«Сувар» йде по стопах Абдулліна, а «Уністрой» почув заповіти Шувалова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1.11.2016

Огляд ринку житла Казані: smart-квартири по 999 тис., Роботодавці купують цілі будинки, а єдиний новий ЖК в жовтні почав «Ак Барс»

Восени на ринку нерухомості Казані відбулося два знайомих події. Перше - «Сувар» перейшов на корпоративні продажі будинків. Друге - «Уністрой» вивів на ринок smart-житло в 20 - 25 кв. метрів. Одні експерти «БІЗНЕС Online» кажуть, що це розвиток ринку, інші - його не найкращі часи. Тим часом захоплення забудовників малогабаритними квартирами поступово виливається в дефіцит «нормального» житла.

Компанія ICL заявила про намір придбати у «Сувар девелопменту» один або два будинки по 180 квартир в зводиться ЖК «Станція« Спортивна » Компанія ICL заявила про намір придбати у «Сувар девелопменту» один або два будинки по 180 квартир в зводиться ЖК «Станція« Спортивна »

«Сувар» ПЕРЕЙШОВ НА КОРПОРАТИВНІ ПРОДАЖУ

Компанія ICL заявила про наміри придбати у «Сувар девелопменту» один або два будинки (параметри угоди узгоджуються) по 180 квартир в зводиться ЖК «Станція« Спортивна ». Зараз на місці майбутнього будівництва знаходиться чисте поле, фактично будинки будуть побудовані на замовлення ICL. Крім того, IT-компанія планує купити 10 квартир в будинку першої черги, який зараз частково зведено і буде зданий в другому кварталі 2018 роки (терміни будівництва будинків уточнюються). Про це глава ICL Віктор Дьячков розповів газеті «БІЗНЕС Online» під час відвідування будівництва разом з гендиректором «Сувар девелопменту» Андрієм Мочаловим і главою Лаішевском району Михайлом Афанасьєвим.

Для чого це потрібно ICL? Навпаки в посадила у компанії працює завод з випуску промислової електроніки ICL-КПО ВС. Зараз зводиться технопарк, а всього по закінченні будівництва на території в 2017 році на площі 8 га будуть зведені три виробничі корпуси та два інженерних центру. Поступово кількість співробітників буде доведено до 2 тис. Чоловік. Для співробітників Дьячков побудував недалеко першу чергу IT-села, зараз зводить другу і каже, що з приходом на територію будівельників він, нарешті, зможе перестати займатися непрофільної для себе діяльністю.

«Станція« Спортивна »від« Сувар девелопменту »сьогодні є одним з наймасштабніших проектів на ринку житлового будівництва Татарстану. Про плани компанії стало відомо в липні, а вже в серпні перший камінь закладали президент РТ Рустам Мінніханов і директор холдингу «Сувар» Євген Корольков. Планується побудувати 60 будинків, 9 дитячих садків, 3 школи, загальна площа забудови складе 630 тис. Кв. м, що продаються площі - 450 тис. кв. метрів.

Умови угоди сторони не розголошують. Експерти газети оцінили будівництво одного такого будинку орієнтовно в суму до 280 млн. Рублів (без прокладки комунікацій).

«Будівельники сьогодні дійшли до того, що пропонують не типове житло, а готові працювати на конкретну людину» «Будівельники сьогодні дійшли до того, що пропонують не типове житло, а готові працювати на конкретну людину»

Чим примітна намічається угода? По-перше, житло для співробітників в Татарстані зводиться в основному за програмою соціпотекі. На комерційному ж ринку такі приклади поки швидше виняток. Наприклад, компанія з Альметьєвська «СМП-Нафтогаз» Фоат Комарова побудувала для своїх співробітників два будинки на 180 квартир. Чи не стане це новим трендом? Тим більше що щось подібне в країні вже робили - будівництво житла поруч з «місцем докладання сили» нагадує хороший радянський досвід зведення житла для співробітників підприємств поблизу. «Ми хотіли, щоб ці два будинки були побудовані безпосередньо навпроти нашого заводу, коли людина витрачає від будинку до роботи пішки в межах 10 хвилин, - пояснив Дьячков газеті" БІЗНЕС Online ", чому вони не стали купувати готове житло на ринку. - Думаю, буде змішана система. Я сподіваюся, що відсотки по іпотеці будуть більш доступними, ніж зараз. Але поки ми будуємо таким чином: ми набуваємо житло, потім або передаємо в оренду своїм співробітникам, або ж продаємо їм, але з розстрочкою платежів. Вони йдуть в банк, отримують іпотеку, нам повертають гроші, ми далі купуємо житло. Але у нас є окрема програма, по якій ми компенсуємо своїм співробітникам відсотки за іпотечними кредитами, а це сума до 300 тисяч на рік ».

