Ведення арбітражних справ, ведення справ в арбітражному суді

  1. Ведення арбітражних справ - вибір юриста
  2. досудові процедури
Ведення арбітражних справ в Москві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стаття буде цікава і потребують юридичних послугах за судовим представництву суб'єктам підприємництва (власникам бізнесу, керівникам, юристам) і, власне, досвідченим і починаючим практикувати в арбітражному процесі юристам і адвокатам. Будуть порушені найважливіші критерії відбору фахівця для ведення судової справи в арбітражному суді, основні аспекти юридичної судової роботи за судовим представництву.

Актуальність теми зумовлена ​​великою кількістю звернень з питання судового арбітражного представництва, в тому числі і після інших юридичних та адвокатських утворень. Я противник введення адвокатської монополії не тому, що не хочу платити вхідний і всі інші внески адвокатській палаті, а тому, що не бачу жодного видатного відмінності діючих арбітражних адвокатів від юристів. Ніякої особливої ​​підготовки або вхідного цензу немає, про що і піде мова в статті (узагальнено про всіх фахівцях в сфері ведення арбітражних справ).

Представлення інтересів в арбітражному суді або, простіше кажучи, ведення арбітражних справ, вже довгий час є найпопулярнішою сферою діяльності юристів і деяких адвокатів. Для цього є кілька причин:

  • високий попит у підприємців на судову роботу, велика конфліктність у економічному середовищі (на історію походження відволікатися не будемо)
  • доступність самого арбітражного судочинства будь-якому охочому, відсутність адвокатської монополії, на відміну від кримінального судочинства.
  • можливість досить широко варіювати ціну послуги. Зараз вартість ведення арбітражних справ коливається від 20 000 руб. до 200 000 руб. за процес і більш.

При великій кількості які вважають себе фахівцями юристів, важливо постійно пам'ятати, що практично всі категорії арбітражних справ вимагають участі має досвід і навички роботи судового повіреного - представника. Починаючи від, здавалося б, найпростішого - стягнення заборгованості за договором , І, закінчуючи, суперечками з інтелектуальних прав.

Як не дивно звучить, але в 2003 році, коли я тільки починав супроводжувати економічні суперечки, я був впевнений в результаті будь-якого з них більше, ніж через 10 років. Оволодівши за цей час безліччю практичних прийомів і навичок вирішення конфлікту між підприємцями, я усвідомив, що ведення арбітражних справ - це гра в шахи. Якщо ти не впевнений, що твій суперник набагато слабший за тебе (а до відкриття судового розгляду ти, навряд чи, в цьому можеш бути впевнений), вкрай поспішними можуть виглядати категоричні і однозначні висновки про судову перспективу справи.

Запевнення замовників про те, що про опонента відомо все, можуть стати нічим, якщо останній у справу привернув досвідченого в арбітражі юриста. Тому, якісний юридичний супровід будь-якого спору може забезпечити гарантований результат.

Ведення арбітражних справ - вибір юриста

Безумовно, ведення арбітражної справи повинно починатися з якісного аналізу документів в порівнянні з практичними навичками і знаннями. Але, замовник повинен розуміти, що висновок про перспективу вирішення спору у досвідченого юриста і адвоката завжди буде під умовою або, навіть, під кількома. У самих, здавалося б, примітивних випадках - при стягненні дебіторської заборгованості, яка з самого початку не оскаржувалася боржником і підписувалися акти звірок, може встати ряд складних перешкод. Наприклад, неправильно сформульоване представником підставу або предмет позову, невідповідні арбітражному процесу докази, або фальсифікація доказів відповідачем (погашення боргу, угода про залік, узгоджений з довірителем договір переведення боргу та ін.).

Висновком зі сказаного є необхідність упевнитися саме в досвіді, в тому, що конкретний юрист або адвокат здійснює ведення арбітражних справ більше 4-6 років. Це не складно - можна попросити юриста надати судові акти з його участю або посилання на номери таких справ. Трапляється, компетенцію та досвід арбітражного юриста перевіряють через правові системи Консультант + і Гарант, що також допомагає розібратися в можливостях конкретного фахівця. До слова, зараз судді починають вказувати в рішенні у рядку "за участю" - "відповідно до протоколу". Але нас цікавить, саме, те, що було в попередні роки.

