Повернення авансу при розірванні договору

  1. Завдаток і аванс - в чому різниця?
  2. Підстави для розірвання договору
  3. Розірвання договору та повернення грошових коштів за умови невиконання виконавцем своїх зобов'язань
  4. Повернення передоплати після розірвання договору за умови виконання стороною частини своїх зобов'язань
  5. Повернення авансу в судовому порядку
  6. Особливості процедури повернення авансу
  7. Угода про розірвання договору та повернення авансу
  8. Терміни повернення грошових коштів при розірванні договору
  9. Чи можна вважати отриманий аванс марна збагаченням замовника?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Завдаток і аванс - в чому різниця?

Підстави для розірвання договору

Розірвання договору та повернення грошових коштів за умови невиконання виконавцем своїх зобов'язань

Повернення передоплати після розірвання договору за умови виконання стороною частини своїх зобов'язань

Повернення авансу в судовому порядку

Особливості процедури повернення авансу

Угода про розірвання договору та повернення авансу

Терміни повернення грошових коштів при розірванні договору

Чи можна вважати отриманий аванс марна збагаченням замовника?

Завдаток і аванс - в чому різниця?

Розглядаючи питання про повернення авансу замовнику, варто розмежувати поняття завдатку та авансу. Згідно ч. 1 ст. 380 ГК РФ, завдаток являє собою грошове забезпечення гарантії виконання договірних взаємовідносин. Це означає, що в разі невиконання замовником своїх зобов'язань сума завдатку йому не повертається. Якщо ж ініціатором розірвання є виконавець, завдаток доведеться повернути, при цьому за загальним правилом сума повертається завдатку подвоюється. Більший розмір повертається завдатку може бути передбачений положеннями укладеної угоди.

Угода про встановлення розміру завдатку і порядку його передачі від однієї сторони до іншої має бути укладена в письмовій формі. Законодавець встановлює обмеження на спосіб забезпечення завдатку: виплата може бути здійснена тільки в грошовому вираженні, т. Е. Передати виконавцю цінні папери і речі не можна.

Прямого визначення поняття авансу чинний ЦК РФ не містить, тому на практиці використовується загальне ненормативну визначення, що характеризує його як передоплату послуг, що надаються замовникові виконавцем. Як правило, аванс видається з метою часткового покриття виконавцем витрат, які він понесе при виконанні своєї частини умов договору, і не має статусу гарантійного зобов'язання.

Відповідно до ч. 3 ст. 380 ГК РФ, грошові кошти, передані замовником виконавцю під час відсутності письмової угоди про порядок і умови передачі грошей, не можуть кваліфікуватися як завдаток і тому визнаються авансом. Якщо з яких-небудь причин угода не відбулася (за винятком випадків, коли в договорі прямо зазначено інше), аванс повинен бути повернутий замовникові в повному обсязі.

Відсутність чіткого законодавчого розмежування між поняттями завдатку та авансу є причиною того, що їх часто плутають між собою.

Підстави для розірвання договору

Положення ст. 450 ГК РФ встановлюють такі підстави для розірвання договору:

  1. Угода сторін (ч. 1).
  2. Рішення суду, винесене з ініціативи однієї зі сторін:
    • при істотному порушенні іншою стороною умов угоди (п. 1 ч. 2); при цьому істотним визнається порушення, яке тягне за собою значні втрати для звернулася до суду сторони;
    • в інших випадках (п. 2 ч. 2), наприклад при несвоєчасному виконанні підрядником своїх зобов'язань або порушення ним встановлених договором термінів (ч. 2 ст. 715 ЦК України), нездатності виконати роботу належним чином і усунути зазначені замовником недоліки (ч. 3 ст. 715 ЦК України).

Незалежно від того, на якій підставі був розірваний договір, сторони повинні виконати виникли у них зобов'язання, якщо такі є. У тому випадку, якщо при укладенні угоди одна зі сторін передала другий певну суму як аванс, припинення договірних зобов'язань тягне за собою необхідність передачі грошей їх власникові.