По-друге, забудовник сьогодні готовий підлаштовуватися під конкретного замовника. «Мені здається, це взагалі перша пропозиція, коли будинок будується під індивідуального замовника, з індивідуальними плануваннями, з кількістю квартир - кількість двокімнатних і трикімнатних квартир буде обговорено з інвесторами. Можна навіть фасади узгодити за бажанням інвестора », - розповів газеті« БІЗНЕС Online »на об'їзді будинку Андрій Мочалов. «Будівельники сьогодні дійшли до того, що пропонують не типове житло, а готові працювати на конкретну людину, - продовжив Дьячков, пояснивши, що такий індивідуальний підхід вплинув на прийняття рішення. - Будинки можуть бути за індивідуальними проектами. Люди можуть, в принципі, вплинути на планування квартир, і якщо така пропозиція до нас надходить, то чому ні? ».

Ще один важливий для ICL і «Сувар девелопменту» момент: обом компаніям вигідніше швидше забезпечити дану територію в посадила повноцінним життям - з дитсадками, школами та іншим. Сторони заявили про плани щодо спільного планування забудови території. До речі, Дьячков розповів, що намагається змінити формат електричок, які зараз ходять від аеропорту до ж / д вокзалу з зупинками на станції Ювілейної та Столбіще - щоб ходили по одному-два вагона, але частіше, кожні півгодини. Тепер, мабуть, цю ідею будуть лобіювати разом.

«Уністрой» ПРОПОНУЄ МІНІМАЛІЗМ

Друга знакова подія. На ринок житлової нерухомості Казані надійшло одне з самих мінімальних пропозицій: компанія «Уністрой» розпочала продаж в «Царьов» smart-квартир площею в 20 - 25 кв. метрів. Вартість такої квартири починається від 999 тис. Рублів. У компанії стверджують, що такої пропозиції на ринку зараз більше немає. Для порівняння: вартість однокімнатної хрущовки на ринку становить в середньому близько 2 млн. Рублів, однокімнатної ленінградки - 2,5 млн. Рублів.

Дійсно, як правило, забудовники орієнтуються на мінімальну планку в 28 кв. метрів. У ЖК «Південний парк» від «Сувар девелопменту» площі починаються від 28,2 кв. м, в «Світлій долині» «Ак Барс Девелопмент» - від 34 кв. метрів.

Початковий внесок по іпотеці при покупці smart-квартири в «Царьов» становить 200 тис. Рублів, а щомісячний платіж при програмою від компанії за ставкою іпотеки в 8,3% складе 6,9 тис. Рублів. Тобто це майже в два рази дешевше, ніж знімати житло в Казані. За два тижні в одному з будинків придбали більше 20 квартир, а це п'ята частина від усього будинку. «Можна стверджувати, що подібний формат знайшов свою нішу на ринку. Smart-квартири розраховані на сучасних активних молодих людей. На старті кар'єри, коли ще немає дітей, їм не потрібні великі площі, головне - щоб було місце для всього найнеобхіднішого: вмитися, поїсти, виспатися. Така молодь не сидить у вихідні вдома, а зустрічається з друзями, відвідує рідню. Це ідеальний варіант для старту самостійного життя », - говорить Іскандер Юсупов, директор з продажу будівельної компанії« Уністрой ».

