З Лондона від Якуніна - з любов'ю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Андрій Якунін, який проживає в Лондоні, любить роман «Гравець» та залучати кошти на новий корпус музею Достоєвського в Петербурзі буде, але в якості мецената. У Смольному йому вірять, але з побоюванням. Андрій Якунін, який проживає в Лондоні, любить роман «Гравець» та залучати кошти на новий корпус музею Достоєвського в Петербурзі буде, але в якості мецената

Андрій Якунін // Дмитро Духанин / Коммерсант

700 мільйонів рублів на будівництво нової будівлі музею у інвестора є, запевняв 3 квітня Рада з інвестицій Владислав Смирнов, виконавчий директор Фонду «Петербург Достоєвського». На пряме запитання віце-губернатора Олександра Говорунова про те, хто ж інвестор, відповів відверто - Андрій Якунін, син екс-глави РЖД Володимира Якуніна, співвласник фонду і, до речі, його колишній шеф. Смирнов в двохтисячних працював топ-менеджером «Регіональної готельної мережі», одного з проектів лондонської компанії VIY Management (Якунін-молодший - засновник і керуючий партнер VIYM). Однак сам комерсант уточнює: гроші не його, і він зовсім не інвестор. Проект є некомерційним, як і сам фонд, а Якунін в цій справі - меценат, і відповідає він лише за залучення фінансування.

Ім'я сина екс-глави РЖД Володимира Якуніна відомо в Петербурзі, де з легкої руки управління справами президента компанія «Трістар Інвестмент Холдінгс», засновником якої був Якунін-молодший, перебудувала в п'ятизірковий готель знаменитий Будинок з левами . Залученням інвестицій займалася та сама VIY Management. Активи сім'ї Якунін в Петербурзі багаторазово описані в антикорупційних розслідуваннях - в тому числі на «Фонтанці» . Але музей Достоєвського - стаття особлива. В інтерв'ю «Фонтанці» бізнесмен пояснив, що нова будівля для музею - його «приватна ініціатива, яка не має відношення до професійної діяльності».

- Андрію Володимировичу, коли народилася любов до Достоєвського? Який роман подобається найбільше?

- Мій улюблений твір Достоєвського ще зі школи - «Гравець».

- Чи правда, що ідею про створення музею підтримує митрополит Варсонофій?

- Про підтримку і схвалення з боку митрополита - не знаю, але не здивуюся. Так само як не здивуюся і підтримки з боку єврейської або мусульманської громад в Петербурзі. Багато розумні і небайдужі люди міста досить активні в своїх парафіях і релігійних громадах. Сподіваюся, що наш проект з розвитку музею Достоєвського зацікавить всіх жителів міста незалежно від їх віросповідання.

- Ви самі, живучи в Лондоні, залишаєтеся православним віруючим?

- Зізнатися, я не дуже розумію, як місце проживання пов'язано з вірою. Я як був російським православним, так ним і залишився.

- Коли з'явилася ідея про нове будівництво? Хто її подав?

- Ця ідея належить Наталі Ашімбаевой, директору музею Достоєвського, і Євгену Герасимову, архітекторові. Я до цієї ініціативи приєднався пізніше.

- Як ви ставитеся до хай-тековской архітектурної моделі , Запропонованої Євгеном Герасимовим?

- Євген - один з найбільш талановитих і цікавих архітекторів, що працюють в Петербурзі. Я ж не маю ні освіти, ні досвіду, щоб коментувати пропоновані ним рішення. Однак цілий ряд фахівців, думка яких я ціную і поважаю, включаючи архітектора Григор'єва, вкрай позитивно оцінюють запропоноване Герасимовим рішення.

- Представник фонду заявив в Смольному, що будівля після будівництва буде передано місту. Чи це правда? В такому випадку фінансова модель незрозуміла. Який буде «профіт» інвестора?

- Ми створюємо проект громадського музею, тому говорити про «інвесторів» в контексті некомерційного проекту не цілком коректно. Як тільки ми завершимо оформлення всієї початково-дозвільної документації, ми, безумовно, поділимося своїм баченням і пропозиціями, як плануємо реалізувати проект. Поки ця розмова кілька передчасний.

- 700 млн рублів (вартість проекту) - це ваші особисті кошти, це кредит або інвестиції британської компанії VIYM, партнером якої ви є?

- Я задоволений, що «Фонтанка» вважає, що я можу дозволити собі вкласти десяток мільйонів доларів в будь-який, навіть найкращий некомерційний проект, проте поки це не так. Я постараюся зробити максимум від мене залежить, щоб проект відбувся, але в реальності це зажадає зусиль, вкладу, додаткових джерел фінансування та роботи команди, що включає величезну кількість людей. Це моя приватна ініціатива, яка не має відношення до моєї основної професійної діяльності.

- Ви не збираєтеся, в зв'язку з відомими подіями в Британії, переводити свої активи назад в Росію? Нещодавно Bloomberg Повідомити, що влада країни перевірять 700 інвестиційних віз росіян.

- Не знаю, у мене ніколи не було інвестиційної візи.

Зараз на місці майбутнього нового будинку в Ковальському провулку знаходиться невеликий сквер. Глава КГА Володимир Григор'єв на Раді з інвестицій чесно зізнався, що раніше ділянку входив в список ЗНОП, але потім «за заявою фонду» був з цього списку виведений. Як пояснили «Фонтанці» джерела в петербурзькому Закса, поправки про виключення ділянки з ЗНОП в 2017 році подали одночасно два депутати - Сергій Нікешін і Марія Щербакова.

У Смольному звістка про прихід нового інвестора з сотнями мільйонів сприйняли без одностайного захоплення. Як будуватимуть у вузькому і незручному Ковальському провулку, де там паркуватися, особливо туристичним автобусам, а головне - не піде інвестор посеред проекту? Переконати, що все буде добре, вдалося не всіх.

«Проект хороший, але безперервність фінансування викликає сумніву, - заявив віце-губернатор Балакунів. І навіть ім'я Якуніна його сумнівів не заспокоїло: - Я за те, щоб дивитися відкритими очима. Чи не сталося б, як це буває, що проект кинуть на половині ».

«Компанія зараз завершує готель «Нікольський ряди» на Садовій вулиці . Надійний інвестор », - заступилася глава комітету з інвестицій Ірина Бабюк. Голови КМДА і КГИОП також заперечень не мали.

«Може, використовувати банківську гарантію?» - невпевнено мовив головний архітектор. А Ігор Албіна і зовсім натякнув, що непогано б попросити бізнесмена відремонтувати фасади ще по 18 петербурзьким адресами, які пов'язані з Достоєвським. Але підтриманий не був. В результаті губернатор резюмував: проект схвалити, але в момент отримання дозволу на будівництво фонд повинен пред'явити не менше 60% фінансування.

Під сумнівом, втім, поки залишається архітектура - хай-тековский фасад явно не вразив губернатора Полтавченко, незважаючи на спроби Євгена Герасимова апелювати до європейського досвіду.

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»

Андрію Володимировичу, коли народилася любов до Достоєвського?
Який роман подобається найбільше?
Чи правда, що ідею про створення музею підтримує митрополит Варсонофій?
Ви самі, живучи в Лондоні, залишаєтеся православним віруючим?
Коли з'явилася ідея про нове будівництво?
Хто її подав?
Чи це правда?
Який буде «профіт» інвестора?
Млн рублів (вартість проекту) - це ваші особисті кошти, це кредит або інвестиції британської компанії VIYM, партнером якої ви є?
Ви не збираєтеся, в зв'язку з відомими подіями в Британії, переводити свої активи назад в Росію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online