Наталя Зубаревіч: Чотири Росії відміняються

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звалилася в контрмодернізація країна вже була в кризі. Тільки тепер його наслідки не згладжують високі ціни на нафту

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

Російська економіка, до кінця не оговталася від потрясінь 2008-2009 років, коротко затрималася на полустанку «стагнація» і зі свистом в'їхала в серйозний і, швидше за все, тривала криза. Зійшлося все найгірше - і промативаніе владою великих можливостей «огрядних» років для зіскакування з вуглеводневої голки і створення економіки мізків і знань, і падіння світових цін на нафту, і вичерпання колишніх ресурсів зростання недореформованої вітчизняної економіки, і важкі санкційні наслідки геополітичної авантюри в Криму і на південному сході України.

Про проекції кризу, що почалася на регіони Росії (а значить, в кінцевому підсумку на всіх нас) ми розмовляємо з професором Наталією Зубаревіч - блискучим соціальним географом, чесним і уїдливим дослідником, автором, який описав в самому кінці 2011 року дію так званої центро-периферійної моделі в сучасної Росії.

Читайте також: Читайте також:

«Чотири Росії» на одній території. Про життя країни за межами Москви, регіональної стратегії, мегаломанії влади і відділенні громадян від держави

Нагадаємо, що у відповідність з цією концепцією, Росія розпадається на чотири Росії, кожна з яких має свій рівень і свою швидкість соціальної модернізації. Це центри - з найбільш активним, модернізованим населенням (міста-мільйонники, а також міста з населенням понад 500 тисяч), де переважають цінності постіндустріального суспільства; напівпериферія (менш великі і середні міста), де переважають «радянські» цінності; периферія з традиціоналістських, пасивним, схильним до патерналізму населенням дрібних міст, селищ і сільській місцевості. У кожній з цих трьох Росій проживає приблизно по третині населення. За винятком входять до 4-ю Росію жителів республік Північного Кавказу, Тиви і Алтаю (6% населення країни), для яких характерна висока ступінь традиціоналізму і архаїки і які потребують постійної підтримки центру.

- Що сьогодні відбувається з центро-периферійної моделлю, яку ви так барвисто описали три роки тому? Вона ще працює?

- Вона тимчасово померла.

- Чи немає відчуття, що в умовах нинішнього «патріотичного» психозу замість «чотирьох Росій», описаних вами, встановилася одна?

- В принципі я з вами згодна. Питання: який тривалістю ми оперуємо? Чотири Росії - це модель раціоналістична і довгограюча, але ніхто не відміняв ситуацій особливих мобілізацій, які засновані на різкої активізації різних фобій і комплексів. Країну охопив класичний постімперський синдром, який вона не пережила повністю в 90-і роки. Скасувати його неможливо, через це треба пройти. Роль освіти, ступеня модернізірованності цінностей і способу життя людей може проявитися тільки в одному - хтось буде трохи швидше з нього виходити, а хтось повільніше. От і все.

Поки ж, починаючи десь з лютого-березня 2014 року, «чотири Росії» скасовуються. Коли ми на цю кнопочку зможемо знову натиснути? Я вважаю, що в 2015-2016-му вже трохи вийде.

- А що дозволить це зробити? З включенням яких механізмів це може бути пов'язано?

- З включенням «раціо» ...

- Почне перемагати «партія холодильника»?

- Економіка взагалі має властивість витвережувати, так влаштований світ. Я поки не розумію, як довго все це можна буде списувати на ворогів. Адже це дуже зручний формат: ми ні в чому не винні, ми чудові, кругом вороги, і тому нам зараз складно. В принципі це може тривати довго. Але коли весь час кругом вороги, а у тебе все менше грошей, - настає момент, коли ти ставиш запитання: «Ну а влада щось що робить? Щось адже вона повинна робити? »

Читайте також: Читайте також:

Прес-конференція Володимира Путіна (ХРОНІКА)

Найголовніші тези, детальна трансляція, бліц-реакція політологів, політиків і редакції

Коли це питання буде поставлено, сказати важко. Адже ніхто з нас не міг передбачити блискучого, високопрофесійного рівня пропаганди, який демонструють наше доблесне телебачення та інші до цього приставлені. Пропаганда найточнішим чином знайшла все больові точки і вдарила по ним. Ми це недооцінили. Тепер будемо розумнішими. Ми вже знаємо ці больові точки: почуття ущербності, відчуття втрати того, що ми круті і нас все бояться; комплекс неповноцінності і одночасно відчуття, що ми найкращі. Крім того, більше десятка років до нинішніх подій пожвавлювався образ Великої Вітчизняної війни, і все слова, які існували на рівні підкірки, тепер активовані.

- Нейролінгвістичне програмування виявилося на висоті?

