гроші

  1. походження грошей Дана стаття незабаром буде видалена, так як написана в класичній теорії грошей,...
  2. роль грошей
  3. визначення грошей
  4. поняття гроші
  5. Сутність і функції грошей
  6. властивість грошей
  7. емісія грошей
  8. функції грошей
  9. завдання грошей

походження грошей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дана стаття незабаром буде видалена, так як написана в класичній теорії грошей, яка безнадійно застаріла. На зміну їй прийшла складська модель походження грошей, з якою можна ознайомитися в відероліку з циклу лекції Григор'єва під назвою походження грошей

Обмін предметами був уже в первісному суспільстві, але час появи грошей припадає на той період розвитку людського суспільства, коли в результаті природного поділу праці з'являється надлишок продуктів. Той надлишок, який не може бути спожитий першим виробником, змінюється на результат праці іншого виробника.

Дана словникова стаття створена для пояснення рубрик гроші Тамбов і СПИСОК БАНКІВ Тамбові і поміщена мною в Словник економічних термінів та понять . Посилання на дану статтю: http://design-for.net/page/dengi

Виникнення грошей походить від проблеми, коли другому учаснику натурального обміну не потрібно продукт першого, а потрібний йому продукт належить третій виробнику. Потрібно предмет або товар, який міг би нести на собі результат першого обміну при обліку другого. Так в спільнотах людей з'являється потреба в одному або декількох товарах, які могли служити універсальним еквівалентом вартості.

Класична теорія грошей

В основі всіх класичних теорій грошей лежить еволюційна теорія грошей, коли в ході історичного процесу металеві гроші через їх більшої зручності, як більш довговічні і подільні, витісняють товарні гроші , А ті - вже в сучасній історії замінюються на паперові гроші .

Теорія грошей Григор'єва, яка приймається за основу в новій економічній науці   НЕОКОНОМІКА   - це по-суті державна теорія грошей, в якій першими грошима оголошуються складські розписки від скарбниці місцевого володаря Теорія грошей Григор'єва, яка приймається за основу в новій економічній науці НЕОКОНОМІКА - це по-суті державна теорія грошей, в якій першими грошима оголошуються складські розписки від скарбниці місцевого володаря. Сучасна теорія грошей в неокономіке стверджує нематеріальність грошей - вони лише знак володіння якоїсь певної (номінал) вартістю - і матеріал носія не має ніякого значення - що сьогодні підтверджується появою електронних грошей або біткойнтов. Сучасні уявлення про сутність грошей полягають у тому, що вартість полягає не в цінності матеріалу носія - а лише у визнанні та прийнятті в обумовленому співвідношенні власних грошей самим емітентом (володарем). Використання благородних металів - золота і срібла - в якості матеріалу для монет тільки заплутало питання про сутність грошей. Складська модель походження грошей викладена в лекції Григор'єва походження грошей . Сьогодні, коли вартість носія грошей (внутрішня вартість) прагне до нуля, проявляється справжня сутність грошей як всього лише знак володіння вартістю. Сам же розмір вартості ми дізнаємося з інформаційних каналах.

роль грошей

Як правило, на роль універсального претендує товару, який вважається найбільш ліквідним (потрібний всім) в даному суспільстві. Крім того, він повинен мати достатню збереженням, так як повинен брати участь в декількох обмінах. У перших спільнотах людей зазвичай таким товаром була худоба, однак найбільшу збереження мали предмети (спочатку черепашки, камені, пір'я), з яких найкращу збереження і компактність мали предмети з металів. До того ж, предмети з металу прекрасно ділилися і могли об'єднуватися.

визначення грошей

Вибір певних предметів в якості інструменту обміну вже відривав їх внутрішню вартість (адже часом він не дуже-то був потрібний кожному учаснику обміну) від тієї вартості, яку він набував в результаті суспільного договору між людьми певного суспільства.

Здатність людей абстрагувати поняття грошей дозволило надалі з'явитися безлічі форм грошей. Неповноцінні металеві монети породили поняття номінальна вартість, що незабаром було використано при друкуванні грошей на паперовому носії.

