Кременчужани без остраху залишають про себе дані в мережі, якими користуються злодії, спецслужби і роботодавці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ігри по типу «10 цілей за 3 місяці» знахідка для шахраїв

Ігри по типу «10 цілей за 3 місяці» знахідка для шахраїв. Користувачі добровільно діляться фінансовою інформацією, розповідають про бізнес і описують кожен свій день

1. аферистам на руку

Навіть якщо ви не є користувачем інтернет і думаєте, що даних про вас там немає, - помиляєтеся. На сайті www.nomer.org спокійно спочиває база жителів усього СНД, в тому числі України. Можна дізнатися вашу адресу, телефон, дату народження, хто ще прописаний за цією ж адресою, вивчити списки однофамільців і обчислити родичів. Правда, база кілька років уже не оновлюється, зазначені телефони і адреси можуть бути застарілими. Як всі ці дані, що знаходяться у вільному доступі, можуть вам нашкодити? Наприклад, дата народження часто входить в комбінацію паролів електронної пошти, різних акаунтів, банківської інформації. А це полегшує завдання хакерам. Дані про телефони, адреси, родичів допоможуть вас знайти навіть тим, кого ви зовсім не раді бачити, або ж дадуть грабіжникам точні координати.


Але набагато більше шкідливою для себе інформації в інтернеті залишають самі користувачі, бездумно викладаючи в мережі все своє життя. І це - на руку аферистам:


- Якщо в соціальних мережах викладається багато особистої інформації, то шахраї можуть знайти привід зайти до вас до хати, причому вже знаючи багато про вашу сім'ю, - розповідає Юрій Сулаєв, керівник Центру зв'язків з громадськістю облуправління міліції. - Реальний випадок, що стався в області, - жінка занесла пенсіонерам курточку і попросила їх віддати їй 3 тис грн. Пояснила, що про це її нібито попросила їх дочка, яка працює вчителькою в школі. Розрахуватися за неї зараз вона не може, тому що на уроках, діти теж ще в школі, чоловік зайнятий на роботі. Люди повірили, що це дійсно знайома їх дочки, і віддали гроші. Увечері подзвонили дочки запитати, коли вона до них зайде за річчю - а та не розуміє, про що вони говорять. А реальна вартість залишеної куртки - 300 грн.


Особливо шахраям допомагають діти - вони люблять хвалитися один перед одним подарованими телефонами, планшетами, ноутбуками, розміщувати фотографії, зроблені вдома, на дачі. Дорослі не далеко пішли - нерідко зустрінеш «home video» на тему «наш малюк», яке демонструє на задньому плані некволе оздоблення кімнат або знімки «я за кермом свого« мустанга ». А фотографіями з відпочинку діляться все - по тому, як часто і де ви буваєте за кордоном, можна оцінити ваш достаток. Навіть якщо все це добро дозволено для перегляду тільки друзям, варто задуматися, чи немає серед них сторонніх. Адже дуже часто ми додаємо до себе всіх підряд - тут і «бійцівський клуб», і «свято у вашому будинку» і «найстильніші блузочки». Хто насправді власник сторінки, ми не маємо ні найменшого поняття. Так що статус «до моря залишилося три дні» або «їдемо на тиждень, візьміть Мурчика до себе» просто подарунок - знайти ваше «гніздечко» грабіжникам не складе особливих труднощів.


Інформацію з мережі використовують і для банального збивання грошей.


- Людині подзвонили і намагалися «розвести» на 300 грн. Назвали ПІБ дружини, якісь дані про неї і пояснили, що у них є на неї відеокомпромат, - ділиться з нами Анна Васенко, прес-офіцер міськуправління міліції. - Можливо, особисту інформацію взяли якраз з соціальних мереж. Але чоловік на це не «повівся».


Найбільша помилка - сторінки, де вказані мобільні номери, і можна визначити родичів і близьких. Тоді у вас збільшуються шанси стати жертвою телефонного розлучення, типу «твій син потрапив в біду, терміново дай грошей».


Прикладом використання злочинцями інтернет-даних правоохоронці називають і бордель, знайдений років 5 тому в Комсомольську. Панянок для нього підбирали саме по мережі, дізнаючись, що вони шукають пару. А в підсумку силою утримували в сексуальному рабстві.

2. Для «службового користування»


ЗМІ часто пишуть, що соціальними мережами користуються військкомати, міліціонери, СБУ, податківці. Так, в Росії навіть був випадок, коли людину, який торгував в мережі, знайшли за даними, залишеним їм же про себе на сторінці, і впаяли штраф за заняття незаконною діяльністю. Столичні правоохоронці теж зізнаються, що їх відомства використовують і інтернет-інформацію. Адже, наприклад, на «Однокласниках» видно «друзі-друзів», тобто прекрасно простежуються взаємозв'язки між користувачами. Ця інформація корисна і роботодавцям:


- По соцмережах можна встановити взаємозв'язки між співробітниками, а, значить, відстежити канали витоку інформації або можливого злодійства, - ділиться з нами начальник охорони одного з підприємств. - Можна оцінити і психологічний стан співробітника. Наприклад, був випадок: від працівника пішла його велика любов, тому що її не влаштовував його заробіток. Але через час він з нею зійшовся, хоча зарплата залишилася та ж. Це може бути сигналом перевірити його ділянку.


