Як оплатити навчання материнським капіталом в 2019 році: документи для оплати навчання дитини та використання на освіту матері

  1. На які види освітніх послуг можна витратити сертифікат
  2. Нагляд і догляд за дітьми в дошкільній освітній організації
  3. Платні освітні послуги за акредитованими освітніми програмами
  4. Проживання дитини в гуртожитку на період навчання у вузі
  5. Які освітні програми в РФ підлягають державній акредитації
  6. Заява та документи для використання материнського капіталу на навчання
  7. Материнський капітал на освіту матері
  8. Чи можна оплатити материнським капіталом навчання в автошколі, художній школі, секціях та гуртках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Другим за популярністю основним напрямком використання материнського капіталу серед власників сертифіката є оплата освітніх послуг для дітей. При цьому важливо, що кошти МСК можна витратити на навчання будь-якої дитини в сім'ї незалежно від черговості його народження, народженого (або усиновленої) до або після того, як сім'я отримала право на додаткові заходи державної підтримки відповідно до федеральним законом № 256-ФЗ від 29.12.2006 р

Ще одним важливим моментом є те, що мат. капітал можна направити на навчання дітей в будь-якої освітньої організації на території нашої країни ( дошкільний навчальний заклад , Школа, коледж або вуз ), Що має право надавати відповідні послуги, а також на інші витрати, пов'язані з освітою.

  • Використовувати можна все кошти по сертифікату або тільки їх частину на навчання одного або декількох дітей.
  • Всі розрахунки, пов'язані з використанням МСК на будь-які види платних освітніх послуг в рамках акредитованих державою програм, здійснюються тільки безготівковим шляхом.

Материнським капіталом на навчання можна скористатися лише після виконання 3 років дитині, з народженням якого виникло право на сертифікат. До досягнення 3 років його можна використовувати тільки на погашення іпотеки .

На які види освітніх послуг можна витратити сертифікат

Право розпоряджатися материнським капіталом на навчання дітей надано власникам сертифікату на МСК законом № 256-ФЗ від 29.12.2006 р «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей».

Детальніше про види освітніх послуг, порядку відшкодування витрат, пов'язаних з навчанням, терміни напрямки маткапіталу і необхідні для цього документи можна дізнатися з постанови Уряду № 926 від 24.12.2007 р «Про затвердження Правил спрямування коштів материнського (сімейного) капіталу на отримання освіти дитиною (дітьми) і здійснення інших пов'язаних з отриманням освіти витрат».

Згідно із зазначеними вище нормативними актами, для цього обов'язково необхідно виконання кількох умов:

  • освітня організація повинна знаходитися на території Росії;
  • навчання повинно проходити за програмами, які мають державну акредитацію ;
  • дитині повинно бути не більше 25 років на момент початку навчання.

На даний момент з урахуванням внесених за багато років поправок до Правил мат. капітал може бути направлений:

Одним словом, материнським капіталом можна оплатити послуги будь-якого освітнього закладу (вищого навчального закладу, школи, дитячого садка), але за умови, що установа має ліцензію та реалізовані в ньому платні освітні програми акредитовані.

Нагляд і догляд за дітьми в дошкільній освітній організації

Перераховувати материнський капітал не тільки на навчання, але і на оплату утримання, догляд та догляд за дітьми в дитячому саду, стало можливим не так давно з набранням чинності постановою Уряду № 931 від 14.11.2011 р про внесення змін до існуючих Правила. Можлива також оплата утримання дитини в групах продовженого дня в школі .

Головною умовою напрямки МСК на оплату дитячого садка є наявність ліцензії, при цьому сама установа має функціонувати у формі юридичної особи і може бути:

З метою надання маткапіталу на оплату дитячого садка необхідно представити до Пенсійного фонду договір про надання послуг, відповідний ряду вимог:

  • діючими сторонами договору повинні бути саме власник сертифіката і установа;
  • в тексті договору повинні міститися зобов'язання по утриманню та (або) догляду, догляду за дитиною;
  • повинна бути вказана конкретна сума за певний період, наприклад, місяць, а не вартість перебування в день без вказівки фактичного обсягу наданих послуг;
  • повинні бути вказані банківські реквізити установи в повному обсязі.

