Пожежна безпека дитячих садків »Консультації з пожежної безпеки в С-Пб і Льон. області

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Я знаю -

місто буде,

Я знаю -

саду цвісти. »

(В.Маяковський)

Діти квіти життя. Будь-хто вміє дихати і говорити погодиться, що фраза ця те саме істини, аксіоми чи теореми не вимагає доказів, де як не переверни складові, результат зводиться до того, що якщо до квітам не буде приставлений садівник, щось не довгий час квіти будуть радувати око. Дитячий сад - це не камера тимчасового збері. Дитячий сад - це квітник, на якому працюють фахівці, це благодатне місце, де вирощується нове покоління, і словами поета - належить «... саду цвісти».

Чим більше суспільство усвідомлює відповідальність за працездатність і безпеку дитячих садків, тим більше обтяжує обов'язком керівників цих установ, і обов'язок ця регламентована законом держави. Один з напрямків безпеки - пожежна безпека, виконання та дотримання якої - золог спокою і батьків і працівників дитячого садка.

Нижче представлені вимоги пожежної безпеки пред'являються до дитячих садків, ясел і дошкільним освітнім установам.

Пожежна безпека дитячих садків

Будинки дитячих садів слід проектувати окремо стоять, але в умовах ущільнення і дефіциту території допускається проектування вбудованих, вбудовано-прибудованих та прибудованих до торців житлових будинків дитсадків із загальною місткістю не більше 150 місць.

Організація ділянки території

Дитячі садки слід розміщувати всередині житлової забудови в видаленні від транспортних розв'язок, гаражів та стоянок, комунальних і промислових підприємств.

На території і в будівлях дитсадків не допускається розміщувати інші установи крім початкових класів загальноосвітньої школи.

На території дитсадків не допускається транзит магістральних інженерних комунікацій (водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання).

Територія дитячого садка слід огороджувати парканом заввишки 2,5 м з двома розосередженими хвіртками і воротами шириною 4,5 м для в'їзду автомобілів.

Основний в'їзд на територію дитсадка, проїзди, пішохідні доріжки до дитячих груповим майданчикам, господарський проїзд, господарська і контейнерний майданчик для збору сміття повинні мати тверде покриття.

При проектуванні проїздів і майданчиків на ділянці дитсадків повинні бути забезпечені умови розвороту автомобіля швидкої допомоги при транспортуванні хворої дитини з медичного ізолятора, кільцевого об'їзду пожежної машини навколо будівлі, а також зручного проїзду до головного входу в будівлю.

Для вбудованих, прибудованих та вбудовано-прибудованих дитсадків для протипожежних цілей використовується кільцевий автомобільний проїзд навколо житлового будинку.

вогнестійкість будівель

Вибір розмірів будівлі дошкільних освітніх установ і найбільше число місць треба виконувати в залежності від ступеня вогнестійкості і класу конструктивної пожежної небезпеки по таблиці:

Число місць в будівлі Ступінь вогнестійкості будівлі Клас конструктивної пожежної небезпеки Найбільша висота будівлі, м до 50 IV, V С1 - С3 3 III С0 3 »100 III С1 3» 150 II С1 6 »350 II С0 9 I С0, С1

При поєднаннях цих показників, площа поверху і висота будівлі приймаються за найгіршим із цих показників для розглянутого будівлі відповідного класу функціональної пожежної небезпеки або повинні бути розроблені спеціальні технічні умови.

Дерев'яні стіни з внутрішнього боку будівлі, перегородки і стелі будинків V ступеня вогнестійкості дитячих садків повинні бути поштукатурити або оброблені і покриті вогнезахисними просоченнями, фарбами або лаками, що забезпечують клас пожежної небезпеки не нижче К1.

Одно- і двоповерхові будівлі дитсадків повинні бути не нижче III ступеня вогнестійкості, незалежно від місткості будівлі.

Триповерхові будівлі дитячих садків повинні бути не нижче II ступеня вогнестійкості незалежно від кількості місць в будівлі.

Будинки спеціалізованих дошкільних закладів незалежно від кількості місць слід проектувати не нижче II ступеня вогнестійкості і заввишки не більше двох поверхів.

Ступінь вогнестійкості прибудованого дитячого садка і житлового будинку повинна бути однакова. Опалювальні переходи і блоки-вставки між будівлею дитячого садка та іншими будівлями слід проектувати тієї ж ступеня вогнестійкості, що і основна будівля дитячого садка.

Межі вогнестійкості будівельних конструкцій мансардних поверхів повинні відповідати ступеню вогнестійкості будівлі.

