Претензія до забудовника про повернення грошових коштів - особливості складання

  1. Підстави для направлення претензії
  2. Основні правила складання претензії
  3. Як направити претензію забудовнику
  4. В який термін забудовник повинен задовольнити вимоги пайовика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У процесі будівництва будинку забудовник дуже часто допускає різні порушення умов договору. Здебільшого вони пов'язані з недотриманням термінів будівництва і здачею об'єкта з явними недоробками за якістю. У деяких випадках порушення бувають настільки суттєвими, що пайовик змушений припинити свою участь в проекті. Якщо інвестор вирішив відмовитися від подальшого виконання договору, адресована претензія до забудовника про повернення грошових коштів і виплати пені за їх використання. Як правильно скласти і відправити претензію в будівельну компанію, і як грамотно сформулювати свої вимоги до забудовника, щоб вони були задоволені. Про це і поговоримо в статті.

Підстави для направлення претензії

В законі передбачено ряд підстав, які дають право пайовик анулювати договір і зажадати назад свої гроші, вкладені в будівництво будинку. Такими є:

  1. Залучення грошей громадян будівельною компанією, яка не відповідає вимогам 214 ФЗ.
  2. Затримка передачі житла учаснику більш ніж на два місяці пізніше терміну, встановленого в договорі, а також повне припинення будівництва.
  3. Істотні порушення якісних характеристик об'єкта, що передається, а також невиконання в строк вимог пайовика виправити будівельні дефекти.
  4. Зміна площі збудованого житла більш ніж на 5% в будь-яку сторону в порівнянні із спочатку запланованим метражем.
  5. Припинення дії поручительства і неукладення протягом встановленого законом терміну договору з іншим поручителем.

Якщо пайовик зіткнувся з однією з перерахованих ситуацій, він може відмовитися від подальшого виконання договору, врегулювавши питання в претензійному порядку, або скласти заяву в суд, щоб договір був припинений за рішенням суду. У всіх перерахованих вище випадках інвестор може розраховувати не тільки на повернення грошових коштів за договором пайової участі, але також на отримання неустойки за використання забудовником чужих грошей і покриття своїх збитків.

Основні правила складання претензії

Основні правила складання претензії

При досудовому врегулюванні питання спочатку потрібно скласти претензію і направити її в будівельну компанію. Далеко не факт, що після її отримання, забудовник одразу ж приступить до виконання викладених в ній вимог. Однак цей етап необхідно дотримати. Якщо у пайовика є підстави для односторонньої відмови від договору, претензія-повідомлення є обов'язковою умовою. Якщо суперечка вимагає судового врегулювання, то претензія стане додатковим доказом, що свідчить про розпочатої спробі вирішити спір в досудовому порядку. Претензія - це документ, який має юридичну значимість. Вона повинна бути написана строго в діловому стилі без емоційної складової. У ній повинні бути відображені тільки достовірні факти. Законодавцем не встановлена ​​єдина форма документа, але, тим не менше, існують певні правила її складання. Зразок претензії для ознайомлення ви можете завантажити тут .

Приблизний зміст претензії:

  1. Найменування забудовника, адреса і реквізити компанії.
  2. Інформація про особу, що подає претензію - ПІБ, адреса реєстрації та телефон.
  3. Дані про ДДУ: номер, дата укладення, ціна договору.
  4. Дані про об'єкт будівництва: номер квартири, будівельна адреса об'єкта.
  5. Опис порушення, допущеного забудовником. Якщо мова йде про затримку будівництва, необхідно написати, дату, коли повинна була відбутися передача житла, і вказати кількість прострочених днів. Якщо є претензії щодо якості об'єкта, необхідно перерахувати всі мають місце недоробки і дефекти будівництва. Якщо забудовник не відповідає вимогам закону і не має права залучати гроші громадян, вказуються положення 3 ст. 214 ФЗ, яким не відповідає будівельна компанія.
  6. Наводяться посилання на статті закону і умови ДДУ, порушення яких допустив забудовник.
  7. В останній частині претензії виставляються вимоги до забудовника про повернення грошей за договором пайової участі, виплату пені за користування чужими грошима, покриття збитків, що виникли з вини будівельної фірми, а також вимога сплатити моральну компенсацію за законом про захист споживачів. Тут же необхідно зробити розрахунок неустойки і вказати реквізити для переказу грошей.
  8. В самому кінці слід вказати, що при невиконанні викладених вимог, пайовик залишає за собою право для звернення до суду.

Як направити претензію забудовнику

Претензію можна відправити двома способами: віднести особисто в офіс компанії або поштою. І в тому, і в іншому випадку у пайовика на руках повинен залишитися документ, що фіксує відправку. Якщо претензія відноситься особисто, необхідно зробити два примірника, один віддати забудовнику, другий зі штампом, підписом і посадою особи, її прийняв, залишити у себе.

При відправці поштою, потрібно зробити опис документів, вкладених в лист, і замовити повідомлення про його вручення. Всі ці документи необхідно зберегти, оскільки вони фіксують факт відправки. Вони знадобляться при розгляді справи в суді, а також вони є обов'язковими для реєстрації відомостей про припинення договору в Росреестра.

В який термін забудовник повинен задовольнити вимоги пайовика

В який термін забудовник повинен задовольнити вимоги пайовика

Згідно із законом забудовник зобов'язаний у двадцятиденний строк (вважаються тільки робочі дні) повернути кошти пайовика і сплатити компенсацію. Гроші повинні бути перераховані на вказаний рахунок. Якщо інвестор не вказав в претензії свої реквізити і не звернувся в будівельну компанію за грошима, забудовник повинен покласти всі гроші на депозитний рахунок нотаріату та повідомити про це дольщику.

У разі несплати у встановлений строк, з першого дня прострочення на всю суму починають нараховуватися нові відсотки за використання чужих грошей. Виходячи зі сформованої практики, будівельні фірми дуже рідко відповідають на претензії і повертають кошти громадянам. Як правило, всі суперечки вирішуються в судовому порядку. Але і в цьому випадку пайовик не програє, оскільки може відсудити у забудовника вищий розмір компенсації, включивши в позов вимога про стягнення 50% штрафу.

У деяких випадках забудовники, бачачи, що рішення пайовика обгрунтовано і незмінно, пропонують підписати угоду про розірвання. Але в своїй більшості подібні угоди - спосіб піти від відповідальності, оскільки вони полягають на умовах забудовника, які для громадян виявляються абсолютно невигідними. Практично завжди сума, належна до виплати за угодою, виявляється на порядок нижчою за ту, яку пайовик зміг би отримати за рішенням суду.

Товариство захисту прав пайовиків допоможе вам отримати назад свої гроші і стягнути належну неустойку з недобросовісного забудовника. Досвідчені юристи нашої організації зроблять все можливе, щоб при розірванні договору ви отримали максимальну компенсацію. Зв'яжіться з нами за координатами на сторінці «Контакти» .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online