Держслужбовці з наступного року будуть отримувати пенсію на загальних підставах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законопроект передбачає призначення всіх видів пенсій за нормами єдиного закону / УНІАН

Про це йдеться в пояснювальній записці до опублікованого на сайті парламенту законопроекту.

Відзначається, що метою законопроекту є створення справедливої ​​системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій. Законопроект передбачає призначення всіх видів пенсій за нормами єдиного закону, а також скасування спеціальних пенсій , Крім спеціальних пенсій для військовослужбовців.

Так, законопроектом пропонується пенсію державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, податківцям, митникам, прокурорам, суддям та науковим і науково-технічним працівникам призначати на загальних підставах з 1 січня 2016 року, в зв'язку з чим внести зміни до Закону №213 від 02.03. 2015.

Призначені до 1 січня 2016 року спеціальні пенсії будуть виплачуватися в розмірах, визначених законодавством, яке діяло до зазначеної дати.

За сплату державними службовцями підвищеної ставки внеску (2,5%) передбачається виплачувати при виході на пенсію за віком разову компенсацію за стаж державної служби не менше 10 років, наявний у особи на 1 січня 2016 року, в таких розмірах: від 10 до 15 років - 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб; від 15 до 20 років - 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб; понад 20 років - 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

З 1 січня 2016 року державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, податківці, митники, прокурори, судді, наукові та науково-технічні працівники будуть платити підвищену ставку внеску (2,5% від зарплати), яку спрямовуватимуться до Накопичувального пенсійного фонду.

Також, наголошується в пояснювальній записці, пропонується з 1 січня 2016 року ввести накопичувальну професійну пенсійну програму накопичувальної системи пенсійного страхування для осіб, яким виповнилося не більш 35 років і які зайняті на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах; посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років; незалежно від віку для державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, податківців, митників, прокурорів, суддів і наукових і науково-технічних працівників.

Джерелом фінансування пенсійних виплат за накопичувальною професійної пенсійної програми для зазначених категорій осіб стануть підвищені розміри страхового внеску, які будуть виплачуватися:

- роботодавцем на користь працівників, зайнятих на:

роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, в розмірі 15% (вихід на пенсію на 10 років раніше);

Читайте також У травні 20 тисячам пенсіонерів обіцяють виплатити недоотримані в квітні гроші

на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, в розмірі 7 відсотків (вихід на пенсію на 5 років раніше);

на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, в розмірі від 4,2% до 6% (вихід на пенсію незалежно від віку при наявності 30 років вислуги);

- працівником - державними службовцями та прирівняними до них особами, а також прокурорами, суддями та науковими і науково-технічними працівниками в розмірі 2,5% від зарплати.

Підвищений розмір внеску буде направлятися до Накопичувального пенсійного фонду з метою інвестування залучених коштів в економіку держави.

Відзначається, що введення професійної пенсійної системи дозволить формувати заощадження, якими людина зможе скористатися до досягнення загального пенсійного віку в разі: наявності необхідної тривалості спеціального і страхового стажу роботи і досягнення певного віку; наявності необхідної вислуги років.

Також особа зможе скористатися власними накопиченнями після досягнення пенсійного віку, незалежно від умов виплати пенсії із солідарної системи.

У той же час, з 1 січня 2017 року запроваджується другий рівень системи пенсійного забезпечення.

Учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування будуть особи, яким на зазначену дату виповниться не більш 35 років. Разом з тим надається право застрахованим особам, яким станом на 1 січня 2017 р виповниться не більше 55 років, добровільно прийняти рішення до 1 січня 2018 року про добровільну участь у накопичувальній системі пенсійного страхування.

Розмір внеску в перший рік складе 2% і буде щорічно збільшуватися на один відсоток до досягнення 7%.

У міру збільшення розміру внеску для застрахованої особи, починаючи з 2018 року, відповідно зменшуватися розмір єдиного внеску для роботодавця, тобто відбудеться частковий перерозподіл сплати розміру єдиного внеску від роботодавця до працівника (по 1% щорічно), і вже в 2022 році ставка єдиного внеску для роботодавця буде зменшена на 5%.

Законопроектом пропонується звільнити солідарну систему від невластивих для неї виплат шляхом перекладання на Державний бюджет України фінансування доплат до мінімального розміру пенсій (різниця між розміром пенсії виходячи з тривалості страхового стажу та заробітку і мінімальним розміром пенсійної виплати) щодо пенсій, які будуть призначатися після 1 січня 2016 року. При цьому Пенсійний фонд України буде продовжувати фінансувати зазначені витрати щодо пенсій, призначених до 01.01.2016; дострокових пенсій за віком за вислугу років; доплат, обумовлених існуванням пільгових пенсій; втрат за працюючих інвалідів і підприємств УТОГ, УТОС; поліпшення матеріального становища інвалідів війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online