Організаційно-правова форма підприємницької діяльності, підприємств, організацій. Види організаційно-правових форм

  1. Класифікація організаційно-правових форм
  2. ІП
  3. Бізнес у вигляді ТОВ
  4. специфіка ТОВ
  5. Акціонерне товариство
  6. Публічні і звичайні АТ
  7. специфіка статутів
  8. товариства
  9. споживчі кооперативи
  10. виробничі кооперативи
  11. селянські господарства
  12. Вибір форми ведення бізнесу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російські підприємства можуть вести діяльність в рамках широкого спектра організаційно-правових форм. Законодавство РФ дає можливість громадянам займатися бізнесом в статусах, оптимізованих до специфіки виробництва, оборотам, кількості співзасновників і потреби в додатковому фінансуванні. Які особливості організаційно-правових форм ведення бізнесу в Росії? Як вибрати оптимальний формат здійснення комерційної діяльності?

Класифікація організаційно-правових форм

Російські підприємці часто стикаються з проблемою вибору оптимальної організаційно-правової форми ведення бізнесу. Які варіанти вони, як правило, досліджують? Їх не багато. Організаційно-правові форми діяльності підприємств, які передбачені російським законодавством, можуть припускати:

  • діяльність в якості індивідуального підприємця (ІП);
  • бізнес у вигляді ТОВ;
  • діяльність в форматі акціонерного товариства;
  • спільне співробітництво в вигляді кооперативів, селянських господарств, товариств.

Можна відзначити, що в окремих випадках бізнес допустимо вести також і в статусі фізичної особи без реєстрації як ІП. Але навіть якщо б можливостей для цього було більше, то подібна діяльність, як правило, менш вигідна для підприємця з точки зору оподаткування. Тому більш кращі організаційно-правові форми підприємницької діяльності, які ми перерахували вище. Розглянемо більш докладно сутність кожної з них.

ІП

Досить популярна серед підприємців РФ організаційно-правова форма ведення бізнесу - ІП. Поширеність даного варіанту пов'язана головним чином з простотою державної реєстрації. Для того щоб стати підприємцем, громадянин повинен зібрати зовсім небагато документів. Витрати, пов'язані з реєстрацією в якості ІП, також невеликі. Необов'язково мати печатку. Ні законодавчих приписів відкривати банківський рахунок (хоча це, звичайно, рекомендується зробити для зручності взаємодії з постачальниками і клієнтами).

Особливість даної форми ведення бізнесу полягає в тому, що ІП - це не юридична особа. На практиці це означає, наприклад, те, що за своїми зобов'язаннями він відповідає особисто. Однак податки ІП може платити в режимах, який властиві якраз таки для юридичних осіб.

Одна з переваг ведення бізнесу як ІП - людина, заплативши податок у рамках обраної схеми, може згодом розпоряджатися рештою суми на свій розсуд. Дуже легко, таким чином, вивести виручку в особисте користування з тим, щоб витратити будь-яким бажаним способом.

Ще один корисний аспект ведення діяльності в даному статусі - мінімальне навантаження на ВП у аспекті звітності. Інші організаційно-правові форми підприємств вимагають регулярного взаємодії з ФНС і іншими структурами. Для індивідуальних підприємців в ряді випадків досить раз на рік направити в податкову службу декларацію, а також кілька документів, що стосуються формування штату та бухгалтерських питань.

Бізнес в якості індивідуального підприємця може вести будь-який громадянин РФ, якому вже є 18 років. За умови схвалення діяльності батьками бізнесом також можуть займатися росіяни з 14 років. Якщо людина знаходиться на держслужбі, то як ІП він реєструватися, проте, не має права.

ІП може наймати на роботу інших людей, оформляти їм трудові книжки, виплачувати зарплату, формувати найманим працівникам робочий стаж. Індивідуальний підприємець завжди володіє своїм бізнесом одноосібно. Не можна подарувати або продати комусь свою частку в підприємстві - дана організаційно-правова форма не дозволяє цього зробити. І тому багато російських бізнесменів охоче займаються діяльністю як ВП.

Однак робота в подібному статусі має ряд недоліків. Наприклад, IP повинні в будь-якому випадку платити за себе фіксовані страхові внески в ПФР, ФСС і ФОМС. Це, як правило, не проблема, якщо у підприємця гарні обороти: відповідні збори в державну казну зараховуються як частина податків і тому не помітні. Але і при нульовій виручці ІП повинен їх платити. І якщо, наприклад, людина з яких-небудь причин не займається бізнесом якийсь час, він тим не менше зобов'язаний перераховувати в скарбницю внески. Навіть якщо він десь працює за наймом і з його зарплати компанія-наймач перераховує покладений відсоток в ПФР, ФСС і ФОМС, дане зобов'язання зберігається.

