Єдиний податок 2012: як правильно платити?


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміни до Податкового кодексу України значно впливають на роботу підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування.

По-перше, з 1 січня в Україні перестав існувати фіксований податок - підприємці, що працюють на ринках, відтепер повинні отримати в податковій свідоцтво платника єдиного податку. Зробити це можна до 1 червня 2012 року - до цієї дати залишаються дійсні раніше видані свідоцтва та патенти старого зразка.

Спрощенців буде легше контролювати - TRUST.UA

По-друге, продовжено термін переходу на "спрощенку": заяву про перехід на єдиний податок з 1 січня 2012 року можна було подати до 25 січня цього року. Причому в наступному році робити цього не доведеться - свідоцтво про сплату єдиного податку тепер зробили безстроковим. При цьому у підприємця залишилося право раз на рік міняти систему оподаткування - звертатися в податкову потрібно лише в цьому випадку.

По-третє, підприємців розділили на чотири групи, в одну з яких включили і юридичних осіб, які знову набули право працювати на спрощеній системі оподаткування.

По-четверте, змінилися ставки податків для різних груп, які тепер залежать від річного обороту, кількості найманих працівників та сфери діяльності.

Ще одна зміна - поліпшили соцзахист підприємців, яким тепер надали право йти у відпустку або на лікарняний.

А найголовніша зміна - підприємцям-фізособам дозволили працювати з ПДВ і скасували заборону для юросіб відносити послуги спрощенців на валові витрати.

Рада знизила вдвічі податки спрощенцям і різко підвищила ліміти ..

Як змінився податок

Повторимося. Головна зміна в податковому законодавстві, з яким підприємцям необхідно розібратися, стосується диференціації платників податків. Підприємців, які працюють на спрощеній системі налогобложения, розділили на чотири групи в залежності від доходів, кількості найманих працівників та видів діяльності.

1 група. Фізичні особи-підприємці, які не використовують найману працю і здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринку або надають побутові послуги населенню. Річний обсяг доходу не повинен перевищувати 150 тис. Грн.

2 група. Фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та (або) населенню, виробництво та (або) продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. При цьому не використовують найману працю або кількість найманих працівників не перевищує 10 осіб, а річний обсяг доходу не перевищує 1 млн грн.

У цю групу не входить фізичні-особи підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі-продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Такі підприємці можуть належати виключно до 3 групі платників податків, якщо відповідають вимогам, встановленим для неї законодавством.

3 група. Фізичні особи-підприємці, які не використовують найману працю, або кількість найманих працівників у них не перевищує 10 осіб. Обсяг доходу не перевищує 3 млн грн.

При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платниками єдиного податку - фізичними особами, які не враховуються працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці по догляду за дитиною.

4 група. Юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми, якщо середня кількість працівників у них не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу - 5 млн грн.

Не можуть бути платниками єдиного податку фізичні та юридичні особи, які здійснюють деякі види діяльності, перелік яких встановлений ПКУ, а також:

  • - суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам-неплатниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%;
  • - представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи - неплатника єдиного податку;
  • - фізичні та юридичні особи - нерезиденти;
  • - суб'єкти господарювання, які на день подання заявки про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).

Ще один важливий момент: платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за поставлені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій або безготівковій). При цьому, платники єдиного податку 1, 2 і 3 групи не використовують реєстратори розрахункових операцій.

ставки податку

Ставка єдиного податку встановлюється, як і раніше, або у фіксованому розмірі, або у відсотковому відношенні від доходу підприємця. Однак тепер розмір фіксованих ставок єдиного податку буде залежати від розміру мінімальної заробітної плати.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та місцевими радами для фізичних осіб-підприємців у відсотках від мінімальної заробітної плати:

  • - для 1 групи платників єдиного податку - від 1 до 10% мінімальної заробітної плати (т. Е. Орієнтовно від 10 до 100 грн.);
  • - для 2 групи - від 2 до 20% мінімальної заробітної плати (т. Е. Приблизно від 20 до 200 грн.).

Ставка єдиного податку в процентному відношенні від доходу встановлюється для 3 і 4 групи платників податків:

  • - 3% від доходу - у разі сплати ПДВ;
  • - 5% від доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Ставка єдиного податку для платників 1, 2 і 3 групи становить 15% від:

  • - суми перевищення обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників податків;
  • - доходу, отриманого від діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку 1 і 2 групи;
  • - доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено для платників єдиного податку;
  • - доходу, отриманого від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Для 4 групи платників єдиного податку ставка податку встановлюється в подвійному розмірі (6% + ПДВ або 10%):

  • - від суми перевищення обсягу доходу;
  • - від доходу, отриманого внаслідок застосування іншого способу розрахунків (не в грошовій формі);
  • - від доходу, отриманого від провадження діяльності, не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

У разі здійснення платниками єдиного податку 1 і 2 груп декількох видів діяльності, або здійснення ними діяльності на території декількох населених пунктів, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи платників єдиного податку.

