Як взяти дитину?

  1. усиновлення
  2. Вимоги до батьків
  3. Права і обов'язки батьків
  4. Грошова допомога для батьків і пільги для дитини
  5. Подальше влаштування дитини
  6. Як оформити усиновлення?
  7. Посібник для опікунів та пільги для дитини
  8. Процедура створення прийомної сім'ї
  9. Вимоги до прийомних батьків
  10. Права і обов'язки прийомних батьків
  11. Грошові виплати прийомним батькам і пільги для дитини
  12. Подальше влаштування дитини
  13. Як створити приймальний сім'ю?
  14. патронат
  15. Процедура поміщення дитини в сім'ю
  16. Статус дитини і його вік
  17. Вимоги до патронатних вихователів
  18. Права і обов'язки патронатних вихователів
  19. Грошові виплати патронатних вихователів та пільги для дитини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейні форми життєустрою досить різноманітні.
Кожна форма має свої особливості. Те, яка форма підходить для дитини, багато в чому визначається його соціально-правовим статусом. Те, яка форма найбільш підходить для батьків, вирішують вони самі.

усиновлення

Усиновлення / удочеріння - пріоритетна форма влаштування дитини в сім'ю. З правової точки зору, усиновлення - це встановлення між усиновлювачем та усиновленою дитиною правовідносин (особистих і майнових), аналогічних існуючим між кровними батьками і дітьми.
Для батьків це найвища форма відповідальності за дитину, його здоров'я, розвиток, виховання і освіту; за законом різниці між кровним дитиною і усиновленим немає.
Процедура усиновлення в Росії визначена в Сімейному кодексі РФ (статті 124-144) .

процедура усиновлення

Усиновлена ​​дитина може бути переданий в сім'ю тільки за рішенням суду. Процедура усиновлення досить складна і тривала, сполучена з отриманням безлічі паперів і вимагає від потенційних батьків чимало часу і завзятості. У разі досягнення дитиною 10-річного віку, необхідною умовою є його згода.

Вимоги до батьків


Існує ряд жорстких обмежень для потенційних усиновителів, в тому числі за станом здоров'я і за віком. Також при розгляді питання про усиновлення суд враховує матеріальне становище батьків, наявність достатньої житлової площі. Для іноземних громадян процедура усиновлення - єдина можливість прийняти в сім'ю дитину з Росії.

Права і обов'язки батьків


З правової точки зору дитина після усиновлення прирівнюється до кревного, і батьки несуть за нього повну відповідальність. У них є можливість дати дитині своє прізвище, поміняти ім'я, по батькові, а в деяких випадках і дату народження. Інтереси дитини і його нової сім'ї покликана захищати таємниця усиновлення, закон встановлює покарання за її розголошення проти волі усиновителів. Органи опіки зобов'язані щорічно контролювати сім'ю протягом, як мінімум, трьох років після усиновлення.

Грошова допомога для батьків і пільги для дитини


Держава не надає родині додаткової допомоги, за винятком надання матері післяпологової відпустки і виплат у зв'язку з народженням дитини, якщо усиновлюється немовля до трьох місяців. Грошова допомога на усиновлену дитину одно встановленому законом посібника на кровного дитини. Після усиновлення дитина отримує всі права рідного, включаючи майнові, але при цьому позбавляється пільг, які він мав як сирота (наприклад, права на отримання після досягнення 18 років житла від держави, пільг при вступі до навчальних закладів і т.д.).

Подальше влаштування дитини


Усиновлена ​​дитина зрівнюється в правах з кровними дітьми, вилучити його з родини можливо тільки при позбавлення батьківських прав.

Як оформити усиновлення?


