Адже керівництво не відпускає у відпустку - що робити працівнику при ненаданні відпустки

  1. Не дають відпустку - чи мають право, що говорить Трудовий кодекс РФ?
  2. Чи має право керівник забути (проігнорувати) про свої обов'язки? Що говорить закон?
  3. Чи не відпускають у відпустку за графіком - інструкція, як м'яко домогтися свого
  4. Як боротися за свої права?
  5. Якщо ви влаштовані за договором підряду, а відпустку не дають ...
  6. Радикальні заходи, якщо не підписують відпустку - звертаємося до Держінспекції праці або суд
  7. Звертаємося в Держ / інспекцію праці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не дають відпустку на роботі - права працівника по ТК РФ, договором підряду і якщо Ви працюєте неофіційно

Трудові спори з-за ненадання відпустки - сьогодні явище все частіше Трудові спори з-за ненадання відпустки - сьогодні явище все частіше. Виникають вони з різних причин, основна з яких - відсутність затвердженого графіка відпусток. Відповідно до законів РФ, подібні графіки повинні бути у всіх компаніях, і затверджувати їх на наступний рік слід щорічно і не пізніше середини грудня.

Як правило, дані порушення відзначають у приватних організацій, в яких співробітників відправляють у відпустку з дозволу начальства - письмового чи усного.

Як бути, якщо покладений вам відпустку так і не став щасливою реальністю?

Зміст статті:

Не дають відпустку - чи мають право, що говорить Трудовий кодекс РФ?

Начальство кожної організації / підприємства має складати графік відпусток - звичайно, з урахуванням побажань співробітників і можливостей роботодавця.

Дотримання встановленого графіка - обов'язок обох сторін, і працівників, і керівника.

Чи має право керівник забути (проігнорувати) про свої обов'язки? Що говорить закон?

  • Тривалість відпустки визначена законодавством. Кожен офіційно працевлаштований співробітник повинен щорічно йти у відпустку (прим. - оплачувана, ст.114 ТК, ст.122 ч.1 ТК) на 28 днів (ст.115 ТК) зі збереженням, як середньої зарплати, так і своєї посади. Термін відпустки для неповнолітніх - 31 день. ТК передбачає також право використання працівником і продолжітельноссть навчальної відпустки.
  • 28 днів відпустки можуть бути використані одноразово або розділені на 2 відпустки по 14 днів, які повинні бути надані протягом 1 робочого року.
  • Якщо роботодавець після закінчення року роботи свого співробітника так і не реалізував його право на відпустку, співробітник має право зробити це самостійно. Чому? Тому що реалізація права на відпустку визначено законодавцем, а не роботодавцем: кожен працівник після 6-ти місяців офіційної роботи має право на 14 днів відпустки. З 2-го і наступного за ним року роботи керівник надає відпустку (28 днів) своєму співробітникові згідно з графіком і черговості відпусток.
  • Піти у відпустку до закінчення піврічного терміну роботи, згідно ст.122 ч.2 ТК, можуть співробітники віком до 18-ти років; співробітники, які усиновили дітей віком до 3-х міс .; і жінки до / після відпустки у зв'язку з вагітністю / пологів. Співробітники з перерахованих категорій самостійно визначають час відпусток при подачі керівництву відповідної заяви.
  • Відсутність графіка відпусток в компанії має на увазі самостійну реалізацію права на відпустку співробітником з його самостійним визначенням зручного часу цієї відпустки. Причому, незгоду керівництва з обраним для відпустки періодом часу не має значення і зовсім не є перешкодою для виходу у відпустку. Правда, попередити про це керівництво письмово доведеться за пару тижнів до довгоочікуваних «канікул».
  • Роботодавець також зобов'язаний попереджати своїх співробітників про відпустки за 2 тижні максимум до їх настання і в письмовому вигляді (ст.123 ч.3 ТК). Якщо керівник не попередив працівника, як годиться, за 2 тижні, то працівник має право перенести час своєї відпустки вперед на 2 положеннях законодавства тижні.
  • Час використання відпустки цілком може визначатися і угодою між працівником і керівництвом. Але така угода має враховувати нюанси законодавства. Тобто, погіршувати умови реалізації відпустки керівник не має права (наприклад, давати менш тривалу відпустку, ніж належить за законом).
  • Відсутність відпустки протягом 2-х років поспіль всупереч бажанню співробітника - це грубе порушення закону (ст.123-124 ТК).
  • Якщо відпустку так і не був використаний, то він «переноситься» на наступний рік (тобто, додається до відпустки наступного року). Обміняти свою відпустку на грошову компенсацію за законом неможливо. А ось при скороченні або звільнення роботодавець зобов'язаний компенсувати вам в грошах відпустку, який ви не відгуляли.
  • При роботі на шкідливому виробництві або ж при ненормований робочий день роботодавець зобов'язаний надати вам додаткову відпустку (теж оплачувану), тривалість якого має становити не менше 3-х днів (її фіксують в правилах внутрішнього працю / розпорядку або в колектор / договорі). Даний додаткова відпустка може бути замінений грошовою компенсацією.

