ДАЧНИЙ КОНФЛІКТ: як дізнатися, на що пішли спільні гроші

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

12.08.2010
Конфлікти з сусідами по дачі, з правлінням садового товариства в ході загальних зборів садівників, яким законом відведена роль вищого органу управління товариством, сильно псують настрій дачникам. Люди перестають вітатися з сусідами, приїжджати на дачу, а іноді, в серцях, навіть її продають ... Втім, ті, хто дотримується іншої лінії поведінки - щоб уникнути скандалів ні в що не втручатися, теж нічого не виграють: недбайливі голови правління, відчуваючи свою безкарність, перестають звертати увагу на обгрунтованість грошових витрат, самовільно розпоряджаються землею громадського користування і здійснюють інші грубі порушення.

У чому обмежений садівник?

Як ефективно контролювати діяльність правління садівничого некомерційного товариства? Наскільки широкі можливості зробити це у рядових членів садових некомерційних товариств (СНТ)? З цими питаннями ми звернулися до столичного Центру правової підтримки російського садівника.

Його фахівці дають безкоштовні консультації дачникам, а також, за їх дорученням, представляють інтереси та здійснюють ведення справ в судах Його фахівці дають безкоштовні консультації дачникам, а також, за їх дорученням, представляють інтереси та здійснюють ведення справ в судах. Як роз'яснила юрист центру Олена Коробкова, згідно з нормами федерального закону «Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян», інформацію про діяльність правління СНТ і контролює його ревізійної комісії садівник має право отримувати лише в ході їх звітів на щорічних підсумкових загальних зборах .

Таким чином, розробники закону навмисно огородили виконавчий та контролюючий органи СНТ від листування і, можна сказати, навіть особистого спілкування з садівниками з тих питань, які можуть відвернути правління від виконання першочергових нагальних справ. Юридичний консультант центру Павло Єршов звертає увагу на те, що, на відміну від ревізійної комісії, рядовий член садівницького товариства законом не має змоги знайомства з первинними фінансово-господарськими документами садового товариства, за винятком тих, які правління саме надає членам СНТ в рамках підготовки до майбутнього загальних зборів, і, зрозуміло, протоколу, складеного за його підсумками. Іншими словами, закон обмежує самодіяльність членів товариства, щоб не допустити дублювання функцій, які покладені на обрану садівниками ревізійну комісію.

Таким чином, правом ознайомлення з усіма без винятку документами садівничого товариства, крім правління, має тільки ревізійна комісія. У той же час член садівничого товариства вправі звернутися із запитом до голови правління, в правління і в ревізійну комісію з проханням поінформувати його з конкретного питання, якщо, наприклад, вважає, що хтось діє невірно.

Павло Єршов звертає увагу, що голова правління і правління СНТ, згідно з нормами закону, є двома виконавчими органами СНТ з дещо різними обов'язками. Так що, якщо ви звертаєтеся до голови правління, то отримати відповідь повинні саме від нього. У свою чергу, перераховані органи управління та контролю зобов'язані в звітній доповіді на загальних зборах дати відповідь по суті вашого питання. Саме таким способом рядовий член СНТ, як вважають юристи, реалізує своє закріплене законом право отримувати інформацію з питань, що стосуються діяльності органів управління та контролю товариства.

Дозвольте звернутися

Щоб уникнути непорозумінь і заради точності передачі змісту свій запит в органи управління або контролю СНТ краще подавати в письмовому вигляді. При особистому врученні заяви голова, якщо ви звертаєтеся до нього, на другому екземплярі повинен поставити свій підпис, дату, час - якщо це важливо для вас. Нерідкі випадки, коли в конфліктних ситуаціях голова правління і навіть голова ревізійної комісії намагаються уникнути «незручних» зустрічей. Тоді запит краще надсилати поштою.

Олена Коробкова вказує, що, згідно з нормами Цивільного кодексу Російської Федерації, листи юридичним особам надсилаються за адресою їх місцезнаходження Олена Коробкова вказує, що, згідно з нормами Цивільного кодексу Російської Федерації, листи юридичним особам надсилаються за адресою їх місцезнаходження. Укладено або не укладено правлінням товариства договір з поштою і чи дійде воно до адресата, в цьому випадку значення не має. На садівниче товариство, як юридична особа, Цивільним кодексом Російської Федерації покладено обов'язок отримання кореспонденції саме за його юридичною адресою. По ньому ж державні органи направляють кореспонденцію.