Сім'я, напрямна материнський капітал в рахунок оплати дитячого садка, сама вибирає необхідну періодичність перекладу:

  • щомісяця;
  • щоквартально;
  • одноразової сумою за весь рік.

Перший платіж перераховується ПФР протягом двох місяців з дня подачі заяви про розпорядження коштами МСК, інші будуть проведені у відповідності з термінами, вказаними в договорі. Всі платежі будуть здійснюватися безготівковим шляхом.

Важливо, що батьки, які оплачують дитячий сад сертифікатом, також мають право на компенсацію частини батьківської плати, передбачену місцевим законодавством. У зв'язку з цим сума спрямованих коштів за договором розраховується з урахуванням компенсації.

У разі використання маткапіталу за цим напрямком батькам необхідно негайно звернутися в територіальний орган ПФР:

  • при достроковому припиненні дії договору з дошкільним закладом - із заявою про відмову в напрямку коштів материнського капіталу;
  • при зміні термінів спрямування коштів або розміру оплати батьками дитячого садка - із заявою про уточнення використання коштів МСК .

Платні освітні послуги за акредитованими освітніми програмами

Однією з умов напрямки материнського капіталу на платні освітні послуги є отримання державної акредитації освітніми організаціями за тими програмами, на які планується перерахувати кошти сертифіката.

На даний факт батькам при виборі установи, в якому їхні діти будуть навчатися, варто звернути особливу увагу, так як наявність акредитації самої організації не дає гарантії про наявність такої по всім реалізованим нею програмами. згідно ст. 92 ФЗ № 273 від 29.12.2012 р «Про освіту в РФ» рішення про державну акредитацію приймається:

  • за основними загальноосвітніми програмами початкової, основної, середньої освіти - щодо кожного рівня окремо;
  • за основними професійними освітніми програмами вищої та середньої освіти - по кожній групі професій, спеціальностей і напрямків.

Оскільки вважається, що освіта в Росії безкоштовне, в загальному випадку до платних послуг в освіті можна віднести:

  • навчання за основними освітніми програмами понад виділені бюджетних місць;
  • навчання за додатковими програмами;
  • викладання спец. курсів;
  • репетиторство;
  • поглиблене вивчення предметів;
  • підготовка і перепідготовка робітників і фахівців середньої та вищої освіти, що здійснюються крім завдань по прийому учнів, що фінансуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Однак далеко не на всі з них можна використовувати маткапітал, оскільки державна акредитація за законом «Про освіту» передбачається лише стосовно основних освітніх програм. Детальніше…

Для оплати материнським капіталом платних послуг, пов'язаних з навчанням, власник сертифіката укладає в письмовому вигляді договір про надання таких послуг з освітньою організацією і представляє його в територіальний орган ПФР.

Оскільки виплати за договором в більшості випадків передбачаються на певний термін із заданою періодичністю, батькам необхідно пам'ятати:

  • при зміні розміру або термінів оплати, а також у разі відмови від спрямування коштів сертифіката на платні послуги, необхідно написати відповідні заяви в ПФР;
  • суми, що перевищують фактичні витрати на освіту, підлягають поверненню до Пенсійного фонду.

Проживання дитини в гуртожитку на період навчання у вузі

Крім безпосередньо навчання за законом материнським капіталом можна оплатити і проживання дитини в гуртожитку на період навчання в коледжі або вузі . Для цього власник сертифіката укладає договір найму житлового приміщення з вузом, що надають гуртожиток.

  • Перерахування коштів МСК здійснюється шляхом безготівкового розрахунку на рахунок вищого навчального закладу, зазначеного в договорі найму.
  • Перший платіж надійде протягом двох місяців з дня подачі заяви про розпорядження коштами або частиною коштів материнського капіталу, інші - згідно з термінами, вказаними в договорі.

Підставами для припинення перерахування коштів маткапіталу в період навчання у вузі можуть бути:

  • академічну відпустку за медичними показаннями або за особистою заявою студента;
  • відрахування з вузу за власним бажанням або через неуспішність;
  • смерть дитини.

У кожному з наведених випадків власнику сертифіката необхідно написати заяву про відмову у направленні коштів материнського капіталу із зазначенням причини. При завершенні академічної відпустки необхідно знову подати заяву в ПФР про розпорядження коштами МСК, приклавши до нього копію наказу про допуск студента до навчання.

