Майновий податкове вирахування при купівлі та продажу машини в 2017 році

  1. Що собою являє податковий майнове відрахування?
  2. Майновий вирахування при купівлі майна за грошові кошти, взяті в кредит
  3. Майновий податкове вирахування при купівлі майна за накопичені кошти
  4. Отримання майнового податкового вирахування при реалізація (продаж) власності
  5. Тепер більш докладно про кожен обмеження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після здійснення операцій з придбання та реалізації різних видів майна, кожен громадянин має право на майнове відрахування. Далі в тексті ми спробуємо розібратися, які угоди, пов'язані з купівлею-продажем автотранспорту, є законною підставою для відрахування сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Що собою являє податковий майнове відрахування?

Що собою являє податковий майнове відрахування

Майновий податкове вирахування - документально підтверджена величина витрат на операцію з майном (купівлі, продажу), виражена в грошовому еквіваленті.
Права і обов'язки громадян щодо сплати податків і отримання відрахувань фіксуються в Податковому кодексі. У законодавстві Російської Федерації допустимими є три випадки отримання вирахування:

  1. придбання власності за кошти, взяті в кредит
  2. придбання за власні накопичені кошти
  3. продаж (переуступку прав) майна.

Величина відрахування становить 13% від понесених витрат, максимальна сума в кожному з перерахованих випадків становитиме до двох, трьох, або одного мільйона рублів відповідно. Далі, розглянемо, які саме угоди з власністю потрапляють під кожен з перерахованих вище варіантів.

Майновий вирахування при купівлі майна за грошові кошти, взяті в кредит

Майновий вирахування при купівлі майна за грошові кошти, взяті в кредит

Один з випадків отримання вирахування - придбання за рахунок позикових коштів фінансових організацій. Відповідно до НК РФ, (стаття 220, п. 1.4), підставою для отримання податкового майнового відрахування є такі види операцій:

  • будівництво окремо стоячої житлової нерухомості
  • придбання нерухомості, що будується або вторинної житлоплощі
  • придбання частки
  • покупка землі з існуючим об'єктом житлової нерухомості.
  • рефінансування іпотеки .

Як і в першому випадку, ми зіткнулися з тим, що законодавством передбачено отримання права вирахування тільки за операціями з нерухомістю, автокредит нічого очікувати бути підставою для повернення сплаченого податку.

Майновий податкове вирахування при купівлі майна за накопичені кошти

Майновий податкове вирахування при купівлі майна за накопичені кошти

Регламентується порядок Податковим кодексом РФ (стаття 220, пункт 1.3). Список угод з майном для отримання вирахування строго обмежений нижченаведеними:

  • покупка вторинної, або знаходиться в процесі будівництва нерухомості (площі в багатоквартирному будинку або окремо стоїть)
  • будівництво нового об'єкта житлового призначення
  • придбання частки в об'єкті житлової нерухомості
  • покупка земельної ділянки з існуючим об'єктом житлової нерухомості або без нього, під нове будівництво

Список, в общем-то, схожий на той, що зазначений вище, і теж, на жаль, зачіпає тільки нерухомість. Звідси стає ясно, що сьогодні законом не передбачено право на отримання податкового вирахування при придбанні будь-яких автотранспортних засобів. Повернути сплачений прибутковий податок не вдасться.

Отримання майнового податкового вирахування при реалізація (продаж) власності

Отримання майнового податкового вирахування при реалізація (продаж) власності

Останній варіант можливого отримання вирахування - переуступка права на власність, інакше кажучи, продаж. У другому пункті, статті 220 НК РФ, ми вперше стикаємося з можливістю отримання податкового вирахування при здійсненні операцій купівлі-продажу, що стосуються рухомого майна, а саме, автомобіля.

Отже, стаття має певні вимоги до:

  • цільовим призначенням (авто не повинно бути використано в ділових цілях для отримання комерційної вигоди)
  • часу володіння (у власності автомобіль повинен знаходитися не більше 3 років)
  • вартості (автомобіль не повинен бути дорожче 250 тисяч рублів, в іншому випадку потрібно представити документальне підтвердження витрат з придбання понад ліміт)
  • оформлення (операція обов'язково має бути підтверджено договором купівлі-продажу)

Тепер більш докладно про кожен обмеження

Тепер більш докладно про кожен обмеження

Перше обмеження пов'язане з необхідністю користування автомобілем виключно в особистих цілях, автомобіль не може використовуватися для ведення бізнесу, також не повинен бути зареєстрований на юридичну особу.

Продаж свого майна фізичним особами в Росії обкладається податком на доходи рівним 13%, в разі, коли автотранспорт був у володінні менше трьох років, отриманий прибуток відображають у декларації, і обчислену суму податкової бази сплачують до держбюджету. У ситуаціях, коли володіння автомобілем відбувалося більше трьох років, прибутковий збір сплаті до бюджету не підлягає.

Наступне обмеження пов'язане з необхідністю користування автомобілем виключно в особистих цілях, транспортний засіб не може використовуватися для бізнесу, і не може бути зареєстровано на юридичну особу.

Сьогодні максимальний відрахування по операціях з рухомим майном лімітований сумою в 250 тисяч, в разі, коли ціна угоди виявилася нижче, розрахунок відбувається з фігурує в договорі суми. Надання документів про те, що реальні витрати по придбання були значно вище, дає право одержати відрахування на велику суму.

Розглянемо таку ситуацію:

Нещодавно ви продали автомобіль за 400 000 рублей, придбаний, припустимо, два роки тому за 550 000 рублів. Термін користування машиною не перевищив трьох років, тому можна розраховувати на податкові відрахування .

Якщо були збережені всі документи (чек, квитанція, договір) про здійснену покупку, розрахунок податкової бази відбуватиметься за такою формулою:

(400 000 рублів-550 000 рублів) * 13% ПДФО = 0

При відсутності документів, розрахунок відбудеться з максимальної суми вартості транспортного засобу, передбаченої законом (250 тисяч), тоді
(550 000 рублів - 400 000 рублів) * 13% ПДФО = 19500 - дана величина податку на доходи фізичних підлягає сплаті до держбюджету.

І останнє обмеження - факт продажу автомобіля повинен фіксуватися в договорі купівлі-продажу, тільки на підставі такого договору угоду можна вважати офіційною.

Ми розібрали особливості та обмеження надання податкового відрахування населенню в частині покупки і продажу автомобілів в даний час.

3-ПДФО з продажу авто. Платити чи не платити?

Що собою являє податковий майнове відрахування?
Що собою являє податковий майнове відрахування?
Платити чи не платити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online