Податкові відрахування на ремонт квартири в 2019 році

  1. Юридичний бік питання
  2. Тонкощі процесу отримання вирахування і які документи можуть знадобитися
  3. Якщо квартира елітна або куплена у родичів - чи можливо отримання вирахування за ремонтні роботи
  4. Алгоритм отримання вирахування за ремонт у 2018 році
  5. Який розмір виплати покладається і як довго чекати перерахування коштів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майновий податкове вирахування - це одна з можливостей для громадян зменшити навантаження на бюджет в процесі придбання житлової нерухомості і її облаштування. Суть програми в тому, що від держави можна отримати компенсацію у вигляді частини суми, сплаченої раніше у вигляді прибуткового податку.

Податкові відрахування на ремонт квартири отримати можуть лише податкові резиденти РФ, тобто особи, які офіційно працевлаштовані на її території і які сплачують прибутковий податок.

В облік береться не тільки заробітна плата, а й ряд інших оподатковуваних доходів, наприклад, від здачі житла в оренду. Ще одне ключове вимогу до одержувача вирахування - він повинен бути власником нерухомості, щодо якої заявляє своє право на майнове відрахування.

Важливий момент! Якщо сім'я купує житло і робить там ремонтні роботи за рахунок материнського капіталу або за кошти будь-який інший державної програми, вона позбавляється права на отримання вирахування.

Юридичний бік питання

Часто на первинному ринку можна знайти житло, в якому не створені необхідні для комфортного проживання людини умови Часто на первинному ринку можна знайти житло, в якому не створені необхідні для комфортного проживання людини умови. Наприклад, недобудовані, з частковою обробкою або взагалі без неї. Це дає право покупцеві вимагати виплату частини коштів, витрачених на поліпшення умов проживання. Всі ці моменти описані в Податковому кодексі, статтях 218, 219 і 220.
Перед прийняттям рішення про запит повернення доручених на ремонт коштів необхідно переконатися, що:

  • У договорі купівлі-продажу чітко прописано, що об'єкт здається в експлуатацію взагалі без ремонту або він незакінчений;
  • Житло куплено до 2014 року і власник ще не встиг отримати на нього податкове вирахування. Щодо таких об'єктів компенсацію частини сплаченого ПДФО повернути можна лише разово;
  • Нерухомість придбали після 1 січня 2014 року, а покладений відрахування в 2 мільйони рублів власник не використовував на проведення ремонтних робіт.
  • Пенсіонери і жінки в декретній відпустці не можуть отримати подібний відрахування.

Іншим категоріям громадян, відповідним під згадані вище критерії, податкове вирахування надається в розмірі 13% від витраченої суми, але не більше 2 мільйонів рублів.
Сьогодні майнове відрахування на ремонт включає в себе витрати на:

  1. Придбання оздоблювальних матеріалів;
  2. Оплату роботи фірми-підрядника або спеціалізованої компанії;
  3. Послуги зі складання проекту на ремонтні роботи.
  4. Законом не дано право одержати відрахування за такими статтями витрат:
  5. Купівля сантехнічного обладнання;
  6. Відшкодування вартості меблів;
  7. Будівельних матеріалів, які потрібні для виконання перепланування.

Потрібно розуміти, що мета всіх цих витрат - поліпшити стан приміщення, а не підготувати його до здачі в експлуатацію. Тому вимагати від податкової компенсацію за меблі марно.

Тонкощі процесу отримання вирахування і які документи можуть знадобитися

Розглянемо детальніше, чи можна отримати податкове вирахування за ремонт квартири і як це зробити покроково.
Підстави для отримання компенсації:

Отже, отримання майнового відрахування за ремонт в новобудові може бути затребувано, якщо квартира має чорнову або часткову обробку. У момент придбання такої нерухомості вкрай важливо задокументувати, в якому стані об'єкт передається власнику. На підставі цих документів можна писати заяву на отримання податкового вирахування за ремонт.

До заяви обов'язково прикладають такі документи:

  1. Копію договору купівлі-продажу в якому прописано, що об'єкт передається з чорновою обробкою або без неї;
  2. Документ, на підставі якого можна зробити висновок про обсяг виконаних робіт. На доказ витрачених коштів прикріплюються квитанції і чеки;
  3. Якщо роботи виконувала будівельна бригада - копію договору з підрядчиками.

Заява та документи подає власник. Якщо нерухомість оформлена в часткову власність, спершу необхідно отримати згоду всіх власників, після чого в податкову направляється один з них.

Приклад. Юр'єв І.І в 2015 році придбав від забудовника квартиру в тільки що зведеному будинку без обробки. З особистих причин ремонт зробити не зміг, тому відразу перепродав житло іншій родині за 1,2 мільйона рублів. В процесі оформлення договору купівлі-продажу в документі був чітко описаний пункт, що в квартирі відсутні оздоблювальні роботи. У комплекті до договору йде акт прийому-передачі об'єкта, в якому новий власник докладним чином описав стан об'єкта та перелік робіт (наприклад, необхідність установки міжкімнатних дверей, оздоблення стін та ін.). Після закінчення ремонту новий власник може звертатися до податкової з заявою про надання йому майнового відрахування за виконані роботи на підставі наявних у нього документів.

