Як Діма став Джеком: історія дитини з мікроцефалією

  1. «Джек, сидіти!»
  2. Дитина з мікроцефалією і мама-кінолог
  3. дресирування Джека
  4. Особливий підхід до особливих дітей
  5. Кого буде слухатися Джек далі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

зміст:

Для дітей з розумовою відсталістю в світі створено чимало програм, які допомагають їх розвитку та соціалізації. Але спосіб, описаний в книжці психолога Катерини Мурашова «утешно світ», навряд чи десь застосовується. Вже дуже він незвичайний.

Іноді здається: всяке бачила за роки практики, нічому вже не здивуюся. А потім знову приходить хтось з чимось - і завмираєш в німому приголомшенні перед різноманіттям світу і людських реакцій і потім ще довго сидиш з відкритим ротом і перебудовуєш всередині голови начебто вже давно усталену схему. Розповім про один такий випадок.

До змісту

«Джек, сидіти!»

Хлопець був великий, в мішкуватих брезентових штанях і величезних кирзових чоботях, з дуже маленькою для його зростання головою. В обличчя я заглянула мигцем, але відразу зрозуміла: сильно не норма.

Мати впевнено штовхнула його на стілець в коридорі, майже крикнула: «Джек! Сидіти! Тут! Чекати! »- і сунула йому в руки вже включену електронну іграшку, по екранчику якої бігали якісь трикутники. Чоловік і жінка пройшли до мене в кабінет.

Я одночасно подумала дві речі: 1) Чи не небезпечно залишати ТАКОГО одного в незнайомому коридорі? (Злякається ще чого-небудь, не дай бог, псіханет, а у нас там діти маленькі бігають.) 2) Якщо дорослі зайшли в кабінет без нього, значить, не хочуть, щоб він чув, що будуть про нього говорити. Значить, він все-таки щось досить складне розуміє і не все так погано, як мені здалося ...

Чоловік і жінка сіли на стільцях грунтовно, попередньо засовався, і однаково склали на колінах сильні, явно знайомі з фізичною роботою руки.

- Оригінальна назва у вашого сина, - сказала я. Треба ж було з чогось почати. Я не люблю відразу питати діагноз. Самі розкажуть.

- Нє, його по документам Дмитро звуть. Це ми його так кличем для зручності, щоб не забути, що він таке.

- Що він таке ... - з деякою розгубленістю отзеркаліть я. - А він там, в коридорі, один ... не злякається?

- Чи не. Йому сказали «сидіти, чекати» - він і буде. Швидкий не втече, немає, у нього витримка команди хороша. Якщо тільки коза не прийде - він до неї відразу біжить, але звідки ж у вас в поліклініці коза? А тут у вас в кабінеті, ми заглянули, машин-іграшок багато, яскраві, він любить, почне ще вистачати, а навіщо? Ми його привезли, бабуся з ним не хоче, не вміє правильно, а ось Люська може, але ми не знаємо, чи правильно воно чи ні, вона мала все-таки, розуму-то не дуже, тому й приїхали до вас.

Якщо чесно, після цього монологу я розгубилася остаточно. Витримка команди, прийде коза, десь є ще «мала Люська», у якій теж «розуму не особливо». Вони приїхали до мене по її приводу? Але чому ж тоді не взяли її з собою? Мати, як не крути, теж вельми дивна ... Я з надією глянула на чоловіка:

- Може бути, ви розповісте про вашу ситуацію докладніше?

- Нє, це краще вона, - чоловік заперечливо похитав кудлатою головою, вказуючи на дружину. - Я ж Джеку не рідний батько, вітчим, перш мене не було, я і не зможу сказати, чого вам треба.

- Давайте ми почнемо з самого початку, - запропонувала я матері (її звали Мар'яна). - Як проходила вагітність, як Джек народився ...

- Ну ладно, - без усякої зацікавленості (��права все-таки в Люська?) Відгукнулася вона. - Якщо вам так треба ...

До змісту

Дитина з мікроцефалією і мама-кінолог

У Джека мікроцефалія і глибока розумова відсталість. Причини ніхто так і не дізнався. Ситуація була приблизно ясна вже в пологовому будинку. Молодій матері пропонували відразу написати відмову від дитини - він ніколи не заговорить, ніколи не буде з вами грати, ніколи не зможе за собою доглядати, жахлива тягар на все життя, може, потім ще нормального народите.

