Позовна заява до суду по розписці (зразок, вимоги)

  1. суть процедури
  2. Головні формальності
  3. Інформація та вимоги до змісту
  4. зміст паперів
  5. Правила складання
  6. Як оформити зразок позовної заяви до суду по розписці
  7. Розмір держмита
  8. документи, що додаються

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Між сторонами договір про взаємини може полягати різними способами. Одним з них є складання розписки. Згідно з документом одна сторона зобов'язується повернути грошові кошти інший в обумовлений термін.

Порядок простий і зрозумілий в теорії. На практиці ж нерідко зустрічаються випадки, коли особи порушують умови угоди. В результаті не дотримуються права однієї зі сторін при невиплаті боргу по розписці.

Відновити справедливість можна, звернувшись до судових органів. Позивачу необхідно вивчити зразок позовної заяви до суду по розписці, щоб правильно скласти документ.

суть процедури

Цивільний кодекс Російської Федерації (пункт 2 статті 808) прописує юридичну силу розписки. Документ є підтвердженням факту передачі грошових коштів від однієї особи іншій.

Важлива увага приділяється розписці при укладанні договору позики в письмовому вигляді, коли сторонами не дотримується даний пункт. Тоді розписка підтверджує передачу грошей.

Стаття 808. Форма договору позики

Для того, щоб документ можна було використовувати в суді, необхідно правильно складати розписку:

  • Необхідно власноручне заповнення розписки особою, що зобов'язується виплатити грошові кошти. Краще не використовувати роздруковані бланки.
  • Варто зазначити контактну інформацію про сторони, а також особисті та паспортні дані.
  • У розписці зазначається факт передачі позичальнику грошей.
  • Обов'язково вказується дата складання документа і час, коли боржник отримав суму.
  • Необхідно вказувати характер передачі грошових коштів у вигляді позики, а також потрібно прописати суму в цифровому і буквеному вираженні.

Дата повернення грошових коштів не вказується. Вона визначається на підставі Цивільного кодексу Російської Федерації (пункт 2 статті 314).

Якщо термін повернення вже настав, а передача грошей не була проведена, то можна подати претензію. Але вона не є обов'язковою. У разі відмови боржника повертати гроші, можна складати позов. Для цього необхідно вивчити зразок позовної заяви до суду по розписці.

Головні формальності

При складанні позову варто знати вимоги, що пред'являються як до розписці, так і заяви, яка буде передаватися в суд. Відповідно до них і визначається зміст документів.

Інформація та вимоги до змісту

У більшості випадків судові органи вимагають мирного врегулювання конфлікту між сторонами. Особа повинна мати можливість підтвердити спроби поспілкуватися з боржником (показання свідків, наявність документів). Якщо досудові переговори не дають результату, то дозволяється звернутися до суду.

Важливо пам'ятати, що справи щодо повернення боргу по розписці мають терміни давності. Вони складають три роки з моменту порушення правил договору.

Позовна заява складається із зазначенням вимог потерпілої сторони.

Серед них виділяють:

  • повернення повної суми заборгованості;
  • виплату пені за прострочення по розписці або відповідно до ставки рефінансування;
  • відшкодування судових витрат.

Суд розглядає тільки правильно оформлені і грамотні заявки.

Тому важливо перевірити вміст документа на відповідність певним вимогам:

  • У позові повинно вказуватися офіційне найменування судового органу, куди подається заява.
  • Повністю прописуються дані позивача і відповідача. Крім особистої інформації зазначається адреса за пропискою і місце проживання.
  • У документі позначається повна сума, яка повинна бути стягнута з боржника. Необхідно розписати всі складові зазначеного числа.
  • Підтвердженням правомірності дій особи, яка подає заяву, є розписка, а також інші документи, які вказуються в позові.
  • Необхідно описати особливості ситуації, причини її виникнення та заходи, які були прийняті для мирного вирішення конфлікту.
Між сторонами договір про взаємини може полягати різними способами

Важливо підкріплювати кожне слово, прописане в позові, документами, а в іншому випадку суд може винести рішення на користь боржників, так як не буде підстав для задоволення позову

зміст паперів

Варто з'ясувати, які вимоги пред'являються до розписці, щоб вона могла прийматися судом як юридична документа:

  • На попередньому етапі підготовки розписки потрібно накидати на чернетці основні пункти. Так буде легше в остаточному варіанті чітко структурувати дані.
  • Варто з'ясувати і відобразити в документі всю інформацію про позичальника. Згодом буде легше з'ясувати місце розташування особи.
  • Не варто скорочувати прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, адресу прописки і проживання. Не можна не відзначити паспортні дані.
  • Розписка повинна мати чітку структуру. Важливо написати, що гроші були передані в борг, а не подаровані або виплачені в якості заробітної плати.
  • Сума заборгованості повинна бути вказана коректно. Потрібно прописати розмір позики цифрами і буквами. Вимоги повернути борг пред'являються відповідно до тієї ж валютою, в якій він і передавався особі.
  • У документі вказуються наслідки і заходи, які настануть і будуть зроблені при порушенні умов розписки.