Залежно від обставин, що склалися в конкретній ситуації, порядок здійснення взаєморозрахунків між сторонами може відрізнятися. Основним критерієм, що визначає обсяг прав і обов'язків замовника і виконавця, є обсяг робіт, які встиг виконати останній на момент розірвання договору.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Розірвання договору та повернення грошових коштів за умови невиконання виконавцем своїх зобов'язань

При виникненні ситуації, в якій неналежні дії виконавця стають причиною невиконання ним своїх зобов'язань, придбаних в результаті укладення угоди, замовник має право вимагати повного повернення авансу при розірванні договору і повного відшкодування завданих йому збитків (якщо факт виникнення таких збитків буде їм доведений). Крім того, положеннями договору може бути передбачено право замовника на отримання неустойки, яка виступає в якості грошової компенсації понесених ним витрат часу. Сума неустойки також визначається сторонами на стадії укладання угоди. При виникненні ситуації, в якій неналежні дії виконавця стають причиною невиконання ним своїх зобов'язань, придбаних в результаті укладення угоди, замовник має право вимагати повного повернення авансу при розірванні договору і повного відшкодування завданих йому збитків (якщо факт виникнення таких збитків буде їм доведений)

Завантажити форму вимоги про повернення авансу

Однак і в такій ситуації аванс може бути повернутий замовникові не в повному обсязі. Якщо виконавець оформив банківську гарантію, що забезпечує повернення авансу, і заплатив за цю послугу банку, але не виконав свої зобов'язання, він може використовувати кошти замовника для погашення понесених ним витрат.

Повернення передоплати після розірвання договору за умови виконання стороною частини своїх зобов'язань

Досить часто при укладанні угоди про виконання виконавцем певних робіт аванс видається в якості джерела фінансування для придбання необхідного інвентарю і матеріалів або оплати інших необхідних для належного виконання своїх зобов'язань витрат. В цьому випадку при визначенні розміру коштів, що підлягають поверненню, сторонам угоди необхідно зіставити понесені виконавцем витрати з сумою виданого йому авансу і на підставі отриманого результату визначити подальший порядок здійснення взаєморозрахунків.

При цьому можливі наступні варіанти:

  1. Якщо виконавець вже витратив кошти на покупку необхідних для виконання замовлення витратних матеріалів, аванс він може не повертати.
  2. Якщо суми, виплаченої замовником у вигляді авансу, недостатньо для погашення понесених витрат, замовнику доведеться доплатити. Виконавцю варто пам'ятати про те, що подібні суперечки вирішуються, як правило, в судовому порядку - а це означає, що йому доведеться документально підтвердити всі понесені витрати.
  3. Якщо сума авансу перевищує суму понесених виконавцем витрат, невикористана частина грошей повинна бути повернута замовнику.

Повернення авансу в судовому порядку

Якщо сторони розірвали договір, але не змогли самостійно визначити порядок взаєморозрахунків по сплаченому авансу, суперечка доведеться вирішувати в суді. Для цього замовнику необхідно виконати наступну послідовність дій:

  1. Скласти досудову претензію і передати її контрагенту. У ній необхідно:
    • перерахувати висунуті вимоги і привести їх обґрунтування;
    • встановити розумні терміни для їх виконання;
    • позначити наслідки, з якими виконавець зіткнеться при відмові від повернення авансу, в тому числі можливість звернення замовника до суду з вимогою про стягнення невиплачених коштів.

    Варто підготувати 2 примірника документа, один з яких слід вручити виконавцю, а другий, з підписом особи, яка отримала претензію, зберегти в якості доказу факту передачі її адресату або його представнику.

  2. У разі відмови підрядника від виконання наведених в претензії вимог або їх ігнорування звернутися в суд. Позовна заява необхідно відправити в суд, розташований за місцем знаходження відповідача. У документі повинні бути чітко викладені позовні вимоги і наведені підстави для їх задоволення. До позову варто додати копії досудової претензії, спрямованої на адресу боржника, і його відмови від виконання заявлених вимог (за наявності).

Особливості процедури повернення авансу

Якщо сторони угоди прийшли до консенсусу, залишається виконати передачу коштів і належним чином оформити процедуру. При цьому важливо врахувати, що порядок повернення авансу, перерахованого при укладенні договору, має такі особливості:

  1. Повернення коштів здійснюється в тій же формі (готівковій або безготівковій), в якій вони були отримані.
  2. При відсутності в первинному угоді положень, що регулюють порядок передачі грошей, сторонам потрібно скласти додатковий документ, що визначає даний порядок і терміни передачі, а також точну суму, що підлягає виплаті.
  3. У тому випадку, якщо вимога про повернення авансу було задоволено в судовому порядку, сторона, на яку судом покладено обов'язок по виплаті грошових коштів, повинна виконати свої зобов'язання відповідно до положень винесеного судового рішення. У разі відмови від добровільного погашення заборгованості до справи залучаються судові пристави-виконавці та складається виконавчий лист, на підставі якого гроші утримуються з боржника в примусовому порядку.