Якщо нас влаштовує досвід арбітражного юриста, другим кроком має бути визначення специфіки його діяльності. При великий доступності ведення справ в арбітражному суді і бажання заробляти на ньому, деякі оптимістичні самовпевнені особи беруть в роботу всі, про що почули. І я б не став міняти пріоритети: спочатку визначається досвід, а, вже, потім - конкретний напрям діяльності. Набагато більше шансів виграти суперечку у "прижився в арбітражному суді" юриста або адвоката в новому напрямку, ніж у фахівця конкретної сфери, яка не знає основи і особливості судового процесу.

З урахуванням постійно доповнюється правовими позиціями вищих судових інстанцій судової практики застосування різних законів, дуже складно залишатися винятковим фахівцем з усіх видів арбітражних справ одночасно. Мова вже і не йде про суміщення такої діяльності як ведення арбітражних справ з іншими нішами юридичних послуг. Тому, заснована нами в 2008 році юридична компанія Антанта обмежується веденням арбітражних суперечок щодо стягнення договірної і позадоговірної заборгованості, банкрутством підприємств від кредитора або самого боржника, корпоративними спорами, визнання угод, рішень недійсними і деякими іншими не надто об'ємними напрямками. Ми не беремо в роботу суперечки по виключних прав (торгових знаків, фірмових найменувань, інтелектуальної власності), перестали працювати з бурхливо змінюється середовищем податкових суперечок, залишили антимонопольні справи про порушення при розміщенні держзамовлень і ін.

Зосередившись суперечках, що випливають з договірних взаємин: надання послуг, будівельний підряд, поставка, позика, кредит, оренда, перевезення і т.п. ми змогли значно підвищити відсоток виграних арбітражних справ. Пізнавши ази ліквідації та банкрутства, оскарження угод, залучення до субсидіарної відповідальності керівників і засновників фірм, різні способи відходу від погашення боргів, ми змогли надавати більш впевнену підтримку малому і середньому бізнесу як в Москві, Московській області, так і в ряді регіонів. Тим самим, ми зміцнили свої позиції серед нових і постійних замовників, стали відчувати себе значно впевненіше при визначенні перспектив судових розглядів, та й рентабельність самої фірми підвищилася.

досудові процедури

Ведення арбітражних справ - це не тільки представництво в суді. Я не буду зупинятися на випадках, коли напрямок доарбітражні претензії зі стратегічних міркувань несе формальну функцію або прийнято рішення уникати повідомлення майбутнього відповідача про примусове стягнення заборгованості (є й такі варіанти). За загальним правилом, вирішення конфлікту між підприємцями в себе має включати грамотну досудову, тобто, претензійну роботу, що забезпечується наступним:

  • претензія складається якісно, ​​формулювання орієнтуються на конкретного контрагента. Завдання бувають різними: десь потрібно пригрозити судом, десь шантажувати, десь зберегти довірчі відносини з боржником при помірному тиску на нього. Документ підписується юристом або адвокатом юридичної компанії за дорученням від клієнта, що забезпечує більш серйозне ставлення до нього.
  • претензія не тільки «запускається» за юридичною адресою. Документ направляється за всіма відомими адресами, після чого, сканується з поштовими квитанціями і пересилається по відомим адресами електронної пошти. Вирішується завдання і формального і фактичного звернення до боржника.
  • юристи надають боржнику 1-3 дні, проводять переговори (в основному, телефонні), описують всі можливості і наслідки звернення до суду, пропонують вирішити конфлікт мирно і з'ясовують його подальші наміри.

Тільки після виконання даного блоку і при відсутності належної реакції боржника, робиться висновок про необхідність звернення до суду. Ми забезпечуємо повернення близько 10-15% заборгованостей до суду, що, як би мало не здавалася, в реальності це дуже великий відсоток.

Про саме судове представництво я багато писати не буду, тому що цю тему і з боку вибору юриста і з боку представництва в суді детально описував в статтях Представлення інтересів в арбітражному суді , Представлення інтересів в арбітражному суді - порядок вибору юриста, Арбітражне представництво. Представництво в арбітражному суді, Знайомий адвокат надасть юридичні послуги в арбітражі і багатьох інших. Через відсутність юридичної освіти і судового досвіду, багато людей думає, що всі проблеми вирішуються поданням до арбітражу позовом. Треба пам'ятати, що ведення арбітражних справ - це дозвіл дуже делікатних питань за допомогою досить «грубого» інструментарію, що вимагає впевненою і досвідченої руки фахівця. На даний момент іншим універсальним способом якісного вирішення конфліктів в комерційних відносинах є абонентське юридичне обслуговування організацій. Тим більше, якщо воно здійснюється арбітражними юристами.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online