Повернення прибуткового податку при покупці квартири

  1. Розмір та умови повернення податку
  2. Де отримати повернення прибуткового податку
  3. Повернення ПДФО за іпотекою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен російський громадянин, який купив квартиру, будинок чи іншу житлову нерухомість або витратив фінансові кошти на будівництво житла, має право на повернення ПДФО при наявності певних умов Кожен російський громадянин, який купив квартиру, будинок чи іншу житлову нерухомість або витратив фінансові кошти на будівництво житла, має право на повернення ПДФО при наявності певних умов.

Застосування податкового вирахування, його умови і розміри в зв'язку з поправками російського законодавства зазнали з 2014 року деякі зміни.

Розмір та умови повернення податку

В даний час податкове вирахування, що допускається російським Податковим кодексом:

  • становить 13% від вартості придбаного (побудованого) громадянином житла;
  • не може перевищувати за звітний період (рік) річну суму фактично виплаченого в бюджет платником податків прибуткового податку;
  • обмежений максимальною сумою відрахування, встановленої законодавцем в розмірі 260 000 рублей.

Відповідно, виходячи із ставки і максимального розміру можливого повернення, податкове вирахування можна отримати з вартості придбаної житлової нерухомості, що не перевищує 2 мільйони рублів. Крім того, закон допускає отримання податкового майнового відрахування відсотків, сплачених за іпотечним кредитом, який був взяти в зв'язку з покупкою (будівництвом) відповідної квартири або іншої житлової нерухомості.

Важливо, що за новими правилами, податковим законом допускається поділ максимальної суми повернення по декількох об'єктах житлової нерухомості.

У відповідності зі старою і новою редакцією російського податкового законодавства, право повернення ПДФО на квартиру, на відміну, наприклад, від податкових відрахувань на лікування або навчання дітей, може бути використано кожним громадянином один раз в житті. Однак з 2014 року це правило застосовується не до придбаній квартирі, як раніше, а до самого платнику податків. Це покликане врахувати інтереси громадян, які купують недорогу житлову нерухомість.

Зараз всі платники податків зрівняні в правах, оскільки можуть отримати протягом життя однакову суму (260 тисяч рублів) повернення прибуткового податку незалежно від вартості спочатку придбаного житла. Податковий кодекс РФ допускає повторне повернення ПДФО, коли встановлений законом ліміт було змарновано платником податків повністю. Невикористаний майнове відрахування він зможе отримати, оформляючи таку покупку житла.

Наведемо приклад. Припустимо, громадянин придбав квартиру за 1 600 000 рублей спільно з дружиною. Виходячи з режиму спільної сімейної власності, кожному з подружжя-власників належить половина нерухомості, і, отже, кожен чоловік може отримати податкове вирахування з половини сплаченої суми, а саме з 800 000 рублей. Згодом громадянин, який отримав майнове відрахування з зазначених 800 тисяч, може повернути при покупці іншої житлової нерухомості ще 13% з решти 1 200 000 рублів. Податковий повернення за іпотечними процентами допустимо тільки по одному об'єкту.

При розрахунку повернення податків варто враховувати певні законодавчі обмеження, що стосуються застосування нових нормативних правил. По-перше, нововведення, що діють з 2014 року, поширюються, відповідно, тільки на нерухомі об'єкти, які громадяни придбали у власність з січня 2014 року. Ті, хто купив житлову нерухомість в 2013 році (і тоді ж отримав реєстраційне свідоцтво про придбання прав власності) і раніше, податковим поверненням по зновувведенням правилам скористатися не зможуть.

По-друге, нововведення доступні лише для громадян, які раніше не користувалися правом повернути прибутковий податок при покупці (будівництві) житлової нерухомості. Особи, які отримали до 2014 року податковий повернення на придбане житло, вважаються повністю реалізували своє право на 13% -ний відрахування.

Ще одна дійова обмеження, передбачене податковим законодавством ще до введення нових правил, стосується можливої ​​суми повернення. Громадянам, які купили житло, повертаються не просто бюджетні кошти, а саме виплачений ними за певний період прибутковий податок. Відповідно, отримання податкового вирахування є тільки працюючим платникам податків або громадянам, які сплачують 13% -вий податок з інших доходів (наприклад, з оренди житла).

Непрацюючі студенти, пенсіонери, жінки в декретній відпустці, безробітні не має права скористатися поверненням прибуткового податку при купівлі житла, оскільки повертати їм нічого.

На жаль, це стосується і тих, хто отримує зарплату неофіційно. Який би у них не був розмір доходу, отримати податковий повернення вони зможуть лише з суми прибуткових податків, офіційно сплачених роботодавцем в бюджет.