Відправку вами листи на домашню адресу голови в разі судового розгляду спору суддя сприйме як додатковий, але не основний, встановлений законодавством спосіб його вручення. Як же садівникові дізнатися точний юридична адреса садівничого товариства, якщо крім назви СНТ і, можливо, району області, де воно розташоване, він нічого не знає? В цьому випадку садівник повинен зайти на сайт Федеральної податкової служби . В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб за назвою товариства і його розташування можливо встановити його юридичну адресу.

Інший спосіб виявиться більш важким і витратним: таку ж інформацію, але вже за 400 руб. держмита, можна отримати, звернувшись з письмовим запитом до районної податкової інспекції. Кореспонденцію на адресу СНТ треба висилати цінним листом, з описом вкладення - один екземпляр якого залишиться у вас - і повідомленням про вручення. Для інформації: цінний лист з Москви в Московську область вам обійдеться в суму трохи більше 100 руб. У разі виникнення судових розглядів належним способом поштового повідомлення товариства буде визнаний тільки цей варіант.

Що шукає ревізор?

Перевірка, яку ревізійна комісія зобов'язана проводити не рідше одного разу на рік, повинна охоплювати всю фінансово-господарську документацію товариства. Крім вивчення повноти збору дохідної частини каси товариства, ревізійна комісія вивчає не тільки належне оформлення видаткової частини відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку, а й обгрунтованість здійснених витрат грошових коштів.

Цілі, на які   правління витратив гроші   , Повинні відповідати рішенням загальних зборів, а зібрані і витрачені суми - прибутково-видаткової кошторисі, щорічно затверджується загальними зборами Цілі, на які правління витратив гроші , Повинні відповідати рішенням загальних зборів, а зібрані і витрачені суми - прибутково-видаткової кошторисі, щорічно затверджується загальними зборами. Павло Єршов нагадує, що закон не робить будь-яких винятків для СНТ в частині оформлення фінансово-господарської документації.

Подібно державним підприємствам і комерційним фірмам, документація в садівничих некомерційних товариствах повинна відповідати правилам ведення бухгалтерського обліку, затвердженого Міністерством фінансів РФ, а інші ділові папери - відповідати затвердженими інструкціями з діловодства.

Але тут є можливість в якійсь мірі зменшити клопоти: оскільки суми, що проходять по балансу СНТ, з точки зору закону навіть у великих садівничих товариствах не є особливо великими, правління може звернутися до податкової інспекції з проханням дозволити перейти на спрощену форму оподаткування. У цьому випадку різко скорочується кількість звітності, яку щокварталу необхідно представляти в різні районні державні органи, а значить, товариство може значно заощадити на вартості бухгалтерських послуг.

Втратити або повернути?

Якщо ревізійна комісія виявляє витрати на цілі, не затверджені рішеннями загальних зборів, у звітній доповіді вона зобов'язана зазначити, що дані грошові витрати в залік не приймаються. На цьому етапі, за словами Олени Коробкова, функції ревізійної комісії завершуються. Після цього загальні збори товариства голосуванням, більшістю голосів, має право прийняти до заліку ці «вільні» розтрати чи, навпаки, зобов'язати правління повернути в касу витрачений на нецільові потреби.

Яка ж доля садівників, при голосуванні опинилися в меншості, але не згодних, так би мовити, на законних підставах «втратити» гроші на неузгоджені з ними цілі? Цю проблему ми розглянемо в наступній статті.

Текст: Віктор Сухачов | Фото: Fotolia | Джерело: sob.ru

ru

/>

У чому обмежений садівник?
Як ефективно контролювати діяльність правління садівничого некомерційного товариства?
Наскільки широкі можливості зробити це у рядових членів садових некомерційних товариств (СНТ)?
Як же садівникові дізнатися точний юридична адреса садівничого товариства, якщо крім назви СНТ і, можливо, району області, де воно розташоване, він нічого не знає?
Що шукає ревізор?
Втратити або повернути?
Яка ж доля садівників, при голосуванні опинилися в меншості, але не згодних, так би мовити, на законних підставах «втратити» гроші на неузгоджені з ними цілі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online