Іноді роботодавці моніторять сторінки своїх співробітників і навіть звільняють їх, якщо побачене зачіпає честь і репутацію компанії. З гучних випадків - випадок з стюардесою «Аерофлоту», яка виклала на сторінці «Вконтакте» фотографію з непристойним жестом на адресу пасажирів, і компанією Volvo, яка звільнила співробітників після поновлення статусу в Facebook: «Ось і пройшов ще один день роботи в цьому дурдомі» .


Використовувати інформацію, яка є про вас в інтернеті, проти вас же можуть і збирачі боргів. Знову ж таки, видно ваш матеріальний достаток, контакти, місце роботи. Або ті, хто хоче купити ваші акції або нерухомість. Або ж адвокати - така практика, до речі, досить поширена за кордоном.
До речі, інтернет-інформація, залишена користувачам в мережі, полегшує роботу не тільки силовикам, а й ... ворожок.


- Коли я прийшла на сеанс перший раз, «провидиця» мене приголомшила - стільки правди про минуле та сьогодення ... Але потім я зрозуміла, що вона мої акаунти подивилася. Я адже коли записувалася, назвала своє ім'я і ім'я подруги, яка її порекомендувала. Знайти мене було простіше простого ...

шпигунські пристрасті


Де ви «наслідили»


На вашу номеру мобільного телефону часто можна визначити ваше ПІБ. Досить забити цифри в пошуковик. Далі вже легко встановлюється адреса, акаунти в соцмережах, місце роботи і навіть комунальні борги вашого будинку. Також виведуться оголошення, які ви давали в мережі - це може бути купівля-продаж, участь у різних зустрічах і заходах, листування на форумах, де ви залишали свої контакти. Забивши просто Василь Пупкін, Кременчук - можна теж почерпнути багато інформації, навіть якщо у вас немає акаунтів в соцмережах, адже іноді користувачі залишають своє резюме з номером папорта та ідентифікаційним кодом на сайтах пошуку роботи або ж залишають дані про себе для участі в якихось проектах. Цей же принцип працює і для електронної пошти. Вона, наприклад, може вивести на ваш блог, який відомий тільки «своїм», на форуми, де ви спілкуєтеся або просто залишили повідомлення. І це сама «верхівка» айсберга, а інформація в інтернеті, залишена одного разу, нікуди не дівається.

3. Не користі заради ...


Тільки ледачий не загляне в інтернет, збираючи інформацію про цікавить його людині. Різні акаунти часто містять в собі дані про місце роботи, освіту, сфері інтересів, сімейний статус.


- По соцмережах я зрозуміла, з ким ще крутить роман мій хлопець, - ділиться 27-річна Лілія. - Вона була в «прихованих» друзях, але ставила «лайки» під усіма фотографіями. На її сторінці знайшла номер, порилася в його телефоні, побачила, як часто вони телефонують з ним. А познайомилися в тренажерке, куди він ходить - у неї звідти теж фотографії.


- За допомогою фотографій, викладених в інтернеті, я залякав свою непокірну співробітницю, - пригадує менеджер Руслан. - Побачив її знімок з лазні - у неї шрам на стегні. Коли вона в черговий раз намагалася від мене відмахнутися, з грізним видом заявив: «Так я про тебе все знаю - навіть у тебе тут шрам. Якщо потрібно, щохвилини розповім, що і коли ти робиш ». Вона з тих пір нижче трави.


- знайомитися з хлопцем, пошукала інформацію про нього в інтернеті, - каже 24-річна Рита. - З'ясувала, що він частий гість сайтів, м'яко кажучи, з «полуничкою» і таке там пише! Воно мені треба?

ПОРАДА

  • Правоохоронці рекомендують не залишати в соцмережах даних про ваших родичів, адресу, автомобілях, місце роботи, навчання, банку, в якому обслуговуєтеся, фотографії будинку, матеріальних цінностей.
  • Подивіться, чи не можна з соцмереж дізнатися дівоче прізвище матері - її часто використовують для ідентифікації в банках.
  • Приймайте в «друзі» тільки тих, кого знаєте, і звертайте увагу, які знімки з вами викладають ваші друзі на своїх сторінках.
  • Контролюйте, що в соцмережі викладають ваші чада.
  • Вас буде складніше знайти, якщо на вашій сторінці не буде вказано точне ПІБ.
  • Проаналізуйте, що про вас є в інтернеті.

Почавши з будь-відправної точки, можна скласти повне досьє на кого-небудь. Не важливо, з чого починати - номери соціального страхування, MAC-адреси, адреси електронної пошти, автомобільного номера. З цієї інформації можна отримати все про будь-кого.


Приватний детектив з США, керівник і власник детективного агентства Pallorium Стівен Рамбам.

Як всі ці дані, що знаходяться у вільному доступі, можуть вам нашкодити?
Воно мені треба?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online