Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні. Навіщо взагалі щось міняти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповіді на всі найпоширеніші запитання щодо пенсійної реформи в Україні. Скільки платити, коли можна виходити і навіщо взагалі міняти систему отримання пенсій

Сьогодні 3 жовтня Верховна Рада України підтримала закон №6614 про пенсійну реформу.

Проект закону передбачає, що з 1 жовтня прожитковий мінімум для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, складе тисячі чотиреста п'ятьдесят-два гривні, а не 1312, як зараз.

Чому взагалі потрібно щось міняти?

Часто можна почути думку, що уряд вирішив нарешті щось міняти, тому що скоро вибори, а пенсіонери - благодатний електорат. Однак це не зовсім так. Від майбутньої реформи люди, які зараз перебувають на пенсії, матимуть невелику вигоду. Перш за все вона розрахована на економічні зміни для країни в цілому.

Справа в тому, що в Україні зараз склалася досить скрутна ситуація з пенсійним забезпеченням - в 2016 році в Пенсійному фонді був дефіцит в 141 млрд грн, а це 11% ВВП .

Виходить, що кожні 10 працівників в Україні забезпечують пенсійними виплатами 12 пенсіонерів. Якщо так буде тривати ще принаймні кілька років, система може потерпіти крах, тому виплат не отримає ніхто.

Якщо так буде тривати ще принаймні кілька років, система може потерпіти крах, тому виплат не отримає ніхто

А що сталося з системою, яка є?

Зараз в Україні діє з часів СРСР так звана солідарна пенсійна система, коли покоління працівників годує покоління пенсіонерів. Вона неефективна, тому що наші демографічні показники вже далекі від радянської норми. А податки для виплат пенсії платять далеко не всі громадяни. Тому в Пенсійному фонді утворюється діра, яка щорічно зростає.

Реформа, яку пропонує уряд, по суті реформою не буде. Адже пенсійна система поки не зміниться - вона і надалі буде залишатися солідарної. Правда, тепер її модернізують з можливістю переходу до накопичувальної системи: спочатку за рахунок державних накопичувальних фондів (2 рівень), а згодом і недержавних установ (3 рівень).

Чому не зробили накопичувальну систему відразу?

Тому що вона поки не актуальна. Ця система вже давно працює в розвинених країнах і дозволяє людям самостійно накопичувати гроші на старість. Але в Україні її ввести, за розрахунками економістів, поки неможливо.

По-перше, у зв'язку з низькою економічними спроможностями населення - нелегко при рівні ВВП на душу населення розміром в $ 2 тис . знаходити кошти для забезпечення майбутнього.

По-друге, через відсутність в країні накопичувальних пенсійних фондів. Довіра нашого населення до банківської системи вкрай низька - тому популярність таких установ викликає сумніви.

По-третє, недорозвиненість українського фондового ринку, адже просто відкласти гроші - мало, вони повинні працювати.

В майбутньому Україна ймовірно перейде до накопичувальної системи, однак для цього, перш за все, треба подолати дефіцит Пенсійного фонду і "розігнати" економічне зростання до 5-6% за рік. Уряд планує до 2019 року розробити накопичувальну пенсійну програму для тих, кому менше 35 років.

Коли чекати змін?

пакет пенсійної реформи складається з 5 різних законопроектів. 13 липня Верховна Рада України підтримала в першому читанні саме урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№6614). За відповідне рішення проголосували 282 народних депутата.

Тому деякі положення запрацюють вже з 1 жовтня - зокрема, збільшення пенсії для нинішніх пенсіонерів. Ще ряд істотних змін запрацює з 1 січня 2018 року. А в цілому реформу планують поступово впроваджувати протягом 10 років.

В першу чергу з 1 жовтня підвищення на 200-1000 грн отримають понад 5,6 млн пенсіонерів, пенсії яких до сих пір розраховані на показниках середньої зарплати за 2007 рік.

А з 1 січня 2018 року мінімальна пенсія становитиме 40% від мінімальної зарплати. Мінімальну пенсію обіцяють на рівні 1373 гривень.

Так що, тепер підвищать пенсійний вік?

Формально, немає. На думку економістів, це був би найпростіший шлях. Адже пенсійний вік в нашій країні є одним з найнижчих серед країн-сусідів. Однак чиновники вирішили відмовитися від цієї стратегії, навіть незважаючи на вмовляння з боку міжнародних радників.

А все тому, що рівень соціального забезпечення в нашій країні - низький, тому до пенсійного віку зможе дожити далеко не кожен, особливо це стосується чоловіків - середня тривалість життя серед яких всього 66 років .

Якщо не вік - то що?

Законотворці вирішили схитрувати. Замість того, щоб торкатися "хворий" питання підвищення пенсійного віку, вони посилили вимоги до іншого показника - страхового стажу.

