Складання податкової декларації в Австрії

  1. Вимоги до фізичних осіб
  2. Які доходи фізосіб враховують?
  3. Вимоги до юридичних осіб
  4. Приклад розрахунку корпоративного податку (з 1 січня 2016 г.)
  5. Які доходи юридичних осіб враховують?
  6. Додаткові податкові декларації в бізнесі
  7. Важливо дотримуватися термінів
  8. Терміни для юридичних осіб
  9. Де візьмуть декларацію?
  10. Як не потрапити на аферистів
  11. Механізм заповнення декларації
  12. Де допоможуть заповнити декларацію?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З позицій тіньової економіки Австрія - одна з найчесніших країн світу. І крім фінансової доброчесності австрійців, причини цього - великі штрафи і кримінальна відповідальність за податкові злочини. Значить, резидентам важливо своєчасно і правильно складати податкові декларації.

В той же час австрійське фіскальне законодавство - складне. Настільки, що навіть службовці податкових управлінь часто можна не побачити в ньому. Ми допоможемо вам не потрапити в скрутну ситуацію, розповімо про вимоги, що пред'являються до такого важливого документу.

Подавати податкову декларацію за попередній фінансовий рік (згідно зі ст. 42 EStG, в будь-який час року на прохання інспекції) повинен кожен австрійський платник податків або його офіційний представник (консультант з податків, бухгалтер, адвокат, роботодавець, пенсійний фонд та ін.).


  • Фізичні особи - відповідно до «Закону про прибутковий податок» (EStG).

  • Юридичні особи - відповідно до «Закону про корпоративне податок» (KStG).

Податкова декларація (Einkommensteuererklärung) - письмова заява платника податків про доходи і витрати. Є основою для перерахунку прибуткового (Est) або корпоративного (KSt) податку, виплаченого протягом року авансом. Після перевірки декларації Мінфін повертає переплату або виставляє рахунок на доплату.

Вимоги до фізичних осіб

За трудящих за наймом відомості про доходи / витрати протягом року передає в податкову службу роботодавець. Тому тим, хто не змінював місце роботи і не мав інших джерел доходу, крім зарплати, складати декларацію самостійно не обов'язково. Решті, в тому числі сумісникам, самозайнятою і підприємцям, потрібно, якщо:


  • Оподатковуваний дохід перевищив € 11 000 за рік.

  • Дохід поза основної роботи - більше € 730, а всього за рік отримано більше € 12 000.

  • Ведеться офіційний бухгалтерський облік (незалежно від суми доходу).

Як показує практика, фрілансер повинен обов'язково подати декларацію, якщо в управлінні припускають, що в цьому році він отримав дохід від операційної діяльності. Наприклад, тому, що в минулому році декларацію він вже заповнював.

Порада. Не робіть на повернення прибуткового податку , Якщо це вже зробив за вас роботодавець або пенсійний страховий фонд. Краще запитайте у них платіжну відомість або перегляньте відповідну базу даних через FinanzOnline. І тільки якщо частина податкових відрахувань і пільг не були враховані, складіть окрему декларацію.

З позицій тіньової економіки Австрія - одна з найчесніших країн світу

Зазвичай прибутковий податок за продаж нерухомості (ImmoESt) продавець сплачує під час операції, через нотаріуса. В іншому випадку виручену суму йому потрібно включити в декларацію самостійно

Австрія перешкоджає подвійному оподаткуванню. З цією метою з рядом держав укладено відповідні міжнародні угоди. Але навіть якщо домовленість між країнами відсутня, пріоритет залишається незмінною - допомогти платнику податків уникнути повторної оплати податків за один і той же дохід!

Які доходи фізосіб враховують?

Закон EStG стосується всіх без винятку людей, живуть і отримують доходи на території Австрії . Прибутковим податком обкладають загальну суму їх доходів, в тому числі отриманих за кордоном (всього сім видів):

Операційний дохід:

  1. Від сільського або лісового господарства (фермери, садівники, лісівники та ін.).
  2. Від самостійної зайнятості, в тому числі ремесел і промислів (фрілансери, архітектори, юристи, нотаріуси, державні бухгалтери, члени наглядової ради, керуючі директора GmbH за участю більше 25%).
  3. Від підприємництва і бізнесу (всі інші незалежні види діяльності, крім управління власними активами та оренди).