Чи не відпускають у відпустку за графіком - інструкція, як м'яко домогтися свого

Вже і чемодан практично зібраний, і навіть квитки лежать на полиці, а у відпустку все не відпускають.

Як боротися за свої права?

  1. Чи не пускати вас у відпустку при його наявності в графіку керівник має право лише в тому випадку, якщо ви самі дали на це згоду. І то, виключно за умови, що свій торішній відпустку ви отримали і відгуляли в повній мірі. 2 роки без відпустки - грубе порушення ст.123-124 ТК.
  2. Не поспішайте відразу тикати в ніс начальству Трудовим Кодексом. Спочатку спробуйте вирішити питання мирно і намацати компроміс. Може, є можливість зрушити ваш відпустку на пару тижнів, щоб ви закінчили якусь важливу роботу (це тільки додасть балів до вашої «карму» для кар'єрного зростання), або зробити її достроково (якщо вас нікому підмінити). Або ви зможете, наприклад, зробити якусь термінову роботи прямо під час свого відпочинку (можна укласти на цей випадок цивільно-правовий договір). Якщо керівництво не хоче відпускати вас на цілий місяць, роздробити свою відпустку на 2 (або більше) періоду. А якщо у компанії є фінансові проблеми, запропонуйте розділити виплату відпускних: частина - до відпустки і залишок - після.
  3. Компромісу досягти неможливо? І начальник наполегливо відмовляє вам у відпустці? Напишіть заяву на відпустку і подайте його за 2 тижні до відпочинку. Керівництво відмовляється його підписувати? Нагадайте йому в письмовій формі (виключно ввічливо), що він порушує ваші законні права, згідно ст.123-124 ТК. Також можна нагадати про штраф в 30000-50000 руб. (Ст.5.27 КоАП) і адміністративної відповідальності за порушення прав працівників. Дана письмова претензія складається в 2-х примірниках і враховує ст. 22, 115, 122-125 ТК, ст.37 п.5 Конституції.
  4. І претензія не допомогла? Тоді залишається тільки звернення Держ / інспекції з праці (а також в прокуратуру і суд).

Якщо ви влаштовані неофіційно, а відпустку не дають ...

Навіть при «неофіційному» працевлаштуванні співробітника роботодавець повинен обов'язково оформити трудовий договір. На це дається 3 дні з моменту допуску працівника до роботи. Тобто, безпосередньо трудові відносини з'являються з того моменту, як співробітник почав працювати, і на нього (спільно з роботодавцем) поширюються всі відповідні положення ТК.

Що стосується відпустки або відгулу за свій рахунок - він покладений співробітнику в будь-який час за наявним угодою з роботодавцем після півроку безперервної роботи (виключення визначені ст.128 ТК).

При порушенні законного права на відпустку працівник сміливо може звернутися із заявою з Держ / інспекцію праці та додатково вказати прохання про нерозголошення особистих даних (щоб уникнути помсти з боку керівництва).

Якщо ви влаштовані за договором підряду, а відпустку не дають ...