Зараз в Україні для виходу на пенсію досить мати стаж 15 років. Однак з нового року цей показник виросте до 25 років. А протягом терміну впровадження реформи - до 35 років.

Тобто, фактично, пенсійний вік все ж збільшиться. Адже, щоб до 2028 року заробити страховий стаж 35 років, треба буде працювати до 65 років, а не до 60, як це є зараз.

Уряд пропонує так званий гнучкий коридор пенсійного віку:

  • 2018 рік. Ви зможете отримувати пенсію, якщо ваш офіційний робочий стаж складе не менше 25 років

  • 2023 рік. Ви зможете отримувати пенсію, якщо ваш офіційний робочий стаж складе не менше 30 років

  • 2028 рік. Ви зможете отримувати пенсію, якщо ваш офіційний робочий стаж складе не менше 35 років 2028 рік

А чим страховий стаж відрізняється від трудового?

Працювати можна і неофіційно. Однак для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися тільки страховий стаж, тобто, той, який ви придбали при офіційному працевлаштуванні та сплату податку до Пенсійного фонду відповідно.

Його застосовують в Україні з 2014 року - весь попередній стаж, який працівник встиг отримати до 2004 року, автоматично перевели в страховий.

Що робити, якщо я не напрацювали 35 років стажу?

У вас буде можливість його докупити. Перша редакція законопроекту передбачала, що громадяни зможуть придбати не більше 5 років страхового стажу. Однак нова редакція дає можливість купити тільки два додаткові роки.

Але ціни на них трохи "кусаються": 1 рік стажу буде коштувати приблизно 16,8 тис. гривень, два роки - 25,3 тисячі гривень.

В цілому, згідно з підрахунками Міністерстві соціальної політики, вимога стажу в 25 років зможуть виконати 85% українців. Але в 2028-му 35 років стажу отримають тільки 55% 60-річних. Решті доведеться працювати без пенсії до 63 або 65 років.

А працювати на пенсії можна буде?

Не те, що можна - ви від цього ще й виграєте. Це ще один варіант, як можна збільшити страховий стаж, якщо вам його не вистачило.

Якщо ж вам виповнилося 60 років і ви маєте необхідний стаж, але продовжуєте працювати, то отримаєте від держави бонус :

  • Щомісяця плюс 0,5% від пенсії за кожен додатковий місяць стажу (або 6% за рік) за перші 5 років

  • Щомісяця плюс 0,75% від пенсії за кожен місяць стажу (або 9% за рік), якщо продовжите працювати більше 5 років.

Щомісяця плюс 0,5% від пенсії за кожен додатковий місяць стажу (або 6% за рік) за перші 5 років   Щомісяця плюс 0,75% від пенсії за кожен місяць стажу (або 9% за рік), якщо продовжите працювати більше 5 років

А що з оподаткуванням пенсії?

З 2015 року в Україні склалася досить дивна ситуація, коли держава виплачувала громадянам пенсії, які по суті є соціальними виплатами, але змушувало їх оподатковувати як прибуток.

З липня минулого року припинили оподатковувати пенсії, розмір яких нижче 10 прожиткових мінімумів (10,7 тис. Грн). Однак пенсіонери, які працюють, змушені і зараз віддавати 15% своїх пенсій державі.

З 1 жовтня уряд пропонує скасувати оподаткування виплат для працюючих пенсіонерів. Однак нововведення не стосується людей похилого віку з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів.

Чи зараховується навчання в університеті до страхового стажу?

До сих пір 4-5 років в університеті автоматично вписували в трудову книжку як стаж. Новим законопроектом це не передбачено.

Тому особи, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню не підлягають.

Як тепер будуть нараховувати гроші за новою системою?

Розмір вашої пенсії буде розраховуватися за формулою:

РОЗМІР ПЕНСІЇ = Сз × Ікз × Кс, де

Сз - розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії

ІКЗ - індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески)

Кс - коефіцієнт страхового стажу (визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу)

Встановлюється єдиний показник середньої зарплати на рівні 3764,40 грн. Він буде діяти як для нових, так і для "старих" пенсіонерів. Коефіцієнт страхового стажу, згідно із законопроектом, повинен зменшитися до 1 (замість 1,35 зараз).

Якщо, згідно з запропонованою формулою, ви не налічите собі навіть мінімальної пенсії - НЕ журіться, уряд обіцяє "дотягувати" виплати до мінімалки.

А як будуть боротися з впливом інфляції?

Щоб захистити пенсійні виплати для громадян від знецінення під впливом інфляції, Кабмін пропонує здійснювати автоматичний перерахунок пенсій.

Пенсії будуть рости постійно і не менше, ніж у розмірі 50 відсотків середньої зарплати і 50 відсотків від показника інфляції.