Прибудовані прогулянкові веранди дитячих садків більше 50 місць слід проектувати тієї ж ступеня вогнестійкості, що і основні будівлі.

Комори для зберігання горючих матеріалів, комори для зберігання білизни і прасувальні, майстерні для переробки горючих матеріалів, електрощитові, вентиляційні камери та інші пожежонебезпечні технічні приміщення повинні виправдовуватися протипожежними перегородками 1-го типу REI 45 із захистом дверного отвору протипожежної дверима з межею вогнестійкості не менше EI 30.

Дверні прорізи, які об'єднують коридори зі сходовими клітками необхідно захищати протипожежними дверима 3-го типу E15. Вхідні двері групових осередків повинні бути виконані з ущільненням в притворах

Покриття експлуатованої покрівлі має бути неспаленим, включаючи утеплювач.

Зовнішні огорожі сходів, балконів, експлуатованих покрівель, відкритих терас слід виконувати з негорючих матеріалів.

При встановленні приміщень дитячого садка в багатоквартирний житловий будинок, при блокуванні будівель дитячих садів з житловими будинками або з будівлею школи, приміщення Дитсадків повинні бути відокремлені протипожежними перегородками 1 типу і перекриттями III типу і мати відокремлені самостійні евакуаційні виходи назовні.

Евакуаційні шляхи і виходи

Не менше двох евакуаційних виходів повинні мати: приміщення класу Ф1.1, призначені для одночасного перебування понад 10 чол;

Висота евакуаційних виходів в світлі повинна бути не менше 1,9 м, ширина не менше: 1,2 м - з приміщень класу Ф1.1 при числі евакуюються більше 15 чол.

Коридори, що з'єднують сходові клітини, необхідно розділяти зачиняються самостійно дверима з ущільненням в притворах для забезпечення виходів з кожної групового осередку в різні відсіки коридору.

Ширина коридорів і галерей на шляхах евакуації в будівлях дитячих садів повинна бути не менше 1,4 м. Для спеціалізованих дитсадків, призначених для відвідувачів пересуваються в інвалідному кріслі-колясці, ширину коридорів і галерей на шляхах евакуації слід приймати не менше 1,6 м.

У будівлях дитячих садів слід передбачати один вхід не більше ніж на 4 групи. У дитячих садках загального типу ясельні групи (для дітей до 3 років) слід розташовувати переважно на 1-му поверсі, з самостійними входами з ділянки.

Допускається спільний вхід з загальної сходами для дітей двох ясельних груп, що розміщуються на 2-му поверсі. На 1-му поверсі при вході для цих груп можуть передбачатися туалети (окремі для кожної ясельної групи) для користування дітьми під час прогулянки.

Другий евакуаційний вихід з групового осередку може передбачатися з будь-якого її приміщення. Це вихід з другого поверху допускається передбачати по зовнішніх сходах.

Через блокується зі школою дитсадок не допускається передбачати транзитний евакуаційний шлях школярів.

У дитсадках місткістю 7 і більше груп з ізолятора необхідно передбачати окремий зовнішній вихід.

Відкриті тераси на рівні другого, третього поверхів, експлуатованих покрівель необхідно проектувати з організацією другою евакуаційного виходу з кожної тераси.

Пристрій другий евакуаційний вихід з експлуатованої покрівлі або з тераси в рівні третього поверху по зовнішній металевій драбині не допускається.

Перепади рівнів висотою 0,15 м і більше повинні виконуватися у вигляді пандусів або сходів.

Сходи, що мають більше 3 ступенів, і пандуси з перепадом рівнів більше 0,15 м (якщо вони не прокладені по природному рельєфу) повинні мати огорожі з поручнями для дітей.

Внутрішнє середовище будівлі

Висота огороджень сходів, балконів, терас, переходів-містків, антресольних, поверхів повинна бути не менше 1,1 м.

Уздовж всіх сходів в будинку дитячих садків, крім технічних, необхідно передбачати поручні для дорослих (на висоті 0,85 м) і для дітей (на висоті 0,5 м).

У приміщеннях, пов'язаних з перебуванням дітей, килими, паласи, килимові доріжки і т.п. повинні бути жорстко прикріплені до підлоги.

У будівлях дитячих установ проживання обслуговуючого персоналу та інших осіб не допускається.

Проектування саун (лазень сухого жару) в будівлях ДНЗ не допускається.

Розташування віконних прорізів групових і спалень безпосередньо над вікнами кухні, пральнею, туалетних - не допускається.

