Прибрати «черепашку»? місія здійсненна

  1. Незаконно встановлені металеві гаражі вже давно стали невід'ємною частиною дворів багатоквартирних...
  2. Мікроштрафи
  3. Перший досвід
  4. З усіх питань, що стосуються самовільного встановлення гаражів на території Чити, городянам потрібно...
Фото: Ксенія Зіміна 1 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 2 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 3 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 4 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 5 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 6 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 7 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 8 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 9 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 10 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 11 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 12 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 13 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 14 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Фото: Ксенія Зіміна 15 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Незаконно встановлені металеві гаражі вже давно стали невід'ємною частиною дворів багатоквартирних будинків Чити. Городяни або встановлюють їх самі, або байдуже обходять стороною, не вірячи в те, що «черепашки» реально прибрати з газонів або дитячих майданчиків. Максимум, на що можуть сподобитися найактивніші з чітінцев - звернутися до виконавчих або контролюючі органи влади, але і це аж ніяк не гарантує результату.

байдужа поліція

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процедура притягнення до адміністративної відповідальності господаря незаконно встановленого гаража на перший погляд досить проста. Громадянин пише скаргу і направляє її в орган влади. В якій? Тут вибір досить великий, але в кінцевому підсумку після перевірок матеріали по ній все одно виявляться в крайовому управлінні Росреестра, яке і приймає рішення про притягнення громадян до відповідальності за незаконне зайняття земель. Матеріали перевірок можуть бути переслані туди або комітетом з управління майном Чити, або поліцією в якості протоколу про адміністративне правопорушення, або прокуратурою в якості постанови про порушення адміністративного справи.

«Для того, щоб залучити господаря гаража, його необхідно офіційно встановити. У разі, якщо до нас приходять матеріали безпосередньо від городян, власник не завжди відомий, а повноважень на те, щоб встановити його, у нас немає. Вони є у поліції, тому ми направляємо запити до них з проханням встановити власника «черепашки». У 2012 році з 12 запитів відповіді були дані тільки на три, а в 2013 році з 35 запитів - на сім. Думаю, ситуація зрозуміла і без коментарів », - повідомила заступник керівника забайкальського управління Росреестра Ірина Іващенко.

За словами Іващенка, у поліцейських також виникають проблеми, коли вони направляють адміністративні протоколи і матеріали за підсумками їх власних перевірок. З 13, що надійшли в 2013 році, тільки по чотирьох Росреестр зміг притягнути порушників. В інших дев'яти були відсутні схема розташування гаража на ділянці, фототаблиця і навіть його зовнішні опису. Без цих подробиць Росреестр не зможе перевірити виконання припису господарем, тому такі протоколи відправляються на доопрацювання назад в поліцію і, як правило, не повертаються.

«Справа в тому, що поліція робить все правильно, так як законом не встановлена ​​необхідність складати фототаблиця і схеми разом з протоколом. У зв'язку з цим, ми не раз пропонували поліції проводити спільні рейди, під час яких би допомагали співробітникам складати необхідні документи. Керівництво органів внутрішніх справ начебто погоджувався, але ніяких документів про співпрацю так і не було підписано », - пояснила заступник керівника управління.

Варто відзначити, що крім скарг від громадян і матеріалів з поліції в управління у 2013 році надійшли один матеріал з комітету з управління майном Чити, що займається якраз муніципальним земельним контролем, і одна постанова від прокуратури.

Таким чином, всього в управлінні Росреестра в 2013 році було розглянуто 50 скарг і протоколів за фактом незаконних установок «черепашок», з яких 37, а це 74% випадків, залишилися незавершеними з вини поліції. В інших 13 випадках господарі гаражів були оштрафовані і отримали приписи на звільнення ділянки. Виконати їх особливо не квапляться.

Мікроштрафи

«Розмір штрафу - це ще одна проблема, яка заважає зрушити з місця гаражі. Згідно зі статтею 7.1. КоАП РФ «Самовільне зайняття земельної ділянки», громадянину загрожує штраф від 500 рублів до 1 тисячі. Так як максимальний поріг можна застосувати тільки в особливих випадках, в основному все закінчується 500 рублями. Це мізерно мало, щоб змінювати ситуацію в корені. До слова, сьогодні за парковку автомобіля на газоні беруть в рази більше (5 тисяч рублів - прим. Ред.). Наприклад, в 2013 році ті 13 чітінцев, справи яких дійшли до логічного завершення, були оштрафовані в загальному на 6,5 тисячі рублів. Посилення покарання вже не перший рік просять від Держдуми РФ практично всі суб'єкти країни, але його не слід », - пояснила Іващенко.