Бізнес у вигляді ТОВ

Інша поширена в РФ організаційно-правова форма бізнесу - товариство з обмеженою відповідальністю. Воно може бути засноване як одним громадянином, так і декількома, але кількість учасників не повинна перевищувати 50 осіб. Підприємець, володіючи ТОВ, не несе особистої відповідальності за зобов'язання на відміну від ІП (не рахуючи вкладів до статутного капіталу). Також учасники товариств даного типу не зобов'язані платити за себе внески в ПФР, ФСС і ФОМС.

ТОВ - це повноцінне юридична особа. Його державна реєстрація дещо складніше, ніж у випадку з ВП. Необхідні статутний капітал як мінімум в 10 тис. Руб., В більшості випадків розрахунковий рахунок в банку, печатку. Звітність для власників ТОВ, як правило, складніше, ніж для ВП.

Звітність для власників ТОВ, як правило, складніше, ніж для ВП

Ще один нюанс - не можна просто так вивести виручку, як у випадку з ІП, навіть якщо з неї сплачено податок. Доведеться оформляти її в якості дивідендів або навіть у вигляді зарплати (з якої, в свою чергу, необхідно перераховувати внески в ПФР, ФСС і ФОМС).

специфіка ТОВ

Така організаційно-правова форма юридичної особи, як ТОВ, знаходиться в числі найпоширеніших в РФ. Тому розглянемо її специфіку докладніше.

Вище ми відзначили, що кількість співвласників ТОВ не може перевищувати 50 осіб. Якщо ж до бізнесу побажає приєднатися більше людей, то необхідно буде перетворювати ТОВ в інші організаційно-правові форми підприємництва - публічне або звичайне акціонерне товариство. Якщо співзасновники не здійснив відповідної процедури, то ТОВ може бути ліквідовано судом.

Статутний капітал ТОВ, як ми зазначили вище, - 10 тис. Рублів. Багато компаній, звичайно ж, збільшують його. Але це потрібно робити обережно. Якщо вартість чистих активів в силу ринкових чи інших причин виявиться нижче величини статутного капіталу, то його доведеться зменшувати - такими є вимоги закону. А якщо чисті активи опиняться менше 10 тис. Руб., То суспільство має бути (також в силу положень законодавства) ліквідовано. ТОВ може бути перетворено в інші організаційно-правові форми підприємництва.

Можливий вихід одного із співзасновників зі складу організації за допомогою відчуження своєї частки на користь інших власників (з наступною компенсацією), але тільки якщо це передбачено статутом фірми. Також можливий продаж відповідної частини бізнесу. Вже згадана організаційно-правова форма юридичної особи не передбачає виходу зі складу єдиного засновника, але в цьому випадку він може продати бізнес іншого громадянина чи фірмі. У разі продажу частки в компанії переважне право покупки належить іншим учасникам товариства. Термін, протягом якого воно діє, визначається законодавством та статутом організації.

Акціонерне товариство

Така організаційно-правова форма діяльності, як акціонерне товариство, в основному затребувана тими підприємцями, які планують розвинути великий бізнес. АТ - це комерційна структура, також володіє статутним капіталом, але він оформлений у вигляді акцій, які засвідчують зобов'язальний характер прав учасників товариства. Тому проходити державну реєстрацію та вести звітність в рамках АТ дещо складніше, ніж при ТОВ, не кажучи про ВП.

АТ, відповідно до російського законодавства, можуть бути звичайними і публічними. Можна відзначити, що до 2014 року в Росії існували такі організаційно-правові форми організацій, як закрите і відкрите акціонерні товариства. Потім в регулює законодавство були внесені поправки, згідно з якими АТ стали класифікуватися на звичайні і публічні.

Публічні і звичайні АТ

Така організаційно-правова форма, як публічне акціонерне товариство , Відповідно до ЦК РФ, характеризується наступними ознаками.

  • По-перше, акції та інші цінні папери, які емітуються організацією, розміщуються публічно (у вигляді відкритої підписки), а також звертаються на ринку відповідно до положень правових актів, що регулюють оборот відповідних торгових інструментів.
  • По-друге, засновники АТ вправі прописати в статуті організації, а також в її фірмовому найменуванні публічний статус, навіть якщо його діяльність не відповідає першому критерію.

Інші АТ не належать до публічних. Тобто називаються просто товариствами. Але якщо в планах керівників організації - випустити акції, які потім будуть у відкритій підписці, то в статуті їм все ж слід позначити статус публічного товариства.

специфіка статутів

Реформи в цивільному законодавстві, що пройшли в 2014 році, визначили деякі особливості складання статутів організацій. Наприклад, дві різні організаційно-правові форми підприємств, ТОВ і АТ, можуть мати однакові установчі документи, так як єдину законну їх формою став статут, який може бути розроблений відповідно до рекомендацій державних реєструючих органів.

