Валютний контроль операцій резидентів

  1. Ухвалення на облік контракту (кредитного договору)
  2. Зміна відомостей про контракт (кредитному договорі), прийнятому на облік
  3. Зняття з обліку контракту (кредитного договору)
  4. Валютний контроль при здійсненні платежу в іноземній валюті
  5. Валютний контроль при зарахуванні коштів в іноземній валюті на транзитний валютний рахунок
  6. Валютний контроль при здійсненні платежу у валюті РФ на користь нерезидента
  7. Валютний контроль при зарахуванні коштів у валюті РФ, що надійшли від нерезидента
  8. Подання підтверджуючих документів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинним валютним законодавством встановлено ряд вимог при здійсненні резидентами валютних операцій в рублях РФ та іноземній валюті.

При здійсненні валютних операцій резиденти зобов'язані подавати до Банку обгрунтовують документи - документи, що є підставою для проведення валютної операції, зазначені в частині 4 статті 23 федерального закону «Про валютне регулювання та валютний контроль» від 10.12.2003 № 173-ФЗ.

Представлені документи повинні відповідати вимогам до документів, що подаються до Банку для здійснення функції агента валютного контролю .

При недотриманні клієнтом вимог, встановлених чинним валютним законодавством і ненаданні обгрунтовують документів або поданні їх в неналежному вигляді Банк відмовляє в прийнятті документів та здійсненні валютної операції .

Ухвалення на облік контракту (кредитного договору)

порядок і терміни прийняття на облік контракту (кредитного договору) при здійсненні ряду валютних операцій встановлений Інструкцією Банку Росії від 16.08.2017г. № 181-І .

Контракт (кредитний договір) ставляться на облік при одночасному дотриманні наступних умов:

  • контракт / договір укладено з нерезидентом (фізичною або юридичною особою),
  • розрахунки проводяться за такими видами договорів:

- договори, в тому числі агентські договори, договори комісії, договори доручення, що передбачають при здійсненні зовнішньоторговельної діяльності вивезення з території Російської Федерації або ввезення на територію Російської Федерації товарів. за виключення вивезення (ввезення) цінних паперів в документарній формі;
- договори, які передбачають продаж (придбання) та (або) надання послуг, пов'язаних з продажем (придбанням) на території Російської Федерації (за межами території Російської Федерації) паливно-мастильних матеріалів (бункерного палива), продовольства, матеріально-технічних запасів та інших товарів (за винятком запасних частин та обладнання), необхідних для забезпечення експлуатації та технічного обслуговування транспортних засобів незалежно від їх виду і призначення під час перевезення або в пункті проміжної зупинки чи про стоянки;
-договори, в тому числі агентські договори, договори комісії, договори доручення, що передбачають виконання робіт, надання послуг, передачу інформації та результатів інтелектуальної діяльності, в тому числі виключних прав на них;
- договори, що передбачають передачу рухомого та (або) нерухомого майна за договором оренди, договори фінансової оренди (лізингу);
- договори, предметом яких є отримання або надання грошових коштів у вигляді кредиту (позики), повернення грошових коштів за кредитним договором (договором позики), також здійснення інших валютних операцій, пов'язаних з отриманням, наданням, поверненням коштів у вигляді кредиту (позики) (за винятком договорів (контрактів, угод), що визнаються законодавством Російської Федерації різновидом позики або прирівняних до позики).

  • загальна сума контракту / договору (або рахунку) дорівнює або перевищує:

- для імпортних контрактів або кредитних договорів - 3 млн. Рублів;
- для експортних контрактів - 6 млн. Рублів.

Сума зобов'язань за контрактом (кредитним договором) визначається на дату укладення контракту (кредитного договору) або в разі зміни суми зобов'язань за контрактом (кредитним договором) на дату укладення останніх змін (доповнень) до контракту (кредитним договором), які передбачають таку зміну суми за офіційним курсу іноземних валют по відношенню до рубля.

Для постановки на облік контракту (кредитного договору) необхідно подати до банку такі документи:

Представлені документи повинні відповідати вимогам до документів , Яку представляють в Банк для здійснення функції агента валютного контролю.

Зміна відомостей про контракт (кредитному договорі), прийнятому на облік

При внесенні змін і (або) доповнень до контракту (кредитний договір), а також при зміні інших відомостей, що містяться в розділі I відомості банківського контролю за прийнятим на облік контрактом (кредитним договором) необхідно направити в банк наступні документи:

Представлені документи повинні відповідати вимогам до документів , Яку представляють в Банк для здійснення функції агента валютного контролю

Зняття з обліку контракту (кредитного договору)

Клієнт надає в банк заяву про зняття з обліку контракту (кредитного договору) в наступних випадках:

Крім того, банк має право самостійно зняти з обліку контракт (кредитний договір) після закінчення дев'яноста календарних днів, наступних за вказаною у відомості банківського контролю датою завершення виконання зобов'язань за контрактом (кредитним договором).

Валютний контроль при здійсненні платежу в іноземній валюті

Одночасно з Заявою на текст бажано представити в Банк наступні документи:

  • обгрунтовують документи
  • Відомості про валютні операції (В разі якщо платіж здійснюється за контрактом (кредитним договором), що підлягає постановці на облік в банку, в разі недостатності в обгрунтовують документах інформації для присвоєння банком коду виду валютної операції, або в разі якщо за Інструкцією Банку Росії від 16 серпня 2017р. № 181 -І уявлення обгрунтовують і інших документів в банк не передбачено)

Якщо обгрунтовують документи представлялися в банк раніше, і контракт (кредитний договір) на момент платежу поставлений на облік в банку, то повторного подання обгрунтовуючих документів не вимагається.

