Чи можуть звільнити вагітну жінку за строковим трудовим договором?


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не секрет, що вагітні жінки мають безліч привілеїв - наприклад, відсутність випробувального терміну, скорочений графік, відсутність відряджень, особливі умови роботи і т.д. Крім того, наймач не має права безпідставно розірвати договір з вагітною працівницею - але якщо говорити про строкового трудового договору, укладеному з співробітницею, яка перебуває в стані вагітності - чи поширюється це правило?

Підстави для звільнення вагітної співробітниці

Співробітницю, що знаходиться в стані вагітності можна розрахувати в наступних випадках:

  • З ініціативи самої працівниці

Якщо співробітниця прийняла самостійне рішення звільнитися, вона може безперешкодно це зробити, а роботодавець не має права їй відмовити.

  • Після закінчення терміну договору

Строковий договір між сторонами укладається на певний період, наприклад, на 2 роки, по витікання якого роботодавець має право розірвати трудові відносини, але за умови, що вагітна співробітниця не вернулась із заявою про його продовження.

  • Відмова від переведення в іншу місцевість

Якщо організація переїжджає в іншу місцевість, але вагітна співробітниця відмовляється переїжджати, то договір з нею розривається.

  • Відновлення на колишньому місці роботи

У разі, якщо вагітна співробітниця судилася з попереднім роботодавцем і виграла процес про поновлення на робочому місці, то вона знову повертається туди, а з тієї роботи, де працює на даний момент, йде.

  • Визнання співробітниці повністю недієздатною до трудової діяльності

Якщо умови праці виявляються важкими для вагітної жінки, то наймач зобов'язаний запропонувати їй інші вакансії, але в разі, коли вона визнається повністю недієздатною до трудової діяльності, наймачу не залишається нічого іншого, окрім як звільнити її.

  • Закінчення дії ліцензії, допуску або дискваліфікація

У разі, якщо ліцензія або допуск, необхідні для виконання трудових функцій, то їх відсутність може стати причиною звільнення. Те ж стосується і дискваліфікації, при наявності якої працівник не зможе приступити до своїх обов'язків.

  • ліквідація компанії

Якщо було прийнято рішення ліквідувати компанію, то у наймача не залишається іншого виходу, крім як звільнити співробітників - в тому числі і робітниць, які перебувають у стані вагітності.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Як випливає з вищесказаного, можна звільнити вагітну співробітницю можливо, як за строковим трудовим договором, так і безстроковим (і підстави не значно відрізняються), але тільки при наявності на те вагомих підстав - в іншому випадку, це буде вважатися порушенням.

права роботодавця

Якщо в компанії працює співробітниця, яка перебуває в стані вагітності, наймач має право:

  • Просити довідку, що підтверджує вагітність

Дана довідка видається в медичному закладі, де знаходиться лікуючий лікар співробітниці. Юридичний портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що довідка повинна бути виконана на спеціальному бланку і закріплена печаткою медичної установи, а також підписом лікаря.

  • Вимагати підтвердження вагітності

У разі, якщо у жінки станеться викидень або вона зробить штучне переривання вагітності (аборт), то вона втрачає всі належні привілеї і у наймача з'являється можливість її звільнити. З метою контролю за наявністю вагітності наймач має право не частіше 1 разу на квартал вимагати від співробітниці довідку, що підтверджує її стан.

Крім того, необхідно знати, що після закінчення терміну, наданого у зв'язку з вагітністю та пологами, жінка буде вважатися звільненої і не зможе претендувати на отримання допомоги по догляду за дитиною, яка не досягла 1,5 років. В останній день відпустки у зв'язку з вагітністю, наймач зобов'язаний провести повний розрахунок і видати всі необхідні документи.

Процедура звільнення вагітної жінки, яка працює за строковим договором

Звільнення вагітної співробітниці здійснюється наступним чином:

  1. Наймач направляє співробітниці письмове повідомлення про те, що через 2 тижні закінчується термін дії строкового договору.
  2. Якщо співробітниця приносить довідку, згідно з якою вона перебуває в стані вагітності, то наймач пропонує їй здійснити продовження договору до закінчення вагітності.
  3. У разі, якщо співробітниця згодна на продовження, то їй необхідно написати письмову заяву. При відмові - складається відповідний акт.
  4. Якщо робота вагітної співробітниці пов'язана з фізичними навантаженнями, то їй необхідно написати відповідну заяву, а наймач, в свою чергу, повинен запропонувати їй інші наявні у нього вакансії. У разі, якщо жодна із запропонованих роботодавцем вакансій не підійде співробітниці, їй необхідно буде висловити свою відповідь у письмовій формі.

Звільнення до закінчення терміну строкового договору

У разі, якщо роботодавець, прийняв рішення звільнити жінку, що знаходиться в стані вагітності, до закінчення терміну строкового трудового договору, тим самим він порушить її права і, відповідно закон. У цій ситуації жінка може здійснити захист своїх прав, звернувшись до інспекції з праці і / або суд.

Інспекція з праці проведе перевірку і винесе припис, а суд, прийме рішення про поновлення на роботі. Крім відновлення на роботі, співробітниця зможе стягнути моральну шкоду і судові витрати, а також компенсацію за вимушений прогул. Але з огляду на те, що спори про поновлення на роботі мають невеликий термін позовної давності, а саме - 1 місяць, рекомендується зробити це якомога раніше.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online