У дитячих садках загального типу для вертикального транспортування їжі слід передбачати вантажні ліфти або вантажні підйомники. Ліфт слід передбачати поблизу роздавальної харчоблоку з тамбуром при виході в загальне комунікаційно-рекреаційний простір будівлі або безпосередньо прилягає до роздавальної.

отоплення та вентиляція

Перед початком опалювального сезону котельні, калориферні установки, печі та інші прилади опалення, а перед початком навчального року (першої зміни для дитячих установ сезонного типу) системи вентиляції та кондиціонування повітря і кухонні вогнища повинні бути ретельно перевірені та відремонтовані, а обслуговуючий їх персонал повинен пройти протипожежний інструктаж.

Несправні пристрої систем опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, а також кухонні вогнища експлуатувати не допускається.

Забороняється топити печі в нічний час в будівлях з цілодобовим перебуванням дітей, а також під час проведення в дитячих установах культурно-масових заходів. У дитячих установах з цілодобовим перебуванням дітей топка печей повинна закінчуватися за дві години до відходу дітей до сну, а в дитячих закладах з денним перебуванням дітей - не пізніше ніж за годину до приходу дітей.

Витяжні повітроводи, що йдуть з харчоблоку, не повинні проходити через групові та спальні групового осередку.

електропостачання

Установку штепсельних розеток в приміщеннях дитсадків (групова, роздягальня, «домашній куточок», приміщення для ігор та занять по підгрупах, зал для музичних та фізкультурних занять, зал-арена, приміщення для занять дитячих гуртків і секцій) слід передбачати на висоті 1,8 м від рівня підлоги.

Для використання технічних засобів навчання в груповий, класах для занять, в залі для музичних та фізкультурних занять, в універсальних гурткових приміщеннях, в кабінеті завідувача, в приміщенні для комп'ютерних ігор, в комп'ютерному класі, в фізіотерапевтичному кабінеті необхідно встановлювати штепсельні розетки від кабелю з нульовою фазою і захисним заземленням.

Установку штепсельних розеток необхідно передбачати на висоті 1,8 м від рівня підлоги.

У спальнях, палатах ізолятора і приміщенні охорони слід передбачати пристрої для чергового (нічного) освітлення, приєднані до мережі евакуаційного освітлення.

У кухнях слід передбачати установку обладнання, що працює на електриці.

освітлення

На ділянці необхідно передбачати зовнішнє освітлення, в тому числі ігровий території і входів в будівлю.

Зовнішні світильники повинні кріпитися на висоті не менше 1,6 м. Рівень штучного освітлення ділянки - не менше 10 лк на рівні землі групових майданчиків і лижні (велосипедної доріжки), 6 лк - проїздів і проходів.

У дитячих садах компенсуючого виду необхідно передбачати аварійне освітлення 5 лк на підлозі основних проходів (коридори і сходові клітки) і щаблях сходів.

Автоматична протипожежний захист

Будинки стоять окремо дитячих садків незалежно від площі та поверховості, а також приміщення прибудованих, вбудованих і вбудовано-прибудованих дитячих садків підлягають обладнанню автоматичною пожежною сигналізацією.

Пристрій автоматичної пожежної сигналізації слід передбачати у всіх приміщеннях, крім туалетних, душових, пральної, комори овочів, охолоджуваних камер, бойлерної, насосної, вентиляційних камер.

Сигнал про спрацювання системи АПС (автоматизованої пожежної сигналізації) виводиться в приміщення з цілодобовим перебуванням чергового персоналу (приміщення охорони) або в найближчу пожежну частину.

Установки пожежної автоматики повинні експлуатуватися в автоматичному режимі і цілодобово перебувати в працездатному стані.

Дитячі дошкільні освітні установи повинні оснащуватися системою оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі.

При застосуванні мовного оповіщення (мовна передача спеціальних текстів) сповіщаються тільки працівники установ за допомогою спеціального тексту оповіщення. Такий текст не повинен містити слів, здатних викликати паніку.

Зовнішнє протипожежне водопостачання

Витрата води на зовнішнє пожежогасіння ДОУ приймається:

- 10 літрів в секунду для будівель не більше 2 поверхів і обсягом до 5000 куб.м.

- 15 літрів в секунду для будівель понад 2-поверхів і обсягом до 5000 кум.м.

Для будівель II ступеня вогнестійкості з дерев'яними конструкціями витрата води на зовнішнє пожежогасіння слід приймати на 5 л / с більше.