Порядок звітності та оплати

Податковим звітним періодом для платників єдиного податку 1 групи є календарний рік, для платників податків 2,3 і 4 групи - календарний квартал.

1 і 2 група повинні будуть оплачувати єдиний податок авансовим платежем пізніше 20 числа поточного місяця. Такі платники податків можуть оплатити єдиний податок авансом за весь звітний період (рік або квартал), але не більше, ніж до кінця поточного року.

Для 3 і 4 групи платників податків встановлено інший термін сплати єдиного податку - протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за звітний квартал.

Платники єдиного податку 1 і 2 груп, які не використовують найману працю, звільняються від сплати єдиного податку протягом 1 календарного місяця на рік на час відпустки, а також на період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо хвороба триває 30 і більше календарних днів.

Платники єдиного податку будуть звільнені від сплати таких податків:

  • - податку на прибуток;
  • - прибуткового податку в частині доходів, отриманих в результаті господарської діяльності фізичної особи;
  • - ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт, послуг, місце постачання яких розміщено на митній території України, крім платників податків обрали ставку єдиного податку 3%;
  • - земельного податку, крім земельного податку за ділянки, які не використовуються для здійснення підприємницької діяльності;
  • - збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності;
  • - збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Як бачимо, платник єдиного податку не звільняється від сплати єдиного соціального внеску.

У разі ввезення товарів на митну територію України податки, збори і мита оплачуються платником єдиного податку на загальних підставах.

Необхідно також знати, що в законі встановлюється відповідальність за несвоєчасну сплату фізособою-спрощенцем авансового внеску. За це з підприємця буде стягуватися штраф у розмірі 50% ставки податку. Також визначено порядок оподаткування доходів у разі, якщо вони перевищили встановлені максимальні доходи для кожної групи: для першої-третьої груп така ставка становить 15%, для четвертої - подвійна ставка.

Депутати догодили спрощенцям - TRUST.UA

"Урізані" види діяльності

Стаття 291.5 даного закону чітко регламентує види діяльності, де не може застосовуватися спрощена система оподаткування. це:

  • гральний бізнес,
  • обмін іноземної валюти,
  • виробництво, експорт, імпорт і продаж підакцизних товарів (за винятком роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів) і
  • діяльність фізичних осіб, пов'язана з роздрібною торгівлею пивом і столовими винам);
  • видобуток, виробництво та реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; видобуток і реалізація корисних копалин;
  • діяльність у сфері фінансового посередництва (крім діяльності у сфері страхування);
  • діяльність в управлінні підприємствами, в наданні послуг пошти та зв'язку;
  • з продажу предметів мистецтва та антикваріату, проведення гастрольних заходів;
  • діяльність у сфері аудиту;
  • здійснення технічних випробувань та досліджень;
  • надання в оренду земельних ділянок, загальна площа яких перевищує 0,2 га, а також житлових приміщень, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів і нежитлових приміщень, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів. (На останню цю норму слід звернути увагу власникам міні-готелів, які працювали на спрощеній системі оподаткування).


Працювати на спрощеній системі також заборонено:

  • - страховим брокерам,
  • - банкам,
  • - кредитним спілкам,
  • - лізинговим компаніям,
  • - довірчим товариствам,
  • - страховим компаніям,
  • - інвестфондам і компаніям,
  • - установам накопичувального пенсійного забезпечення,
  • - іншим фінансовим установам, визначеним законом,
  • - реєстраторам цінних паперів;
  • - суб'єктам господарювання, у статутному капіталі яких є сукупність частин, які належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, що дорівнює або перевищує 25%;
  • - представництвам, філіям, відділенням та іншим підрозділам юридичних осіб, які не є платниками єдиного податку,
  • - а також нерезидентам і суб'єктам господарської діяльності, які мають податковий борг.

Справедливості заради треба сказати, що в законі є і приємні для підприємця норми. Серед них - право на місячну відпустку, на час якого він звільняється від сплати єдиного податку. Ця норма діє і в разі перебування підприємця на лікарняному протягом 30 і більше днів, за умови надання підтверджувальних документів. Але право на це отримують тільки ті підприємці, у яких немає найманих осіб (стаття 295.5).


Також скасована норма, згідно з якою фізособи-спрощенці повинні платити 50% ставки єдиного податку за кожного найнятого працівника.
Крім цього, платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності за деякими податками і зборами, згідно зі ст. 297 Закону. Так, підприємці-спрощенці звільняються від податку на доходи фізичних осіб, податку на землю, від збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.
Що стосується звітності, то підприємці першої категорії будуть здавати звіт тільки раз на рік. Підприємці другий- четвертої категорій - щоквартально.

