій...
  2. Якими справами не займається арбітражний суд?
Стаття на тему: Інші цивільні справи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У сучасній судовій системі Росії існують суди різних інстанцій та юрисдикцій, у кожного свої компетенції і функції, кожен веде справи тільки в рамках своїх повноважень. При цьому те, який саме суд буде розглядати ту чи іншу справу, а отже, до якого саме суду необхідно звертатися в тих чи інших випадках, залежить іноді від тонкощів, невідомих пересічному громадянину або навіть власникам підприємств і фірм. Наприклад, якщо збиток менше певної суми, справу розглядає один суд, якщо більше, то інший. Якщо максимальне покарання суворіше певної міри, то один суд, якщо м'якше - інший. Так само є різниця, хто подає позов і проти кого, юридичні це особи або фізичні.

Розібратися в цьому без звернення до арбітражного адвокату буває украй складно, а вже зібрати необхідні документи - тим більше. Особливо багато питань у економічно активних громадян викликають повноваження арбітражного суду, якими справами займається арбітражний суд, а якими суди загальної юрисдикції різних інстанцій, в яких випадках і хто може подавати позов до арбітражного суду, і яким чином позовна заява повинна бути оформлено.

Якими ж справами займається арбітражний суд?

Існує поширена думка, що між позивачем та відповідачем, тобто, сторонами в арбітражному суді, можуть бути тільки юридичні особи. А спори фізичних осіб вирішують світові судді або суди загальної юрисдикції.

Це не зовсім так.

  • По-перше, арбітражний суд, згідно зі статтею 33 АПК РФ розглядає позови громадян (фізичних осіб), які є учасниками товариств з обмеженою відповідальністю.
  • По-друге, відповідно до ст.4 Федерального Закону Російської Федерації: "Про неспроможність (банкрутство) підприємств" громадяни можуть звернутися в арбітражний суд, щоб визнати підприємство банкрутом.
  • По-третє, арбітражний суд займається справами приватних підприємців, які здійснюють комерційну діяльність без створення юридичної особи.
  • І по-четверте, хоча фермерські господарства і не є юридичними особами, але глава фермерського господарства може вважатися підприємцем і виступати стороною в арбітражному суді після реєстрації згідно п.2. ст.23 ГК РФ.

Однак, саме майнові суперечки між юридичними особами входять в основу компетенції арбітражного суду, як органу судової влади. Тобто, сторонами в арбітражному суді дійсно можуть бути тільки юридичні особи, але за винятком моментів, розглянутих вище.

Найчастіше арбітражний суд займається справами по вирішенню спорів між юридичними особами, пов'язаними з недотриманням умов цивільно-правових договорів, пов'язаних з наданням якихось послуг.

Так само саме арбітражний суд займається позовами, пов'язаними з визнанням прав на власність або з позбавленням таких прав.

Арбітражний суд займається справами про визнання недійсними різних угод, а так само справами по стягненню грошових коштів.

Крім фактичного вирішення спорів між юридичними особами, арбітражний суд займається справами про створення організацій, їх ліквідації або реорганізації. А так же вирішує питання про випадки відмови в реєстрації підприємств.

Справи про банкрутство підприємств і організацій так само є справами, якими займається арбітражний суд.

Спори між акціонерними товариствами і захист ділової репутації теж входить в компетенцію арбітражного суду.

Крім того, згідно з арбітражного процесуального кодексу РФ, позивачами, які захищають інтереси державні і громадські інтереси, можуть виступати державні органи та органи місцевого самоврядування. Так, наприклад, податкові органи, в разі податкових суперечок, можуть подавати позов проти комерційних організацій в арбітражний суд.

Однак, за фактом, органи місцевої влади можуть виступати і в якості відповідачів. У моїй адвокатській практиці був прецедент, коли мені довелося відстоювати в арбітражному суді позов комерційної організації проти підмосковного Комітету з управління майном (Детальніше тут) .

Якими справами не займається арбітражний суд?

Арбітражний суд не займається справами по вирішенню спорів між фізичними особами. Такі справи входять в компетенцію мирового суду, якщо предметом спору є сума до 100 000 руб., І до компетенції суду загальної юрисдикції вищих інстанцій у всіх інших випадках.

Крім того, законний арбітражний процес може бути проведений тільки в разі подачі грамотно підготовленого позовної заяви, в якому вказані посилання на статті закону і правові акти, що мають відношення до справи.

Відповідно до частини 2 статті 127 АПК РФ арбітражний суд не може прийняти до розгляду позови, якщо їх форма і зміст не відповідають статтям 125 і 126 АПК РФ.

В іншому випадку, арбітражний суд може залишити позовну заяву без руху або повернути документи на доопрацювання. Простіше кажучи, арбітражний суд не приймає заяв, складених в довільному порядку.

Інші статті на тему: Інші цивільні справи
Якими справами не займається арбітражний суд?
Якими ж справами займається арбітражний суд?
Якими справами не займається арбітражний суд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online