Ви хочете усиновити дитину, але не знаєте, куди звернутися і з чого почати цю процедуру. Спочатку потрібно зв'язатися з органом опіки та піклування, який знаходиться за Вашим місцем проживання.
В орган опіки потрібно прийти з паспортом або іншим документом, що засвідчує Вашу особу і підтверджують місце проживання в даному населеному пункті. Якщо Ви заміжня або одружені, візьміть з собою свідоцтво про шлюб. Спеціаліст ООП поговорить з Вами, розповість про порядок усиновлення та його наслідки, назве документи, які потрібно оформити для усиновлення.
Основними є такі документи:

  • Медичний висновок про стан здоров'я, оформлене на спеціальному бланку з переліком фахівців, яких Ви повинні відвідати.
  • Документи, що підтверджують доходи сім'ї: або довідка з місця роботи із зазначенням посади та заробітної плати (для працюючих), або завірена в установленому порядку копія декларації про доходи.
  • Документи про житлово-побутових умовах: копія фінансово-особового рахунку і виписка з будинкової (поквартирно) книги, якщо житло муніципальне. Якщо житло приватизоване або знаходиться в приватній власності, то документи, що підтверджують право власності на житлове приміщення: договір купівлі-продажу, свідоцтво про реєстрацію права власності.
  • Довідка з УВС (ОВС) про відсутність судимості. Вас також попросять написати заяву за встановленою формою і автобіографію.

Фахівці вивчать документи, перевірять Ваші житлово-побутові умови і видадуть висновок про можливість бути усиновлювачем. Це документ дає Вам право почати пошук дитини.

опіка

Опіка - форма влаштування малолітніх громадян (не досягли віку чотирнадцяти років), при якій призначені органом опіки та піклування громадяни (опікуни) є законними представниками підопічних і роблять від їх імені та в їх інтересах всі юридично значимі дії;

Піклування - форма влаштування неповнолітніх громадян у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, при якій призначені органом опіки та піклування громадяни (піклувальники) зобов'язані надавати неповнолітнім підопічним сприяння у здійсненні їх прав та виконанні обов'язків, охороняти неповнолітніх підопічних від зловживань з боку третіх осіб, а також давати згоду повнолітнім підопічним на вчинення ними дій у відповідності зі статтею 33 Цивільного кодексу Російської Федерації.

Посібник для опікунів та пільги для дитини

Обов'язки з опіки та піклування виконуються опікуном (піклувальником) безоплатно. На утримання дитини державою щомісячно виплачуються кошти, згідно встановленого в регіоні нормативу. У Самарській області в даний час виплата становить 6844 рублів на кожну дитину.
Опікун щомісяця отримує встановлений законом допомогу на дитину, а органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати регулярний контроль умов утримання, виховання та освіти дитини, сприяти організації його навчання, відпочинку і лікування. Після досягнення 18-річчя за дитиною зберігається право на отримання житла в разі його відсутності. Діти, що знаходяться під опікою чи піклуванням, мають право на:

  • виховання в сім'ї опікуна або піклувальника, турботу з боку опікуна або піклувальника, спільне з ним проживання, за винятком випадків, передбачених пунктом 2 статті 36 Цивільного кодексу Російської Федерації;
  • забезпечення їм умов для утримання, виховання, освіти, всебічного розвитку і повагу їх людської гідності;
  • належні їм аліменти, пенсії, допомоги та інші соціальні виплати;
  • збереження права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, а при відсутності житлового приміщення мають право на отримання житлового приміщення відповідно до закону;
  • захист від зловживань з боку опікуна або піклувальника.

Особливості опіки або піклування:

  • опіку чи піклування встановлюється правовим актом органів місцевого самоврядування (розпорядження) до повноліття дитини;
  • опіку чи піклування може бути встановлена ​​на певний термін;
  • на утримання опікуваного дитини виплачуються грошові кошти;
  • щорічно опікуни або піклувальники повинні надавати звіт про зберігання, про використання майна підопічного і про управління таким майном;
  • органи опіки і піклування здійснюють регулярний контроль (нагляд) за умовами утримання, виховання та освіти дитини;
  • органи опіки та піклування сприяють опікуну в організації навчання, відпочинку і лікування опікуваного;
  • батьки не звільняються від обов'язків по утриманню дитини і повинні платити аліменти;
  • дитина, переданий під опіку чи піклування, зберігає право на належні йому аліменти, пенсію, допомогу та інші соціальні виплати;
  • можлива поява претендента на усиновлення дитини;
  • повернення дитини батькам.
  • передача дитини під опіку не є таємницею, що охороняється законом;
  • родичі дитини мають право на спілкування з ним.

