Де взяти довідку 2-ПДФО працюючим і непрацюючим громадянам

  1. Вибачте за тимчасові незручності входить в довідку
  2. Випадки, при яких потрібна довідка 2-ПДФО
  3. Де отримати документ 2-ПДФО
  4. Скільки діє довідка
  5. Помилки в довідці та відповідальність за них
  6. Хто зобов'язаний підписувати 2-ПДФО за законом
  7. Як оформити заяву на отримання довідки
  8. Відео - Як заповнити довідку 2-ПДФО
  9. Можливі проблеми
  10. Як отримати довідку, якщо організація ліквідована
  11. незаконні операції
  12. Відповідальність і ризики за покупку підробки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довідка за формою 2-ПДФО відноситься до стандартних форм податкової звітності. У ній відображаються доходи найманого працівника за звітний період, а утримані з нього податкові виплати і величина пільг при наявності. Виписка довідки роботодавцем відбувається з ініціативи самого працівника - при зборі документів на кредит або іпотеку для банку, а також в інших ситуаціях. Або самим роботодавцем при щорічній здачі документів до податкової інстанцію. Але де взяти довідку 2-ПДФО? Про це поговоримо в нашій статті. Довідка за формою 2-ПДФО відноситься до стандартних форм податкової звітності

Де взяти довідку 2-ПДФО

Вибачте за тимчасові незручності входить в довідку

Тема: в ньому вказується найменування документа, проміжок часу, за який були отримані доходи, дата видачі, код податкового органу.

Відомості про роботодавця (податкового агента) - контактні дані, найменування та форма господарської діяльності, коди ОКТМО і КПП.

Детальна інформація про працівника (платника податків - фізичну особу). Це прізвище, ім'я та по батькові, дата народження, ІПН, паспортні дані, код країни, статус платника податків, громадянство, фактична адреса та місце проживання.

Інформація про доходи, отриманих за вказаний період і схильних до оподаткуванню за щомісячній ставці в 13%. Вони повинні бути розписані по місяцях. Також там відображаються відомості про податкові відрахування і повідомленнях, підсумкова сума доходу і нарахованих податків.

Випадки, при яких потрібна довідка 2-ПДФО

  • розрахунок відпускних і лікарняних;
  • подача документів на робочу або туристичну візу;
  • повернення прибуткового податку. Стосується випадків, коли резидент змінює статус не резидента протягом календарного року;
  • розрахунок податкових відрахувань при влаштуванні до нового роботодавця;
  • судовий процес. Для призначення суми аліментів на підставі доходу;
  • отримання допомоги або пільг;
  • подача даних про сплачений податок у фінансові інстанції іншої держави. Актуально для осіб з іноземним підданство;
  • оформлення кредиту - як грошового, так і іпотечного;
  • підтвердження неотримання доходу, яка не обкладається ПДФО.

Факт: на підставі останніх нововведень, довідка може відображати доходи і податки не пізніше, ніж за останні чотири роки.

Де отримати документ 2-ПДФО

Її видає роботодавець, який відповідно до статті 226 НК РФ належить до категорії податкових агентів. На підставі 62 статті ТК РФ він зобов'язаний надавати співробітникам довідку і іншу інформацію про доходи за запитом. Щоб отримати документ за формою 2-ПДФО досить звернутися до роботодавця, оформивши відповідну заяву. При цьому необов'язково пояснювати мотиви, за якими потрібна довідка. Термін видачі - 3 дні.

Нехтування своїми обов'язками по видачі інформації про доходи з боку роботодавцями - пряме порушення Трудового Кодексу РФ. При конфліктних ситуаціях працівник в праві подати скаргу до трудової інспекції та домогтися штрафу для посадових осіб в межах п'яти тисяч рублів і самого підприємства в межах 50 тисяч рублів.

У рідкісних випадках можливо навіть призупинення діяльності організації

Скільки діє довідка

На підставі глави 23 НК РФ обмеження по терміну дії у довідки 2-ПДФО відсутні. Однак багато банківських організації обмежують термін дії довідки до 10-30 днів для впевненості у відсутності коригувань даних.