Ще одне нововведення податкового законодавства, що зачіпає отримання повернення сплаченої суми ПДФО, стосується можливості перенесення суми майнового відрахування на батьків неповнолітнього. Так, батьки, опікуни дітей вправі переносити на себе податкові повернення в разі придбання житла за свою дитину, яка не досягла вісімнадцятиріччя.

Де отримати повернення прибуткового податку

Щоб використовувати право на податковий повернення, платнику податків, якої придбав (побудував) житлову нерухомість, потрібно підготувати декларацію і певну документацію і здати весь комплект до територіального підрозділу російської ФНС за місцем прописки.

Платник податків, який розраховує отримати майнове відрахування, має право звертатися за ним до податкових органів після закінчення календарного року, в якому він оформив угоду купівлі житлової нерухомості. Декларація для отримання громадянином майнового відрахування може подаватися до податкової служби протягом усього року.

Зараз в мережі інтернет, в тому числі і на офіційному порталі ФНС, можна знайти спеціальні програми для заповнення податкових декларацій, а також докладні, зрозумілі інструкції, що роз'яснюють порядок отримання платниками податків майнового та інших податкових відрахувань.

З 2014 року громадянам можна навіть не відвідувати податкові органи, використовуючи для подачі декларацій «Особистий кабінет платника податків» на сайті Федеральної податкової служби. За допомогою зазначеного сервісу платник податків може самостійно заповнити форму декларації, підписати сформований документ електронним цифровим підписом, а потім в онлайн-режимі надіслати декларацію до податкового органу. Там же, в особистому кабінеті платника податків, можна згодом відстежувати статус перевірки зданої декларації та хід виконання заяви про податковий повернення.

Підставою для отримання майнового відрахування служать наступні документи, що подаються до підрозділу російської ИФНС за місцем реєстрації:

  • податкова декларація громадянина про річні доходи;
  • довідка з роботи платника податків про його доходи;
  • копія паспорта;
  • ксерокопії всієї документації, яка підтверджує купівлю житлової нерухомості і оплату за неї грошових коштів (угода купівлі-продажу, реєстраційне свідоцтво, платіжні документи, передавальний акт на придбане житло та інша документація, що відноситься до купівлі житлової нерухомості).

Можливо буде потрібно і інша документація для отримання громадянином майнового відрахування, тому її повний перелік краще уточнити в податковій заздалегідь.

Якщо платник податків, який купив житло в кредит, бажає повернути ще й прибутковий податок з сплачені іпотечні відсотків, потрібно додатково подати іпотечний договір з кредитором і довідку за сплаченими протягом року відсоткам, видану відповідним банком.

Податкове законодавство встановило чотиримісячний термін для перевірки співробітниками ИФНС наданої документації по податковому відрахуванню і здійснення самого повернення ПДФО.

Законодавець передбачив два можливих варіанти отримання податкового повернення:

  1. Повернути відповідну суму з тих коштів, які були раніше виплачені платником податків або його роботодавцем в бюджет.
  2. Повчити належну суму прямо за місцем роботи. У цьому випадку платник податків повинен отримати в ИФНС відповідний документ, що повідомляє роботодавця про отримання майнового відрахування. В результаті працівник отримуватиме зарплату, щомісяця збільшену на суму ПДФО, яку раніше роботодавець перераховував до бюджету. Однак в цьому випадку виплата майнового відрахування відбувається, як правило, довше.

Повернення ПДФО за іпотекою

Повернення відсотків, нарахованих та виплачених позичальником по іпотеці , Відбувається також, як і по основній сумі, виплаченої за житло. Розмір повернення, відповідно до російського Податкового кодексу, становить 13% від річного обсягу виплачених іпотечних позичальником відсотків за відповідним кредитом на житло.

Зміни податкових норм, які вступили в силу з 2014 року, торкнулися і іпотечних відсотків. Згідно 220 статті НК РФ гранично допустимий розмір майнового повернення ПДФО становить суму фактично виплачених платником податків іпотечних відсотків, але не більше 3 мільйонів рублів. Це положення діє щодо іпотечних кредитів, отриманих з січня 2014 року.

Як вже говорилося, для отримання повернення прибуткового податку на суму виплачених платником податків іпотечних відсотків потрібно в комплект документів, що подаються до територіального підрозділу російської податкової служби, включити крім основної документації копію іпотечного угоди з кредитують банком і довідку з даного банку про суму виплачених позичальником за рік відсотків .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online