Вимоги до призначення опікуна або піклувальника
1. Опікунами та піклувальниками можуть призначатися тільки повнолітні дієздатні громадяни. Не можуть бути призначені опікунами та піклувальниками громадяни, позбавлені батьківських прав, а також громадяни, які мають на момент встановлення опіки або піклування судимість за умисний злочин проти життя чи здоров'я громадян.
2. При призначенні дитині опікуна (піклувальника) враховуються моральні й інші особисті якості опікуна (піклувальника), здатність його до виконання обов'язків опікуна (піклувальника), відносини між опікуном (піклувальником) і дитиною, ставлення до дитини членів сім'ї опікуна (піклувальника), а також бажання самої дитини.
3. Не призначаються опікунами (піклувальниками) особи, хворі на хронічний алкоголізм чи наркоманію, особи, відсторонені від виконання обов'язків опікунів (піклувальників), особи, обмежені в батьківських правах, колишні усиновителі, якщо усиновлення скасовано з їхньої вини, а також особи, які за станом здоров'я не можуть здійснювати обов'язки по вихованню дитини.

Перелік захворювань, при наявності яких особа не може усиновити дитину, взяти її під опіку (піклування) взяти в прийомну сім'ю
(Затверджений Постановою Уряду РФ від 01.05.1996 N 542)

  • Туберкульоз (активний і хронічний) всіх форм локалізації у хворих I, II, V груп диспансерного обліку
  • Захворювання внутрішніх органів, нервової системи, опорно-рухового апарату в стадії декомпенсації
  • Злоякісні онкологічні захворювання всіх локалізацій
  • Наркоманія, токсикоманія, алкоголізм
  • Інфекційні захворювання до зняття з диспансерного обліку
  • Психічні захворювання, при яких хворі визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними
  • Всі захворювання і травми, що призвели до інвалідності I і II групи, що виключають працездатність

В яких випадках дитині може бути призначено опікуна або піклувальника
Дитині може бути призначено опікуна у разі:

  • смерті батьків (оголошення батьків померлими, яке виробляється судом за правовими наслідками прирівнюється до смерті);
  • позбавлення їх батьківських прав;
  • обмеження їх в батьківських правах;
  • визнання батьків недієздатними;
  • хвороба батьків;
  • тривала відсутність батьків;
  • ухилення батьків від виховання дітей або від захисту їхніх прав та інтересів;
  • відмова батьків взяти своїх дітей із виховних, лікувальних установ, закладів соціального захисту населення та інших аналогічних установ;
  • перебування батьків (одного з батьків) в місцях позбавлення волі.
  • народження дитини у осіб, які не досягли 16 років (ст. 62 Сімейного Кодексу РФ)
  • з інших причин визнання дитини залишилися без піклування батьків у встановленому законодавством РФ порядку

Відділи, які розглядають питання щодо опіки чи піклування:

- відділ реалізації опіки та піклування на території Автозаводського району департаменту з питань сім'ї, опіки та піклування мерії г.о.Тольятті, що знаходиться за адресою: бульвар Орджонікідзе, д. 16, тел. 54-44-29;
- відділ реалізації опіки та піклування на території Центрального і Комсомольського районів департаменту з питань сім'ї, опіки та піклування мерії г.о.Тольятті, що знаходиться за адресою: б-р Леніна, 15, тел. 54-38-57;
- відділ виявлення і влаштування несовершеннголетніх департаменту з питань сім'ї, опіки та піклування мерії г.о.Тольятті, що знаходиться за адресою: вул. Миру, д. 43, тел. 54-30-28.