Сьогодні люди сприймають гроші як універсальні одиниці виміру вартості, незалежної від їх форми - в монетах, на папері, у вигляді розписок, у вигляді інформації з електронних сигналів.

поняття гроші

Гроші Вікіпедія визначає як особливий вид товару: « гроші - специфічний товар, який є універсальним еквівалентом вартості інших товарів або послуг ». Але сьогодні з появою електронних грошей таке класичне визначення грошей, яке дає Вікіпедія , Трансформується у визначення грошей, як міра вартості в абстрактних одиницях (на кшталт міри ваги), які можуть бути не конкретним товаром, а лише інформацією (про товар).

Сучасне уявлення про гроші - як записи в бухгалтерських книгах і електронні гроші - схиляється до думки, що гроші це інформація. Підхід до грошей поступово змінюється.

Підхід до грошей поступово змінюється

Сутність і функції грошей

Сутність грошей полягає в їх боргової природі. Уже перші предмети, які виконують роль грошей були борговими зобов'язаннями учасників обміну міняти їх на товари, що мають реальну цінність для покупця. Значення грошей зростає з появою держав, які починають використовувати речові гроші в якості податку. Якщо цінність перших грошей полягала в суспільний договір спільності людей, то держави надали їм сенс законного засобу платежу. Держави стали виготовляти гроші (дивись фідуціарні гроші і фіатние гроші) і своєю владою змушувати громадян приймати їх в якості інструменту платежу, так як саме їх визнавало в вигляді оплати податку (данини).

властивість грошей

Для того щоб брати участь в декількох обмінах, гроші повинні володіти деякими властивостями:

  • загальної безпосередній обмінюваністю на товари і послуги;
  • виміром вартості;
  • збереженням вартості.

Всі ці властивості грошей мають в першу чергу державні гроші (федеральні гроші), які є законними грошима (обов'язковими до обміну) на території держави. Від цих основних грошей (фідуціарні гроші і фіатние гроші) можуть відбуватися й інші форми грошей.

емісія грошей

Емісія грошей - це виготовлення і випуск в обіг одиниць вартості, ніж практично може займатися кожен господарюючий суб'єкт. За часів, коли панували металеві гроші, їх випуском займалися не тільки держави, а й суб'єкти, котрі володіли достатньою кількістю металу.

Уже тоді монети мали реальну вартість і представницьку вартість. Реальна вартість грошей полягала в ринковій вартості матеріалу, який пішов на виготовлення монети, що вимірювалося витратами у виробництві грошей.

Представницька вартість грошей полягала в силі того господарюючого суб'єкта (емітент), який ці гроші випускав в обіг. В представницької вартості грошей велика психологічна складова - довіру населення до емітента, його здатності підтримувати їх постійну купівельну спроможність. Від мовчазної згоди людей приймати ці гроші в якості інструменту обміну залежала номінальна вартість грошей, тобто ті числа, які вказані на грошовій одиниці (номінальна вартість грошей).

Якщо номінальна вартість збігалася з реальною, то ці гроші вважалися повноцінними. Повноцінні гроші повинні мати цінний матеріал для свого виготовлення.

Починаючи з VII ст. до н. е., повноцінні гроші існували тисячоліття, але їх виготовлення вимагало великих трудовитрат і цінні матеріали (метали). Держави - емітенти грошей - завжди прагнули знизити собівартість виготовлення грошей, що призвело до їх зникнення в зверненні в більшості розвинених країн.

Часом реальна цінність грошей перевищує їх номінальну вартість, як деякі монети СРСР, для яких витрати карбування перевищували їх номінальну вартість, або під час інфляції, коли вартість металу, що міститься в монетах, багаторазово перевищує їх номінальну вартість.

Сучасні гроші є неповноцінними грошима, так як друк паперових грошей обходиться набагато менше їх номінальної вартості. Різниця між витратами на виготовлення і номінальною вартістю називається емісійний дохід.