Змінилися і терміни сплати податків. Якщо раніше підприємці платили податок авансом, то тепер податок сплачується протягом поточного місяця. Так, платниками першої та другої групи категорій єдиний податок повинен бути сплачений до 20 числа поточного місяця. А платниками третьої-четвертої категорії до 10 числа поточного місяця

Доходи платника єдиного податку

Отже, доходом єдиноподатника є:

  • для фізичної особи - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій, а також матеріальній або нематеріальній формах. В доходу не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності такій фізичній особі і не використовуються ним у господарській діяльності;
  • для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі.

При продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю на день продажу.

У суму доходів за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт або послуг).

У разі ж надання послуг або виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного або агента.

Датою отримання доходу є дата зарахування коштів на поточний рахунок або в касу платника податку, дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності або дата фактичного отримання безоплатно отриманих товарів, робіт або послуг.

Чи не є доходом суми податків і зборів, утримані платником єдиного податку під час здійснення функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником податку згідно з законом.

Крім того, до складу доходів не включаються:

  • - суми податку на додану вартість;
  • - суми, отримані із внутрішніх розрахунків між структурними підрозділами платника;
  • - суми фінансової допомоги, отриманої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання та суми кредитів;
  • - суми коштів цільового призначення, перераховані Пенсійним фондом та іншими фондами соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі за державними або місцевими програмами;
  • - суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару - платнику єдиного податку або повертаються платником єдиного податку покупцю товару, якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або згідно з листом -заявка про повернення коштів;
  • - суми коштів, які надійшли як оплата товарів, робіт або послуг, реалізованих в період оплати інших податків і зборів, вартість яких була включена до складу доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток або прибуткового податку;
  • - суми податку на додану вартість, що надійшли у складі вартості товарів, поставлених в період оплати інших оплати податків і зборів;
  • - суми коштів та вартості майна, внесених засновниками і учасниками до статутного капіталу платника;
  • - суми коштів у частині надміру сплачених податків і зборів, і суми єдиного соціального внеску, які повертаються платнику з бюджету або цільових фондів;
  • - дивіденди, отримані платником єдиного податку - юридичною особою від інших платників податків, які підлягають оподаткуванню відповідно до вимог НК.

Визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком, а також для надання права суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу для відповідної групи платників єдиного податку.

Облік і звітність платників єдиного податку

Платники єдиного податку 1 і 2 груп, а також платники єдиного податку 3 групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку 3 групи - платники ПДВ, ведуть облік доходів і витрат за формою, затвердженою Міністерством фінансів України.

Платники єдиного податку 4 групи ведуть спрощений облік доходів і витрат, за методикою, затвердженою Міністерством фінансів України, також як і юридичні особи - платники податку на прибуток за ставкою 0% (т. Зв. «Податкові канікули»).

Платники єдиного податку 1 групи подають до органу державної податкової служби податкову декларацію платника єдиного податку, в термін, встановлені для річного податкового періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, і щомісячні авансові внески.

Платники єдиного податку 2, 3, 4 групи подають податкову декларацію в терміни, встановлені для квартального податкового періоду.

У податковій декларації окремо відображається обсяг доходів, які оподатковуються за обраною ставкою єдиного податку і обсяг доходів, які оподатковуються за ставкою 15% або подвійною ставкою єдиного податку (у разі перевищення обсягу доходу).

Для роботи з ПДВ потрібен бухгалтер

Як бачимо, для підприємців першої та другої групи (працюють з фізособами) істотних змін не відбулося. А ось для підприємців, які працюють з юрособами, в порівнянні з тим, що було до 1 квітня 2011 року, робота істотно ускладнилася.

Нагадаємо, що до появи Податкового кодексу реєстрація платником ПДВ була справою добровільною, а єдиний податок в 200 грн включав в себе і внески в пенсійний фонд і соцстрах. А річний оборот становив 500 тис. Грн для всіх.

Тепер платити потрібно набагато більше, а спрощена система (без необхідності сплати ПДВ) фактично закінчується на 300 тис. Грн. Звичайно, це все ж краще, ніж заборона на роботу юросіб з єдинниками, який з'явився в квітні минулого року.

А ось для роботи з ПДВ обов'язково потрібен бухгалтер - без спеціальної підготовки розібратися у всіх тонкощах цієї заплутаної податку дуже складно. Крім того, фахівець зможе правильно заповнити документи таким чином, щоб підприємець зміг претендувати на податковий кредит та відшкодування витрат з ПДВ. Тоді витрати, необхідні для ведення бізнесу (закупівля товару, оплата послуг, оренди, палива і так далі), будуть обходитися фактично на 20% дешевше.