Підстави припинення опіки та піклування

Підстави припинення опіки та піклування передбачені ст. 39 і 40 ГК РФ. Всі підстави можна розділити на три групи:
1. «Автоматичне» припинення:

    • досягнення неповнолітнім 14 років припиняє опіку, досягнення 18 років-піклування;
    • вступ неповнолітнього в шлюб припиняє піклування;
    • емансипація неповнолітнього припиняє піклування;
    • досягнення повноліття або придбання повної цивільної дієздатності неповнолітнім батьком припиняє опіку над його дитиною;

2. Звільнення опікуна чи піклувальника від виконання обов'язків:

    • звільнення від виконання обов'язків за наявності поважних причин;
    • повернення неповнолітнього його батькам;
    • усиновлення неповнолітнього;
    • приміщення підопічного у відповідне виховний заклад, установа соціального захисту населення або інше аналогічне установа (не обов'язкова підстава для всіх випадків).

3. Відсторонення опікуна чи піклувальника.

    • виконання опікуном (піклувальником) повноважень в корисливих цілях;
    • залишення підопічного без нагляду та необхідної допомоги;
    • інше неналежне виконання опікуном чи піклувальником лежачих на неї обов'язків.

Прийомна сім'я


Прийомна сім'я - форма сімейного влаштування дітей; поєднує риси дитячого закладу, опіки та усиновлення; прийомна сім'я може стати вирішенням проблеми трудової зайнятості батьків. Це форма виховання дитини (дітей) на дому у прийомних батьків. Дана форма сімейного влаштування узаконена з 1996 року Сімейним кодексом РФ.

Процедура створення прийомної сім'ї


Прийомна сім'я утворюється на основі договору про передачу дитини на виховання, який полягає органом опіки та піклування з прийомними батьками.
Передача дитини в сім'ю відбувається з урахуванням його думки і за згодою адміністрації дитячого закладу, в якому він знаходиться. Передача дитини, яка досягла 10-річного віку, здійснюється за його згодою. На практиці нерідко виникають складнощі при оформленні дитини в сім'ю, яка проживає в іншому районі або місті. Справа в тому, що виплати на утримання дитини здійснюються з бюджету району, де він був зареєстрований.
Органи, які розглядають питання влаштування дітей до прийомної сім'ї:
- Відділ організації діяльності з опіки, піклування та усиновлення департаменту з питань сім'ї, опіки та піклування мерії міського округу Тольятті за адресою: м Тольятті, вул. Голосова, д. 99 , Каб. 8, тел. 54-37-69.
- Відділ виявлення і влаштування неповнолітніх департаменту з питань сім'ї, опіки та піклування мерії міського округу Тольятті за адресою: Тольятті, б-р Леніна, 15 , Тел. 54-33-14, 54-44-69.

Статус дитини і його вік


Обмежень для поміщення дитини в сім'ю немає. Можливо пристрій в прийомну сім'ю дитини з ослабленим здоров'ям, відхиленнями у розвитку, інваліда. Діти, що мають братів і сестер, як правило, передаються в одну сім'ю.

Вимоги до прийомних батьків


Прийомними батьками можуть бути повнолітні особи обох статей, за винятком осіб, визнаних судом недієздатними або обмежено дієздатними; позбавлених батьківських прав або обмежених судом в батьківських правах; відсторонених від обов'язків опікуна (піклувальника) за неналежне виконання покладених на нього законом обов'язків; колишніх усиновителів, якщо усиновлення скасовано судом з їхньої вини; мають захворювання, при наявності яких взяти дитину на виховання не можна.

Права і обов'язки прийомних батьків


Це законні представники дитини, які зобов'язані його виховувати, піклуватися про її здоров'я, розвиток, створювати умови для отримання ними освіти, готувати до самостійного життя. У такій сім'ї можуть перебувати до восьми дітей, включаючи біологічних. Дитина в прийомній сім'ї має право на підтримання контактів з біологічними батьками, родичами.

Грошові виплати прийомним батькам і пільги для дитини


Дорослі отримують заробітну плату. На утримання кожної дитини їм виплачуються кошти на харчування, одяг, взуття та інші потреби. Дитина, переданий у прийомну сім'ю, зберігає право на аліменти, пенсію (у зв'язку з втратою годувальника, інвалідності) та інші виплати і пільги відповідно до законодавства, в тому числі на отримання житла при досягненні 18-річного віку.
На утримання дитини державою щомісячно виплачуються кошти, згідно встановленого в регіоні нормативу. У Самарській області в даний час виплата становить 6844 рублів на кожну дитину.
Прийомна сім'я користується переважним правом на отримання путівок для дітей (в тому числі безкоштовних) в санаторії, оздоровчі табори, будинки відпочинку .

