Що таке повернення ПДФО при купівлі житла: закон, процедура і приклади розрахунку вирахування на квартиру або будинок

  1. Закон про податкове вирахування
  2. Як визначити суму податку до повернення?
  3. Пакет документів для отримання повернення ПДФО
  4. Куди подавати документи?
  5. Зміни закону з початку 2014 року
  6. Хто зможе користуватися повторними відрахуваннями?
  7. Проценти за іпотекою: зміни в обмеженнях вирахування
  8. Особливі випадки: зміни закону

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 2014 року в РФ діють нові правила щодо податкового вирахування, які передбачені на витрати з придбання та будівництва житлових об'єктів З 2014 року в РФ діють нові правила щодо податкового вирахування, які передбачені на витрати з придбання та будівництва житлових об'єктів. Якщо до цього часу 13-процентний повернення з ПДФО можна було отримати тільки на один об'єкт (квартира, будинок або земля) і всього один раз за життя, то з 2014 року закон дає багаторазове право на оформлення податкового вирахування при купівлі квартири або іншого житла. До того ж, якщо вартість квартири або будинку була менше 2 млн. Рублів, то повернення податку при покупці квартири або іншого житлового об'єкта буде обмежений 13% від 2 млн. Розглянемо докладніше тему повернення ПДФО і нововведення в законах.

Закон про податкове вирахування

У російському законі передбачено повернення ПДФО при купівлі громадянами житла У російському законі передбачено повернення ПДФО при купівлі громадянами житла. Це повернення сплаченого ними в казну прибуткового податку. Це прописано в Податковому кодексі РФ ст. 220. Метою цього повернення грошей в сумі прибуткового податку є надання населенню можливості придбати своє житло. На суму покупки цього житла держава забезпечує вирахування, 13% від якого можна повернути.

Це стосується категорії осіб, які працюють офіційно і платять прибутковий податок, що надходить до бюджету країни. При покупці нерухомості ці громадяни можуть повернути собі 13% від її вартості. Також можна повернути 13% від відсотків за іпотечною позикою та інших витрат, передбачених законом. Купивши квартиру в кредит ви також претендуєте на отримання своїх 13%.

Претендувати на отримання 13% можна в наступних випадках:

  • при покупці будинку, квартири або їх частки;
  • при витратах на будівництво житла (на будматеріали, оздоблювальні матеріали, розробка проекту та оплата будівельних робіт);
  • при придбанні землі з будинком або земельної ділянки під будівництво житла;
  • при виплаті відсотків за іпотечними кредитами (кредити на квартиру та інше житло);
  • при здійсненні оздоблювальних робіт квартири або будинку, які спочатку були куплені без обробки, а також витрати по газо-, водо-, електропостачання тощо

У яких випадках не можна претендувати на отримання 13%:

  • при покупці нерухомості в осіб, які перебувають під взаємозалежних відносинах, наприклад, батьки, діти, подружжя, начальство і т.д .;
  • за участю в покупці житла материнського капіталу, за рахунок субсидій з федерального і місцевого бюджетів;
  • якщо розмір максимально можливого відрахування в 2 млн. рублів вже вичерпаний.

Як визначити суму податку до повернення?

Як зазначалося раніше, максимальна сума відрахування дорівнює 2 млн Як зазначалося раніше, максимальна сума відрахування дорівнює 2 млн. Рублів. Повернути можна податковий відсоток (13%) від цієї суми - це і є повернутий ПДФО, який складе 260 тис. Рублів. Отримати від держави повернення ПДФО від покупки житла можна тільки на суму, яку ви сплатили у вигляді податку. Не можна отримати більше, ніж сплачено податків за поточний рік. Якщо за рік сплачено податків менше, ніж передбачувані 13% від вартості житла, то вам буде нараховано повернення саме за сумою сплаченого ПДФО. Решта буде перенесено на наступні роки, що дозволено законом.

Приклад. Ви придбали житло на суму 1,3 млн. Рублів, які потрапляють в норму максимального вирахування. До повернення належить 13% від суми відрахування, що становить 169 тис. Рублів. Але за рік ви сплатили прибуткового податку державі всього на 100 тис. Рублів, тоді ви отримаєте 100 тис. Рублів відрахування, інші 69 тис. Рублів ви будете отримувати в наступний рік.

