Розрахунок пені за прострочення платежу по податках в 2019 році

  1. Що таке пеня?
  2. Коли вона не нараховується?
  3. Формула і порядок розрахунку
  4. Пені за страховими внесками
  5. Інші прострочені внески
  6. приклади розрахунку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податки - обов'язковий платіж в казну нашої держави Податки - обов'язковий платіж в казну нашої держави. Це основа фінансової системи країни. Кожен з нас знає, що необхідно сплатити податки вчасно, інакше чекають неприємності. Одна з них - нарахування пені за прострочення платежу. Це свого роду гарантія виконання податкового зобов'язання.

Але як дізнатися, яку суму потрібно сплатити за кожну конкретну прострочення? Давайте розберемося, що ж таке пеня, коли її нараховують, як це роблять, розглянемо формулу для її розрахунку.

Зміст статті

Що таке пеня?

Пеня є один з видів штрафних санкцій. Її нарахування відбувається щодня, за кожен прострочений день по платежу. Пеня забезпечує виконання зобов'язання зі сплати податків, адже ніхто не хоче, щоб його борг зростання з кожним днем. Не мине й місяця, як сума значно збільшиться. Тому і рекомендують оплачувати податкові збори вчасно і не затягувати процес оплати.

Варто особливо підкреслити такий момент: пеня нараховується абсолютно на всі види регіональних, федеральних і місцевих зборів, а також на податок за ввезення на російську територію товарів.

Ухилення від сплати пені не обіцяє нічого хорошого, її можуть стягнути в примусовому порядку з рахунку або за рахунок майна.

Про те, що загрожує за несплату податків - на наступному відео:

Коли вона не нараховується?

Податок вважається сплаченим тоді, коли в банківську установу направлено доручення про те, що грошові кошти є перерахованими. За правилом в цьому випадку пеня не нараховується. Але є кілька виняткових випадків, коли вона не нараховується, незважаючи на прострочення оплати податку. Їх всього три:

  1. Перший - причина несплати податку полягає в блокуванні розрахункового рахунку фізособи судовим або податковим органом, а також у випадках арешту майна. Узагальнено кажучи, рахунок або майно заморожені, а значить заплатити податок неможливо. Це і є об'єктивна причина, яка звільняє від пені.
  2. Другий випадок - недоїмка податку пов'язана з письмовим роз'ясненням податкової інспекції. Такі роз'яснення дані конкретному платнику податків або певного кола осіб. Але якщо подібні рекомендації або документи взяті не з офіційного сайту ФНС, а з будь-якого недостовірного джерела, то пеня нараховується в повному обсязі.
  3. Третій випадок - це помилка в податковій декларації, яка і стала причиною заниження податку. З залишилася несплаченою суми не буде стягуватися пеня, якщо до того, як закінчиться термін камеральної перевірки, ви заплатите відсутню суму податку та подасте уточнену декларацію. Деякі складають уточнення, але при цьому не платять сам податок. У цьому випадку пеня буде продовжувати нараховуватися.

У цьому випадку пеня буде продовжувати нараховуватися

Формула і порядок розрахунку

Пеня розраховується досить просто Пеня розраховується досить просто. Починається її розрахунок з дня, наступного за днем ​​настання обов'язку сплатити податок, тобто від останнього дня, коли законодавством передбачено обов'язок заплатити збір. Пеню нараховують на кожен день прострочення, її розмір - 1/300 від ставки рефінансування. Ця ставка є постійною величиною, раз в кілька років її переглядають. На сьогодні її розмір дорівнює 8,25%. Такий розмір встановлений ще з 2012 року. Для точності розрахунку ставку перевіряють на сайті Центробанку РФ.

Для розрахунку пені необхідно здійснити кілька нескладних алгебраїчних дій за формулою:

Пеня = сума податкової заборгованості * кількість днів прострочення * ставка рефінансування (8,25%) * 1/300.

Якщо вам незвично вважати вручну, то можна спробувати і з допомогою калькулятора в Інтернеті. Ви вбиваєте необхідні дані, а далі калькулятор все зробить за вас. на офіційному сайті ФНС РФ представлений зручний і простий сервіс. Спочатку ви в календарі ставите дати початку і закінчення періоду, за який вважаємо заборгованість, потім вказуємо в спеціальному віконці її суму і натискаємо кнопку розрахувати. Вашій увазі буде представлена ​​сума пені в рублях, а також її розшифровка.

Є й інші сайти, знайти їх не складе труднощів, ви можете просто задати такий запит в будь-який пошуковик.

Пені за страховими внесками

Страхові внески сплачують щомісяця, перераховуючи відповідну суму в фонд, аванси для них не передбачені Страхові внески сплачують щомісяця, перераховуючи відповідну суму в фонд, аванси для них не передбачені. Сплатити страховий внесок необхідно до 15-го числа місяця, наступного за що сплачуються місяцем. Якщо оплата не проведена, то з 16 числа починається розрахунок пені. Його формула аналогічна формулі для розрахунку по податках.

Пеня = необхідна сума страховий внесок * число прострочених днів * ставку рефінансування * 1/300.

Причинами, які дозволяють уникнути нарахування пені, можуть бути блокування рахунків організації або арешт майна.

Інші прострочені внески

Є ще одна категорія - прострочення авансових платежів з податку. Деякі податки необхідно платити авансом за податковий період. Зверніть увагу, що запізнення з перерахуванням тягне за собою нарахування пені на прострочений авансовий платеж. Організації повинні платити авансом такі види зборів:

  • На прибуток. Його платять поквартально, за півроку і 9 місяців. Розрахунок ведеться на основі суми прибутку, аванс - на основі ставок і прибутку наростаючим підсумком.
  • На майно. Аванс дорівнює 1/4 * ставку податку * середню вартість имущества. Платити його потрібно в кожному звітному періоді.
  • Транспортний. Формула його розрахунку = 1/4 * податкову базу * ставку податку. Заплатити податок слід в першому, другому і третьому кварталі.
  • Земельний. Аванс платять платники податків, у яких звітний період - це квартал. Податок дорівнює 1/4 * кадастрову вартість * ставку податку.

Податок дорівнює 1/4 * кадастрову вартість * ставку податку

приклади розрахунку

Для наочності наведемо кілька прикладів розрахунку пені. Отже, припустимо, що ви прострочили сплату земельного податку, замість 15 лютого заплатили 4 березня (рік не високосний). Кількість днів простроченого платежу одно 17. Податок становить 12 тисяч рублів.

Розрахунок проводимо за формулою, описаною вище:

Пеня = 12000 * 17 * 0,0825 * 1/300 = 56,10. Пеня вийшла 56 рублів і 10 копійок.

Увага, при розрахунку пені ставку рефінансування переводять із відсотків, розділивши її на 100. 8,25% / 100 = 0,0825.

Ще один приклад: податок на додану вартість потрібно заплатити 20 березня в розмірі 22 тисячі рублів. Прострочення починається 21 березня. Заплатили ми 30 березня, значить кількість прострочених днів - 10. Пеня = 22000 * 10 * 0,0825 * 1/300 = 60,5 рублів.

Оплачувати найкраще разом і основну суму боргу, і нараховану пеню. Своєчасно сплачуйте податки і збори. Якщо ж щось не вийшло, і ви не зробили це вчасно, то постарайтеся оплатити борг якомога раніше, щоб максимально зменшити розмір нараховується пені.

Що таке пеня?
Коли вона не нараховується?
Але як дізнатися, яку суму потрібно сплатити за кожну конкретну прострочення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online