При витраті води на зовнішнє пожежогасіння 15 л / с і більше водозабір слід передбачати не менше ніж від 2 точок забору води (пожежних гідрантів).

Довжину прокладки рукавних ліній по дорогах з тверді покриттям від пожежного гідранта до будівлі ДНЗ або його частини слід приймати:

- 200 м при наявності автонасосів;

- 100-150 м при наявності мотопомпи, в залежності від їх технічних характеристик.

Внутрішнє протипожежне водопостачання

Системою внутрішнього протипожежного водопроводу обладнуються будівлі дитячих садків об'ємом від 5000 кум.м з розрахунку зрошення одним стволом продуктивністю 2,5 літра, об'ємом від 25 000 куб.м - двома струменями по 2,5 літра.

Пожежні крани внутрішнього протипожежного водопроводу повинні бути обладнані рукавами і стволами, вміщеними у шафи, які пломбуються. У шафі повинен перебувати важіль для полегшення відкриття крана.

На дверцятах шафи пожежного крана повинні бути вказані літерний індекс ПК і порядковий номер пожежного крана.

Внутрішні пожежні крани періодично повинні підлягати технічному обслуговуванню і перевірятися на працездатність шляхом пуску води.

Первинні засоби пожежогасіння

Дитячі садки належить оснащувати первинними засобами пожежогасіння незалежно від устаткування будівель і приміщень установками пожежогасіння та пожежними кранами.

Норми первинних засобів пожежогасіння наведені в додатку 2.

Ручні вогнегасники в дитсадках повинні розміщуватися шляхом навішування на вертикальні конструкції на висоті не більше 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника або встановлюються в пожежні шафи разом з пожежними кранами, у спеціальні тумби або на пожежні стенди.

Дитячі садки, розташованих в сільській місцевості, слід обладнати пожежними постами з набором наступних первинних засобів пожежогасіння: вогнегасники пінні ємкістю 10 л або порошкові місткістю 5 л - 2 шт., Відра - 4 шт., Сокири - 2 шт., Лопати - 2 шт ., багри - 2 шт., сходи приставні - 1 шт., бочки з водою ємністю 0,25 м3 - 2 шт. (На зимовий період замінюються ящиками з піском ємністю по 0,25 м3).

Використання первинних засобів пожежогасіння для господарських та інших потреб, не пов'язаних з гасінням пожеж, забороняється.

Проведення святкових заходів

При організації та проведенні новорічних свят та інших заходів з масовим перебуванням людей:

допускається використовувати тільки приміщення, забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, що відповідають вимогам норм проектування, що не мають на вікнах грат і розташовані не вище 2 поверху в будівлях з горючими перекриттями;

ялинка повинна встановлюватися на стійкій основі і з таким розрахунком, щоб гілки не торкалися стін і стелі;

при відсутності в приміщенні електричного освітлення заходу біля ялинки повинні проводитися тільки в світлий час доби;

ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням ПУЕ. При використанні електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можуть застосовуватися гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вольт. Потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт

при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння і т. п.) вона повинна бути негайно знеструмлена.

забороняється:

проведення заходів при замкнених орних гратах на вікнах приміщень, в яких вони проводяться;

застосовувати дугові прожектори, свічки і хлопавки, влаштовувати феєрверки та інші світлові пожежонебезпечні ефекти, які можуть призвести до пожежі;

прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, що не просоченими вогнезахисними складами;

одягати дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів;

проводити вогневі, фарбувальні і інші пожежонебезпечні і вибухонебезпечні роботи;

використовувати віконниці на вікнах для затемнення приміщень;

зменшувати ширину проходів між рядами і встановлювати в проходах додаткові крісла, стільці і т. п .;

Повністю гасить світло в пріміщенні во время спектаклів або вистав;

допускати заповнення приміщень людьми понад установлену норму.

При проведенні заходів має бути організовано чергування на сцені та в зальних приміщеннях відповідальних осіб, членів добровільних пожежних формувань або працівників пожежної охорони підприємства.

Порядок дій у разі виникнення пожежі

У разі виникнення пожежі дії працівників дитячих садів в першу чергу повинні бути спрямовані на забезпечення безпеки дітей, їх евакуацію та порятунок.