Без "спрощенки" країні не вижити

Нинішні зміни в Податковий кодекс України вигідні не тільки малим підприємствам з 20-50 чоловік, для яких це дуже хороша можливість встати на ноги, але і всій країні. Адже вони, в свою чергу, запустять задушену зараз надмірними податками економіку.

Подумати тільки! Сьогодні податкове навантаження не підприємство, чесно працює на загальних підставах, з'їдає до 80% заробітку. Тільки щоб заплатити співробітнику на руки зарплату в 5 тис. Грн, більше 2 тисяч потрібно віддати в бюджет, крім цього, заплатити ПДВ, податок на прибуток, різні акцизи і збори. Напевно майже кожен бізнесмен є патріотом своєї країни і готовий поділитися своїми доходами з бюджетникам, але в цьому випадку у нього самого не залишиться ні гроша.

В результаті сьогодні більше 70% української економіки знаходиться в тіні, бюджет дірявий, а чиновники жиріють на те, що "не помічають" схем ухилення від податків. Ми вже багато років знаходимося в глухому куті, вихід з якого може бути лише один - зниження податків до того рівня, при якому бізнесу вигідніше працювати "по-білому", ніж шукати кому дати хабар.

Світовий досвід. Відомий американський економіст Артур Леффер вирахував, що хоча зменшення податкових ставок призведе до скорочення обсягу бюджетних доходів, це скорочення носить тимчасовий характер. Потім зменшення податкового тягаря веде до різкого збільшення заощаджень населення, до зростання інвестицій і зайнятості. В кінцевому підсумку відбувається зростання виробництва і доходів, відповідно, збільшується обсяг податкових надходжень до бюджету. І навпаки, при збільшенні податкового преса у бізнесу втрачається будь-який сенс працювати: закриваються підприємства, зростає безробіття і соціальна напруженість. Власне, в його працях описано те, що відбувається в Україні зараз.

Світло в кінці тунелю. Сьогодні ми зробили перший крок до того, щоб жити краще. Спрощена система адміністрування податків і зниження їх кількості, відносно невеликі нарахування на фонд заробітної плати, можливість роботи з ПДВ - як раз те, що потрібно бізнесу.

Що вступило в силу законодавство навіть вигідніше, ніж кардинальні ініціативи відомого бізнес-філософа Геннадія Балашова, який зараз збирає людей під егідою зниження податків до мінімального рівня: 5% -го податку з обороту і 10% -го соціального внеску. З прийняттям змін до Податкового кодексу це бажання фактично виконано. Правда, Балашов ще й вимагає повного скасування ПДВ, акцизів і зборів, однак прямо зараз це зробити неможливо. Перш потрібно провести ряд реформ. Таких, як перехід на страхову медицину, платна освіта, недержавні пенсійні фонди. І боятися цього не потрібно: по факту ми все одно зараз платимо за навчання, даємо хабарі лікарям в поліклініках. А держпенсію не тільки не здатна забезпечити гідне життя, а й навіть мінімальні умови для виживання.

Урок для "реформаторів". У 2010 році при розробці Податкового кодексу його автори фактично постаралися піти проти природи, ініціюючи відмова спрощеної системи оподаткування і не пропонуючи натомість нічого іншого. Слова, які звучали з вуст чиновників найвищого рівня, були дуже образливими і несправедливими: "спекулянти", "торгаші".

І це тільки за те, що люди не чекали милості від держави, не вимагали допомоги з безробіття, а відкрили свій невеликий бізнес, що дозволяє більш-менш нормально жити.

На жаль, доводи тоді виявилися безсилими. З 1 квітня кілька сотень тисяч людей, які працюють з юрособами, були змушені піти в тінь, а десятки тисяч малих підприємств по всій країні закрилися, збільшуючи і без того величезну армію безробітних. І що в результате?

Бюджет же як був дірявим, так і залишився. Заводи як стояли, так і стоять. Села як були депресивними, так і продовжують вимирати. Чи варто було взагалі городити город? Теорія про те, що якщо корову менше годувати і більше доїти, то вона буде менше їсти і більше давати молока, в черговий раз з тріском провалилася.

Ми більш ніж упевнені, що якщо економіку України хтось і врятує, то це підприємці. Вони постійно шукають і знаходять нові моделі бізнесу, відкривають нові ринкові сегменти, створюють нові продукти та послуги, словом, постійно підганяють життя вперед.

Причому, вони не вимагають від держави ні грошей, ні кредитів, ні землі. Потрібно лише одне: щоб не заважали.

За матеріалами: Сегодня, Центр журналістських розслідувань, www.prostopravo.com.ua

І що в результате?
Чи варто було взагалі городити город?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online