Угода про розірвання договору та повернення авансу

Щоб після припинення співпраці в результаті розірвання договору ні у його сторін, ні у податкових органів не виникло питань і різночитань, необхідно скласти і підписати угоду, яка визначає порядок припинення дії договору і повернення авансу.

У ньому необхідно:

  • перерахувати зобов'язання замовника щодо погашення витрат, понесених в ході підготовки до виконання умов договору в тому випадку, якщо перерахований раніше аванс не покриває їх повністю;
  • визначити зобов'язання виконавця щодо повернення неосвоєної авансу або його частини в тому випадку, якщо він вже витратив частину грошей в ході реалізації своїх обов'язків;
  • вказати (при необхідності) на погашення наявних у сторін зобов'язань або їх частини взаємозаліком на підставі ст. 410 ГК РФ, а також визначити порядок передачі замовнику решти невідпрацьованого авансу або відшкодування виконавцю неоплачених витрат.

Терміни повернення грошових коштів при розірванні договору

Якщо положення укладеного між сторонами договору визначають порядок і терміни повернення грошових коштів, отриманих в якості авансу, то при здійсненні взаєморозрахунків замовник і виконавець повинні керуватися саме ними. Якщо договір не містить подібних вказівок, при визначенні крайньої дати повернення грошей необхідно дотримуватися вимог чинного цивільного законодавства.

Згідно п. 2 ст. 314 ГК РФ, в тому випадку, якщо термін виконання наявного зобов'язання не встановлений і угода не містить умов, які могли б дозволити сторонам самостійно визначити його, зобов'язання повинно бути виконано протягом 7 днів з моменту пред'явлення вимоги про виконання.

Чи можна вважати отриманий аванс марна збагаченням замовника?

Текст абз. 2 ч. 4 ст. 453 ГК РФ вказує на те, що до відносин сторін договору, розірваного після того, як одна зі сторін виконала своє зобов'язання (або його частина), застосовуються правила про зобов'язання внаслідок безпідставного збагачення. Винятком можуть стати лише ситуації, в яких договір, укладений сторонами, встановлює інше.

Таким чином, в залежності від наявності або відсутності в угоді пункту про порядок повернення авансу при розірванні договору, що підлягають передачі кошти можуть бути кваліфіковані по-різному. Позиція ВАС РФ, викладена в постанові від 05.11.2013 № 1123/13, полягає в наступному: якщо на стадії укладання угоди сторони домовилися про повернення виконавцем отриманої ним суми авансу при розірванні договору підряду, ця сума не може бути кваліфікована як безпідставне збагачення - в цьому випадку гроші перераховуються їх власнику на підставі наявного договору. Рішення суду про повернення коштів, отриманих в результаті безпідставного збагачення, може бути прийнято лише в тому випадку, якщо сторони не домовилися про повернення авансу при укладенні договору.

***

Отже, аванс, переданий замовником виконавцю на стадії укладання договору, має бути повернуто лише в тому випадку, якщо останній не поніс ніяких витрат, пов'язаних із здійсненням діяльності, спрямованої на виконання їм своїх зобов'язань. Якщо отримані кошти він вже витратив (придбав матеріали, закупив інструмент, оплатив транспортні та інші цільові витрати), що підлягає поверненню сума зменшується на суму понесених ним витрат. У тому випадку, якщо розмір його витрат перевищив суму авансу, він має право не тільки не повертати отримані кошти, а й вимагати від замовника повного відшкодування понесених витрат. Як правило, такі питання доводиться вирішувати в суді, тому виконавцю варто зібрати докази, що підтверджують факт цільового використання ним коштів.

Завдаток і аванс - в чому різниця?
Завдаток і аванс - в чому різниця?
Завдаток і аванс - в чому різниця?
Не знаєте свої права?
Чи можна вважати отриманий аванс марна збагаченням замовника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online