Тема smart-квартир взагалі останнім часом активно обговорюється в Казані, причому першими особами держави. Спочатку в червні Ігорю Шувалову показали будинку на вул. Мазитов Гафурі, що будуються за держпрограмою переселення громадян з аварійного житла (замовник - госжілфонда, зводить «Ак таш», до кінця року будинки будуть введені). Саме після відвідування цих будинків з квартирами економ-класу Шувалов сказав: «Нам показали квартири - 20 квадратних метрів, здається смішним, але люди набувають таке житло, воно дуже популярно, і на ринку є ніша для такого житла». Ця фраза так розбурхала громадськість, що стала приводом для жартів: після хрущовок прийшла черга «шуваловок»? Довести, що нічого смішного тут немає, був покликаний форум, що відбувся недавно в Іннополісе. Він став справжнім гімном мінімальних обсягів житлоплощі. Уже не тільки Шувалов, а й спікери з різних країн як би говорили, що аналогічне житло будують у всьому світі і при правильній плануванні воно не просто має право на життя, а буде користуватися гарним попитом. «20 метрів - це дуже маленька площа, але вона користується попитом у всіх мегаполісах світу», - сказав на форумі Шувалов. Він уточнив, що таке житло в основному купують або молоді люди, або сім'ї в якості своєї першої квартири. Потім Шувалов позначив поріг в 40 кв. м - в такій квартирі вже можна жити з дитиною. Квартири від 60 до 80 кв. м представляють наймасовіший сегмент. І ось, можна сказати, оперативну відповідь від казанського девелопера.

«Ми рухаємося в напрямку smart-житла. Це не тільки невеликі площі, але і їх ефективне використання. Іноді людині замість великого холу важливіше мати місця, за допомогою яких можна краще упорядкувати свій побут, наприклад, передбачити нішу для гардероба. Тому ми поєднуємо розумну площа квартир з високою ефективністю, коли в квартирі в 25 - 35 квадратних метрів можна вмістити все те, що поміщається в 40 квадратах, але за більш доступною ціною », - говорить Юсупов.

Чи вийде сформувати сприятливе середовище? Інший проект компанії ЖК «Арт-сіті» на форумі увійшов в Топ-10 кращих російських проектів по формуванню міського середовища, кажуть, його навіть хотів подивитися Шувалов, але не встиг через графік.

Тема smart-квартир взагалі останнім часом активно обговорюється в Казані, причому першими особами держави Фото:   president Тема smart-квартир взагалі останнім часом активно обговорюється в Казані, причому першими особами держави Фото: president.tatarstan.ru

SMART-КВАРТИРИ стало тенденцією

Один з найперших проектів з малогабаритними квартирами в Казані реалізувала компанія «Щасливий будинок» - в червні 2012 року забудовник почав будівництво квартир і студій на проспекті Перемоги, де мінімальна площа з урахуванням балкона становила 23,48 кв. метрів. Вартість такої житлоплощі становила 1,44 млн. Рублів. Як розповіла «БІЗНЕС Online» гендиректор компанії Анастасія Гізатова, проект можна назвати успішним, на сьогодні є лист очікування на придбання квартир. Пізніше аналогічні пропозиції з'явилися і в інших ЖК, наприклад, «Солов'їний гай». Однак якщо раніше такі площі були скоріше винятком з правил, коли квартири купували, наприклад, батьки для дітей-студентів, то в цьому році маленькі квартири перетворилися в тенденцію, каже Олег Митюнин, заступник директора компанії «Ак Барс Нерухомість», невеликі площі сьогодні цікавлять дуже багатьох. І, судячи з усього, цей попит збережеться.

Формат smart-квартир в інших регіонах досить сильно розвинений, а в деяких ринок навіть встиг ними насититися, розповів «БІЗНЕС Online» один з учасників ринку. Щодо пізню появу такого формату в Казані він пов'язує з тим, що в нафтовому Татарстані ринок більш платоспроможний і покупці орієнтувалися на звичайні однокімнатні квартири.

