Лист про повернення грошових коштів: зразок, як писати

  1. Підстави для повернення грошей
  2. Як скласти заяву про повернення грошей
  3. Як передати лист на повернення грошей
  4. Термін повернення грошей
  5. Що робити, якщо не повернули гроші
  6. зразок документа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фізичні та юридичні особи інколи вимушені стикатися зі скасуванням угоди і необхідністю повернення сплачених грошей. Чинне законодавство передбачає таку можливість і встановлює порядок проведення подібних процедур.

Щоб скласти лист про повернення грошей, в даній статті представлений зразок в декількох найбільш актуальних варіантах. Але крім оформлення даного документа, необхідно знати також про вагомі особливості самого процесу, знати, в які терміни зобов'язані дати відповідь, і як бути, якщо ваші вимоги проігноровані.

На практиці дуже часто заяву на повернення грошей подається індивідуальними підприємцями або юридичними особами на адресу постачальника На практиці дуже часто заяву на повернення грошей подається індивідуальними підприємцями або юридичними особами на адресу постачальника. Але стандартний шаблон звернення застосуємо і до інших схожих ситуацій. Наприклад, якщо ІП, організація або окремий громадянин повертають неякісний товар, у всіх однакові права і письмова претензія подається в ідентичному порядку.

Підстави для повернення грошей

Перед тим як написати офіційного листа на повернення грошей, слід чітко визначити, які саме підстави дають вам право на відшкодування, і на що саме посилатися в вашому індивідуальному випадку. Обставини, які можуть служити причиною для повернення перерахованих (сплачених) грошей:

  • Продукція не відповідає заявленим характеристикам, бракована, неналежної якості;
  • Порушені терміни поставки товару, які були обумовлені і зафіксовані документально;
  • Переплата покупцем помилково;
  • Перерахування на помилковий рахунок;
  • Розірвання договору за погодженням сторін.

Продукція не відповідає заявленим характеристикам, бракована, неналежної якості;   Порушені терміни поставки товару, які були обумовлені і зафіксовані документально;   Переплата покупцем помилково;   Перерахування на помилковий рахунок;   Розірвання договору за погодженням сторін

Оскільки законом не встановлена ​​уніфікована форма подібних заяв, їх можна писати в довільній формі, використовуючи практично будь-який зразок листа на повернення сплачених грошей. Але так як мова йде про офіційне діловому документі, який зачіпає фінансові питання, його структура повинна бути дотримана.

Як скласти заяву про повернення грошей

Лист про повернення сплачених грошей пишеться по типовим шаблоном заяв з проханням, вимогою. Обов'язкові відомості, які повинні бути внесені в документ:

Якщо заява подається від імені юридичної особи, воно повинно бути оформлено на спеціальному бланку організації. Перед тим як написати лист з вимогою повернення грошей, заздалегідь підготуйте папери, на підставі яких це вимога повинна бути задоволена.

Документ складається мінімум в двох примірниках - по одному для кожної сторони. Відповідно, якщо сторін більше, число екземплярів листа має бути рівною кількості учасників.

Як передати лист на повернення грошей

Скласти письмове звернення необхідно в найкоротший термін, відразу ж після виявлення підстав для цього Скласти письмове звернення необхідно в найкоротший термін, відразу ж після виявлення підстав для цього. Всі заяви, які стосуються фінансових питань, обов'язково підписуються керівником організації, якщо подаються від імені юридичної особи.

Способи передачі офіційного листа

Відправка рекомендованим листом поштою

До замовленому листа додається опис вкладень і замовляється зворотне повідомлення про отримання. Кур'єрською службою Вручається під особистий підпис одержувача Особисто в руки секретарю Такий спосіб між юридичними особами практично не використовується, але допускається. При цьому важливо з'явитися з другим, власним примірником листи, щоб на ньому поставили реєстраційну відмітку про прийняття.

Після передачі офіційного листа про повернення сплачених грошей (зразок можна побачити і завантажити нижче), адресат зобов'язаний дати на нього письмову відповідь зі своїм рішенням.

Термін повернення грошей

Після того як лист на повернення грошей отримано адресатом і зареєстровано, кошти повинні бути переведені в протягом 7 днів (другий пункт 314 статті Цивільного кодексу РФ) Після того як лист на повернення грошей отримано адресатом і зареєстровано, кошти повинні бути переведені в протягом 7 днів (другий пункт 314 статті Цивільного кодексу РФ).

Якщо термін, в який необхідно повернути гроші, порушений, з відповідача в досудовому порядку або через суд можна вимагати пеню за кожен прострочений день.

Дещо інша ситуація, якщо вам необхідно повернути аванс при розірванні договору. Сторона, яка отримала гроші, дозволяють залишати їх, якщо доведе, що на момент подання листа про повернення грошей вже приступила до виконання обумовлених робіт і на сплачену суму їх виконала. Якщо ж мова йде про доставку і доставлений був неякісний товар, ви маєте право його повернути, отримавши назад всю сплачену вартість, і не несучи зобов'язання покривати транспортні витрати.

Що робити, якщо не повернули гроші

Що робити, якщо не повернули гроші

Якщо вам відмовляються повернути кошти або зовсім ігнорують ваш лист про повернення сплачених грошей (немає офіційної відповіді), ви маєте право подати позов до суду. Якщо ж відповідачі не тільки не повернули фірмі гроші, але і недобросовісно порушили домовленість, обдуривши вас, ви можете додатково подати заяву в поліцію, заступаючись про порушення кримінальної справи за фактом шахрайства.

Перед тим як подавати позовну заяву, необхідно проконсультуватися з кваліфікованим юристом, щоб грамотно підготуватися до процесу і відразу включити в позов всі можливі і бажані вимоги.

Але є випадки, коли в ситуації не допоможе навіть юрист:

У будь-якому випадку вирішити питання в досудовому порядку вигідніше обом сторонам. Розглянемо далі зразок стандартного запиту.

зразок документа

Типовий зразок листа для повернення сплачених вами грошей оформляється на бланку вашої організації:

Керівнику (найменування адресата,

його юридична адреса, ІПН, КПП)

Вихідний № ________

від «___» _______ 20____ року

Про повернення перерахованих коштів

Просимо повернути сплачену за рахунком № _______ суму в розмірі ___________ (і та ж сума прописом) рублів за поставлений товар неналежної якості у кількості ______ одиниць у зв'язку з _________________________________________________________________.

Реквізити для перерахування:

ІПН _________________________________

Розрахунковий рахунок _________________________

банк _________________________________

Юридична адреса _____________________

Фактична адреса ______________________

Генеральний директор (підпис) (ініціали, прізвище)

М. П.

Зразок листа для повернення сплачених вами грошей можна скачати тут

Також ви можете скачати зразок листів про повернення грошей:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online