Якщо ви придбали квартиру два роки тому, то ви можете отримати повернення з ПДФО за ці роки.

Пакет документів для отримання повернення ПДФО

Документи, які повинні бути підготовлені до заявки та оформлення повернення ПДФО:

При оплаті суми за нерухомість вам потрібно взяти розписку з продавця, де вказано, що він отримав таку-то суму грошей в рахунок сплати суми за договором.

Куди подавати документи?

Два можливі варіанти з місцем подачі на оформлення податкового вирахування:

  • податкові органи за місцем прописки;
  • роботодавець;

Якщо скористатися першим пунктом, то інспектор податкової служби розгляне документи протягом 3 місяців і дасть вердикт. При позитивній відповіді потрібно скласти відповідну заяву на відрахування за зразком, де вказати номер особового рахунку в банку, куди протягом місяця буде перерахована сума повернення.

При зверненні до роботодавця можна відзначити той позитивний момент, що для подачі даних не потрібно чекати закінчення поточного року. Правда, звернеться до податкової інстанцію все-таки доведеться за документом, який підтверджуватиме ваше право на повернення ПДФО. У повідомленні буде зазначено підприємство (ваше місце роботи), яка не буде віднімати 13% прибуткового податку з зарплати і, таким чином, повертати вам належні за законом гроші. При переході на інше місце роботи виникнуть деякі заминки, адже в такому випадку ви вже не зможете оформити залишок вирахування в цьому році, а тільки в наступному, знову пройшовши всі інстанції.

Якщо ви оформлені відразу на декількох фірмах, то ви можете одержати відрахування на кожній з них.

Важливо, що праву отримання вовзрата податку не притаманний термін давності.

Зміни закону з початку 2014 року

Скасування однократності вирахування

Скасування однократності вирахування

Раніше закон визначав можливість повернути прибутковий податок тільки раз на суму нерухомості не більше в 2 млн. Рублів. Цей закон мав істотний недолік з точки зору вартості житла. Людина, купивши будинок за 2 млн., Повертав 260 тис. Рублів, а інший, наприклад, купуючи частку будинку за 1 млн. Рублів, повертав всього 130 тис. Рублів і позбавлявся скористатися вирахуванням до максимуму в майбутньому.

З початку 2014 року цю норму одноразового вирахування була знята Федеральним законом №212-Ф3 від 23.07.2013 р За новими правилами відрахування, який не досяг максимуму, можна отримати додатково за рахунок покупки іншого житла (абз. 2 пп.1 1 п. 3 ст. 220 НК РФ). Але це не відноситься до тих осіб, які придбали житло до набрання законом чинності. Хоча вони і недоотримали повернення ПДФО у повній мірі, але повторно скористатися цим правом до максимальних 260 тис. Рублів вони не зможуть.

Приклад 1.

Ви придбали житло в 2013 році за вартістю 1,8 млн. Рублів. Отримання податкового повернення склало 13% від вартості житла або 234 тис. Рублів (ліміт повернення податку 260 тис. Рублів). Добрати інші 26 тис. Рублів за квартиру, придбану в 2014 році, ви не зможете, оскільки вже скористалися своїм правом до 2014 року, а значить, більше не можете стати кандидатом на грошову компенсацію податку.

Приклад 2.

Ви придбали житло в 2014 році на суму 1,7 млн. Рублів і оформили майновий податкові відрахування. Виплата, яка вам належить в рахунок повернення ПДФО дорівнює 13% від 1,7 млн. Або 221 тис. Рублів. Це менше максимально можливої ​​суми виплат (260 тис. Рублів). Ви зможете повернути залишок у 29 тис. Рублів і оформити податкове вирахування при купівлі квартири або іншого об'єкта житла в інший раз.

Хто зможе користуватися повторними відрахуваннями?

Таким право зможуть скористатися тільки ті, хто купує житло після 1 січня 2014 року і в минулому не скористався цим правом. А до тих, хто вже отримував повернення 13% від покупки житла, незалежно від суми відрахування, може бути застосована тільки стара версія закону - вони вже не зможуть отримати повторний додатковий повернення ПДФО.