Експерти виділяють дві причини популярності такого житла. По-перше, smart-квартири зручні для інвестування, коли вкласти можна лише 1 - 1,6 млн. Рублів. У цьому році громадяни поступово повертаються до інвестування в нерухомість: знижується ключова банківська ставка, і за нею потихеньку йде вниз процентна ставка по іпотеці на вторинне житло, також знижується ставка по банківських депозитах, говорить Руслан Садреев, директор агентства нерухомості «Прем'єр». І продовжує: «Плюс до цього сьогодні інші інструменти інвестування потихеньку утухают: зменшилася волатильність на валютному ринку, минулорічні" золоті "внески по 15 - 20 відсотків закінчилися. А малогабаритні квартири, або, як їх модно називати, "Шувалівка", якраз зручні більше для інвестування, а не для проживання. Куди ще надійно інвестувати суму в 1 - 1,5 мільйона рублів? Тільки в такий сегмент нерухомості ».

По-перше, як не крути, але скорочення купівельної спроможності змушує городян придивлятися до ціннику скромніше. Прихильники smart-квартир в приклад наводять Європу і Америку, та й взагалі в світі такий формат житла дійсно популярний. Буквально в жовтні ЗМІ повідомили, що в Варшаві здали квартири і зовсім з ... 14 «квадратами». Але опоненти вказують: якщо в інших країнах в smart-квартирах живуть молоді люди, то у нас таке житло використовують сім'ї, в тому числі з дітьми. І це сумно.

Встановленню низьких цін сприяє і розташування ЖК - в основному вони з'являються комплексно на околицях міста, точкової забудови практично більше немає. «Станція« Спортивна »,« Казковий ліс »,« Злосний Сіті »,« Царьов »або« Весна »- всі вони на периферії. Відповідно, там забудовник встановлює досить низькі ціни на квартири. Однокімнатну можна було купити на початковому етапі за 1,3 - 1,5 млн. Рублів. У минулому році було тільки одне таку пропозицію - «Царьов», в цьому році забудовники «балують» покупців такими пропозиціями. В принципі, така ціна квартир обгрунтована, тому що це проекти, які працюють тільки на перспективу. Повноцінна міське життя там буде років через п'ять, а може, навіть і пізніше, говорить Садреев.

Так чи інакше, але, за словами одного з експертів, сьогодні в Казані на ринку житла до 60% попиту припадає на квартири мінімальної площі, а житлові площі зменшуються навіть в преміальних новобудовах. При цьому попит на малогабаритне житло поступово призводить до формування дефіциту пропозиції житла більш звичних площ в новобудовах масового сегмента, вважає Митюнин. Судячи з тих проектів, які сьогодні реалізуються в Казані, така тенденція збережеться і в наступному році.

Втім, що вважати малогабаритними квартирами? Площі квартир сьогодні стискаються як шагренева шкіра. На форумі за участю Шувалова були приведені показові цифри: в Росії середня площа квартири від забудовника в 2010 році становила 63 кв. метра. У 2014 році вона скоротилася вже до 56 кв. м (цікаво, що зменшення площ характерно тільки для багатоквартирного житла, саме населення при будівництві приватних будинків збільшив середню площу з 133 кв. м в 2010-му до 135 кв. м в 2014-му). «Тенденція на скорочення площ йде вже кілька років. Якщо раніше квартира в 40 квадратних метрів однозначно була однокімнатної, то сьогодні ті ж площі можна віднести скоріше до двокімнатній квартирі. Ті ж 60 квадратів сьогодні це скоріше трикімнатна, а не "двушка". Тому продаж 3 однокімнатних квартир раніше можна прирівняти до продажу 10 "одиничок" зараз », - говорить Митюнин.

Тому продаж 3 однокімнатних квартир раніше можна прирівняти до продажу 10 одиничок зараз », - говорить Митюнин

ПЕРВИННИЙ РИНОК розігріли знижувати ставки й СЕЗОННИЙ ФАКТОР

Поступове повернення інвесторів (при цьому багато експертів погоджуються, що їх частка сьогодні не перевищує 5% замість 25 - 30% раніше) додало пульс первинного ринку. У Казані за 9 місяців з початку року кількість угод з договорами пайової участі збільшилася на 9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Правда, успіх був локальним - по республіці, навпаки, спостерігається падіння на 13%. Загальний же підсумок: первинний ринок за останні три квартали показав найслабший результат за останні два роки - 9566 угод (правда, різниця з 2015 роком всього лише в 106 угод).