Які освітні програми в РФ підлягають державній акредитації

Державна акредитація освітньої діяльності в РФ регулюється законом № 273-ФЗ від 29.12.2012 р «Про освіту в РФ». згідно ст. 92 зазначеного закону підтвердження державного статусу і рівня освітньої діяльності в РФ проводиться за програмами, заснованим на федеральних державних освітніх стандартах (ФГОС), за винятком програм дошкільної освіти.

Основні освітні програми, що підлягають державній акредитації, включають в себе:

  • загальна освіта декількох рівнів:
    • початкова (1 - 4 класи);
    • основне (5 - 9 класи);
    • середнє (10 - 11 класи);
  • професійну освіту:
    • підготовка фахівців середньої ланки (кваліфіковані робітники, службовці);
    • програма вищої освіти (підготовка бакалаврів, спеціалістів, магістрів, навчання в аспірантурі, ординатурі);
  • професійне навчання (перепідготовка та підвищення кваліфікації робітників, службовців).

Таким чином, додаткові програми, як випливає з закону про освіту, не підлягають державній акредитації. Виняток становлять і основні програми дошкільної освіти. Тому використовувати на них кошти материнського капіталу не вийде.

Заява та документи для використання материнського капіталу на навчання

Для того, щоб скористатися можливістю спрямувати кошти материнського капіталу на навчання дітей, необхідно звернутися в ПФР і написати заяву про розпорядження коштами маткапіталу. Заяву можна подати особисто або через законного представника, бланк заяви надається в територіальному органі ПФР за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання.

Обов'язковими документами, необхідними для звернення в ПФР по даному питанню, є:

  • сертифікат на материнський капітал ;
  • документ, що засвідчує особу і місце реєстрації або проживання власника сертифіката;
  • пенсійне свідоцтво (СНІЛС) звернувся;
  • в разі звернення законного представника документи, що підтверджують його особу та повноваження.

Залежно від обраної освітньої послуги до основного пакету документів буде необхідно подати додаткові:

  • при оплаті навчання - копію договору про надання платних освітніх послуг;
  • при оплаті утримання дитини і (або) нагляду і догляду за ним в освітній організації - договір між дошкільною установою і власником сертифікату, де повинні міститися зобов'язання організації по послуги, що надаються і розрахунок розміру плати за це;
  • при оплаті проживання в гуртожитку:
    • договір найму житлового приміщення, де повинні бути вказані суми і строки внесення оплати;
    • довідка з вузу, що підтверджує факт проживання дитини в гуртожитку.

Материнський капітал на освіту матері

Питання про розширення можливостей використання материнського капіталу в сім'ях, що мають на нього право, постійно обговорюється на зустрічах таких сімей з представниками влади. Одне із запропонованих батьками напрямків - можливість витратити МСК на освіту мами.

На жаль, в даний момент це не передбачається. Відповідно до чинного закону, маткапітал може бути направлений тільки на навчання дітей! Розглянуті в Уряді законопроекти про внесення поправок про використання мат. капіталу на освіту самої матері успіхом поки не увінчалися.

Незважаючи на те, що капітал в першу чергу називається материнським і видається саме матері, яка народила або усиновила другого або наступних дітей (за винятком випадків, зазначених в ст. 3 ФЗ № 256 від 29.12.2006 р), використовувати його можна тільки з користю для дітей. Причому в разі направлення МСК на навчання - не обов'язково саме ту дитину, чиє народження або усиновлення дало право на державний сертифікат.

Єдиною передбаченою на даний момент можливістю для мами витратити кошти МСК особисто для себе, як і раніше залишається тільки перерахування їх на формування накопичувальної пенсії .

Чи можна оплатити материнським капіталом навчання в автошколі, художній школі, секціях та гуртках

Згідно з чинними Правилами напрямки материнського капіталу на освіту дітей ці кошти можуть бути перераховані в будь-яку освітню організацію, що має право на надання таких послуг.

Таким чином, навчання в автошколі, художній школі, секціях та гуртках теж формально може бути оплачено з коштів МСК, але тільки при наявності декількох умов:

  • у організації повинна бути відповідна ліцензія на ведення освітньої діяльності;
  • надаються платні послуги повинні здійснюватися за програмами, які мають державну акредитацію ;
  • необхідно укласти договір про надання платних послуг з власником сертифікату.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online