Хто звільняється від сплати внесків за капітальний ремонт у 2018 році, пільги

  1. Внесок на капремонт - закон
  2. Хто звільнений від сплати за капремонт
  3. Категорії пільговиків 2019
  4. Хто ще і в яких випадках може не платити за ремонт
  5. Як отримати пільгу (покрокова інструкція)
  6. Компенсація за капремонт - кому покладена і як отримати
  7. Що буде, якщо не платити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Крім щомісячних платежів за спожиті ЖКП і найм / обслуговування житла, власники квартир повинні оплачувати внески на капітальний ремонт свого будинку, який є необхідним для підтримання будинку в нормативному і безпечному для людей стані, відновлення зношеного обладнання, комунікацій, конструктивних елементів.

Внесок на капремонт - закон

Обов'язок нести витрати на своє житло, покладено на власника цивільним законодавством (ГК РФ), а обов'язок регулярно оплачувати капітальний ремонт загальних приміщень в багатоквартирних будинках - ще й Житловим кодексом ( ст. 169 ЖК РФ ). Засоби вносяться власниками: за куплену або приватизовану квартиру - приватними особами, а за муніципальне житло - місцевою владою (ОМСУ / муніципалітетами).

Витрати на капремонт зазвичай дуже високі, тому кошти на нього акумулюються протягом деякого часу (від декількох років і довше), накопичуючись на спеціальному рахунку МКД, або в фонді капремонту регіону, визначеного відповідно до законів суб'єкта РФ. У першому випадку платити необхідно в терміни, встановлені для оплати за житло / ЖКП ( ст. 175 ЖК РФ ), Або в терміни, визначені зборами власників МКД. Якщо ж кошти збираються у регіонального оператора - то платять за платіжками цього оператора, згідно з регіональними нормам.

Як з будь-якого правила є винятки, так і тут є свої особливості. У ряді випадків, власникам житла надаються пільги по платежах, або в зв'язку з технічним станом будинку або правовим становищем, самі внески не сплачуються.

Хто звільнений від сплати за капремонт

Капітальний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку проводиться за рахунок власників Капітальний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку проводиться за рахунок власників. Відповідно, якщо квартира (житлове приміщення) знаходиться в муніципальній власності і здається за договором соцнайма, наймач звільнений від платежів на капремонт (ці відрахування здійснює муніципалітет).

Інші наймачі (орендарі) квартир також не повинні відраховувати внески, оскільки це обов'язок власника нерухомості.

Крім того, Житловий кодекс (п. 2 ст. 169) встановлює, хто звільняється від сплати капітального ремонту. Чи не робляться відрахування у випадках, коли:

  • будинок є аварійним (визнаний їм в порядку, визначеному законодавством РФ) і підлягає знесенню;
  • земля під будовою (будинком) вилучається для державних / муніципальних потреб, і всі квартири будуть вилучатися.

У зазначених випадках ні про яке капітальному ремонті будинку в майбутньому вже не йдеться, тому і платежі не виробляються.

Категорії пільговиків 2019

Законодавством передбачено не тільки випадки звільнення від внесків, але і надання пільг по ним для окремих категорій громадян. З 2016 року в законодавство Російської Федерації внесено поправки, що торкнулися списку пільговиків по платежах на капітальний ремонт (статті 169 ЖК РФ, Закон № 181-ФЗ «Про соцзахист інвалідів»). Також пільги передбачені ч. 21 ст. 169 ЖК РФ.

Пільги надаються:

  • Інвалідам. Інваліди 1 та 2 груп, а також особи, які мають на утриманні дітей-інвалідів та самі такі діти-інваліди вносять тільки половину суми, що залишилася половину платить (компенсує) держава.
  • Малозабезпеченим громадянам. Такі громадяни мають право оформити субсидію на оплату ЖКП і внесків на капремонт, за умови, що платежі за житло, ЖКП та капремонт перевищують певну частку в їх сімейному доході, встановлену в кожному конкретному регіоні РФ. Тобто частина внесків буде вноситися відповідними бюджетами (регіональним, муніципальним) у вигляді субсидії, а частина, не покрита субсидією, повинна оплачуватися громадянами самостійно.
  • Ветеранам та учасникам ВВВ, ветеранам праці, реабілітованим особам, громадянам, які зазнали радіаційного опромінення.
  • Багатодітним сім'ям.
  • Одиноким власникам житла-пенсіонерам, які не працюють (при досягненні 70-річного віку - половина внесків, після 80 років - звільняються від сплати за капремонт повністю).
  • Сім'ям пенсіонерів, які мають своє житло (з 70 років - половина, а після 80 років - на всі 100%).

Важливо: пільги за капремонт пенсіонерам надаються, коли на виконання федерального закону прийняті місцеві нормативні акти, тобто місцеві закони, що передбачають надання цих пільг даним особам.

Крім того, слід пам'ятати, що сама пільга не скасовує обов'язки оплачувати не покриту нею частину внесків на капремонт житла для всіх категорій населення.