Татарстан в цілому не особливо-то і відчув вересневе пожвавлення на ринку: якщо в серпні було 424 угоди, то початок ділового сезону принесло лише на 20 угод більше. Таке практично рівномірний рух вже було в 2014 році, коли різниця між серпнем і вереснем склала ... 8 угод. Учасники ринку говорять, що частина угод від активізується ринку переходить на жовтень. Правда, осінь минулого року показала стрибок по операціях в 1,5 рази. Та й в Казані з приходом вересня кількість угод збільшилася в 1,4 рази.

Рівень продажів квартир цієї осені перевершив минулорічні показники, говорить Митюнин. «Попит у вересні був досить активним, і на те є відразу кілька причин. По-перше, ставки по комерційній іпотеці сьогодні наближаються до докризового періоду, які були до зими 2014 року. По-друге, у вересні традиційно проявляється сезонний фактор, і підвищений попит фіксується зазвичай до грудня. Але найголовніше - це новини про те, що програма пільгової іпотеки з субсидується ставкою тепер дійсно завершується. Ті, хто відкладав покупку, вирішили більше не зволікати, і це правильний вибір. Зараз можна зробити вигідну покупку, оскільки забудовники, користуючись моментом, пропонують свої партнерські програми з банками. Наприклад, ми спільно з "АК БАРС" Банком готові надавати іпотеку на наші об'єкти під 8 відсотків річних на весь термін кредитування, і це одна з найнижчих ставок в нашому регіоні », - говорить він.

Вторинний ринок за 9 місяців показав зростання по всіх фронтах Вторинний ринок за 9 місяців показав зростання по всіх фронтах

ВТОРИННИЙ РИНОК І ІПОТЕКА: на гойдалках

Вторинний ринок за 9 місяців показав зростання по всіх фронтах. Та який! У Казані кількість угод з 15,5 тис. Стрибнув до 22 тис., Тобто майже на 40%. За республіці збільшення склало 7%. За абсолютними показниками це вже більше нагадує спокійну осінь-2014.

Але зростання було за рахунок літньої активності, яка була вище, ніж в минулому році. Якщо подивитися на вересень, то оптимізму стає менше - дані по республіці найслабші за останні два роки (4 тис. Угод проти 6,5 тис. У минулорічному вересні і 7 тис. - в 2014-м). У підсумку замість осіннього пожвавлення вторинний ринок в перший місяць осені начебто приготувався до заморожування, у всякому разі, в серпні по республіці було укладено 6 тис. Угод, а у вересні - майже на 2 тис. Менше (окремо в Казані 2,3 тис . і 2,1 тис. угод відповідно). Аналогічне падіння також було в 2014 році, тоді як в минулому році діловий сезон приніс зростання активності.

Кількість угод по іпотеці в цілому по республіці збільшилася з 23 тис. Угод до 31 тис. Угод, тобто майже на 34%. Майже стільки ж - 32 тис. Угод - було скоєно за перші три квартали 2014 року, коли світ ще не знав передноворічного обвалу рубля. Якщо із загального виділити приватна, тобто подивитися на Казань, то ситуація аналогічна - 6 тис. Угод в минулому році і 9,4 тис. В цьому, тобто зростання ще більш значний - в 54%.

«Іпотека дуже серйозно підросла (в порівнянні з серпнем), і поступово обсяг взятих іпотечних кредитів наближається до показників 2014 року, який, якщо пам'ятаєте, був якраз рекордним за обсягами видачі іпотеки», - розповів «Інтерфаксу» загальноросійський тренд міністр будівництва РТ Михайло Мень. Він нагадав, що 2015 рік був рекордним за обсягами введення житла, а ось по іпотеці цифра була менше. Якщо в 2014 році обсяг видачі іпотеки склав близько 1 трлн. 760 млрд. Рублів, то в 2015-му ця цифра склала близько 1 трлн. 100 млрд. Рублів, а зараз спостерігається підйом приблизно на 40%, який говорить про рух в сторону 2014 року. «І це позитивно», - вважає міністр.