Правила складання

Щоб розписка була прийнята судом, необхідно дотримуватися певних правил її складання.

Виділяють деякі особливості оформлення документа на 2019 рік:

  • Коли оформляється розписка, необхідно залучити до підписання хоча б одного свідка. Найкраще якщо він буде володіти певними юридичними навичками або мати подібне профільну освіту. Факт його присутності підтверджується підписом на документі.
  • Розписку краще не оформляти, якщо сума позики перевищує 10 мінімальних розмірів оплати праці. Тоді необхідно укладати договір, а також видати чек, накладну. Тільки ці документи можуть пред'являтися в суді для стягнення боргу.
  • Розписка складається від імені позичальника. Він повинен оформляти її і підписувати в присутності кредитора.
  • Забороняється підписання порожнього бланка. В цьому випадку позичальник ризикує взяти одну суму за фактом, а за договором повертати зовсім іншу. Також розписуватися потрібно відразу ж під текстом. Інакше несумлінний кредитор може прописати ще один пункт в договір без відома другої сторони.
  • Розписка оформляється відповідно до законодавства Російської Федерації.
  • Використовувати в документі можна тільки нормативну лексику.
  • Дозволяється зазначення розміру пені у разі несвоєчасного внесення грошових коштів. Однак навіть якщо це пункту не буде прописано, неустойка буде розраховуватися, виходячи із ставки рефінансування (8,3% річних).
  • Варто перевірити ще раз дані документів позичальника та відомості, зазначені в розписці. Якщо будуть допущені помилки, то документ вважається недійсним.
  • Необхідно простежити, щоб у якості мети позики не вказувалося ведення бізнесу. У такому випадку боржник може списати неможливість повернення грошей на непередбачені ризики. Тоді позичальник не отримає борг.

Як оформити зразок позовної заяви до суду по розписці

Розписка є документом, що підтверджує факт передачі грошових коштів від кредитора до позичальника. Вона доводить наявність договірних відносин між сторонами. Договір позики вступає в силу з того моменту, коли гроші були передані іншій особі.

Повернення грошових коштів може бути здійснений і без залучення суду. В такому випадку кредитор може спробувати мирно вирішити спір. Але якщо в обумовлені терміни вимоги не були задоволені, то потрібна підготовка позову.

Позовна заява є документом для початку судового розгляду щодо стягнення заборгованості. Повернення буде здійснюватися на підставі судового рішення. Якщо і надалі боржник йде в відмову, то справа передається на виконання судовим приставам, які виробляють стягнення.

Завантажити зразок боргової розписки

Заперечення щодо позову про стягнення боргів по розписці

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення боргу по розписці

У позовній заяві на повернення боргу по розписці вказується стандартна інформація:

  • найменування суду;
  • особисті і контактні дані сторін;
  • опис ситуації;
  • час і місце передачі грошей;
  • терміни позики.

Розмір держмита

Всі заяви, які подаються до судових органів, повинні бути оплачені.

Державне мито береться за ведення справи, а її розмір може відрізнятися в залежності від суми, яка прописана в позовній заяві:

Менш 20 000 рублів

Держмито складе 400 рублів і 4% від суми. 20 000 - 100 000 рублів Визначається держмито в розмірі 800 рублів і 3% від суми, що перевищує 20 000 рублів. Від 100 000 до 200 000 рублів Стягується плата 3 200 рублів і 2% від мінімальної суми. Від 200 000 до 1 000 000 рублів Доведеться заплатити 5 200 рублів і 1%. Дорожче 1 000 000 рублів Держмито складе 13 200 рублів і 0,5% від суми.

документи, що додаються

До позовної заяви слід додати певний пакет документів.

Серед них виділяють:

  • копії позовів для всіх боржників (якщо їх декілька);
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • папери, що підтверджують факт наявності заборгованості відповідача перед позивачем;
  • документи, які підтверджують, що позивач зробив спроби мирного врегулювання питання (свідчення свідків);
  • розрахунок суми заборгованості з описом додаткових надбавок (відсотки, судові витрати, оплата послуг адвоката, експертизи);
  • нотаріально завірене доручення, якщо від імені особи виступає його представник.

Незважаючи на те, що розписка є повноцінним документом для пред'явлення в суді, її не завжди беруть до уваги. Щоб суд розглянув документ і дав можливість повернути борг згідно з ним, він повинен бути оформлений належним чином з урахуванням всіх правил.

Щоб суд розглянув документ і дав можливість повернути борг згідно з ним, він повинен бути оформлений належним чином з урахуванням всіх правил

Виграти справу в суді можна і без звернення до послуг посередників, але варто знати деякі особливості процесу та оформлення документів, зокрема, як скласти позовну заяву до суду - зразок допоможе скласти документ самостійно.

Хто має право подавати заяву про зміну способу виконання рішення суду, читайте в цієї статті .

На якому етапі подається заява про розстрочку виконання рішення суду, дізнайтеся тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online