Соціальні внески у Франції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Франції досить заплутана і часто змінюється система соціальних внесків. В даний момент (з 01 січня 2013 року) сумарна ставка внесків становить 15,5%. Платить ці внески за працівника роботодавець, але завжди вказує в розрахункових відомостях суму сплачених внесків, тому працівник завжди бачить скільки внесків він сплатив. При влаштуванні на роботу розмір заробітної плати завжди вказується до вирахування соціальних внесків. Податок на доходи, в свою чергу, розраховується з суми доходу вже за вирахуванням соціальних внесків.

Звичайно ці 15,5% набагато менше загального розміру внесків в 30%, встановленого в Росії. Чому ж французи незадоволені і вважають їх занадто високими. Вся справа в тому, що ще кілька десятиліть тому система формування соціальних внесків у Франції була принципово інша і будувалася на індивідуальних внесків, тобто кожен збирав внески для себе. Але, починаючи з 1993 року, під тиском складної демографічної ситуації і зростання дефіциту бюджету соціального забезпечення уряд Франції був змушений кардинально змінити систему.

Але зміни намагалися вносити поступово. Наступний малюнок ілюструє поступова зміна загальної ставки соціальних внесків у Франції за роками:

CSG - Contribution sociale généralisée (общійсоціальнийвзнос). З 1 січня 2005 року і до теперішнього часу (2013 рік) ставка становить 8,2%.

Був введений з 1991 року законом про державний бюджет. Спочатку становив 1,1% з заробітної плати або аналогічного доходу. 1 липня 1993 року ставка зросла до 2,4%, а з 1 січня 1997 року по 3,4%. З 1 січня 1998 року збільшено до 7,5% і поширений також на деякі інші "нетрудові" доходи (наприклад від інвестицій).

CRDS - Contribution pour le remboursement de la dette sociale - Взносвпогашеніесоціальнойзадолженності. Ставка цього внеску становить 0,5%.

Був введений в 1996 році тимчасово на 13 років. У 1998 році було продовжено до 18 років за законом про фінансування соціального забезпечення. Але законом від 13 серпня 2004 став безстроковим. База для оподаткування така ж як і CSG. І так само зменшує базу з оподаткування з податку на доходи.

Додаткові соціальні внески на 01 січня 2013 року загальними розміром 6,8% складаються з:

Загальний соціальний внесок (Le total Pr é l è vement social) становить 4,5%, з них 2% не вираховуються з оподатковуваної бази з податку на доходи.

Історія цього внеску починалася з 2%, потім з 01 січня 2011 року збільшено до 2,2%, через нетривалий час з метою жорсткої економії був прийнятий додатковий бюджет на 2011 рік і ставка внеску збільшена до 3,4%. З 01 липня 2012 року ставку ще раз збільшили вже до 5,4% за рішенням Ніколя Саркозі. Потім Законом про фінансування соціального забезпечення з 01 січня 2013 року ставка була знижена до нинішніх 4,5%. Розподіл цього внеску здійснюється наступним чином: 0,4% в фонд солідарності літніх, 1,3% в погашення Фонду соціального заборгованості, 2,75% в Фонд національного пенсійного страхування працівників; 0,35% до Національного фонду родинних допомог.

Внесок на солідарність (pr é vement de solidarit é) становить 2%, до 01 січня 2013 року застосовувався тільки до доходів від інвестицій і інших (нетрудових) доходів. Але починаючи з 01 січня 2013 року по Закону про фінанси застосовується до всіх доходів.

Додатковий внесок (contribution additionnelle) становить 0,3%, це теж так звана «солідарність» (solidarité) введений після літньої спеки 2003 року і стягується з 01 липня 2004 року на солідарності для індивідуальної автономії престарілих та інвалідів. База для справляння така ж як і основний соціальний внесок.

Джерела інформації: www.impots.gouv.fr , www .fr.wikipedia.org , Www. cbanque. com

При використанні матеріалів зі сторінок сайту, необхідно вказати пряме посилання на джерело. печатка

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online