Житло на вторинному ринку зазвичай продається з уже виконаними оздоблювальними роботами. Єдиний виняток - коли перекупник купує житло в новобудові без обробки, а потім перепродує новим покупцям. Зазвичай таке трапляється в пайовому будівництві, коли одна людина купує квартиру на етапі котловану, а після здачі об'єкта в експлуатацію перепродує його, отримавши прибуток на різниці цін.

У будь-якому випадку важливо оформити договір купівлі-продажу і акт передачі з описом всіх виконаних в приміщенні оздоблювальних робіт. Інакше переконати податкову службу в тому, що ви купили на вторинному ринку квартиру з чорновою обробкою буде просто неможливо.

Якщо квартира елітна або куплена у родичів - чи можливо отримання вирахування за ремонтні роботи

Податковий кодекс говорить, що у випадку з купленої у близьких родичів квартирою отримати компенсацію за виконаний в ній ремонт не дозволяється Податковий кодекс говорить, що у випадку з купленої у близьких родичів квартирою отримати компенсацію за виконаний в ній ремонт не дозволяється. Це стосується лише родичів першої та другої черги (сюди входять не тільки батьки, а й опікуни). Якщо ж ступінь споріднення далека, а людина збере всі необхідні документи на отримання податкового вирахування і зможе довести, що має на нього законне право - податкова служба не має права йому відмовити.
Що стосується дорогої нерухомості, НК РФ нічого не говорить з приводу наявності обмежень стосовно вартості купленої нерухомості. Як показує практика, чим дорожче житло, тим дорожчий ремонт може йому знадобитися. Тому тут власники повинні вирішити самі: чи доцільно подавати заявку на отримання вирахування за ремонтні роботи або ж отримати майнове відрахування за покупку житла.

Приклад. Воробйов А.В. з дружиною купили квартиру в тільки зведеної багатоповерхівці за 5 мільйонів рублів. У квартирі виконана часткова обробка, за попередніми даними, потрібно ще 250 тисяч рублів на виконання ремонтних робіт. Разом з тим подружжя ще не зверталися за майновим вирахуванням за покупку квартири, так що можуть вільно подавати заяву на компенсацію витрат на ремонт. У їхньому випадку набагато вигідніше буде подати документи на отримання майнового вирахування за покупку квартири, ніж витрачати час на збір документації щодо виконаних ремонтних робіт.

Алгоритм отримання вирахування за ремонт у 2018 році

Перед подачею пакету документів потрібно впевнитися, які роботи були проведені в квартирі і чи підпадають вони під дію закону.
Для отримання вирахування підходять:

  • Послуги зі складання документації на виконання ремонту та оздоблювальних робіт;
  • Монтаж мереж, каналізації, проводки або газових труб;
  • Штукатурні та фарбувальні роботи в приміщенні, робота з фінішною обробкою стін (фарбування, штукатурка, шпалери);
  • Установка міжкімнатних дверей;
  • Фінішний ремонт підлоги і стелі.

Компенсують лише витрати на покупку матеріалів, якщо для роботи потрібні будівельні інструменти - отримати за них відрахування не можна.
Щоб скористатися вирахуванням, пакет документів заявнику необхідно передати з заявою до територіального органу податкової служби за місцем реєстрації. Крім договору купівлі-продажу при собі потрібно мати:

  1. Оригінал і копію паспорта;
  2. Довідку 2-ПДФО з місця роботи;
  3. Заява, в якому повідомити про своє бажання одержати відрахування;
  4. Реквізити рахунку заявника, куди після перевірки документації будуть переведені кошти.
  5. Якщо в квартирі або будинку прописані неповнолітні діти - будуть потрібні їх свідоцтва про народження. Для куплених в іпотеку квартир також треба принести копію кредитного договору з банком.

Який розмір виплати покладається і як довго чекати перерахування коштів?

У 2019 максимально одержати відрахування на ремонтні роботи можна з суми в 2 мільйони на одну людину У 2019 максимально одержати відрахування на ремонтні роботи можна з суми в 2 мільйони на одну людину. Тобто якщо сім'я придбала квартиру на двох і право власності зареєстровано на обох власників, звертатися за майновим вирахуванням на ремонтні роботи може кожен з них.
У кожному конкретному випадку величину виплати розраховують індивідуально, виходячи з вартості об'єкта нерухомості і витраченої на ремонт суми. Сума виплати ніколи не може бути більше 13% від вартості нерухомості. Компенсація виплачується двома шляхами: за реквізитами, які заявник вказав у заяві або ж людина буде деякий період часу отримувати повну суму заробітної плати без справляння з неї 13% прибуткового податку.
Спосіб отримання виплати можна вибрати на розсуд власника житла. У першому випадку виплата надходить на рахунок одноразово, у другому - щомісяця до тих пір, поки не буде виплачена повністю.

Прочитайте також: Як одержати відрахування за договором пайової участі

© 2018, Все про фінанси . Всі права захищені. Копіювання матеріалів тільки з дозволу автора.

Який розмір виплати покладається і як довго чекати перерахування коштів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online