- Не будь бази, воно б не спрацювало. А раз так, раз ми діагностували захворювання, нам належить зрозуміти: а як довго можна з цього захворювання виходити? Я вважаю, що без серйозних зусиль соціологів, соціопсихологи було б абсолютно безвідповідально призначати терміни одужання.

- У Північній Кореї це працює дуже довго.

- Але там перекрито всі, країна дуже бідна, багато сільського населення, немає нормальної міської культури, немає ніякого інформаційного поля. У мене є впевненість, що в Північну Корею ми не перетворимося.

- Ну а в Іран?

- Іран - точний приклад труднощів і відкатів модернізації. Я не історик, а соціальний географ, але дозволю собі більш широке судження. Судячи з усього, Росія ще довго буде шарахатися від модернізації до контрмодернизации. У 90-ті роки спробували змінитися, сьорбнули лиха, потім все законсервувалося, а зараз вилилося в контрмодернізація. Вона була неминуча? Так. Вона повинна була прийняти такі форми? Ні. Тут починає працювати роль особистості в історії. Але те, що ми повинні були пройти через контрмодернізація, - це просто історична закономірність. Не забувайте, що ксенофобські настрої стали проявлятися у росіян з 1996 року, соціологи це досліджували. Потім на хвилі зростання енергетичної наддержави виник комплекс «вставання з колін». А тепер маємо те, що маємо. Це погано, але закономірно.

- Давайте з верхнього рівня повернемося в ваші улюблені регіони. Як в умовах розпочатої рецесії, секвестру федерального бюджету та іншого негативу будуть виживати регіони? Що з їх бюджетами? Що з виконанням травневих указів?

- Всі говорять про важкі часи для федерального бюджету, які настануть в наступному році, тому що поки він зводиться за рахунок девальвації, а я-то вже два роки спостерігаю важкі часи для бюджетів регіонів. Пік проблем був в 2013 році, в цьому році поки трохи легше. Пік був пов'язаний з поєднанням поганої економічної кон'юнктури, що викликало скорочення податку на прибуток, і спроб Мінфіну скоротити регіонах трансферти. При цьому витрати бюджетів росли через зрослі соціальних зобов'язань, довелося виконувати укази Путіна щодо підвищення зарплат бюджетників. Регіони відповіли ударно: зростанням дефіциту бюджету в три рази і зростанням сумарного боргу регіонів і муніципалітетів до 2 трильйонів рублів, що більше 30% власних доходів їх бюджетів.

У 2014 році центр поправив ситуацію, трансфертів додали; трохи покращилася ситуація в обробній промисловості, тому виріс і податок на прибуток. За підсумками 8 місяців регіони виглядають дещо краще, ніж в 2013 році. Не у 90% дефіцит, а у двох третин. Борг з липня не росте, він законсервувався в тих обсягах, які були накопичені. Інша справа, що ще не вечір. Кінець року завжди погіршує бюджетну ситуацію в регіонах, а в цьому грудні проблем додалося.

Хоча вже очевидно, що «спритність» у виконанні указів ослабла. По-перше, коригують методики розрахунку середньої заробітної плати - в бік зниження. По-друге, основна частина підвищень зарплат в найбільш багатолюдних секторах (це освіту та охорону здоров'я) вже пройшла. По-третє, перестала рости середня зарплата по економіці, вона навіть скорочується. Мабуть, можна вважати, що президентські укази регіони якось пережили.

Питання: що робити з накопиченими боргами? Мінфін обіцяв допомогти регіонам перевести частину боргів банкам (частка в накопичених боргах - майже 41%), у яких процентна ставка 8-9%, в бюджетні кредити з набагато більш низькою ставкою і можливістю пролонгації виплат. Але для цього регіони повинні звести поточний бюджет без дефіциту. Нагадую, що за півріччя у двох третин був дефіцит. І друга умова - приблизно на 10% скоротити число зайнятих в держуправлінні. Не всі можуть виконати ці вимоги, але процес скорочення зайнятості в держуправлінні пішов.

- А падіння цін на нафту не відбивається на регіонах?

- Федеральний бюджет більш ніж на половину формується доходами від нафти і газу. Ці доходи він отримує в доларах, а витрати робить в рублях. За різними оцінками, здешевлення на один долар бареля нафти призводить до втрат федерального бюджету в розмірі 90-100 мільярдів рублів, але на кожне падіння рубля до долара на один рубль він отримує додатково 180-200 мільярдів рублів. У рублях поки все балансується, і федеральний бюджет, швидше за все, закінчить цей рік із профіцитом. До бюджетів регіонів нафтові гроші надходять мінімально, хоча зниження цін на нафту призведе до зниження прибутку видобувних компаній, а податок на прибуток йде в основному в регіони. Ще більш істотно те, що трансферти регіонах - це перерозподіл нафтової ренти, а вона всохла.

