Розстрочка від забудовника - скільки коштує?

  1. Механізм розстрочених платежів
  2. Час гроші
  3. Забудовник + банк = партнерський кредит

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Різноманітні стандартизовані програми розстрочки передбачені в діяльності практично всіх великих забудовників. Що ж стосується дрібних будівельних фірм - тут також існують подібні схеми, але вони в основному розробляються для кожного клієнта індивідуально. І перший, і другий механізми поетапної оплати служать для стимулювання продажів, цілком справляючись зі своїм завданням.

Механізм розстрочених платежів


Основна частина програм розстрочки відноситься до покупки житла на стадії його будівництва, і лише деякі забудовники надають таку можливість щодо об'єктів, уже зданих в експлуатацію. До таких фірмам відносяться, наприклад, київські компанії «Ковальська» та UDP; «Созидатель» (Дніпропетровськ); UBC (Донецьк); Донбаська ІБК.

Умови розстрочки при покупці готового житла закономірно менш вигідні, ніж на стадії його будівництва. Основні відмінності полягають у вищій сумі власного внеску, гранично стислому терміні виплати (2-4 місяці) і можливу наявність кредитної ставки.

Під час укладання угоди на етапі зведення будинку, більшість забудовників пропонують клієнту реальну розстрочку виплат без поступового подорожчання житла, що купується. Іншими словами, після оплати першого внеску, який, в залежності від умов, може скласти від 10% до 50%, сума залишку розбивається на рівні частини, і покупець виплачує їх за погодженим графіком - щомісяця, щокварталу або раз на півроку.

Все це виглядає досить привабливо, проте, приймаючи рішення придбати нерухомість в розстрочку, слід пам'ятати про деякі нюанси. Найістотнішим з них є поширене умова виплати повної вартості житла до того, як об'єкт буде зданий в експлуатацію. Тому, оформляючи покупку квартири в будинку, що знаходиться на завершальній стадії будівництва, пам'ятайте про те, що термін розстрочки буде гранично стислий - до 3-4 місяців. Тобто, припустимо, купуючи квартиру вартістю в 400 тис. Грн. в будинку, який планується ввести в експлуатацію на початку 2014 р необхідно буде спочатку внести перший внесок у розмірі 25% (100 тис. грн.), а потім встигнути погасити решту суми до кінця поточного року, виплачуючи по 100 тис. грн. щомісяця. У цьому випадку покупцеві варто задуматися - «підйомна» чи для нього така схема розстрочки.

Час гроші


Виходячи з вищесказаного, плануючи покупку житла в розстрочку, варто звернути пильну увагу на тривалість її термінів. Наприклад, за даними журналу «Деньги», найбільш тривалі терміни надають зараз київська компанія KAH Девелопмент (пропозиція по ЖК «Комфорт Таун» - 10 років) і одеська KADORR Group (від 2 до 10 років). Однак при уважному вивченні умов таких тривалих розстрочок з'ясовується, що вони не безкоштовні: в схему платежів закладений так званий «відсоток подорожчання». У KAH Девелопмент це доплата 10% річних, а у KADORR Group - 9%. Тим, кого збентежили ці цифри, вкажемо на два позитивних моменти:

- по-перше, «відсоток подорожчання» виплачується покупцем лише після того, як він отримає ключі від своєї нової квартири, а до цього платежі по розстрочці йдуть під 0%;

- по-друге, навіть така схема обійдеться майже в два рази дешевше стандартного іпотечного кредиту .

Укладаючи угоду з придбання квартири в розстрочку, обов'язково з'ясуйте, чи буде ціна квадратного метра зафіксована на показнику дати підписання договору, або ж надалі вона може змінюватися «в залежності від кон'юнктури». У деяких випадках забудовники пропонують своїм клієнтам різні програми розстрочки - з фіксацією ціни квадратного метра і без неї. Так, корпорація «Познякжілстрой» фіксує ціну тільки в тому випадку, якщо власний внесок складає 50% від повної вартості житла. А якщо покупець спочатку може заплатити тільки 25-30%, то забудовник залишає за собою право підняти ціну квадратного метра в процесі подальших виплат розстрочки.