Кожен працівник дитячого закладу, який виявив пожежу і його ознаки (задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, підвищення температури і т.п.) зобов'язаний:

а) негайно повідомити про це по телефону в пожежну частину (при цьому необхідно чітко назвати адресу установи, місце виникнення пожежі, а також повідомити свою посаду і прізвище);

б) задіяти систему оповіщення людей про пожежу, приступити самому і залучити інших осіб до евакуації дітей з будівлі до безпечного місця згідно з планом евакуації;

в) сповістити про пожежу керівника дитячого закладу або його замінює працівника;

г) організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходів з гасіння пожежі наявними в установі засобами пожежогасіння

Керівник дитячого закладу чи заміняє його працівник, який прибув до місця пожежі, зобов'язаний:

а) перевірити, повідомлено чи в пожежну охорону про виникнення пожежі;

б) здійснювати керівництво евакуацією людей та гасінням пожежі до прибуття пожежних підрозділів. У разі загрози для життя людей негайно організувати їх порятунок, використовуючи для цього всі наявні сили і засоби;

в) організувати перевірку наявності дітей і працівників, евакуйованих з будівлі, за наявними списками;

г) виділити для зустрічі пожежних підрозділів особу, яка добре знає розташування під'їзних шляхів і вододжерел;

д) перевірити включення в роботу автоматичної (стаціонарної) системи пожежогасіння;

е) видалити з небезпечної зони всіх працівників та інших осіб, не зайнятих евакуацією людей та ліквідацією пожежі;

ж) при необхідності викликати до місця пожежі медичну та інші служби;

з) припинити всі роботи, не пов'язані з заходами щодо евакуації людей і ліквідації пожежі;

к) забезпечити безпеку людей, які беруть участь в евакуації та гасінні пожежі, від можливих обвалів конструкцій, дії токсичних продуктів горіння і підвищеної температури, ураження електричним струмом та ін .;

л) організувати евакуацію матеріальних цінностей із небезпечної зони, визначити місця їх складування і забезпечити, при необхідності, їх охорону;

м) інформувати начальника пожежного підрозділу про наявність людей у ​​будівлі.

При проведенні евакуації та гасінні пожежі необхідно:

а) визначити найбільш безпечні евакуаційні шляхи і виходи;

б) виключити умови, що сприяють виникненню паніки. З цією метою вчителям, викладачам, вихователям, майстрам та іншим працівникам дитячого закладу не можна залишати дітей без нагляду з моменту виявлення пожежі та до його ліквідації;

в) евакуацію дітей слід починати з приміщення, в якому виникла пожежа, і суміжних з ним приміщень, яким загрожує небезпека поширення вогню і продуктів горіння. Дітей молодшого віку і хворих слід евакуювати в першу чергу;

г) в зимовий час на розсуд осіб, які здійснюють евакуацію, діти старших вікових груп можуть заздалегідь одягтися або взяти теплий одяг з собою, а дітей молодшого віку слід виводити або виносити, загорнувши в ковдри або інші теплі речі;

д) ретельно перевірити всі приміщення, щоб виключити можливість перебування в небезпечній зоні дітей, які сховалися під ліжками, партами, у шафах або інших місцях;

е) виставляти пости безпеки на входах в будівлю, щоб виключити можливість повернення дітей і працівників до будівлі, де виникла пожежа;

ж) при гасінні слід прагнути в першу чергу забезпечити сприятливі умови для безпечної евакуації людей;

з) утриматися від відкриття вікон і дверей, а також від розбивання стекол, щоб уникнути розповсюдження вогню і диму в суміжні приміщення. Залишаючи приміщення або будівля, слід закривати за собою всі двері і вікна.

література

МГСН 4.07-05 «ДОШКІЛЬНІ ОСВІТНІ ЗАКЛАДИ»

ППБ 01-03 «Правила пожежної безпеки в Російській Федерації»

ППБ-101-89 * Правила пожежної безпеки для загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ, шкіл-інтернатів, дитячих будинків, дошкільних, позашкільних та інших навчально-виховних закладів

СанПіН 2.2.1 / 2.1.1.1200-03 «Санітарно-захисні зони і санітарна класифікація підприємств, споруд та інших об'єктів»;

ВСН 59-88 «Електроустаткування житлових і громадських будівель. Норми проектування »;

ПУЕ «Правила улаштування електроустановок»

НПБ 88-2001 «Установки пожежогасіння і сигналізації»;

СНиП 21-01-97 * «Пожежна безпека будівель і споруд»

СП. 1.13130.2009 «Евакуаційні шляхи і виходи»

СП. 2.13130.2009 «Забезпечення вогнестійкості об'єктів захисту»

СП 3.13130.2009 «Система оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі»

СП 8.13130.2009 »Джерела зовнішнього протипожежного водопостачання»
СП 8

Мітки: діти , Дитячий садок

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online