Переплата з податку на прибуток: повернути, не можна втратити

  1. Чи можна повернути переплату?
  2. Коли переплату вже не повернути?
Переплата з податку на прибуток: повернути, не можна втратити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За 2013 - 2015 рр., Коли податок на прибуток підприємства- «сверхдесятімілліоннікі» сплачували авансом, сума переплат з цього податку досягла колосальних розмірів. Такий «успіх» був досягнутий, зокрема, завдяки «спецоперації» фіскалів з присвоєння авансовими платежами іншого коду бюджетної класифікації. У багатьох платників така «авансова» переплата висить досі. Чи можна її повернути? І не згорять ці суми, якщо повернення не буде здійснено? Пошукаємо відповіді разом.

Відразу обмовимося: переплати з податку на прибуток виникали не тільки в «авансові» часи, вони з'являються і сьогодні. Адже податківці досі грішать проханнями підгодувати бюджет наперед. Та й від банальних помилок при нарахуванні / сплаті податку ніхто не застрахований. Ця стаття буде однаково корисна і платникам, плекають «авансову» переплату, і «спонсорам» -новічкам. Але для перших це питання, безумовно, варто більш гостро.

Чи можна повернути переплату?

Право платника на залік та повернення надміру сплачених / утриманих сум податків, зборів, пені, штрафів у порядку, встановленому ПКУ, забезпечено п.п. 17.1.10 ПКУ. Правда, щодо «прибутковою» переплати є одне обмеження:

[Note] переплату, що виникла внаслідок перерахування авансів при виплаті дивідендів, не можна ні повернути, ні зарахувати в рахунок заборгованості за іншими податками [/ note]

Її можна витрачати виключно на погашення поточних нарахувань по податку на прибуток (згідно з абзацом шостим п. П. 57.11.2 ПКУ). Якщо ж причина виникнення переплати - не "дивідендна», право платника на її повернення незаперечно. Але пам'ятайте: це право тимчасове!

Коли переплату вже не повернути?

Обов'язкова умова для здійснення повернення - наявність відповідної заяви платника, поданої протягом 1095 днів з дня виникнення надміру сплаченої суми. Про це сказано в п. 43.3 ПКУ.

Підтримує його п. 102.5 ПКУ, що встановлює наступне: заяви про повернення помилково / надміру сплачених зобов'язань або про їх відшкодування можуть бути подані не пізніше 1095 дня, наступного за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.

<...>

Автор: Ольховик Ольга, податковий експерт

Джерело: Податки та бухгалтерський облік - не забудьте оформити передплату на улюблене видання!

Щоб отримати доступ до повного тексту статті заповніть, будь ласка, заявку для отримання дозволу:

Переплата з податку на прибуток: повернути, не можна втратити оновлено: автором: admin

Переплата з податку на прибуток: повернути, не можна втратити

Чи можна повернути переплату?
Коли переплату вже не повернути?
Чи можна її повернути?
І не згорять ці суми, якщо повернення не буде здійснено?
Чи можна повернути переплату?
Коли переплату вже не повернути?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online