Михайло Мень: «Іпотека дуже серйозно підросла (в порівнянні з серпнем), і поступово обсяг взятих іпотечних кредитів наближається до показників 2014 року, який, якщо пам'ятаєте, був якраз рекордним за обсягами видачі іпотеки» Михайло Мень: «Іпотека дуже серйозно підросла (в порівнянні з серпнем), і поступово обсяг взятих іпотечних кредитів наближається до показників 2014 року, який, якщо пам'ятаєте, був якраз рекордним за обсягами видачі іпотеки»

НОВИЙ ЖК ВІД «АК БАРС ДЕВЕЛОПМЕНТУ» І ДЕФІЦИТ ЯКІСНОГО ПРОПОЗИЦІЇ

Триває тренд з вимиванням з ринку невеликих компаній і перетіканням клієнтів до великих гравців, заявив на великі квартальні забудови. Це підтверджує кількість виданих дозволів на будівництво. У жовтні компанія «Імпек», що вважається близькою до Спурт Банку, отримала добро на зведення Копусов Г і Д в ЖК «Євразія» в Кіровському районі Казані. Як розповів «БІЗНЕС Online» представник компанії Валерій Кувшинов, протягом місяця на об'єкті розпочнуться будівельні роботи, здати корпусу планується в кінці 2017 - початку 2018 року. Деякий час практично весь рух там було призупинено, але тепер всі питання вирішені, запевнили в компанії. Компанія «Бриз» отримала дозвіл на будівництво будинку по вул. Павлюхіна - мова йде про будинки ЖК «Симфонія», зводити які починав ще «Фон». Таким чином, в обох випадках можна говорити про поновлюваному будівництві, а не про нові проекти. До цієї категорії можна віднести проект від «Ак Барс Девелопмент», який запускає будівництво нового житлового комплексу за своїм же ЖК «Сонячне місто». Офіційно прийнятого назви у нього ще немає, хоча на картах «Яндекса» він позначається як ЖК «Тулпар». Продажі почнуться в листопаді, здати об'єкти планується в кінці 2018 року. «Це будуть комфортні будинки повністю з керамічної цегли. Всього чотири будинки з власної обгородженої територією, високим рівнем комфорту і високим відсотком озеленення. До речі, останнього пункту ми приділяємо підвищену увагу у всіх своїх комплексах - щороку навесні і восени висаджуємо дерева, причому це сотні якісних дерев і чагарників з розплідника - в одній тільки "Світлої долині" посадили на минулому тижні 200 дерев », - розповів Митюнин.

Проте це швидше виняток з правил. Нових проектів більше немає. І такий стан справ властиво не тільки Казані, а й іншим містам Росії. Рейтингове агентство будівельного комплексу (РАСК) підрахувало: в країні стали і будувати менше (обсяг робіт за видом діяльності «Будівництво» з січня по вересень зменшилась на 4,4%), і менше вводити - на 5,5% за той же період. І це при тому, що 2015 рік був не найвдалішим - зниження по номінальним обсягом робіт до 2014 року в порівнянних періодах січень-вересень склало 8,4%. Таким чином, темпи зниження сповільнилися, але загальний тренд як і раніше негативний.

Загальне зниження введення житла на тлі скорочення обсягів будівництва говорить про вичерпання портфеля поточних проектів і зниження кількості запуску нових проектів в 2014 - 2016 роках, приходить до висновку РАСК. Рекордні показники 2015 року з введення житла припадали на проекти, які починалися в докризові періоди. Таким чином, за підсумками року в країні може бути введено на 10 - 15% житла менше - 70 - 75 млн. Кв. м житла. Татарстан, нагадаємо, свій план на протязі останніх років не переглядав, хоча частка соціпотечного портфеля в ньому поступово збільшується.

Погодні по ринку дала Анастасія Гізатова. Забудовники продовжать змагатися в зменшенні площ квартир та «бюджетування» пропозицій за допомогою спільних програм з банками, креативу і віддаленості від кордонів Казані. Ніяких передумов для збільшення вартості квадратного метра житла як з історією, так і новобудови поки немає і найближчим часом не передбачається. Винятком можуть стати якісні комплекси з відмінним місцем розташування і не нескінченною кількістю черг будівництва в середньому сегменті, говорить вона.



