Гарантійний лист про оплату заборгованості: що це таке, як написати, приклад заповнення, зразок

  1. Поняття і види документа
  2. Коли і для чого складається гарантійний лист про оплату заборгованості
  3. Як правильно оформляється документ
  4. структура листа
  5. Які використовуються формулювання при створенні документа
  6. Юридичне значення гарантійного листа
  7. Судова практика щодо гарантійних листів
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позикові кошти в певний момент часу потрібні різним приватним особам або організаціям. Отримати їх можна в різних банківських організаціях або у приватних кредиторів. При цьому неодмінною умовою виникли взаємин є необхідність повернення позикових коштів, причому нерідко на них нараховуються навіть відсотки.

Якщо звертатися за позиковими коштами не в банк, а до приватної особи, то часто в якості основного документа, що складається для кредитора, виступає гарантійний лист про оплату заборгованості.

Поняття і види документа

Гарантійний лист являє собою документ, призначений для надання гарантій кредитору, що його грошові кошти, видані в борг іншій особі або компанії, будуть повернуті. Цей папір не вважається комерційною, але відноситься до ділових документів, тому повинна формуватися відповідно до численних вимог і правил.

Важливо! Адресат зобов'язаний вказати в гарантійному листі обіцянку повернення грошей, а також прописуються умови, при яких буде здійснено цей процес. Складати даний документ можна не тільки комерційним або некомерційним організаціям, а й навіть фіз особам.

Його зміст може бути різним, так як воно залежить від сформованих відносин між двома сторонами. Тому воно може містити гарантію:

  • внесення оплати за виконані раніше роботи;
  • конкретного терміну, протягом якого реалізуються будь-які дії виконавцем;
  • високої якості результату роботи або куплених товарів;
  • дотримання термінів поставки товарів і ін.

Важливо! Необхідність в даному документі виникає в ситуації, коли одна сторона, що бере участь в угоді, недостатньо довіряє своєму контрагенту, тому існує ймовірність, що він не виконає обіцянки, які не закріплені на папері.

Необхідність в даному документі виникає в ситуації, коли одна сторона, що бере участь в угоді, недостатньо довіряє своєму контрагенту, тому існує ймовірність, що він не виконає обіцянки, які не закріплені на папері

Що включає гарантійний лист?

Багато підприємців користуються цим гарантійним листом, так як за рахунок його наявності врівноважується ділове співробітництво з іншими компаніями або приватними особами. При грамотному складанні документа, він буде мати юридичну силу, тому використовується в суді спільно з різними договорами або контрактами.

Важливо! Допускається користуватися гарантійним листом в якості самостійного договору або у вигляді додатку до контракту або угоди, що складається між двома сторонами. Щоб цей документ міг використовуватися в суді, неодмінно при його створенні враховуються основні вимоги до нього.

Він повинен бути ясним, написаним зрозумілою мовою, точним і однозначним, щоб не виникало ніяких додаткових питань після його вивчення. Обов'язково вказується вид операції, а також допускається зовсім повністю прописувати всю процедуру, на підставі якої з'явилися ділові відносини між двома сторонами.

Коли і для чого складається гарантійний лист про оплату заборгованості

Гарантійний лист може являти собою безпосередній договір, на підставі якого гарантується повернення позикових коштів. Воно вважається оптимальним в ситуації, коли неможливо або недоцільно користуватися стандартним договором позики.

Додатково можна застосовувати цей папір в якості додатку до стандартного договору. В цьому випадку вона виступає гарантією того, що кредитор дійсно отримає назад свої кошти, для чого є відповідні гарантії.

Як правильно оформляється документ

Гарантійний лист є офіційною папером, яка може застосовуватися в суді, тому при її формуванні треба слідувати певним вимогам і правилам. До них відноситься те, що всі відомості вписуються на чистий аркуш паперу.

Як використовувати гарантійний лист на свою користь, дивіться в цьому відео:

Інформація може вноситися друкованими літерами або від руки. Зразок листа, можна скачати нижче.

Неодмінними елементами, наявними в гарантійному листі, є:

  • Номер документа;
  • дата його складання;
  • адресат, який виступає одержувачем листи, причому вказується ПІБ приватної особи або назва компанії;
  • формується лист на ім'я керівника фірми або безпосереднього боржника, є фіз особою;
  • прописується назва даного документа, але відсутня необхідність вказувати Гарантійний лист, так як можна просто прописати його основну тему і мету;
  • основним є тіло даного листа, причому тут вказується, яка сума грошей повинна повертатися позичальником, в які терміни, а також якими іншими особливостями повинна супроводжуватися дана процедура.