Зовнішній (надлишковий) дохід:

  1. Від найманої праці, тобто не самостійної роботи (працівники, службовці, пенсіонери).
  2. Від оренди та лізингу (в тому числі здавання нерухомості).
  3. Від основних фондів (ощадні рахунки, цінні папери). Якщо дані доходи оподатковують на приріст капіталу, то не включають в податкову декларацію.
  4. Інші доходи (рента, прибуток від продажу нерухомості, спекулятивна прибуток, дохід від випадкових брокерських та інших послуг, функціональні збори).

Ігрові та лотерейні виграші не обкладають прибутковим податком, так як даний приріст капіталу згідно із законом не підпадає ні під один з семи видів доходу

Той же, хто не живе в Австрії постійно (відсутня довше шести місяців на рік), платить податок лише за ті доходи, які отримані в Австрії або інвестовані в подальшому в австрійську економіку (стаття 98 EStG).

Ставки і формули розрахунку прибуткового податку (з прикладами) - на урядовому порталі Австрії тут Ставки і формули розрахунку прибуткового податку (з прикладами) -   на урядовому порталі Австрії тут . Брошура з правилами заповнення кожного поля декларації тут .

Вимоги до юридичних осіб

Всі доходи юридичних осіб (корпорацій), отримані за рахунок основних фондів, обкладають 25% корпоративним податком . Якщо отриманий прибуток потім розподіляють між фізичними особами, її обкладають додатково 27,5% податком на приріст капіталу (KESt).

Приклад розрахунку корпоративного податку (з 1 січня 2016 г.)






















Компанія отримала прибуток за рік € 1 000 Корпоративний податок (25%) € 250 Прибуток після вирахування корпоративного податку € 1 000- € 250 = € 750 Податок на приріст капіталу (27,5% від € 750) € 206,25 Прибуток після сплати податків, яку поділять між собою акціонери € 750 € 206,25 = € 543,75

Які доходи юридичних осіб враховують?

Відповідно до закону KStG при розрахунку корпоративного податку враховують доходи всіх підприємств (корпорацій), офіційно зареєстрованих або мають органи правління (офіс) на території Австрії:


  • Приватних: товариств з обмеженою відповідальністю (GmbH), акціонерних товариств (AG), кооперативів (Genossenschaft), товариств, асоціацій і клубів за інтересами (Verein).

  • Державних або громадських: підприємств місцевих і федеральних органів влади, регіонів і міст, муніципалітетів, установ соціального страхування, релігійних громад та ін.

Державні (публічні) організації декларують лише прибуток від комерційної діяльності. Наприклад, якщо муніципалітет управляє готелем, а влада міста займаються власним транспортним бізнесом. Дочірні структури (філії) іноземних компаній платять податки з доходів, отриманих тільки в Австрії.

Нюанс. Якщо гендиректор постійно живе і приймає управлінські рішення в Австрії, незалежно від країни фактичного розміщення компанію вважають австрійським резидентом з необмеженою податкової відповідальністю. Корпоративний податок їй доведеться платити з прибутку, отриманого як в Австрії, так і за її межами.

Перелік видів доходів, методи розрахунку податкової бази корпоративного податку визначає Закон EStG. Фактично корпоративний податок (KSt) - це Est юридичної особи, тільки з лінійної ставкою (25%).

Фактично корпоративний податок (KSt) - це Est юридичної особи, тільки з лінійної ставкою (25%)

При заповненні декларації будьте уважні! Термін позовної давності з питань ухилення від сплати податків - 5 років і більше

Додаткові податкові декларації в бізнесі


  • Декларація з ПДВ. Подають підприємці платники ПДВ (раз на місяць або в квартал).

  • Декларація про обіг. Підприємці відправляють її через FinanzOnline до 30 червня наступного року після звітного.

Придбайте мобільний телефон або ноутбук для роботи / бізнесу і скоротіть цим податки! Якщо вартість гаджета менше € 400, спишіть покупку (як малоцінний актив) на операційні витрати. Дорожчу річ списуйте в деклараціях протягом 3-5 років рівними частинами як витрати на рекламу.

