Страхові внески в ПФР в 2019 році для ІП за себе

  1. Алгоритм розрахунку страхових внесків ІП за себе в ПФР до 2019 року
  2. Розмір внесків ІП за себе в ПФР в 2019 році
  3. Додаткові внески ІП на ОПВ
  4. Куди ІП сплачує внески в 2019 році
  5. Терміни перерахування ІП пенсійних внесків в ФНС
  6. КБК для сплати страхових внесків до ПФР в 2019 році для ІП за себе
  7. Інші види внесків, що сплачуються ІП
  8. Формування платіжного доручення на перерахування внесків
  9. Відповідальність за ігнорування ІП обов'язки по сплаті внесків
  10. Ситуації звільнення ІП від сплати внесків
  11. Індексація страхових внесків
  12. Страхові внески для СФГ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавством визначено, що бізнес-суб'єкт може здійснювати свою діяльність як ІП Законодавством визначено, що бізнес-суб'єкт може здійснювати свою діяльність як ІП. Крім основних відмінностей від роботи за наймом або відкриття юрособи, даний статус має на увазі самостійну сплату підприємцем за себе внесків на своє пенсійне страхування. У 2018-2019 році підхід до їх розрахунками зазнав певних змін, з якими слід ознайомитися.

Алгоритм розрахунку страхових внесків ІП за себе в ПФР до 2019 року

До 2017 року включно розрахунок внесків ІП за себе грунтувався на актуальному показнику МРОТ . Формула обчислення суми за рік виглядала наступним чином:

(Актуальний показник * Фіксована ставка, рівна 26%) / кількість місяців в році * Фактичний термін здійснення ІП своєї діяльності

Під терміном малося на увазі загальна кількість місяців, що минули з дати реєстрації статусу в податковому органі до моменту зняття з обліку. Тобто для особи, зареєстрованої в 2016 році і продовжує функціонувати в 2017 році, цей показник також дорівнює 12 місяцям.

З урахуванням вищенаведених відомостей, розрахунок мав такий вигляд:

((7.500 * півроку) + (7.800 * півроку)) * 0,26 = 23.868 руб. - сума до сплати в ПФР.

Розмір внесків ІП за себе в ПФР в 2019 році

З початку 2019 року законодавцем введено фіксований платіж ВП у Пенсійний фонд за себе, відбитий в ФЗ № 335 від 27.11.2017. Це було зроблено з метою зменшення податкового тягаря на малий бізнес, оскільки розмір МРОТ постійно і неухильно зростав, а з ним збільшувалися і внески, що підлягають сплаті.

У 2019 розмір річного платежу складе 29.354 руб. (За умови, що за звітний період ВП отримав не більше 300.000 руб. Доходу).

Виходячи з положень ст. 403 НК РФ, під річним доходом при різних системах оподаткування розуміється:

  • поставлений дохід (ЕНВД);
  • отримана за фактом виручка (УСНО);
  • отриманий дохід з правом на профвичети (загальний режим);
  • розрахункова вартість патенту (отже, патентна система).

Важливий факт - якщо ІП працює на декількох режимах, підсумовується дохід по кожному.

Якщо ж підприємець відпрацював менше 12 місяців, що розраховується сума корелює з періодом функціонування. Наприклад, якщо ІП Вавілов В.В. пропрацював півроку, розрахунок буде виглядати так:

29.354 / 12 міс. * Півроку = 14.677 руб ..

Страхові внески на ОПВ сплачуються підприємцем навіть в разі, якщо за звітний період він не працював і не мав дохід, оскільки підставою для цього є не фінансовий аспект, а факт постановки на облік в статусі ВП. Це ж актуально, якщо ІП знаходиться в статусі пенсіонера або працевлаштований в сторонньої компанії. Від даного зобов'язання бізнес-суб'єкт остаточно звільняється тільки в разі свого закриття, підтвердженого записом в ІГРІП.

Також зазначена стаття містить відомості стосовно річного платежу на наступний 2020 рік - 32.448 руб ..

Крім цього, визначено максимальна межа пенсійних внесків, що дорівнює фіксованим розміром, помноженому на 8.

Додаткові внески ІП на ОПВ

В цьому році, як і в попередньому, не втратило актуальності правило про сплату підприємцем допвзносов в разі отримання ним за рік більшого, ніж певний законодавчо, доходу. Вони складуть 1 відсоток з різниці між фактичною і зафіксованої сумами. Розрахунок буде наступним:

(Отриманий за рік дохід - 300.000 руб.) * 0,01

Для того, щоб розібратися в механізмі обчислення, слід розглянути наступний приклад.

Річний дохід ІП Кутахіна О.Р., що знаходиться на ОСНО, становить 350.000 руб. Розмір його внесків до ОПС складе:

29.354 руб. + ((350.000 руб. - 300.000 руб.) * 0,01) = 29.354 руб. + 500 руб. = 29.854 руб.

Куди ІП сплачує внески в 2019 році

Крім зазначених коригувань, в тому році мали місце такі зміни: ПФР і ФНС розділили обов'язки з адміністрування пенсійних внесків, через що їх слід перераховувати на рахунки другої держінстанції. Це актуально і в поточному році.

Заборгованість, що є у ІП до 2017 року, яка передбачає, крім іншого, нараховані штрафи і неустойки, як і раніше приймається ПФР. Їм досі контролюється повнота і своєчасність подання даних персоніфікованого обліку.

Терміни перерахування ІП пенсійних внесків в ФНС

Прийняті коригування не торкнулися термінів і періодизації сплати бізнес-суб'єктами фіксованого обсягу коштів на рахунку ФНС. Як і раніше, зробити це слід до 31 грудня поточного звітного періоду.