НИНІ Є ВЕЛИЧЕЗНИЙ ДЕФІЦИТ В МАЛИХ ПЛОЩІ

Руслан Садреев - директор агентства нерухомості «Прем'єр»:

- На вторинному ринку попит хвилеподібний, але більш-менш непоганий. На первинному - більш стабільний. Більшість покупців орієнтується на нове житло або вже на квартири з хорошим ремонтом - вони користуються попитом, оскільки покупці готові трохи переплатити, але щоб не витрачати час на ремонт.

Іскандер Юсупов - директор з продажу компанії «Уністрой»:

- Серпень і вересень були досить успішними місяцями цього року після лютого, коли продажі росли на тлі чуток про скасування іпотеки з держпідтримкою. Думаю, вплинула сезонність - у вересні кількість угод зросла в порівнянні з серпнем. До того ж люди розуміють, що іпотека з держпідтримкою вже точно закінчується, і поспішають закрити питання з купівлі квартири до кінця року.

10 місяців 2016 року для компанії були успішніше, ніж аналогічний період минулого року і навіть успішніше 2014 го. Тому не зовсім правильно говорити про кризу на ринку, просто в такі періоди все більшу роль відіграє репутація компанії, а «Уністрой» зазначив в цьому році своє 20-річчя, клієнт не понесе такі серйозні гроші в організацію, в якій не впевнений.

З новин важливо відзначити введення в експлуатацію першого будинку в ЖК «Весна», а також відкриття офісу продажів на території даного комплексу, що дозволить людям побачити будівництво, подивитися макет майбутнього комплексу, пройти по демоетажам прямо там. На підході введення в експлуатацію ще двох великих будинків в сукупності на 1000 квартир. Крім цього почалися продажі в новому будинку в «Арт Сіті» на 442 квартири. Найближчим часом плануємо відкрити продажу ще в двох нових будинках в ЖК «Весна» і продовжуємо випускати на продаж нові будинки в «Царьов.

Анастасія Гізатова - директор АН «Щасливий будинок»:

- Перші три квартали були традиційними, наприклад, як і в минулому році, останній місяць за кількістю зареєстрованих договорів пайової участі виріс більш ніж на 30 відсотків по відношенню до серпня. Що стосується порівняльної характеристики житла, що будується і вторинного ринку, то становище першого стабільніше, передбачувано і райдужно. Карт-бланшом можна вважати і триваючу програму держпідтримки, і субсидування іпотечної ставки до 7 відсотків. Забудовники більш послідовні в ціновій політиці і лояльно налаштовані до знижок, ніж власники квартир. На вторинному ринку термін експозиції більш ніж в один місяць найчастіше пов'язаний з необ'єктивною оцінкою вартості квартири. В даний час з урахуванням відмінного пропозиції ряду банків, наприклад Ощадбанку, зі ставкою на вторинне житло від 11,5 відсотків вторинний сектор покаже хорошу динаміку активності. Забудовники продовжать змагатися в зменшенні площ квартир та «бюджетування» пропозицій за допомогою спільних програм з банками, креативу і віддаленості від кордонів Казані. Ніяких передумов для збільшення вартості квадратного метра житла як з історією, так і новобудови поки немає і найближчим часом не передбачається. Винятком можуть стати якісні комплекси з відмінним місцем розташування і не нескінченною кількістю черг будівництва в середньому сегменті. Основна боротьба забудовників йде в економ-класі з порогом входження до 2 мільйонів рублів. На жаль, інвестиційна привабливість пайової будівництво в короткостроковій перспективі однозначно поступається банківськими вкладами, особливо гостро це «звучить» в житлових комплексах з великою кількістю будинків.