Розважлива Мар'яна сказала: е, ні, стривайте, я зараз нічого не тямлю, а воно не горить, заберу його додому, розберуся, що до чого, тоді і вирішувати буду.

Мар'яна - кінолог, з дитинства любила собак, а потім, коли виросла, стала з ними і працювати. Займалася дресируванням, після разом з чоловіком завели розплідник.

Минув час. Чоловік придивився до сина, сказав: нам справжня дитина потрібен, помічник, а не урод нікчемний, давай його віддамо все-таки. Мар'яна сказала: ні, ну як це - віддати, не по-людськи якось. Так я вже й звикла до нього, мати все-таки, інстинкти, все таке.

Він сказав: треба було відразу віддавати, як радили. А тепер, щоб тобі легше було вирішити, вибирай вже: або я, або це. Мар'яна сказала: якщо ти, урод, так ставиш питання, так на фіга ти мені такий потрібен ?!

Чоловік пішов. Мар'яна залишилася одна в заміському будинку (купили, щоб завести розплідник, продавши міську квартиру сім'ї Мар'яни) - з мамою, сином-мікроцефалія, козою, п'ятьма кішками і п'ятнадцятьма середньоазіатськими вівчарками-алабай. До поліклініки добиралася рідко, до якихось фахівців - тим паче. Але, якщо все-таки добиралася, всім задавала один і той же питання: ну поясніть ви мені, що він таке? Чого у нього всередині щось?

І ось хтось одного разу їй сказав: ви ж з собаками працюєте? Ну так от: у вашого Діми інтелект точь-в-точь як у великої собаки! І на більше, на жаль, ми розраховувати не можемо.

- Правда? - завмиранням голосом перепитала Мар'яна. - Ви не брешете?

- Даруйте, та навіщо ж мені вам брехати-то? - здивувався ставний професор. - І який сенс? Ви ж його самі щодня бачите.

- Дякую, дякую, дякую вам! - крикнула Мар'яна і, підхопивши дитини, як на крилах полетіла додому.

- крикнула Мар'яна і, підхопивши дитини, як на крилах полетіла додому

До змісту

дресирування Джека

До кінця того тижня Діма був перейменований в Джека, і його почали дресирувати. До трьох років він знав команди «фу», «сидіти», «стояти», «гуляти», «до мене», «місце», «лежати», «дай руку», «дай ногу», «одягнути», « зняти »і впевнено виконував апортировки будь-яких предметів.

До п'яти Мар'яна навчила його більшості елементів караульно-розшукової служби (у нього виявився відмінний нюх, майже як поганий собачий). Тоді ж Джек почав проситися на вулицю, щоб пописати і покакать. За це його заохочували особливо активно і рясно, але на закріплення досвіду пішло ще три роки. Перш фахівці говорили Мар'яні, що при такому ураженні мозку цього просто не може бути ніколи ні за яких обставин - на цьому рівні гігієнічні навички не формуються, на жаль. Однак на той час вона фахівцям вже не вірила і була фахівцем з виховання «джеков» сама.

Джеку було шість, коли по кінологічним справах Мар'яна познайомилася з Миколою. Вона йому сподобалася сильно і відразу, але жінка була обережною. Потім зізналася: у мене, крім собак, ще й Джек є.

- Що за Джек? - підозріло запитав чоловік.

- Приїжджай побачиш.

Переглянувши на майданчику все дресирування досягнення Джека, Микола дав йому шматок сиру і зааплодував Мар'яні:

- Геніально! Джек у тебе чудовий, а ти - незрівнянна!

Мар'яна зашарілася як маків цвіт і зрозуміла, що їй нарешті пощастило. Через два роки народилася Люська - слава всім богам, абсолютно нормальна.

На даний момент (до п'ятнадцяти років) Джек впевнено виконує близько ста п'ятдесяти команд і ще близько п'ятдесяти знаходяться на стадії закріплення. Розуміє незліченну кількість окремих слів і звернені до нього пропозиції з двох знайомих слів типу «принеси миску», «де Люся?». Сам свідомо вимовляє близько двадцяти п'яти слів (з них п'ятнадцять - кінологічні команди). Імітаційно - багато більше.

Вміє вигулювати собак за фіксованою трасі, розставляти миски з кормом, міняти воду, чистити будки і вольєри, тримати під час доїння непокірну козу, годувати курей і кішок, а також закріплювати вже вироблені у молодих псів команди (сама занудотна частина кінологічної роботи).