Що стосується термінів отримання доходів і податкових відрахувань, які повинні бути вказані в документі, то все індивідуально. Все залежить від організації, яка буде використовувати довідку для підтвердження платоспроможності. Стандартні вимоги - актуальні дані про доходи в останні півроку роботи.

Про нову форму 2-ПДФО, введеної в 2015-2016: в порівняння з минулими версіями, змінився код Окатий на класифікатор ОКТМО, що залежить від місця розташування роботодавця. Друга зміна - окремі графи, що розмежовують доходи в залежності від ставки.

Помилки в довідці та відповідальність за них

При допущенні помилки в оформленні довідки роботодавець зобов'язаний оперативно внести корективи. Найчастіше допускаються наступні помилки:

  • невірне розташування друку. Відповідно до регламенту, її місце - в лівому нижньому кутку в районі позначки МП;
  • некоректно заповнені дані про платника податків;
  • некоректна написана дата, оформлена не по формату - день, місяць, рік;
  • некоректна підпис. Повинна добре виднітися і зроблена синьою ручкою у відповідному полі. Помилкою вважаються навіть випадки, коли друк перекриває підпис.

Якщо податковий орган виявить помилку в даних, то податковий агент може бути оштрафований за недостовірну інформацію за статтею 126.1 НК РФ.

Спочатку податківці штрафували за некоректне заповнення даних. Однак останні судові прецеденти показали, що при правильному заповненні ІПН штрафу за некоректні паспортні дані не буде. Оскільки фізична особа можна ідентифікувати.

Штраф за несвоєчасну здачу декларації до податкових органів

Не встигли здати декларацію в строк? Хочете дізнатися, які наслідки веде за собою неподання звітності вчасно? Детально про терміни давності податкових правопорушень і як зменшити суму штрафу читайте в нашій статті. »

Хто зобов'язаний підписувати 2-ПДФО за законом

Довідка про податки на доходи фізичних осіб відноситься до податкових документів, а не бухгалтерським. Вона не потрапляє під ФЗ №402 від 06.12.2006 «Про бухгалтерський облік», за яким керівник повинен підписувати всі документи.

Тому її можуть підписувати уповноважені особи, на які керівник оформляє відповідні доручення. Найчастіше вона оформляється на бухгалтерський відділ. Реквізити цього документа вказуються в довідці 2-ПДФО поруч з підписом особи, яка підписує довідку.

приклад довідки

Як оформити заяву на отримання довідки

Для отримання документа необхідно написати письмове звернення в довільній формі з проханням видати довідку. Таким чином заповнюється два примірника, один слід залишити роботодавцю, а другий забрати. У деяких випадках так і зовсім достатньо буде усній прохання.

При відмові роботодавця у видачі довідки заявник має право звернутися в судову інстанцію на підставі статті 237 ТК РФ. І при рішенні суду на користь працівника можна отримати компенсацію за моральну шкоду, завдану відмовою або несвоєчасною видачею довідки. Як показує практика, справа рідко доходить до суду: роботодавці воліють оперативно видавати документ.

Інформацію 2-ПДФО можна отримати прямо онлайн. З 2014 року кожна фізична особа може ознайомитися з даними на офіційному сайті Федеральної податкової служби .

Довідка 2-ПДФО: як заповнити в 2017 році

Щоб правильно заповнити довідку 2-ПДФО і не втратити багато часу, необхідно знати, які існують вимоги щодо оформлення довідки. У цьому допоможе наша стаття , В якій знайдете інструкцію щодо заповнення форми.