Крім виплати штрафу «черепашнику» необхідно також виконати припис, прибравши гараж з незаконно зайнятої ділянки. У нинішньому році з 13 порушників це зробив тільки один, ще один продав свій гараж, ніж звільнив себе від юридичної відповідальності. В інших випадках порушники взяли відстрочку, на що мали повне право. Якщо ж вони не демонтують гараж, їм загрожує не менше смішний штраф за невиконання розпорядження - від 300 до 500 рублів.

За інформацією управління Росреестра, точна кількість незаконно встановлених гаражів в Читі невідомо нікому. Є, звичайно, приблизні дані від 2011 року, згідно з якими їх було 60 тисяч штук, але наскільки вони актуальні через два роки, ніхто не береться судити.

Перший досвід

Крім цього ледве працюючого способу прибрати настирливі «черепашки» існує ще один - через суд. Але і цей шлях досить тернистий. Для цього необхідне бажання і активну участь власника землі, на якій встановлений гараж.

У Читі вся земля, на якій припарковані металеві гаражі, ділиться на прибудинкову або знаходиться у власності жителів багатоквартирних будинків, муніципальну і не разграниченную.

За словами фахівців Росреестра, власники житла в багатоквартирних будинках можуть вирішувати проблему незаконної установки гаражів на прибудинковій території самостійно, в тому числі через суд. Згідно із законодавством, їх загальні збори можуть як заборонити встановлювати гаражі, так і дозволити це робити в спеціально відведених їм же місцях. У Читі подібний прецедент існує в мікрорайоні Північний, де збори мешканців дозволило своїм сусідам встановлювати «черепашки» в місцях, де вони нікому не заважають.

«Якщо гараж встановив один з мешканців будинку на прибудинковій території, не запитавши згоди інших власників, йому не можна поставити самовільне зайняття земельної ділянки, оштрафувати і видати припис про демонтаж, так як він також є власником. В цьому випадку суперечки між власниками повинні вирішуватися або шляхом переговорів, або в судовому порядку. Суд зобов'яже власника гаража його демонтувати », - пояснила начальник відділу муніципального контролю та оренди землі комітету з управління майном Юлія Попова.

У разі, якщо гаражі встановлені на муніципальних земельних ділянках, за справу береться сам комітет.

«На даний момент ми намагаємося очистити територію дитячого садка №75 в мікрорайоні Північний, 21, де незаконно встановлено 39« черепашок ». До 8 листопада ми ведемо роботу по встановленню власників. Якщо власники не будуть встановлені, комітет звернутися до суду із заявою про визнання їх безхозяйнимі для подальшого демонтажу за рахунок коштів бюджету. Якщо подібна практика буде працювати, ми зробимо її постійної », - додала Попова.

Найбільш проблемними для судових розглядів не є розмежовані землі. У Читі, так само, як і по всьому краю, ними розпоряджається департамент держмайна і земельних відносин Забайкальського краю, але земельний контроль за ними здійснює знову ж комітет з управління майном. Він зобов'язаний проводити перевірки за скаргами городян на установку незаконних гаражів, а потім передавати всі матеріали в крайове управління Росреестра, який вже виписує протокол про адміністративне правопорушення. Потім, якщо господар гаража буде визнаний винним, але при цьому не стане виконувати припис, інформація буде передана в департамент для звернення до суду.

Незважаючи на те, що законодавство РФ поки не особливо благоволить до викорінення проблеми незаконно встановлених гаражів, воно залишає можливість впливати на ситуацію. Як? Городяни мають право звертатися зі скаргами в комітет з управління майна Чити, поліцію або Росреестр, а у випадках, якщо мова йде про встановлення гаражів на прибудинковій території, то власники ще й можуть судитися з їх господарями і, врешті-решт, зносити їх. Головне було б бажання, а можливості є.

З усіх питань, що стосуються самовільного встановлення гаражів на території Чити, городянам потрібно звертатися в комітет з управління майном за адресою: 672000 Чита, вулиця Чайковського, 28, кабінети №6, 7, 8, або за телефоном: 32-56-42, а також в управління Росреестра по Забайкальському краю за адресою: 672002 Чита, Анохіна, 63.
Семен Папушин 18:15, 06 листопада 2013В якій?
Як?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online