ТОВ і АТ, згідно із законодавством РФ, відносяться до однієї категорії організацій - господарським товариствам. За фактом реформи, проведеної в 2014 році, їх статус, як відзначають деякі експерти, став вельми схожим в силу встановлення єдиної форми установчого документа.

товариства

У Цивільному кодексі України передбачені й інші види організаційно-правових форм бізнесу. Наприклад, товариство. У чому особливість даного формату підприємницької діяльності? Визначення товариств і господарських товариств (ТОВ і АТ) міститься в одних і тих же положеннях ГК РФ. Тобто розглянута організаційна правова форма діяльності - це юридична особа, яка має статутний капітал.

Товариства бувають повними і командитними. В організаціях першого типу люди займаються бізнесом і несуть субсидіарну відповідальність за які виникають зобов'язаннями. командитні товариства (на вірі) - організації, які передбачають в своєму складі вкладників (або командитистів), які несуть відповідальність в межах величини своїх внесків.

споживчі кооперативи

ГК РФ передбачає таку форму ведення бізнесу, як споживчий кооператив. Організації даного типу - це добровільні об'єднання фізичних або юридичних осіб, в рамках яких консолідуються майнові пайові внески учасників. Те, як повинні вноситися відповідні суми, визначає статут споживчого кооперативу. Учасники організації несуть субсидіарну відповідальність за які виникають зобов'язаннями в межах невнесеної частки додаткового внеску.

виробничі кооперативи

Організаційно-правові форми організацій, передбачені ГК РФ, включають такі структури, як виробничі кооперативи (звані також артілями). Це об'єднання фізичних осіб (але в статуті може бути передбачено участь також і юридичних осіб) з метою організації спільного виробництва, переробки або ж збуту різних видів продукції, виконання робіт, надання послуг, ведення торгівлі. Передбачається особиста трудова участь громадян. Члени виробничого кооперативу, як правило, домовляються про внесення пайових внесків. Відповідальність учасників організації субсидіарну, в межах величин, визначених законодавством та статутом.

селянські господарства

Організаційно-правові форми підприємницької діяльності можуть бути пов'язані із сільськогосподарською галуззю. Вести бізнес в даній сфері можна за допомогою самих різних статусів. ГК РФ передбачає, зокрема, можливість організації громадянами РФ спільного селянського господарства.

Даний вид спільної діяльності фермерів передбачає створення юридичної особи у вигляді добровільного об'єднання, в основі якого - спільна робота, а також майнові внески учасників. Особливість селянського господарства полягає в тому, що все майно в рамках даної організації знаходиться у спільній власності фермерів, що заснували її. Відповідно до ЦК РФ, людина може бути в складі тільки одного фермерського об'єднання. Громадяни, які ведуть спільну діяльність в рамках даної організаційно-правової форми, несуть субсидіарну відповідальність за які виникають зобов'язаннями.

Вибір форми ведення бізнесу

Яка організаційно-правова форма може бути оптимальною? Якщо людина веде бізнес самостійно, не наймає людей або формує невеликий штат компанії, то йому можна зареєструватися як ІП. В даному статусі можна працювати з мінімальним обсягом звітності, не відволікаючись на бюрократію і повністю присвятивши час роботи. Ніяких проблем з виведенням виручки немає.

Якщо громадянин веде спільний бізнес з партнерами, то оптимальним варіантом може бути ТОВ. Як тільки обороти компанії зросли, непогано б ще збільшити їх за рахунок емісії акцій. В такому випадку можна звернути увагу на інші види організаційно-правових форм діяльності - акціонерне товариство з цінними паперами за відкритою підпискою або ж непублічна АТ.

З метою ефективної консолідації праці підприємці можуть об'єднуватися у виробничі або споживчі кооперативи, товариства. Якщо громадяни займаються фермерської діяльністю, то для них цілком може бути оптимальним спільне установа селянського господарства.

Якщо громадяни займаються фермерської діяльністю, то для них цілком може бути оптимальним спільне установа селянського господарства

Такі основні типи бізнесів, передбачені законодавством РФ. Займатися комерцією дозволяють і інші організаційно-правові форми організаційної діяльності, такі як, наприклад, асоціації або НКО. Отримувати прибуток не заборонено і державним організаціям. Однак оподаткування в разі, якщо задіюються організаційно-правові форми організаційної діяльності, як правило, вище, ніж при реєстрації юридичної особи, статус якого більш типовий для бізнесу.

Як вибрати оптимальний формат здійснення комерційної діяльності?
Які варіанти вони, як правило, досліджують?
У чому особливість даного формату підприємницької діяльності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online