- Але девальвація чревата скачуванням з технічної рецесії в серйозну кризу.

- Проблема одна з найгостріших, тому що в промисловості багато імпортного устаткування і комплектуючих, а вони в два рази подорожчали. Це означає різке подорожчання багатьох російських промислових і споживчих товарів разом зі зниженням платоспроможного попиту населення. З одного боку, коли різко скорочується імпорт, поліпшується платіжний баланс, але, з іншого боку, російські підприємства сильно залежать від імпорту, тому в 2015 році неминучий промисловий спад.

- З яким кризою нам порівнювати ситуацію, з 1998-м?

- у шість разів скоротилися курсу рубля не буде. На відміну від 1998 року, девальвація слабко допоможе промисловості: немає вільних потужностей і дешевої робочої сили. Цей криза не схожа ні на 1998-й, ні на 2008-2009-й. Він окремий. Звичайно, рубль до долара сильно впав, але промисловість за три квартали мала півтора відсотка зростання за рахунок обробних галузей. Хоча географія різна, в третині регіонів виробництво скоротилося.

Головна проблема - інвестиції, в Росії вони скорочуються другий рік поспіль. За три квартали 2014 року ці фірми знизилися в третині регіонів. Зростання в основному показують менш розвинені регіони, у яких ніколи великих інвестицій і не було, а у сильних проблеми, і вони проявилися ще в кінці 2012 року. Ми всі зараз звертаємо увагу на курс рубль / долар, а проблеми набагато глибше. Здавалося б, ми вийшли з кризи 2009 року, але зростання інвестицій до 2013 р був мінімальним - лише 2% в порівнянні з докризовим 2008 роком. Більше половини регіонів так і не подолали кризовий спад інвестицій 2009 року. Стагнація інвестицій, а потім їх спад - це вирок. Без інвестицій імпортозаміщення не буває.

Друга найважливіша проблема - практично припинилося зростання реальних доходів населення, за три квартали 2014 р він становив 0,9%, а в 40% регіонів доходи скорочувалися. В цілому за рік буде ще гірше через зростання інфляції. У кризовому 2009-му і більш спокійному 2011 році доходи населення також майже не росли. При цьому в 2011, 2012, 2013-му роках країна отримала максимальні нафтові доходи, але це не супроводжувалося значним зростанням інвестицій і доходів населення.

Система входила в ступор ще до всіх політичних подій.

Очевидно, що платоспроможний попит буде знижуватися через скорочення доходів і різкого подорожчання імпорту. Оскільки на імпорті в більшій мірі живуть великі міста, «перша Росія» від цієї кризи втрачає більше, за винятком чиновників. Їм вже підняли зарплату двоекратное, вони тепер споживають вітчизняні послуги - відпочинок в Сочі і далі за списком. І машини у них казенні. В загальному,

чиновництву кризовий спад доходів демпфірованного Демпфіровать - тут у значенні «пом'якшувати наслідки» по максимуму. А не залежать від держави професіонали зіткнуться з великими проблемами.

- А що з безробіттям? Адже вона часто супроводжує кризи.

- Думаю, що зростання безробіття буде помірним. По-перше, значно скорочується чисельність населення в працездатному віці - така у нас демографічна піраміда. Це дуже пом'якшує тиск на ринок праці. По-друге,

Зараз дуже низький рівень безробіття - 5%, так ми не жили ніколи. У більшості регіонів «вилка» від 4 до 6-7%, не більше. Ну крім республік Північного Кавказу і Тиви.

По-третє, за 2000-ті роки вже відбулося значне скорочення зайнятості в великих і середніх підприємствах і організаціях. Спочатку скорочував і оптимізував зайнятість бізнес, а зараз і зайнятість в бюджетній сфері проходить цю стадію. Значна кількість працездатних перемістилося в неформальну економіку, в види зайнятості, які погано враховуються статистикою. Структура російських зайнятих така: близько 19 мільйонів в бюджетному секторі (27% економічно активного населення), 17 мільйонів - зайняті на великих і середніх підприємствах і організаціях бізнесу (23%), ще 10-11 мільйонів зайняті в компаніях малого бізнесу, а 5 6 млн - це індивідуальні підприємці. Сумарно це 51-52 мільйона чоловік. Ще 4 мільйони - це безробітні. А 17-19 мільйонів - це ...

- «Сіра» зона?

- Так, вони при проведенні обстежень населення з проблем зайнятості кажуть, що працюють.

- А «сіра» зона буде рости, так?

- Вона росте з кінця 2000-х, а зайнятість на великих і середніх підприємствах стійко скорочується. При цьому частка зайнятих в промисловості знизилася до 19%. Влада здатна відстежувати ситуацію в промислових містах в разі істотного вивільнення працівників, є досвід використання активних заходів з підтримки зайнятості, в першу чергу це громадські роботи. Додаткові кошти на оплату цих заходів не так критичні для бюджету, в 2009-2010 роках знадобилося менше 40 мільярдів рублів, а разом з допомогою з безробіття - близько 80 мільярдів. Мені здається, що ситуація буде під контролем, якщо криза не затягнеться.

