Ціни на нерухомість в Сербії падають. За винятком столиці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У другому кварталі 2018 року квартири в Сербії подешевшали на 4% по відношенню до початку року, а також до другого кварталу 2017 року. За даними Національної корпорації іпотечного страхування (НКОСК), яка стежить за цінами на іпотечне житло, середня ціна квадратного метра апартаментів в країні в кінці червня становила € 880. У другому кварталі 2018 року квартири в Сербії подешевшали на 4% по відношенню до початку року, а також до другого кварталу 2017 року

Тільки в Белграді ситуація зворотна: у другому кварталі поточного року середня вартість «квадрата» склала: € 1 170 що означає збільшення приблизно на € 50, або на 6%. Ціни на кв.м варіюються від € 390 в Бараєву до € 1 710 в Савски-Венац або: € 1 630 в Старому місті. Крім міграції з невеликих міст попит на розкішні апартаменти в найпривабливіших місцях Белграда, де ціна квадратного метра перевищує € 3 000, є одним з найвагоміших чинників, що сприяють цьому ціновому розриву, повідомляє Serbian Monitor.com .

Елітні квартири в Белграді залучають інвесторів з-за кордону, в основному з сербської діаспори. Також є покупці з Китаю, Англії і США, які особливо зацікавлені в проектах на набережній. І хоча деякі квартири в столиці продаються за ціною більш ніж € 5 000 за квадратний метр, найдешевші житлові об'єкти знаходяться в Бачки-Петровац, де ціна «квадрата» становить всього € 130. У великій кількості муніципалітетів, в основному бідних, взагалі не було зареєстровано продажів нерухомості.

Значний ціновий розрив - між квартирами в старих і нових будинках: останні коштують значно дорожче. За словами власника агентства нерухомості Кака Лазаревича, в 2017 році ціни на новобудови виросли майже на 2%, аналогічна тенденція продовжилася і в цьому році. Вартість старих будинків росте не так помітно. Найчастіше новобудовами цікавляться молоді люди, тому що зазвичай купують житло в іпотеку. Така тенденція привела до помітного збільшення кількості нових квартир - на 47% в першому кварталі цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого.

За словами Лазаревича, кількість нових квартир в Белграді і Нові-сад в кінці 2018 року вище, ніж в докризовий період, чого не можна сказати про решту Сербії. З іншого боку, люди похилого віку більше зацікавлені в старих квартирах, тому що зазвичай не беруть іпотеку. Проблема зі старою забудовою в тому, що вона вимагає вкладень в ремонт і не має в своєму розпорядженні гаражем.

У другому кварталі 2018 року було продано в цілому 1 999 квартир, що на 234 більше, ніж за перші три місяці цього ж року, і на 181 менше, ніж за аналогічний період минулого року. І хоча продажі нерухомості повернулися до рівня кінця 2009 року і початку 2010 року, вони все ще значно нижче 4 500 квартир, реалізованих в певні періоди 2007 та 2008 років.

Тим часом, ситуація в сусідній Румунії краще: житло тут дорожчає, а місцеву нерухомість назвали недооціненою в Європі .

Умови цитування матеріалів Prian.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online