Подальше влаштування дитини


Дитина, поміщений в прийомну сім'ю, при наявності у нього відповідного статусу і при появі кандидата, який бажає її усиновити, може бути переданий усиновителю за рішенням суду.

Як створити приймальний сім'ю?


Перелік документів и процедура поиска дитини Такі ж, як при усіновленні и опікі. Если у Вас з'явиться бажання взяти одного або кількох дітей (но НЕ более восьми) на виховання, то нужно звернути до органу опікі та піклування за місцем свого проживання Із заявив, в якому просите дати Висновок про можлівість буті прийомних батьками.
Вівче подані документи, на підставі акта обстеження умов життя Вашої родини орган опікі та піклування в течение 20 днів з дня подачі заяви готовит Висновок про можлівість дива прийомних батьком. Це Підстава для підбору дитини з метою его передачі в приймальний сім'ю.
Після того як прийняли рішення, що дитина буде жити у Вас, пишете заяву з проханням про його передачу в сім'ю, до нього докладаєте висновок про можливість бути прийомним батьком. Після цього укладається договір про передачу дитини на виховання в прийомну сім'ю між органом опіки та піклування за місцем проживання (перебування) дитини і прийомними батьками.
Договір передбачає також оплату праці прийомних батьків. А ось розмір оплати визначається регіональним законом про оплату праці прийомних батьків. Дітям виплачуються кошти на їх утримання.
Підопічні і прийомні діти, на відміну від усиновлених, користуються пільгами, які передбачаються як федеральними, так і регіональними законами. Це можуть бути пільги на здобуття освіти, медичне обслуговування, придбання путівок, отримання житла, якщо у дитини його немає.

  • П атронат / Наставництво

патронат


Патронат - сімейна форма влаштування, що передбачає тимчасову передачу дитини в спеціально підготовлену сім'ю; основна мета даної форми - соціалізація дитини, отримання досвіду життя в родині; патронат може стати вирішенням проблеми трудової зайнятості батьків.

Процедура поміщення дитини в сім'ю


Встановлюється на підставі укладення договору між патронатного вихователя, органами опіки та піклування і дитячим закладом (або уповноваженою службою) про поділ повноважень і відповідальності за дитину.

Статус дитини і його вік


На патронат передається дитина, незалежно від його віку, статусу і стану, з яким тимчасово потрібно заміщає сім'я або особливі умови його підтримки і супроводу.

Вимоги до патронатних вихователів


Патронатного виховання - це професійна робота, тому вимоги до вихователя схожі з вимогами до вихователя дитячого будинку. Патронатний вихователь - фактично співробітник сирітського установи - повинен пройти спеціальну підготовку, а також бути готовим до співпраці з фахівцями, обговорення виникаючих проблем, а в разі потреби і до зміни свого життєвого укладу в інтересах дитини.

Права і обов'язки патронатних вихователів


Патронат може бути короткостроковим (від одного дня до шести місяців) і довгостроковими (від шести місяців і більше). Патронатний вихователь зобов'язаний виконувати розроблений фахівцями план по захисту прав дитини. При цьому фахівці дитячого будинку або уповноваженої служби здійснюють психолого-педагогічне і медико-соціальний супровід дитини і сім'ї. Дитина підтримує контакти з кровними батьками і родичами.

Грошові виплати патронатних вихователів та пільги для дитини


Дорослі отримують зарплату, їм зараховується трудовий стаж, надається відпустка згідно з трудовим законодавством. Також їм виплачується допомога на утримання дитини, цільові кошти на ремонт, придбання меблів і т.п. За дітьми зберігаються всі належні їм за статусом пільги.

подальше устроÐЯк оформити усиновлення?
Як створити приймальний сім'ю?

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online