У червні 2012 року ми почали проект малогабаритних квартир і студій на проспекті Перемоги, 90, мінімальна площа з урахуванням балкона - 23,48 квадратного метра, вартість - від 1 436 976 рублів, з розрахунку 61,2 тисячі рублів за 1 квадратний метр в чистовий бюджетної обробці. Вважаю, що проект завершили досить успішно, так як наші пропозиції не дивлячись на скептичні прогнози учасників ринку користувалися високим попитом як у інвесторів, так і у пересічних покупців. Мабуть, нам пощастило, але і по закінченні чотирьох років будинок і загальнобудинкові зони знаходяться в хорошому стані. І є лист очікування на придбання квартир.

Впевнена, що з урахуванням гарного місця розташування в даний час є величезний дефіцит аналогічних пропозицій: невелика площа передбачає низький поріг входження.


Олег Митюнин - заступник директора компанії «Ак Барс Нерухомість»:

- Рівень продажів квартир цієї осені ми вважаємо хорошим - нинішні показники перевершили минулорічні. Попит у вересні був досить активним, і на те є відразу кілька причин. По-перше, ставки по комерційній іпотеці сьогодні наближаються до значень докризового періоду, які були до зими 2014 року. По-друге, у вересні традиційно проявляється сезонний фактор, і підвищений попит фіксується зазвичай до грудня. Але найголовніше - це новини про те, що програма пільгової іпотеки з субсидується ставкою тепер дійсно завершується. Ті, хто відкладав покупку, вирішили більше не зволікати, і це правильний вибір. Зараз можна зробити вигідну покупку, оскільки забудовники, користуючись моментом, пропонують свої партнерські програми з банками. Наприклад, ми спільно з «АК БАРС» Банком готові надавати іпотеку на наші об'єкти під 8 відсотків річних на весь термін кредитування, і це одна з найнижчих ставок в нашому регіоні.

Зараз модно брати участь в гучних преміях, привласнювати собі якісь звання. Ми ж вважаємо за краще реальні справи. У «Сонячному місті» побудували новий бульвар. До нового року в «Світлій долині» з'явиться хокейна коробка. У ЖК «Казань XXI століття» ми вже вибрали місце для красивої новорічної ялинки. З таких моментів складається комфортне середовище для мешканців міста - те, про що йдеться зараз на найвищому рівні.

Тенденція на скорочення площ йде вже кілька років. Якщо раніше квартира в 40 квадратних метрів однозначно була однокімнатної, то сьогодні ті ж площі можна віднести скоріше до двокімнатній квартирі. Ті ж 60 квадратів сьогодні це скоріше трикімнатна, а не «двушка». Тому продаж 3 однокімнатних квартир раніше можна прирівняти до продажу 10 «одиничок» зараз.

Малогабаритні квартири забудовники почали пропонувати ще в 2013 - 2014 роках, але основна маса продажів тоді припадала на квартири звичної площі. Але якщо раптом людині потрібні були площі поменше, наприклад, батьки купували житло студенту, то так, купувалися маленькі квартири.

В цьому ж році маленькі квартири перетворилися в тенденцію - невеликі площі сьогодні цікавлять дуже багатьох. З одного боку, тому що купівельна спроможність у населення все-таки скорочується. Якщо в Європі в таких квартирах живуть в основному одинаки, то у нас це житло для сімей, в тому числі з дітьми, і це сумно.

З іншого боку, малометражки добрі не стільки для життя, скільки для інвестування. В результаті сьогодні на ринку Казані величезна пропозиція малогабаритного житла, студій. У нас в «Світлій долині» також є пропозиції по малогабаритному житлу.

Але при цьому дана тенденція поступово призводить до формування дефіциту пропозиції житла більш звичних площ в новобудовах масового сегмента. Судячи з тих проектів, які сьогодні реалізуються в Казані, така тенденція збережеться і в наступному році.

Для чого це потрібно ICL?
Чи не стане це новим трендом?
Люди можуть, в принципі, вплинути на планування квартир, і якщо така пропозиція до нас надходить, то чому ні?
Ця фраза так розбурхала громадськість, що стала приводом для жартів: після хрущовок прийшла черга «шуваловок»?
Чи вийде сформувати сприятливе середовище?
Куди ще надійно інвестувати суму в 1 - 1,5 мільйона рублів?
Втім, що вважати малогабаритними квартирами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online