Повернення завдатку за квартиру: як оформляється

  1. В яких випадках продавець зобов'язаний повернути завдаток
  2. Повернення грошей через суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Завдаток продавцеві - це підтвердження серйозних намірів покупця, гарантія того, що угода відбудеться Завдаток продавцеві - це підтвердження серйозних намірів покупця, гарантія того, що угода відбудеться. Надаючи частина суми вперед за офіційним договором, покупець багато виграє. По-перше, він закріплює за собою право здійснити покупку, в якій він зацікавлений, по-друге, якщо угода зривається не з його вини, друга сторона повертає йому суму завдатку в подвійному розмірі, хоча для цього і доведеться проходити судові розгляди.

Покупець може і втратити гроші: якщо від угоди йому раптом захочеться відмовитися з власної примхи, продавець має повне право не повертати йому гроші. Інша справа - наявність об'єктивних причин, через які покупець відмовляється від угоди. В такому випадку він може отримати гроші назад, якщо це було передбачено договором.

В яких випадках продавець зобов'язаний повернути завдаток

Будь-яка угода між продавцем і покупцем має бути підкріплена договором. Це основа, без якої не можна віддавати продавцю ні завдаток, ні, тим більше, всю суму, особливо, коли мова йде про покупку нерухомості, де суми обчислюються сотнями тисяч рублів (завдаток зазвичай становить 5-10% від всієї суми).

За сформованими юридичним нормам, завдаток передається після оформлення попереднього договору із зазначенням вартості квартири, суми завдатку, побажаннями та вимогами сторін, наприклад з вимогою виписки всіх раніше проживали в приміщенні людей. У ньому ж необхідно вказати, в яких випадках може бути повернутий завдаток. Зазвичай вказуються обставини, які можуть перешкодити здійсненню угоди з причин, що не залежать від сторін, які планують її зробити, а саме:

  • раптова хвороба;
  • відмова у видачі іпотеки;
  • різке погіршення матеріального становища.

Завдаток може бути повернений і в разі згоди обох сторін до початку операції припинити всі зобов'язання, тобто, рішення одного боку не продавати, і рішення іншого боку - не купувати приміщення. В такому випадку справа можна залагодити мирно, без розбіжностей.

Якщо справа дійде до суду, то там можуть зажадати повернути завдаток у подвійному розмірі, якщо договір зірветься з вини продавця, що не виконав свої зобов'язання, прописані в попередньому договорі . Ну а якщо зобов'язання не виконає сам покупець, наприклад, вирішивши купити іншу квартиру або витратити гроші інакше, суд, швидше за все, не зажадає від продавця повернути кошти, оскільки сам продавець виявиться в цьому випадку стороною потерпілої.

договір завдатку оформляється в двох примірниках. Він буде мати більшу юридичну силу в разі нотаріального оформлення. Хоча законодавство не зобов'язує завіряти цей документ у нотаріуса, без його друку буде важче довести силу документа. Крім договору, складеного обома сторонами, продавець також пише розписку про отримання коштів, із зазначенням суми завдатку, паспортними даними сторін, датою попередньої угоди та її цілі. Якщо розписка складається на комп'ютері, її обов'язково потрібно завірити у нотаріуса, оскільки надрукований документ навіть з наявної підписом - не найкраще підтвердження в суді. Якщо немає нотаріуса, бажано обмінюватися грошима і розпискою в присутності сторонніх свідків (не з числа близьких).

Повернення грошей через суд

Покупець має право звернутися до суду про стягнення грошей з продавця, якщо він вважає, що угода зірвана з незалежних від нього причин або з вини сторони, що продає Покупець має право звернутися до суду про стягнення грошей з продавця, якщо він вважає, що угода зірвана з незалежних від нього причин або з вини сторони, що продає. Попередньо він може вислати продавцеві письмову претензію з вимогою повернути кошти до певного терміну, до передачі справи в суд.

Позовна заява з поясненням причин звернення і вимог до відповідача направляється в судові органи за місцем реєстрації продавця. Треба сказати, що навіть за відсутності договору покупець може розраховувати на позитивне рішення суду. У 329-й статті Цивільного кодексу Російської Федерації написано, що в разі визнання основного зобов'язання (в даному випадку самого попереднього договору) недійсним, недійсними будуть і забезпечують цей договір зобов'язання. Якщо угоду визнають недійсною, сторони зобов'яжуть повернути початковим власникам, все одержане за цим правочином. Це стосується і завдатку, який таким вже вважатися не буде. Правда, не варто сподіватися на повернення суми в подвійному еквіваленті, найімовірніше суд визнає факт отримання продавцем суми завдатку ознакою безпідставного збагачення і зажадає повернути гроші, зазначені в розписці.

Зовсім інша справа, якщо умови передачі завдатку і сама розписка були нотаріально завірені. У такому випадку суд може зажадати повернення коштів покупцеві, в подвійному розмірі, але для цього йому ще потрібно довести недотримання продає стороною вимог, написаних в попередньому договорі.

Якщо у вас залишилися які-небудь питання або вам потрібна допомога в підготовці позовної заяви до суду про повернення завдатку за квартиру, то напишіть про це в формі нижче. Наш черговий юрист готовий оперативно вам допомогти.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online