Відповідно до законів, основа виникнення між роботодавцем і працівником трудових відносин - це трудовий договір. Саме на такі відносини «працівник / працедавець» і поширюються всі норми законодавства з трудового права, включаючи оплату лікарняних, відпустки та ін.

Що стосується договору підряду - він відноситься вже до договірних відносин, які, в свою чергу, регулюються ГК РФ. Тобто, кожен, хто працює за договором підряду, свого права на відпустку (лікарняний, оплату відпускних та ін.) Позбавляється.

Безумовно, такий варіант роботи дуже навіть вигідний для роботодавця, але варто відзначити, що цивільно-правовий договір може стати і трудовим - через суд, за бажанням співробітника або ж на вимогу Державної / інспекції з питань праці. І якщо суд даний договір визнає трудовим, то роботодавцю вже доведеться і оформити своєму співробітникові трудову книжку, і надати всі пільги, включаючи відпустку (плюс виплатити недоплачені суми по пільгах - лікарняним, відпусток та ін.).

Радикальні заходи, якщо не підписують відпустку - звертаємося до Держінспекції праці або суд

Якщо мирного розмови з начальством не вийшло, і у відпустку вас так ніхто не відпустив, не дивлячись на вашу письмову претензію, залишаються тільки радикальні методи вирішення цієї проблеми.

Звертаємося в Держ / інспекцію праці

  • Як знайти Держ / інспекцію праці? Всі адреси в регіонах сьогодні без зусиль можна знайти в Інтернеті. Наприклад, тут - www.rostrud.info
  • Хто може звернутися? Будь-який громадянин, група співробітників або профспілка.
  • Пишемо скаргу на роботодавця (якщо немає бажання «світити» своє прізвище, можна попросити про перевірку без вказівки ваших ПІБ - анонімно, ст.358 ТК) в довільній формі, максимально чітко і детально описуючи суть вашої проблеми. Обов'язково вказуємо повністю всі дані (анонімки інспектори не розглядають). Вручаємо цю скаргу прямо в руки інспектору або відправляємо поштою (прим. - рекомендованим, з повідомленням про вручення).
  • Термін розгляду скарги. Як правило, такі заяви розглядаються швидко - не більше 15 днів.
  • Максимальний термін - 1 місяць. Правда, в мегаполісах скарга може чекати розгляду і до півроку, в зв'язку з великою завантаженістю інспекторів.
  • Після скарги вашу компанію відвідує комісія, і інспектор ретельно перевіряє чистоту і законність виконання всіх норм щодо надання відпусток щодо всіх співробітників організації.
  • Після перевірки, на підставі її результатів, керівника зазвичай залучають до відповідальності, згідно ст.5.27 ТК, тим самим зобов'язуючи його негайно надати своїм працівникам відпустки відповідно до графіка.

Якщо інспектор вам відмовив (і ви не збираєтеся оскаржити відмову у Федеральній службі з праці та зайнятості), є ще більш радикальний варіант - звернення в прокуратуру і до суду Якщо інспектор вам відмовив (і ви не збираєтеся оскаржити відмову у Федеральній службі з праці та зайнятості), є ще більш радикальний варіант - звернення в прокуратуру і до суду. Підстава - відмова у відпустці в останні 2 роки.

Зазвичай після виклику керівництва до прокурора всіх заходів по поверненню умов роботи в правове поле приймаються роботодавцем негайно.

Питання з відпусткою вирішене, саме час - зібрати речі у відпустку по детальному списку .

Чи були у вашій роботі схожі ситуації? І як ви домагалися свого? Поділіться своїми історіями в коментарях нижче!

Опубліковано в рубриці: Кар'єра ;

Не дають відпустку - чи мають право, що говорить Трудовий кодекс РФ?
Чи має право керівник забути (проігнорувати) про свої обов'язки?
Що говорить закон?
Як бути, якщо покладений вам відпустку так і не став щасливою реальністю?
Чи має право керівник забути (проігнорувати) про свої обов'язки?
Що говорить закон?
Чому?
Як боротися за свої права?
Компромісу досягти неможливо?
І начальник наполегливо відмовляє вам у відпустці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online