Хто ще і в яких випадках може не платити за ремонт

згідно ст. 170 ЖК РФ при досягненні мінімального необхідного розміру фонду капремонту багатоквартирного будинку, власниками може бути прийнято рішення про призупинення фінансування (сплати внесків). При цьому плата продовжує стягуватися тільки з осіб, за якими є заборгованість по внесках.

Чи не оплачуються внески власниками квартир в будинках, не внесених до регіональної програми ремонту і модернізації.

Після внесення зданого в експлуатацію будинку в програму капремонту, платежі починають сплачуватися не пізніше п'ятирічного терміну після включення будинку в програму. Для будинків, які не є новими (новобудовами) обов'язок сплати виникає після закінчення 8-місячного терміну включення в програму.

Як отримати пільгу (покрокова інструкція)

Щоб отримати пільги по внесках на капремонт, так само, як і з оплати ЖКП, громадяни повинні звернутися із заявою в житловідділ, відділ по субсидіях свого муніципального освіти. Порядок оформлення субсидії встановлений ст. 159 Житлового кодексу, Постановою Уряду РФ № 761 від 14.12.2005 (актуально і станом на 2019 рік).

При розрахунку субсидій важливо врахувати кілька нюансів:

  1. Субсидії та пільги надаються тільки особам, які не мають боргів по оплаті житла і ЖКП, тому перед оформленням пільг необхідно сплатити заборгованість (при її наявності);
  2. Необхідно уточнити чи входить багатоквартирний будинок в програму капремонту (такі відомості можна взяти в регіональному фонді капремонту або в керуючої компанії);
  3. У місцевому відділенні соцзахисту або в багатофункціональному центрі отримати документи, що підтверджують право на пільгу (відповідно до категорії, до якої відноситься громадянин).

Потім слід зібрати комплект документів для отримання субсидії. Він включає:

  • Паспорти власників житла і членів їх сім'ї (копії та оригінали);
  • Документи, що підтверджують приналежність до певної категорії пільговиків (наприклад, пенсійне посвідчення, посвідчення ветерана і т. Д.);
  • Квитанція про оплату внесків на капремонт (сплачених до моменту звернення за пільгою);
  • Довідка про доходи (в тому числі членів сім'ї);
  • Домова книга або довідка з місця проживання (при зверненні в МФЦ не знадобиться, так як буде отримана без участі заявника);
  • Довідка про відсутність боргів по ЖКП;
  • Заява, в якому слід вказати номер особового рахунку для перерахування субсидії.

Без цього, звільнити себе від плати за капітальний ремонт не вийде.

При позитивному рішенні про надання пільги, субсидія буде перераховуватися на зазначений заявником особовий рахунок. Оформити пільгу можна як особисто, так і через довірену особу (за наявності довіреності) в МФЦ, відділі соцзахисту, на порталі держпослуг ( https://www.gosuslugi.ru/ ).

Компенсація за капремонт - кому покладена і як отримати

Поправки в ЖК РФ (прийняті Законом № 399) надали пільговикам федерального і регіонального рівнів право на компенсацію внесків на оплату капремонту. Така компенсація може бути як повною, так і частковою, і надається на заявної основі.

До федеральним пільговикам віднесені інваліди (в тому числі діти-інваліди) та ветерани.

Для регіональних пільговиків багато що залежить від законів, прийнятих в кожному регіоні (суб'єкт РФ). В основному, це громадяни, які досягли 70-80 річного віку. Компенсацію внесків на капремонт в регіонах зазвичай розраховують виходячи з нормативу площі (54 кв. Метра на самотню людину, 36 кв. Метрів на сімейного), за умови, що громадянин прописаний і буде проживати в житловому приміщенні, на яке надається компенсація.

Важливо пам'ятати, що якщо громадянин відповідає відразу декільком категоріям пільговиків, він має право вибрати лише одну, яка йому вигідніше. До того ж, якщо у власності у громадянина є кілька квартир / житлових приміщень, компенсуються внески тільки на одне з них.

Що буде, якщо не платити

При несплаті внесків на капітальний ремонт, на суму заборгованості, що накопичилася нараховується пеня (1/300 ставки рефінансування Центробанку РФ за кожен день прострочення). Це визначено ст. 255 ЖК РФ.

При істотній простроченні платежу, організація -держатель рахунку на капремонт має право звернутися до суду із заявою про стягнення заборгованості. В такому випадку утримання можуть проводитися за виконавчим листом (судовими приставами).

Важливо пам'ятати, що при наявності заборгованості в два місяці, зупиняється дія пільг для будь-якої категорії громадян (до моменту ліквідації заборгованості).

Внески на капітальний ремонт входять в структуру платежів за житло, відмовитися від їх сплати за бажанням громадянина не можна. Тому, якщо є можливість підтвердити свою приналежність до пільгової категорії, варто скористатися цим заходом соціальної підтримки, зменшивши таким чином навантаження на бюджет сім'ї.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online