Володимир Волков: Будемо вимірювати товщину льоду за допомогою лазера

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Москві в цьому сезоні   обладнали 123 місця   для зимового дозвілля на воді

У Москві в цьому сезоні обладнали 123 місця для зимового дозвілля на воді. Заступник керівника столичного управління МНС, головний державний інспектор з маломірних суден по Москві Володимир Волков розповів в інтерв'ю mos.ru, як рятувальники забезпечуватимуть безпеку відпочиваючих і чим безпілотники допоможуть городянам, що провалився під лід. Він також повідомив про підготовку 12 собак-рятувальників породи ньюфаундленд і про те, що п'ять столичних мостів планується оснастити інтелектуальною системою відеоспостереження.

- Володимире Олександровичу, зима цього року настала раніше, ніж звичайно. Москвичі вже давно захопилися зимовими видами дозвілля. Які розваги є на столичних водоймах?

- В цьому році городянам є 123 місця зимового відпочинку на водоймах. У місті є місця для зимової риболовлі, більше 50 точок відведено для водохресних купань і любителів зимового загартовування. Поруч з водоймами облаштована інфраструктура для катань на лижах і санках. Також в цьому році відкриваються два катка на міських водоймах - на Патріарших і Чистих ставках.

З року в рік рекордсменами по відвідуваності стають водойми Північно-Західного адміністративного округу. Найчастіше для риболовлі та зимових розваг москвичі вибирають "Срібний бір" і Строгінско зрозумію.

Ми привели в бойову готовність всю рятувальну техніку - 54 одиниці. Це катери, судна на повітряній подушці, квадроцикли, безпілотні літальні апарати.

Особовий склад пройшов додаткову підготовку щодо забезпечення безпеки в зимовий період. У цьому році на водні об'єкти вийшли чергувати 400 рятувальників, з них 266 - водолази. Нашим співробітникам допомагають 800 добровольців.

Московські пошуково-рятувальні станції переведені на посилений режим роботи. Мова йде про тих станціях, які знаходяться в зоні найпопулярніших акваторій Москви - це Лівобережна, Центральна, Карамишева, Рублево, Срібний Бор, Татарова, Кіровська та озеро Бездонне.

У рейдах по попередженню нещасних випадків з людьми беруть участь 40 фахівців Держінспекції по маломірних суднах, а також 60 чергових рятувальників.

Наступного року плануємо почати тестування лазерного портативного сканера, який широко використовується в арктичних експедиціях. Сканувати льодову поверхню рятувальники будуть на всюдиході

- Яка товщина льоду вважається безпечною?

- І для масового виходу на лід, і для різних заходів, в тому числі і на ковзанці, товщина льоду повинна бути не менше 25 сантиметрів. У зимовий період на більшості популярних у городян водойм його товщина сягає 50 сантиметрів.

Моніторинг обстановки ведеться в щоденному режимі. Інформація про товщину льоду публікується на офіційному сайті Головного управління МНС Росії по Москві, а також доводиться до населення через засоби масової інформації та надається всім зацікавленим організаціям.

Зараз ми перевіряємо лід за допомогою спеціальної мірної лінійки, прорубавши лунку. Наступного року плануємо почати тестування лазерного портативного сканера, який широко використовується в арктичних експедиціях. Сканувати льодову поверхню рятувальники будуть на всюдиході. Таким чином, лазер дозволить виміряти великі площі в короткий термін.

- Хто найчастіше потрапляє в події на воді взимку?

- Любителі рибного лову. У листопаді зафіксовано чотири події з рибалками. Два випадки сталися в Тіна, один - в Західному адміністративному окрузі, ще один - на Химкинском водосховище. Там рибалка пішов під воду разом з човном. На щастя, у всіх подіях добре спрацювали співробітники Московської міської пошуково-рятувальної служби. Люди були врятовані.

Причиною всіх чотирьох подій став незміцнілий лід, а також недотримання правил поведінки на водоймах взимку. Рибалки часто збираються великими групами, пробивають багато лунок на обмеженій площі. З метою безпеки лунки треба проробляти на відстані п'яти-шести метрів один від одного. Також не рекомендується ловити рибу у вимоїн (ям, утворених розливом води. - Прим. Mos.ru), який би хороший кльов там не був.

Безпечним для переходу є прозорий лід зеленуватого відтінку і товщиною не менше семи сантиметрів

- Чи багато пригод на воді трапляється в Москві в цілому?

- У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість ДТП із загибеллю людей знизилося на 11 відсотків. З листопада цього року не було зареєстровано жодного випадку загибелі на водних об'єктах.

- Що робити перехожому, якщо він бачить, що людина провалилася під лід?

- В першу чергу слід негайно повідомити про подію в службу екстреної допомоги за номером 101. Рятувальники прийдуть на допомогу негайно.

Якщо ви, набравшись хоробрості, зважилися врятувати людину самі, пам'ятайте: при наданні допомоги потерпілому не можна наближатися до нього на відстань менше трьох-чотирьох метрів, інакше є небезпека теж провалитися в крижану ополонку.