Валютний контроль при зарахуванні коштів в іноземній валюті на транзитний валютний рахунок

Для ідентифікації надійшли на транзитний валютний рахунок грошових коштів і переведення їх на поточний валютний рахунок необхідно в термін не пізніше 15 робочих днів з дня зарахування іноземної валюти на Ваш транзитний валютний рахунок уявити в Банк наступні документи:

  • Відомості про валютні операції (В разі якщо кошти надійшли за контрактом (кредитним договором), що підлягає постановці на облік в банку, в разі недостатності в обгрунтовують документах інформації для присвоєння банком коду виду валютної операції, або в разі якщо за Інструкцією Банку Росії від 16 серпня 2017р. № 181 -І уявлення обгрунтовують і інших документів в банк не передбачено)
  • обгрунтовують документи
  • Заява на переказ з транзитного валютного рахунку на поточний валютний рахунок.

Якщо обгрунтовують документи представлялися в банк раніше, і контракт (кредитний договір) на момент платежу поставлений на облік в банку, то повторного подання обгрунтовуючих документів не вимагається.

У Заяві на переказ в поле 70 «Призначення платежу» повинні бути вказані номер і дата Повідомлення про надходження іноземної валюти, спрямованого Вам Банком відповідно до Інструкції Банку Росії від 30.03.2004 р № 111-І.

Номер і дату Повідомлення Ви можете дізнатися:

  • в додатковому офісі Банку, в якому обслуговується Ваша організація в робочий день, наступний за датою зарахування коштів на транзитний валютний рахунок;
  • з використанням системи Інтернет-банк. Для цього необхідно увійти в пункт меню «Виписки», перемістити курсор на рядок, відповідну зарахованої сумі, і визначити номер і дату Повідомлення:
    - номер Повідомлення відповідає номеру референсу (латинські букви і цифри після слова "реф."), Вказаною в призначення платежу (коментарі до виписки)
    -Дата Повідомлення відповідає даті зарахування коштів на транзитний валютний рахунок клієнта.

Приклад: Засоби зараховані на транзитний валютний рахунок 19.07.2011г. ,
Призначення платежу: «Зарахування коштів згідно кред.авізо реф. FAAS119907453212 на підставі виписки по корр.счету за дату 19.07.2011 ».
Таким чином:
Номер Повідомлення: FAAS119907453212, дата Повідомлення: 19.07.2011.

Валютний контроль при здійсненні платежу у валюті РФ на користь нерезидента

При здійсненні розрахунків у валюті РФ резиденти зобов'язані дотримуватися вимог щодо заповнення розрахункових документів, встановлені Інструкцією Банку Росії від 16.08.2017г. № 181-І

Чинним валютним законодавством встановлено ряд вимог при здійсненні резидентами валютних операцій в рублях РФ та іноземній валюті

Перед текстовою частиною в полі "Призначення платежу" розрахункового документа резидент повинен вказати код виду валютної операції відповідно до Інструкцією Банку Росії від 16.08.2017г. № 181-І , Який відповідає призначенню платежу, а також відомостями, що містяться в обгрунтовують документах.

Зазначена інформація повинна бути укладена в фігурні дужки і мати такий вигляд {VO <код виду валютної операції>}. Відступи (прогалини) всередині фігурних дужок не допускаються. Розділові символи "VO" вказуються прописними латинськими літерами (наприклад, {VO1110}).

Одночасно з розрахунковим документом необхідно представити в Банк наступні документи:

  • обгрунтовують документи
  • Відомості про валютні операції (у разі якщо платіж здійснюється за контрактом (кредитним договором), що підлягає постановці на облік в банку)

Якщо обгрунтовують документи представлялися в банк раніше, і контракт (кредитний договір) на момент платежу поставлений на облік в банку, то повторного подання обгрунтовуючих документів не вимагається.

Валютний контроль при зарахуванні коштів у валюті РФ, що надійшли від нерезидента

При надходженні коштів за контрактом (кредитним договором), що підлягає постановці на облік, необхідно подати до банку протягом 15 робочих днів після дати зарахування коштів на рахунок Відомості про валютні операції .

Подання підтверджуючих документів

При виконанні, припинення зобов'язань, зміні особи в зобов'язанні, зміні суми зобов'язань за контрактом (кредитним договором), резидент має подати до банку одночасно з одним екземпляром Довідки про підтверджуючі документи , Заповненої відповідно до Інструкцією Банку Росії від 16.08.2017г. № 181-І документи, що підтверджують виконання (припинення) зобов'язань за контрактом, а також документи, що підтверджують виконання (припинення) зобов'язань іншим способом, відмінним від виконання зобов'язань за контрактом (кредитним договором) у вигляді розрахунків, або документи, що підтверджують зміну зобов'язань за контрактом (кредитним договором) .

Довідки про підтверджуючі документи та підтверджуючі документи надаються в банк контрактами (кредитними договорами) щодо яких Інструкцією Банку Росії від 16 серпня 2017р. № 181-І встановлено вимогу про їх постановці на облік у встановлені вищевказаної Інструкцією терміни .

Надані документи повинні відповідати вимогам до документів , Що надаються в Банк для здійснення функції агента валютного контролю.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online