Необхідно відзначити, що навіть за умов нульової розстрочки, фіксовану ціну квадратного метра і достатнього терміну виплат, покупцеві житла все одно доведеться переплатити. Практично всі забудовники, практикуючі продаж квартир в розстрочку, пропонують клієнтам знижки в 2,5-5% від загальної вартості житла за умови одноразової 100-відсоткової оплати. По суті, ця знижка і є «бонусом» від покупця забудовникові за надання можливості розстроченої оплати.

Вартість фінансування, отриманого за рахунок розстрочки, на сьогоднішній день складає в середньому 10-15% річних, що можна назвати досить бюджетним варіантом, з огляду на нинішню ситуацію на українському ринку.

Забудовник + банк = партнерський кредит


Надання розстрочки здійснюється забудовником за двома схемами: власними силами або ж за участю банку. Наприклад, частина будівельних фірм пов'язані з банками безпосередньо - «Аркада», Укрсоцстрой. У інших забудовників просто немає можливості самостійно працювати за схемою розстрочених платежів, тому вони співпрацюють з банками як фінансовими партнерами. Також існують будівельні компанії, які використовують всі методи стимулювання продажів, надаючи і розстрочку, і кредит - наприклад, «Ліко-Холдинг».

Зрозуміло, банківський кредит, навіть наданий банком, який є партнером забудовника, обійдеться покупцеві відчутно дорожче, ніж програма розстрочки. Однак не варто забувати і про переваги такого способу оплати:

1. Терміни кредитування завжди більш тривалі, ніж при будь-якій програмі розстрочки (10-20 років).

2. Відсоткова ставка нижче на 2-З п.п., ніж при стандартній іпотеці .

3. Отримати партнерський кредит можна ще на стадії будівництва житла - тоді вартість квартири істотно знизиться. Також можна внести оплату повністю і отримати за це знижку від забудовника.

Звучить непогано! А в чому підступ?

Основним недоліком партнерських кредитів вважається надзвичайно ретельна оцінка потенційних позичальників банкірами. Одержувач кредиту проходить дуже серйозний «кастинг», щоб підтвердити свою платоспроможність. Крім того, при оформленні кредиту виникають додаткові витрати на оплату обов'язкового страхування життя позичальника і нерухомості, що купується, а також на комісії банку.

Основні відмінності в умовах розстрочки і партнерського кредиту з забудовником наочно демонструє дана таблиця:

Щоб відповісти на питання, що буде вигідніше для покупця - оформлення партнерського кредиту або розстрочки, - необхідно проаналізувати його фінансові можливості в кожному окремому випадку
Щоб відповісти на питання, що буде вигідніше для покупця - оформлення партнерського кредиту або розстрочки, - необхідно проаналізувати його фінансові можливості в кожному окремому випадку. Якщо покупець житла зможе покрити його повну вартість за 3-4 виплати (або навіть 10-12 в деяких випадках), то, зрозуміло, варто зупинитися на варіанті розстрочки. Але якщо людина фінансово не готовий до такої схеми розрахунків, йому доведеться оформити кредит.

У наступних таблицях містяться умови програм розстрочки від забудовників і партнерських програм кредитування, пропоновані різними будівельними компаніями України:

У наступних таблицях містяться умови програм розстрочки від забудовників і партнерських програм кредитування, пропоновані різними будівельними компаніями України:

На закінчення   портал нерухомості Stopmakler   пропонує своїм читачам ознайомитися і з   іншими схемами придбання житла в новобудовах

На закінчення портал нерухомості Stopmakler пропонує своїм читачам ознайомитися і з іншими схемами придбання житла в новобудовах .


Читайте також:

Житло в розстрочку: швидко і дорого
Чим ризикує інвестор новобудови?
Що перевіряти при виборі забудовника і новобудови
На що покупцеві квартири в новобудові слід звертати увагу

А в чому підступ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online