Особлива увага влади до промислових містах зрозуміло: там вище потенціал протесту в разі масових звільнень.

Жителі великих міст, як і в минулу кризу, будуть шукати роботу самостійно, а село традиційно виживає «на землі».

- Але це знову контроль з боку федерального центру, а люди живуть в регіонах. Чи може нинішня криза бути стимулом для переходу до менш централізованої системи управління?

- У країнах з нафтової рентою вона, як правило, централізується, а потім перерозподіляється. Перерозподіл ренти сприяє створенню великої держави. Це проблема Росії, і вона надовго. Як виглядає централізація ренти? Візьмемо за 100% всі надходження податків з регіонів до федерального бюджету (в основному це два податки - податок на видобуток корисних копалин і ПДВ). 28% всіх надходжень дає Ханти-Мансійський автономний округ, 16% (рік тому було 18) - Москва, 10% - Ямало-Ненецький автономний округ, 5% - Санкт-Петербург.

Разом: чотири суб'єкти Російської Федерації дають 60% всіх надходжень податків до федерального бюджету - це сировинна рента і рента столичного статусу. Ось так і живемо.

- Так і будемо жити?

- Це пастка: нам потрібна децентралізація, але спроби податкової децентралізації приведуть до того, що найбагатші регіони будуть ще багатшими, а іншим мало що додасться. Територіальний розподіл податкової бази вкрай нерівномірно, і простого вирішення цієї проблеми немає. Рішення лежить в іншій площині - розподілу ренти: як її розподіляють, за якими критеріями, прозорі ці критерії?

Відповідаю на ці питання: розподіляють вкрай непрозоро. До 2013 року частка дотації на вирівнювання бюджетної забезпеченості, яка обчислюється за формулою і тому прозора, становила 24-26% всіх трансфертів, що надходять в регіони. У 2013 році за рахунок скорочення трансфертів та з інших причин частка дотації на вирівнювання зросла до 30%. Вона повинна бути не менше половини, але федеральним властям хочеться зберегти свободу рук ... Тому перша проблема, яку потрібно вирішувати, - прозорість перерозподілу, раз вже ми живемо на ренту.

Друга проблема - надцентралізація повноважень і бюджетних ресурсів не тільки на федеральному рівні, а й усередині регіонів. Все більше повноважень і ресурсів концентрується в регіональному бюджеті. Навіть муніципалітети найбільших міст, які дають регіону значні податкові надходження, майже наполовину дотаційні. У них все жорсткіше вилучають податок на доходи фізосіб, а це головний податок для муніципалітетів. У 2013 році частка ПДФО, що залишається муніципалітетам, знижена з 20 до 15% для міських округів і до 10% для муніципальних районів. Ось і розвивайтеся на цю скромну частку.

Повноваження в соціальній сфері також стягуються на регіональний рівень - в соцзахист, охороні здоров'я та освіті. У муніципалітетах залишилися комунальні витрати на утримання шкіл, а зарплату вчителям платить регіональний бюджет. Муніципалітети тепер відповідають тільки за внутрішні дороги, вивезення сміття та дитячі майданчики. Яке там місцеве самоврядування ?!

Надконцентрацію погіршує територіальну доступність послуг, але більш ефективна з галузевої і фіскальної точок зору - вона підвищує ефективність і економить витрати бюджету. Коли надцентралізація закінчиться (а це станеться рано чи пізно), як ми будемо цю піраміду, що стоїть на голові, перевертати вниз - велике питання.

Ще одна пастка, яку потрібно бачити.

  • Про негативні наслідки скасування виборів мерів у російських містах;
  • про «сатрапізаціі» регіонів;
  • про величезні витрати на Крим і його приреченості бути дотаційним регіоном і про багато іншого цікавому -

читайте в продовженні бесіди з Наталією Зубаревич в наступному номері.

Що сьогодні відбувається з центро-периферійної моделлю, яку ви так барвисто описали три роки тому?
Вона ще працює?
Чи немає відчуття, що в умовах нинішнього «патріотичного» психозу замість «чотирьох Росій», описаних вами, встановилася одна?
Питання: який тривалістю ми оперуємо?
Коли ми на цю кнопочку зможемо знову натиснути?
А що дозволить це зробити?
З включенням яких механізмів це може бути пов'язано?
Почне перемагати «партія холодильника»?
Але коли весь час кругом вороги, а у тебе все менше грошей, - настає момент, коли ти ставиш запитання: «Ну а влада щось що робить?
Щось адже вона повинна робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online