Зразок заповнення довідки 2-ПДФО

Відео - Як заповнити довідку 2-ПДФО

Як взяти довідку: інструкція для непрацюючих осіб

Таблиця 1. Як взяти довідку

Для непрацюючих, але перебувають на навчанні в службі зайнятості для індивідуальних підприємців Для пенсіонерів, які отримують пенсію в недержавному фонді для військовослужбовців Для студентів Місце видачі Центр зайнятості населення або місце колишньої роботи Податкова інстанція В своєму підрозділі недержавного фонду Розрахунковий центр Міністерства Оборони РФ Деканат вищого навчального закладу тонкощі Довідка з центру зайнятості, що підтверджує факт отримання допомоги по безробіттю, не допоможе взяти кредит, не кажучи вже про іпотек е Видати самому собі довідку ІП не в праві, тому замість неї використовується форма 3-ПДФО. За винятком випадків, коли він одночасно ще й найманий працівник Можливо відправити заяву поштою або онлайн Якщо військова частина розташовується далеко від розрахункового центру, можна відправити заяву поштою. Термін відправки довідки за вказаною адресою - 5 днів Для непрацюючих, але перебувають на навчанні в службі зайнятості для індивідуальних підприємців Для пенсіонерів, які отримують пенсію в недержавному фонді для військовослужбовців Для студентів Місце видачі Центр зайнятості населення або місце колишньої роботи Податкова інстанція В своєму підрозділі недержавного фонду Розрахунковий центр Міністерства Оборони РФ Деканат вищого навчального закладу тонкощі Довідка з центру зайнятості, що підтверджує факт отримання допомоги по безробіттю, не допоможе взяти кредит, не кажучи вже про іпотек  е Видати самому собі довідку ІП не в праві, тому замість неї використовується форма 3-ПДФО

Довідку 2-ПДФО можна взяти в центрі зайнятості населення

Можливі проблеми

Хоча і ризику не отримати довідку немає, можлива інша проблема - дані в документі не будуть відповідати дійсності. Це стосується випадків, коли компанія веде сіру або навіть чорну бухгалтерію. Однак зробити з цим нічого не можна: відповідальність за це несе як роботодавець, так і працівник. А тому і неприємні наслідки при виявленні махінацій чекають обидві сторони.

Як отримати довідку, якщо організація ліквідована

Бувають випадки, коли необхідно отримати довідку зі старого місця роботи, а підприємство вже офіційно не існує. Знадобиться визначити ІПН колишнього роботодавця. Він прописується в трудовій книжці.

Потім слід звернутися безпосередньо до податкової інспекції за місцем реєстрації організації. Визначити конкретне відділення допоможе офіційний сайт Федеральної податкової служби . У ній зберігається інформація про податки і доходи, зданих компанією за різні періоди. Після цього залишиться оформити два примірники заяви в довільній формі з проханням видати довідку.

незаконні операції

Через недостатньо високого офіційного доходу, посилених вимог до документів для взяття кредиту або іпотеки, повсюдного використання сірої і чорної бухгалтерії в підприємствах, на ринку процвітає сегмент незаконних послуг. Йдеться про продаж підроблених довідок і виписок, які можна використовувати при відсутності офіційного трудового стажу або взяття кредиту.

Відповідальність і ризики за покупку підробки

Придбання підробленої довідки існує низка ризиків:

  • шахрайство. Організація може пообіцяти послугу, взяти передоплату або повну суму і просто не видати обіцяний документ. Повернути кошти не представляється можливим: в поліцію з таким справою не піти;
  • відмова в наданні кредиту. Банківські структури ретельно перевіряють клієнтів, а тому можуть визначити підробку. Особливо якщо організація, що надає підроблені довідки, видала чимало документів;
  • низька достовірність. Якщо довідку замовляє непрацююче особа, то там вказуються дані від неіснуючої організації. Визначити, чи існує підприємство чи ні, може навіть звичайний громадянин, не кажучи вже про фахівців. Оскільки вся інформація про господарську діяльність і реєстрації підприємств є у відкритому доступі.

Не кажучи вже про самому ризик - кримінальна відповідальність. Купівля підробленої довідки ставиться до порушення статті 237 КК РФ.

Купівля підробленої довідки ставиться до порушення статті 237 КК РФ

Однак на ділі визначити факт підробки досить складно: знадобиться судовий розгляд

Довідка за формою 2-ПДФО затребувана як серед працюючих, так і непрацюючих осіб. Якщо знати свої права і дотримуватися вищевказані рекомендації, то на її отримання піде мінімум часу.

Але де взяти довідку 2-ПДФО?
Хочете дізнатися, які наслідки веде за собою неподання звітності вчасно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online