Готівкова емісія грошей - це друкування грошових банкнот і карбування монет, які вважаються готівкою. Готівкові гроші анонімні і найчастіше використовуються в малому обороті при платежах за повсякденні товари або при розрахунках між фізичними особами. Безготівкові гроші - це інформація про кількості грошей, що знаходяться у володінні тих чи інших господарюючим суб'єктом, записана в бухгалтерських книгах.

Сучасні держави прагнуть знизити обсяг готівкових розрахунків і збільшити безготівкові розрахунки, які відбуваються з меншими витратами для суспільства.

Сутність грошей становить реальна вартість грошей і представницька вартість як дві складові в різних комбінаціях. В сучасних грошах представницька вартість переважає, тому що повсюдно поширені гроші на паперових носіях, собівартість виготовлення яких непорівнянна з їх номінальною вартістю.

функції грошей

Функції грошей - це та робота, яку вони виконують. Сьогодні виділяють чотири основні функції грошей:

  • міру вартості;
  • засіб обігу;
  • засіб платежу;
  • засіб накопичення.

Функція грошей міра вартості дозволяє проводити вимірювання однакових і порівняння вартості різних товарів. Вартість товару, виражена в грошових одиницях, називається ціна товару.

Продаж товару - це обмін товару на його ціну. Для виконання функції міри вартості національні грошові одиниці (валюта) можуть ділитися на більш дрібні одиниці. Так як грошові одиниці різних держав мають коефіцієнти для їх обміну (курс валют), то ціну будь-якого товару можна висловить в різних національних валютах.

Функція грошей засіб обігу - дозволяють подолати часові та просторові обмеження, властиві натуральному обміну, так як зізнаються усіма суб'єктами як засіб платежу. За допомогою грошей можна зробити обмін товарами, купівлю-продаж, оплату товарів і послуг в будь-який час на всій території, де визнаються ці грошові знаки.

Функція грошей засіб платежу - передбачає здатність грошей виробляти оплату податків, інших обов'язкових платежів, погашення кредиту, в результаті яких платник не отримує якісь блага;

Функція грошей засіб накопичення. Гроші можуть стати засобом накопичення, якщо вилучаються з обігу і накопичуються з метою їх витрати в майбутньому. Фідуціарні гроші або фіатние гроші мають властивість абсолютної ліквідності, що забезпечує їм авторитет держави. Це дає їм перевагу в якості засобу накопичення по відношенню до інших, як наприклад, дорогоцінні метали, які ще треба оцінити (процентний вміст) і знайти того, хто їх купить.

За часів повноцінних грошей, що виводяться з обігу монети, перетворювалися в скарби, що не були підвладні інфляції. Сучасні гроші не можна використовувати тривалий час в якості засобу накопичення, так як вони постійно знецінюються.

завдання грошей

Поява грошей полегшило товарообмін, дозволивши відмовитися від бартерного натурального обміну. Адже при натуральному обміні товарами завжди виникає кілька проблем:

  • як виміряти вартість одного товару щодо іншого, і в яких одиницях визначити його ціну;
  • яким чином люди можуть накопичувати і зберігати вартість для використання її в майбутньому;
  • як вирішити протиріччя, коли одному з контрагентів при натуральному обміні не потрібен наявний товар, а потрібний товар знаходиться в іншому місці в іншого контрагента.

Винахід грошей - товар всіх товарів - як посередника при обміні товарами усунуло ці проблеми і дало поштовх розвитку товарного виробництва.

В даний час в кожній державі існують своя грошова система - історично склалося і закріплене національним законодавством пристрій грошового обігу.

Грошова система визначає основний грошовий знак, який має ходіння в даній державі.

Економічний тлумачний словник є незамінним помічником, так як багато понять економіки, використовувані в побутовому сенсі часто не збігаються з їх істинним значенням. Якщо ви все ж зважилися взяти гроші в борг , То треба вивчати значення основних економічних термінів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online