Як рятувального засобу підійдуть лижна палиця, гілка дерева, поясний ремінь, шарф. Ні в якому разі не вставайте, обережно витягніть потерпілого на лід і разом поповзом вибирайтеся з небезпечної зони. Якомога швидше переодягніть потерпілого в сухий одяг, напоїти гарячим чаєм.

- Якщо хтось вирішив скоротити шлях, пройшовши по льоду через водойму, про які правила безпеки він повинен пам'ятати?

- Найперше і просте правило: без потреби не виходьте на лід. Якщо ж ви все-таки ризикнули, варто пам'ятати, що безпечним для переходу є прозорий лід зеленуватого відтінку і товщиною не менше семи сантиметрів.

Не рекомендується перевіряти міцність льоду ударом ноги. Під час руху по льоду обходьте небезпечні місця - майданчики, покриті товстим шаром снігу. Про слабкості льоду попереджають темні плями на ньому. Також уникайте місць з вмёрзшімі очеретами, водоростями і тому подібним.

Плануємо залучити до порятунку на воді 12 собак породи ньюфаундленд. Допомога чотириногих потрібно в тих ситуаціях, коли людина провалився під тонкий лід

- В останній місяць раз у раз приходять новини: там рятувальники замерзаючих рибок врятували, тут повернули в зоопарк відлетіли качок. Часто доводиться рятувати тварин?

- У загальній кількості частка пригод з тваринами займає до трьох відсотків, що в середньому щорічно складає п'ять - сім випадків. В основному доводиться рятувати собак та їх власників. Собаки провалюються під лід, а дбайливі господарі, намагаючись врятувати улюбленого вихованця, самі потрапляють в біду.

- Які у вас плани на розвиток служби в наступному році?

- В першу чергу ми посилимо зимовий парк техніки. У 2017 році до нас надійдуть три різних водолазно-рятувальних катера, а також судно на повітряній подушці.

За командою оператора безпілотник підніматиметься в повітря, долітати до заданої точки та скидати з повітря рятувальні жилети і кола

Плануємо залучити до порятунку на воді 12 собак породи ньюфаундленд. Допомога чотириногих потрібно в тих ситуаціях, коли людина провалився під тонкий лід. Вага рятувальника, який пробирається по тонкому льоду в гідрокостюмі, досягає ста кілограмів. Вага собаки менше, гідрокостюм їй не потрібно.

У холодну воду собака-рятувальник, звичайно ж, не піде. Однак вона може доставити потерпілому страхувальну мотузку або рятувальний жилет.

Також плануємо почати рятувати людей з крижаної води за допомогою безпілотників. До вже наявних дронам може додатися спеціальний - для порятунку людей в зимовий період. За командою оператора безпілотник підніматиметься в повітря, долітати до заданої точки та скидати з повітря рятувальні жилети і кола.

У зв'язку з великим припливом іноземних туристів в акваторії Москви-ріки може з'явитися до десяти тимчасових плавучих готелів на базі річкових кораблів

- Володимире Олександровичу, в 2018 році в Росії вперше пройде чемпіонат світу з футболу. Розкажіть, як проходить підготовка до спортивної події?

- Чемпіонат світу з футболу - пріоритетний напрямок для всіх служб столичного МНС. Підготовка вже ведеться. Чемпіонат пройде влітку, з 14 червня по 15 липня 2018 року. Тому наше головне завдання - забезпечити безпеку на водних об'єктах.

У зв'язку з великим припливом іноземних туристів в акваторії Москви-ріки може з'явитися до десяти тимчасових плавучих готелів на базі річкових кораблів.

У зв'язку з великим напливом гостей на воді чергуватиме нове багатоцільове патрульно-рятувальне судно. Його довжина складе 15 метрів, воно буде оснащено системами зв'язку, різними засобами порятунку, безпілотними літальними апаратами, камерами відеоспостереження.

Також ми плануємо посилити контроль за судами, які курсують по акваторії Москви-ріки.

- Яким чином?

Опрацьовується питання про впровадження нових інтелектуальних сучасних систем відеоспостереження.

На Кримському мосту до вже наявних двом планується додати ще вісім інтелектуальних камер. З їх допомогою співробітники Державної інспекції по маломірних суднах зможуть фіксувати порушення швидкісного режиму річкових суден, а також відстежувати катера без номерів і пасажирів без рятувальних жилетів.

Оснастити інтелектуальними камерами також планується міст через Химкинское водосховище, мости через Москву-ріку в районах Московської кільцевої автодороги і на півдні міста в районі Братеево. З'являться інтелектуальні камери і в Строгинской заплаві. Вони відстежуватимуть захід у цю акваторію заборонених моторних суден.

Які розваги є на столичних водоймах?
Хто найчастіше потрапляє в події на воді взимку?
Що робити перехожому, якщо він бачить, що людина провалилася під лід?
Якщо хтось вирішив скоротити шлях, пройшовши по льоду через водойму, про які правила безпеки він повинен пам'ятати?
Часто доводиться рятувати тварин?
Які у вас плани на розвиток служби в наступному році?
Розкажіть, як проходить підготовка до спортивної події?
Яким чином?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online