Важливо! Бажано подивитися зразки цього документа, щоб не втратити важливі деталі, при відсутності яких суд може не прийняти його в якості доказів, якщо позичальник відмовиться повертати кошти відповідно до даних, що містяться в договорі позики або гарантійному листі.

структура листа

Даний документ складається відповідно до певної правильною структурою, що дозволить грамотно викласти все думки. Тому враховуються рекомендації:

  • починається лист з викладенням суті документа, причому часто для цього використовується фраза «Лист гарантує ...»;
  • далі можуть наводитися причини, відповідно до яких позичальник надає адресату певні гарантії повернення коштів;
  • в середині листа є тіло документа, представлене описом взаємин між двома сторонами;
  • автор повинен внизу поставити свій підпис, причому поруч з нею ставлять підписи посадові особи компанії, що несуть фінансову або податкову відповідальність по відношенню до виниклих грошових відносин між двома сторонами.

Важливо! Нерідко гарантійний лист виступає в якості зобов'язання внесення оплати за будь-яке придбання або надану послугу, а в цьому випадку прописуються реквізити фірми, яка виконує оплату.

Які використовуються формулювання при створенні документа

При складанні листа зазвичай застосовуються характерні фрази:

  • гарантую;
  • підтверджую;
  • справжнім гарантуємо;
  • оплату в строк;
  • організація гарантує.

Як скласти гарантійний лист, розповість це відео:

Допускається користуватися іншими фразами, причому неодмінно використовується тільки ділова мова. Не допускається наявність в листі лексикону, грубощів або непотрібної інформації, так як такий документ може бути відхилений судом.

Юридичне значення гарантійного листа

Гарантійний лист представлено в різних формах, причому основною відмінністю всіх видів є предмет складання. Вони можуть мати відношення до оплати товарів, постачання різних товарів або до оренди приміщення, а також до інших операціях між компаніями або приватними особами.

Важливо! Найбільш часто гарантійний лист формується позичальником, що гарантує, що кошти будуть повернуті кредитору у встановлений термін.

Якщо лист прикладається до договору, то в нього обов'язково вписується номер цього документа, а також прописуються реквізити, на які будуть перераховуватися кошти для оплати заборгованості.

Нерідко гарантійний лист приймається державними і комерційними банками, причому воно виступає в якості забезпечення кредиту. Відсутні різні законодавчі акти, які стосуються юридичної якому вигляді цього документа.

Основною вимогою до його правильному заповненню є те, що всі наміри сторін повинні викладатися зрозуміло, розбірливо і чітко. Додатково вказуються умови, на яких виконуються надані гарантії.

До цих умов відносяться терміни перерахування грошових коштів, якість взятих боргових зобов'язань, а також їх число. Як укладача такого листа може виступати не тільки громадянин, але і організація, причому як комерційна, так і некомерційна.

Судова практика щодо гарантійних листів

Навіть якщо позичальник складає гарантійний лист, це не є стовідсотковою гарантією того, що грошові кошти насправді будуть повернуті, оскільки багато компаній або приватні особи з різних причин не можуть відповідати за зобов'язаннями. У такій ситуації саме даний документ може стати елементом, за допомогою якого переривається термін давності.

У такій ситуації саме даний документ може стати елементом, за допомогою якого переривається термін давності

Приклад листа.

У ГК йдеться про те, що термін давності представлений трьома роками, але при цьому є можливість перервати його, якщо визнати борг з використанням претензії, тому якщо кредитор отримує від боржника гарантійний лист, в якому позичальник дає гарантію повернення коштів, то починається новий термін.

Судова практика щодо даного питання рясніє численними прикладами. Деякі суди приймають гарантійний лист замість стандартного договору позики, а інші відмовляють у цьому. На рішення судді зазвичай впливає, наскільки правильно і актуально складений даний документ, чи є в ньому всі необхідні умови, а також як обидві сторони самі ставляться до документа.

Важливо! Рекомендується передачу позикових коштів оформляти за допомогою стандартного договору позики, який неодмінно приймається в суді і розглядається як доказ, щоб кредитор мав можливість повернути гроші через суд.

висновок

Таким чином, гарантійний лист представлено спеціальним документом, який складається позичальником. Він вказує в ньому своє зобов'язання повернути борг кредитору. Лист може застосовуватися в якості заміни договором займу або йти доповненням до нього.

Нерідко суд відмовляється визнавати цей документ як договору позики, тому важливо правильно підходити до його складання, щоб він містив всі необхідні відомості і умови, що дозволяють визначити відносини між двома сторонами, а також з'ясувати розмір заборгованості.

Що включає гарантійний лист?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online