- Джек у нас класний, - сказав Микола. - Помічник. Всю чорну роботу на собі тягне. І не втомлюється взагалі, йому все мало. Прийде, дивиться, лапою ось так робить і говорить: есе, есе. Це означає: ще що зробити? Ну це як у службових собак теж. Вони ж не тільки за ласощі, вони ж люблять працювати, бути потрібними. Не знаю, як би ми без нього справлялися.

До змісту

Особливий підхід до особливих дітей

Одного разу Мар'яну випадково занесло на тусовку мам з «особливими дітьми». Вийшла звідти з глибоким подивом: «Чогось я цього ваще не зрозуміла. Як так жити-то можна? ».

Коли на прохання тамтешніх завсідників розповіла, що вміє робити Джек, і повідомила, що він не приймає ніяких ліків (Джека і тяжкість його мозкових уражень все бачили на власні очі, діагнозу Мар'яна не приховувала), їй просто не повірили. Запропонувала бажаючим приїхати в гості і переконатися.

Дві сім'ї взяли і приїхали (крім іншого, їм обіцяли погладити собачок і козу). Побачивши Джека «в справі», обидві мами розридалися. І далі був кумедний досвід: одна з цих двох мам стала благати Мар'яну навчити її дитини «хоч чого-небудь з того, що Джек вміє». Мар'яна погодилася, але поставила умову: дитину, його ліки і гроші на прокорм залишаєте, а самі - забирайтеся, вам цього бачити не треба.

За місяць пещеного «особливого дитинку», навколо якого багато років крутилася все життя його родини, навчили самостійно є з миски (до цього його годували), приносити по команді тапочки і кидати по команді «фу» все те, що він схопив. Спати дитинка полюбив в просторій собачій будці разом з недавно ощенившейся сукою алабая (вона його гріла і вилизувала) і в кінці навіть намагався допомагати Джеку прибирати вольєри, тягаючи туди-сюди сіно і собачі какашки.

До змісту

Кого буде слухатися Джек далі?

- Хлопці, а ви чого до мене приїхали-то? - запитала я після закінчення розповіді.

- Так про Люська запитати! Я ж вам відразу говорила!

- А чого ж її не привезли щось?

- Так її тут не треба! У неї знаєте юшки які? Так і крутяться весь час, і підслуховують, чого їй не треба ... Нам ось що потрібно зрозуміти: Люська зараз шість. Джек за нею доглядав, поки вона маленька була, навіть вчив її і тепер, ясна річ, вважає її щеням і не слухає. А вона вже намагається їм командувати. А розуму-то немає! Нещодавно її сільські хлопчаки-приятелі побили, так вона їм і погрози: «Я Джека на" фас "вивчу, так він вас на шматочки порве». Мати їхня чула і мені розповіла. Це справа?

Але, з іншого боку, ми не вічні, помремо коли-небудь. Якщо Джек на той час жив буде, кому за ним далі доглядати? Люська, кому ж ще! Значить, треба, щоб він її як нас слухався. А чим молодша пес, тим легше його привчити - це вам зрозуміло, звичайно. І ось як нам тут вчинити щось? Нам сказали: ви біолог, розуміти повинні, тому - до вас.

- Ох, - сказала я. - Ну зараз спробуємо обговорити ...

Ось така історія. Світ завжди готовий здивувати, скільки в ньому ні проживи і чого ні набачився.

Коментувати можут "Як Діма став Джеком: історія дитини з мікроцефалією"

Я одночасно подумала дві речі: 1) Чи не небезпечно залишати ТАКОГО одного в незнайомому коридорі?
Не злякається?
Якщо тільки коза не прийде - він до неї відразу біжить, але звідки ж у вас в поліклініці коза?
А тут у вас в кабінеті, ми заглянули, машин-іграшок багато, яскраві, він любить, почне ще вистачати, а навіщо?
Вони приїхали до мене по її приводу?
Але чому ж тоді не взяли її з собою?
?права все-таки в Люська?
Мар'яна сказала: якщо ти, урод, так ставиш питання, так на фіга ти мені такий потрібен ?
Але, якщо все-таки добиралася, всім задавала один і той же питання: ну поясніть ви мені, що він таке?
Чого у нього всередині щось?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online