ЦВК: Кримчанам для голосування на виборах президента доведеться мінімум двічі виїхати на материк

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для жителів Криму достатньою підставою для голосування буде наявність паспорта

з кримської пропискою - ЦВК / REUTERS

голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський відзначає, що кримчанам для того, щоб проголосувати на виборах президента України, доведеться, як мінімум, двічі виїхати на материк.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

Охендовський зазначив, що в законі про статус тимчасово окупованих територій є механізм для голосування кримчан на позачергових виборах президента України. Це механізм тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Читайте також Новинки від ЦВК дозволять великій кількості українців за кордоном проголосувати на виборах - ЗМІ

"Наприклад, людина фактично живе в Києві, але зареєстрований в Черкасах. Є вибір: звернутися до органу ведення реєстру або в Києві, або в Черкасах із заявою про зміну місця голосування, обгрунтовуючи його наявністю постійного місця роботи, наймом житла, необхідністю догляду за родичами і так далі і тому докладаючи відповідні підтверджуючі документи », - сказав глава ЦВК.

На підставі такої заяви, зазначив він, орган ведення реєстру приймає рішення про включення виборця до списку на тій виборчій дільниці, до якого відноситься зручний для нього виборча адреса. Одночасно - про виключення його зі списку на його «рідному» ділянці. «Але це - тільки для одного дня голосування, тільки на один раз», - додав Охендовський.

Для жителів Криму цей механізм спрощений - їм не потрібно подавати документи, що обгрунтовують необхідність зміни місця голосування. Достатньою підставою буде наявність паспорта з кримської пропискою.

Читайте також Вибори 25 травня відбудуться так, як заплановано - МЗС

Втім, це означає, що кримчанину, бажаючому проголосувати на президентських виборах 25 травня, потрібно буде виїхати в населений пункт, де він хоче голосувати, пред'явити там паспорт і подати заяву в орган, провідний реєстр виборців. Заява, як запевняє Охендовський, буде розглянуто в найкоротший термін. Подати таку заяву необхідно не пізніше, ніж за п'ять днів до голосування. Тобто, до 19 травня включно.

Наступним кроком буде поїхати на зазначену ділянку і проголосувати. Для голосування у другому турі виборів, якщо такий буде, йому потрібно буде повторити ту ж процедуру.

Читайте також ЦВК скасувала реєстрацію Королівської і Царьова кандидатами в президенти

За словами голови ЦВК, станом на 6 травня подібні заяви подало 593 людини, половина з яких побажала голосувати в Миколаївській області. Всього ЦВК очікує кілька тисяч таких заяв про зміну місця голосування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online