п.4. Державні і муніципальні унітарні підприємства

  1. Стаття 113. Унітарна підприємство
  2. Стаття 114. Унітарна підприємство, засноване на праві господарського відання
  3. Стаття 115. Унітарна підприємство, засноване на праві оперативного управління

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«<Попередня. | ЗМІСТ | Слід. »»

Стаття 113. Унітарна підприємство

1. Унітарним підприємством визнається комерційна організація, не наділена правом власності на закріплене за ним власником майно. Майно унітарного підприємства є неподільним і не може бути розподілено за депозитними вкладами (часток, паїв), в тому числі між працівниками підприємства.

Статут унітарного підприємства повинен містити крім відомостей, зазначених у пункті 2 статті 52 цього Кодексу, відомості про предмет і цілі діяльності підприємства, а також про розмір статутного фонду підприємства, порядку та джерела його формування.

У формі унітарних підприємств можуть бути створені тільки державні та муніципальні підприємства.

2. Майно державного або муніципального унітарного підприємства перебуває відповідно в державній або муніципальній власності і належить такому підприємству на праві господарського відання або оперативного управління.

3. Фірмове найменування унітарного підприємства повинно містити вказівку на власника його майна.

4. Органом унітарного підприємства є керівник, який призначається власником або уповноваженим власником органом і їм підзвітним.

5. Унітарна підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном.

Унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника його майна.

6. Правове становище державних і муніципальних унітарних підприємств визначається цим Кодексом та законом про державні та муніципальних унітарних підприємствах.

Стаття 114. Унітарна підприємство, засноване на праві господарського відання

1. Унітарна підприємство, засноване на праві господарського відання, створюється за рішенням уповноваженого на те державного органу або органу місцевого самоврядування.

2. Установчим документом підприємства, заснованого на праві господарського відання, є його статут, що затверджується уповноваженим на те державним органом або органом місцевого самоврядування.

3. Розмір статутного фонду підприємства, заснованого на праві господарського відання, не може бути менше суми, визначеної законом про державні та муніципальних унітарних підприємствах.

4. До державної реєстрації підприємства, заснованого на праві господарського відання, статутний фонд підприємства повинен бути повністю оплачений власником.

5. Якщо після закінчення фінансового року вартість чистих активів підприємства, заснованого на праві господарського відання, виявиться менше розміру статутного фонду, орган, уповноважений створювати такі підприємства, зобов'язаний провести в установленому порядку зменшення статутного фонду. Якщо вартість чистих активів стає менше розміру, визначеного законом, підприємство може бути ліквідовано за рішенням суду.

6. У разі прийняття рішення про зменшення статутного фонду підприємство зобов'язане письмово повідомити про це своїх кредиторів.

Кредитор підприємства має право вимагати припинення або дострокового виконання зобов'язання, боржником за яким є це підприємство, і відшкодування збитків.

7. Унітарна підприємство, засноване на праві господарського відання, може створити в якості юридичної особи інше унітарне підприємство шляхом передачі йому в установленому порядку частини свого майна в господарське відання (дочірнє підприємство).

Засновник затверджує статут дочірнього підприємства і призначає його керівника.

8. Власник майна підприємства, заснованого на праві господарського відання, не відповідає за зобов'язаннями підприємства, за винятком випадків, передбачених пунктом 3 статті 56 цього Кодексу. Це правило також застосовується до відповідальності підприємства, який заснував дочірнє підприємство, за зобов'язаннями останнього.

Стаття 115. Унітарна підприємство, засноване на праві оперативного управління

1. У випадках, передбачених законом про державних і муніципальних унітарних підприємствах, за рішенням Уряду Російської Федерації на базі майна, що перебуває у федеральній власності, може бути утворено унітарне підприємство, засноване на праві оперативного управління (федеральне казенне підприємство).

2. Установчим документом казенного підприємства є його статут, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

3. Фірмове найменування підприємства, заснованого на праві оперативного управління, має містити вказівку на те, що підприємство є казенним.

4. Права казенного підприємства на закріплене за ним майно визначаються відповідно до статей 296 і 297 цього Кодексу.

5. Російська Федерація несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями казенного підприємства при недостатності його майна.

6. Казенне підприємство може бути реорганізовано або ліквідовано за рішенням Уряду Російської Федерації.

«<Попередня. | ЗМІСТ | Слід. »»


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online