Передавати декларацію потрібно в електронному вигляді. І тільки якщо це не можна зробити, наприклад, у платника відсутні технічні можливості (немає комп'ютера, інтернету і т. П.), Її дозволено складати на папері.

Форм для заповнення кілька сотень. Подивитися повний перелік і завантажити будь-яку можна на сайті Мінфіну або будь-якому урядовому порталі. З них основних - три:

Додатково юридичним особам та підприємцям необхідно прикласти до декларації щорічний баланс, річний звіт про прибуток і збитки, звіт аудиторів - в паперовому або електронному вигляді.

Увага! Для окремих форм інспекцією можуть встановлюватися індивідуальні терміни складання та подання.

Важливо дотримуватися термінів

Фінансові дані за попередній рік оновлюють на сайті австрійського Мінфіну (Bundesministerium für Finanzen) до березня. Після ознайомлення з ними платнику податків необхідно встигнути:


  • До 30 квітня - особисто або через представника заповнити та подати до найближчого управління паперовий бланк (тим, у кого немає комп'ютера та інтернету).

  • До 30 червня - заповнити електронну декларацію про доходи та витрати за рік.

докладний податковий календар для юридичних осіб тут докладний   податковий календар для юридичних осіб тут .

За несвоєчасну подачу декларації австрійське законодавство передбачає 10% -ву надбавку до суми податку та / або штраф. Тому, якщо неможливо дотримати встановлені законом терміни, потрібно продовжити їх, обґрунтувавши причини затримки в окремому запиті.

Податковий консультант або бухгалтер, який представляє декларацію від вашого імені або від імені вашої компанії, може відсунути терміни до 31 березня другого року після завершення звітного.

Терміни для юридичних осіб

На відміну від фізичних осіб, зобов'язаних звітувати до певної дати, корпораціям дозволено декларувати доходи в кінці будь-якого місяця після завершення звітного року (наприклад, 31 травня або 30 вересня). Вибирають дату подачі декларації засновники під час підписання установчого договору.

Особливо зручно зміщувати рік підприємствам з сезонними піками активності. Наприклад, якщо максимальна активність компанії - в новорічні і різдвяні свята, дату складання балансу і декларації можна зрушити до 30 вересня.

Де візьмуть декларацію?


  • У найближчому Податковому управлінні. Паперовий формуляр заповнюють, підписують і передають інспектору на місці (послуга безкоштовна).

  • На сайті Мінфіну через особистий кабінет FinanzOnline . Заповнити електронний бланк можуть тільки зареєстровані користувачі. Вхід на сайт можливий також за допомогою карти громадянина (Bürgerkarte) і мобільного підпису.

Нюанс. Якщо платник ПДВ протягом року надавав декларації на повернення податку (тобто оборот за попередній рік перевищив € 30 000), він зобов'язаний декларувати доходи / витрати тільки через FinanzOnline.


  • Особисто (візит або дзвінок по телефону). Підприємці (Unternehmerin) і юридичні особи (через корпоративних представників і уповноважених довірених осіб, в тому числі керуючих директорів (Geschäftsführerin) і бухгалтерів (Wirtschaftsstreuhänderin).

  • По карті громадянина. Індивідуальні підприємці та інші громадяни (в FinanzOnline).

  • В інтернеті. Всі інші фізичні особи (в FinanzOnline).

Через два тижні після реєстрації нового користувача податкова інспекція надсилає поштою рекомендований лист. Увага! Для отримання потрібен паспорт або інша зазначена при реєстрації при собі посвідчення особи.

У листі - коди доступу до аккаунту:


  • Ідентифікаційний номер (Teilnehmer-Identifikation).

  • Логін (ID) користувача (Benutzer-Identifikation).

  • Пароль (PIN).