Важливий факт - за ІП також збереглося право розбити суму обов'язкового платежу до сплати на кілька частин, виходячи зі своїх фінансових можливостей.

Втім, термін перерахування допвзносов продовжений до 1 липня 2019 року.

При деяких податкових режимах внески можуть враховуватися в рахунок податків. Наприклад, ЕНВД дозволяє ІП, сплатив суми в звітному кварталі, прийняти їх до обліку при розрахунку податку. При ССО вони використовуються або в процесі розрахунку авансової виплати по податку, або в кінці звітного періоду в загальному його розмірі.

КБК для сплати страхових внесків до ПФР в 2019 році для ІП за себе

Коди бюджетного класифікатора, за якими підприємець сплачує за себе страхові внески, такі

Інші види внесків, що сплачуються ІП

Крім обов'язкового пенсійного, на законодавчому рівні передбачено обов'язкове медичне страхування, внески на яке також сплачуються бізнесменом. Їх розмір теж фіксований і становить в поточному році 6.884 руб ..

КБК для сплати внесків на ОМС майже ідентичні кодам по ОПС. Однак, є відмінності в цифрах 10-17. Замість послідовності «40061110» використовується «03081013», замість «40062110» - «03082013» і, відповідно, замість «40063010» - «03083013».

Формування платіжного доручення на перерахування внесків

Способів погасити зобов'язання перед ФНС кілька:

  • за допомогою звернення в банк;
  • використовуючи можливості сайту податкової.

Так, здійснення безготівкових розрахунків можливо після відкриття підприємцем банківського рахунку, шляхом заповнення платіжного доручення. При цьому важливо дотримати такі правила:

  • в статусі платника має бути присутня кодування 09 (що означає ІП);
  • ІП проставляється тільки ІПН, оскільки КПП відсутня;
  • особисті дані ІП, фінансові реквізити і номер рахунку записуються без скорочень, так само як і реквізити ФНС, куди перераховуються кошти;
  • КБК платежу без пробілу суцільним рядком фіксується в поле 104, а в наступному - код ОКТМО;
  • далі проставляється абревіатура ТП або поточний платіж;
  • в поле періоду прописується ГД.00.гг (ГД.00.17, наприклад);
  • в «Віді платежу" проставляється 01, в «КОД» - 0;
  • як черговості операції проставляється 5;
  • поля 108 і 109 повинні містити 0, наступне поле залишається порожнім;
  • в якості призначення операції вказується перерахування внеску за певний рік.

Якщо часу на походи в банківські інстанції немає, можна скористатися потужностями порталу ФНС, зокрема, скласти платіжне доручення в електронному вигляді. Для це слід:

  1. відкрити відповідний розділ;
  2. вказати необхідний тип платника податків і розрахунковий документ (за допомогою цього формується квитанція, яка, при бажанні, погашається чи в банки, або на сайті за допомогою електронної валюти);
  3. вказати необхідний КБК (без пробілів, єдиним ланцюжком) і натиснути Enter;
  4. відобразити інформацію про одержувача коштів. Графа «адреса об'єкта залишається порожньою, а ось« Код ИФНС »заповнюється за допомогою вибору необхідної інстанції;
  5. внести відомості про платіж (вказати 09 в графі про статус, ТП - в підставі і так далі, аналогічно пункту алгоритму ручного заповнення документа);
  6. вбити відомості про платника (ПІБ, ІПН, місце розташування);
  7. перевірити ще раз заповнення і натиснути «Сплатити».

При вказівці ІПН на попередньому етапі доступний вибір між оплатою електронними грошима і формуванням квитанції для погашення в банку. При його відсутності можливий тільки другий варіант.

Відповідальність за ігнорування ІП обов'язки по сплаті внесків

Ігнорування законодавчо обумовлених термінів сплати коштів загрожує застосуванням ФНС штрафних санкцій до порушника, що залежать від суми непогашених зобов'язань. Мінімальний їх розмір визначається щодо 1/5 заборгованості. Це актуально, якщо в несплаті був відсутній злий умисел ІП, наприклад, мав місце людський фактор (платник забув про настання дати оплати).

У разі цілеспрямованого ухилення від сплати штраф нараховується за кожен її день. Крім того, може бути розрахована пеня (1/300 ставки ЦБ).

Розмір штрафу може бути знижений (на практиці - мінімум в 2 рази) після судових розглядів за умови, що ІП довів нездоланність обставин, що зумовили несплату (наприклад, серйозне медичне втручання). Втім, пеня зменшена бути не може. Її належить сплатити в повному обсязі.

Ситуації звільнення ІП від сплати внесків

Ст. 403 НК РФ передбачені такі випадки призупинення перерахування внесків на пенсійне та медстрахування:

Індексація страхових внесків

Згідно з відповідними урядовими рішеннями, фіксований розмір внесків з наступного року буде індексуватися (швидше за все, випереджаючи інфляцію).

Страхові внески для СФГ

З початку поточного року коректувань піддався і алгоритм визначення внесків для глав і членів КФ. В цілому по господарству вони розраховуються шляхом множення фіксованого розміру на кількість членів.

Підсумовуючи вищенаписане, можна зробити висновок про те, що в 2019 р ІП повинен сплатити фіксовані внески за себе в ФНС (раніше -в ПФР) і на ОМС. У минулому ж році сума перших розраховувалася на підставі МРОТ. На це слід звертати увагу, перш ніж здійснити оплату у визначений термін.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online