Але, як відомо, тривалість процесу придбання нерухомості буває так затягнута, що важко однозначно визначити, чи куплена квартира до вступу в силу нового закону (01.01.2014 р) або після.

Наприклад, договір про купівлю-продаж квартири підписаний в кінці 2013 року, а ось реєстрація власності отримана вже в 2014 році. За яким законом регулюються права на можливість повторного повернення ПДФО?

Розглянемо варіанти і правила, що вважати датою виникнення права на податковий повернення: якщо житло куплено щодо підписання договору купівлі-продажу - дата реєстрації особи як власника або ж при частковій покупці - дата по акту прийому-передачі об'єкта.

Тобто, в першому випадку договір міг бути підписаний до початку 2014 року, але процес оформлення і реєстрації затягнувся до лютого 2014 року. Тоді право на повернення ПДФО виникло вже при новому законі і, якщо людина за цю покупку не вибрав максимум вирахування, він зможе добрати його в майбутньому.

Проценти за іпотекою: зміни в обмеженнях вирахування

У законі, який діяв до 2014 року, повна сума процентів за іпотечним кредитом підлягала праву на відрахування У законі, який діяв до 2014 року, повна сума процентів за іпотечним кредитом підлягала праву на відрахування. Так, було деяка невідповідність і навіть протиріччя з основним законом. Іпотека, взята під великі відсотки і на дороге житло, створювала такі відсотки по кредиту, що сума їх значно перевищувала обмеження в 2 млн. Рублів. До початку 2014 року на всю суму відсотків можна було оформити майнове відрахування, незалежно від їх розміру.

Для кредитів на житло в 2014 році введено обмеження на суму вирахування, який може бути оформлений за відсотками на іпотеку - 3 млн. Рублів.

До того ж суму вирахування з відсотків на квартиру (будинок) в кредит можна отримати тільки в міру виплати кредиту банку. Якщо кредит узятий на 20 років, то і отримувати повернення доведеться поступово протягом цього терміну.

Приклад.

Вартість житла, купленого в 2014 році, на яке оформлена іпотека становить 2 млн. Рублів. Відсотки, які будуть виплачені за цією позикою становитимуть 4 млн. Рублів. Відповідно до закону можна повернути податок тільки з максимальної суми відрахування за відсотками іпотеки в 3 млн. Рублів, тобто до отримання повернення податку - 390 тис. Рублів.

Якби житло було куплено до 2014 року, то можна було оформити відрахування на все 4 млн. Рублів, тобто до отримання повернення податку - 520 тис. Рублів.

Деякі суми відрахувань за відсотками доходили до 6 млн. Рублів, що в три рази перевищувало максимальну суму до відрахування за основну вартість житла. У зв'язку з цим закон був вдосконалений і це нестикування більше не фігурує в практиці.

Особливі випадки: зміни закону

Як і всі питання щодо податків, це питання про отримання повернення ПДФО має свої правила і виключення, які детально розглядаються в кожному окремому випадку. Існують також особливі випадки дотичного цього закону:

  • отримання повернення ПДФО при придбанні квартири (іншого житла) у власність неповнолітнього. Раніше застосовувалася практика отримання повернення ПДФО при купівлі житла у власність неповнолітніх (дітей і підопічних) уповноваженими особами (батьками, опікунами і т.д.). Нова версія закону не змінює суті питання, але законодавчо затвердила це право в п. 6 ст. 220 НК РФ;
  • кілька офіційних роботодавців - де отримувати відрахування? Складаються ситуації, коли людина оформлений на кількох роботах офіційно. Раніше, в старому варіанті закону, податкові відрахування міг бути оформлений тільки у одного роботодавця. У 2014 році громадянин має право замовити відрахування відразу у кількох роботодавців. (Абз. 4 п. 8 ст. 220 НК РФ). Податковий орган, куди ви подасте заяву на повернення ПДФО, розрахує суми для кожного роботодавця і видасть їм відповідні повідомлення.

Як визначити суму податку до повернення?
Куди подавати документи?
Хто зможе користуватися повторними відрахуваннями?
За яким законом регулюються права на можливість повторного повернення ПДФО?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online