Хто виграє від впровадження нової системи?

Першими поліпшення від модернізації пенсійної системи відчують ті, хто давно вийшов на пенсію - їх пенсії "підростуть". А ось ті, хто тільки збирається на заслужений відпочинок, через скорочення коефіцієнта стажу втратять майже 25% виплат.

Законопроект передбачає певні послаблення для виходу на пенсію:

  • трактористів-машиністів, які працюють в сільському господарстві;

  • жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних і вантажних машин;

  • дояркам;

  • робітницям текстильного виробництва;

  • водіям міського транспорту.

Крім того, уряд передбачив ранній вихід на пенсію для громадян з особливими потребами; жінкам, які народили п'ятеро і більше дітей; військовослужбовцям. Ці категорії населення зможуть виходити на пенсію навіть за 5-10 років до її офіційного настання. Але в такому разі виплати для них буде здійснювати держава, а не Пенсійного фонду.

А хто може бути незадоволений?

Законопроект передбачає скасування спеціальних пенсій для ряду категорій. Серед них працівники освіти, охорони здоров'я, журналісти, колишні чиновники, судді, прокурори тощо. Єдиними, для кого пільги не скасують, будуть військовослужбовці.

Скасування спеціальних пенсій торкнеться лише новоспечених пенсіонерів.

Шахтарів пропонують з 2019 року перевести на дворівневу систему, а працівники, які працюють у шкідливому виробництві, повинні будуть тиснути на роботодавця самостійно. Проект передбачає збільшення розміру ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) частці підприємств з шкідливими умовами праці до 37% за першим списком і до 29% по другому списку. Для інших роботодавців ставка ЄСВ 22% збережеться.

Ще хтось?

Поки незрозуміло, як уряд збирається нараховувати пенсійні виплати для інвалідів з трудовим каліцтвом, чорнобильців та інших пільговиків. Уряд пропонує скасувати для них пенсії і виплачувати суто страхові виплати.

Також поки неясно, що буде з людьми, які працюють неофіційно. Наприклад, селянин кожен день працює на полі, а живе з продажу вирощених продуктів. Однак це не вказано ні в одній трудовій книжці.

Пенсійні зміни лякають і людей, які тривалий час працювали неофіційно, перебували закордоном. Заробітчани ризикують залишитися без заслуженої пенсії. Якщо договору з іноземною державою в України немає, то «закордонний» стаж не буде враховуватися при нарахуванні пенсії в Україні.

Скільки це буде коштувати і звідки гроші на реформу?

За підрахунками уряду, для "осучаснення" пенсії лише в цьому році доведеться витратити 12 млрд грн додаткових коштів. Їх планують залучати за рахунок підвищення доходів від ЄСВ, які виросли завдяки торішньому рішенню уряду про мінімальну зарплату.

А вже в наступному році "осучаснення" пенсії буде коштувати країні ще 30 млрд. Грн. Кошти на це уряд також планує брати з фонду ЄСВ. Бюджетні кошти планують залучити тільки для покриття дефіциту Пенсійного фонду. Уже в цьому році видатки Пенсійного фонду можна порівняти з третиною витрат бюджету всієї країни - 284 млрд грн.

Володимир Гройсман заявив, що дефіцит Пенсійного фонду планують повністю подолати за найближчі 7-8 років.

Чому реформу критикують?

Пенсійну реформу в такому вигляді, як вона є, дорікають в популізмі. Адже вона не вирішує довгострокових проблем, з якими згодом зіткнеться українська економіка. Тому запропонований законопроект економісти називають радше тактичним, ніж стратегічним, хоч він розрахований на десятирічну перспективу.

Ця пенсійна модель, безумовно, матиме позитивний вплив на зубожілих українських пенсіонерів зараз, проте вона дуже ускладнить життя майбутнім пенсіонерам. Особливо "наслідки" буде, коли заслужений відпочинок за солідарною системою своїх батьків буде забезпечувати покоління 90-х, адже тоді рівень народжуваності в Україні був вкрай низьким. По суті, це покоління змушене буде працювати для попереднього, а також встигати відкладати щось і для себе.

Нагадаємо, що за законопроект проголосували лише в першому читанні, так що можливі ще доопрацювання. Остаточне голосування швидше за все буде з вересня.

Чому взагалі потрібно щось міняти?
А що сталося з системою, яка є?
Чому не зробили накопичувальну систему відразу?
Коли чекати змін?
Так що, тепер підвищать пенсійний вік?
Якщо не вік - то що?
Що робити, якщо я не напрацювали 35 років стажу?
А працювати на пенсії можна буде?
А що з оподаткуванням пенсії?
Чи зараховується навчання в університеті до страхового стажу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online