Як не потрапити на аферистів

Остерігайтеся афери! У поліції і на сайті Мінфіну попереджають про кібер-шахраїв, які намагаються заволодіти даними облікового запису громадян. Зазвичай злочинці надсилають повідомлення електронної пошти з текстом:

«Шановний платник податків! Після останнього перерахунку річній податковій активності ми визначили, що у вас є право на повернення податку в розмірі 645,21 €. Щоб отримати гроші, заповніть прикладену форму і почекайте 3-5 робочих днів, поки ми її опрацюємо ... »

Не переходьте за пропонованою посиланням (наприклад, 45520-831-F852-C10). Насторожити також повинні граматичні помилки в листі або неправильну електронну адресу Мінфіну (BMF), від імені якого його надіслали. Якщо сумніваєтеся, зверніться безпосередньо в податкове управління.

Якщо сумніваєтеся, зверніться безпосередньо в податкове управління

При заповненні декларації будьте уважні! Термін позовної давності з питань ухилення від сплати податків - 5 років і більше

Механізм заповнення декларації

Фінансові форми (секції) онлайн-декларації знаходяться у вкладці «Eingaben» → «Erklärungen». Поля кожної потрібно правильно заповнити. Корисне відео щодо заповнення ( російською) тут Фінансові форми (секції) онлайн-декларації знаходяться у вкладці «Eingaben» → «Erklärungen» .

Не згодні з сумою перерахунку, надісланої в листі з податкової? Протягом місяця подайте скаргу в компетентний орган іншої управління, наприклад, не за місцем роботи, а за місцем проживання. У документі обґрунтуйте причини і бажані зміни.

Де допоможуть заповнити декларацію?


  • Будь податковий консультант. Перша консультація зазвичай безкоштовна. Однак професійне заповнення податкової декларації обійдеться в € 300-700.

  • У «Австрійської профспілкової конфедерації» (ÖGB). Безкоштовно консультують у віденському офісі кожен перший понеділок з 13 до 16. Чи не членам профспілки допоможуть за програмою Flexpower (по середах з 16 до 18). Попередній запис. Час консультацій, в тому числі в регіонах, періодично змінюють.

  • У «Союзі працівників приватного сектора, друку і журналістики» (GPA djp). Безкоштовні консультації у Відні по четвергах (з 15 до 17). Компетенція обмежена загальними питаннями. Складні випадки вимагають уточнення у професіоналів.

Поради на закінчення

Загальна тенденція в Австрії така: декларації, з їх численними формами і полями для заповнення, рік від року стають все складніше. Багато питань залишаються неясними, і платники податків віддають перевагу складати документ в міру своїх знань і переконань, часто підписуючи те, що не розуміють. Тому:


  • Не покладайтеся на припущення. Уважно прочитайте всі доступні інструкції (в тому числі з мережі), а незрозумілі моменти спробуйте з'ясувати у друзів, вже заповнювали податкову декларацію самостійно.

  • Підготуйтеся до консультації. Запишіть всі питання і захопіть список на зустріч. Біля кожного впишіть відповідь консультанта. Не соромтеся запитувати те, що залишилося незрозумілим.

  • Керуєте компанією? Складаючи податковий календар на рік, врахуйте гранично допустимі терміни подачі декларації, щоб уникнути штрафів. Незнання закону не звільняє від відповідальності! І не бійтеся забути задекларувати значущі витрати. Це дозволено робити протягом п'яти років.

  • Якщо облік дуже складний, обов'язково відвідайте податкового консультанта, не чекаючи кінця звітного року. Як показує практика, це допомагає заощадити на податках чималу суму.

  • Пам'ятайте, портал електронного уряду в сфері фінансового адміністрування доступний безкоштовно, цілодобово і не вимагає спеціального програмного забезпечення.

Впевнені, знання правил складання декларації допоможе вам під час аудиту з боку австрійського «Управління внутрішніх доходів» (зазвичай перевіряють останні три роки). Ви будете точно володіти інформацією, що має відношення до оподаткування. І зможете повно її розкрити, допомагаючи аудиторам з'ясувати факти.

Діліться досвідом в коментарях до статті. А щоб отримувати такі матеріали по електронній пошті, підпишіться на новини блогу.

Які доходи фізосіб враховують?
Де візьмуть декларацію?
Не згодні з сумою перерахунку, надісланої в листі з податкової?
Де допоможуть заповнити декларацію?
Керуєте компанією?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online