Коли щорічну відпустку можна замінити грошовою компенсацією?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трудове законодавство дозволяє замінити грошовою компенсацією ту частину відпустки, яка перевищує 28 календарних днів (ст Трудове законодавство дозволяє замінити грошовою компенсацією ту частину відпустки, яка перевищує 28 календарних днів (ст. 126 ТК РФ). Тобто претендувати на грошову виплату може лише той працівник, якому разом з основною відпусткою, що становить 28 днів, щорічно надаються додаткові дні відпочинку.

Відзначимо, що такі дні можуть надавати як на вимогу законодавства (див. Таблицю), так і з ініціативи самого роботодавця. В останньому випадку право на додаткову відпустку встановлюється трудовим (колективним) договором.

Таблиця. Категорії працівників, яким законодавство зобов'язує надавати додаткову відпустку

Категорія працівників

Кількість днів, за які працівники можуть отримати компенсацію

підстава

Педагогічні працівники Від 14 до 28 календарних днів (в залежності від виду освітньої установи) Стаття 334 ТК РФ, постанова Уряду РФ від 01.10.02 № 724 Інваліди не менше 2 календарних днів Стаття 23 Федерального закону від 24.11.95 № 181-ФЗ Особи, які не досягли повноліття (18 років) 3 календарних дні Стаття 267 ТК РФ Громадяни, які зазнали впливу радіації на Чорнобильській АЕС 14 календарних днів Пункт 5 статті 14 Федерального закону від 15.05.91 № 1244-1 Професійні спортсмени і тренери Не менш 4 календарних днів1 Стаття 348.10 ТК РФ Лікарі про щей практики (сімейні лікарі) та медичні сестри цих лікарів, безперервно пропрацювали в зазначених посадах понад 3 років 3 календарних дня Пункт 1 постанови Уряду РФ від 30.12.98 № 1588 Працівники з ненормованим робочим днем ​​Не менш 3 календарних днів1 Стаття 119 ТК РФ Особи, що працюють в районах Крайньої Півночі постійно або вахтовим методом 24 календарних дня Стаття 321 ТК РФ Особи, що працюють в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі постійно або вахтовим методом 16 календарних днів Стаття 321 ТК РФ Співробітники, зайняті н важких роботах, роботах зі шкідливими і (або) небезпечними умовами праці, якщо такий характер робіт підтверджено атестацією робочих місць Не менш 7 календарних днів Стаття 117 ТК РФ, постанова Уряду РФ від 20.11.08 № 870

1 Точна кількість додаткових днів відпочинку роботодавець повинен вказати в колективному або трудовому договорі.

Співробітник, якому належиться відпустка тривалістю понад 28 днів, який бажає отримати гроші замість відпустки, повинен написати заяву. Правда, роботодавець не зобов'язаний виконувати прохання працівника. Тобто він може відмовити у виплаті компенсації і відправити працівника в законну відпустку.

Коли надавати компенсацію можна

Навіть якщо співробітнику покладено відпустку, що перевищує 28 календарних днів, він може потрапити в категорію осіб, яким відпустка замінювати грошима не можна. Так, повинні фактично відпочивати покладене законом час, а не вибирати гроші замість відпустки (ст. 126 ТК РФ):

  • вагітні жінки;
  • неповнолітні;
  • особи, зайняті на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

Якщо ж працівник має право вибрати гроші замість відпустки, а роботодавець згоден оплатити додаткову відпустку працівника грошима, то розповімо, як в цьому випадку розрахувати компенсацію.

Як розрахувати компенсацію

Щоб визначити суму компенсації, середній денний заробіток, що розраховується для виплати відпускних, потрібно помножити на кількість компенсованих днів відпустки.

Формула для розрахунку наведена нижче (ст. 139 ТК РФ):

Середній денний заробіток = Сума виплат, що включаються до розрахунку, за останні 12 календарних місяців: 12: 29,4

Приклад. Працівник М.А. Євсєєв - інвалід. Тривалість його щорічної відпустки (основного і додаткового) становить 30 календарних днів (28 календ. Дн. + 2 календ. Дн.). У 2012 році він відпочивав 28 днів, а в 2013-му - 14 днів. Частина торішнього відпустки була перенесена в зв'язку з виробничою необхідністю. У 2014 року М.А. Євсєєв звернувся до роботодавця із заявою про виплату йому компенсації за невикористану відпустку. Середній денний заробіток М.А. Євсєєва - 1032 руб. Скільки днів відпусток за обидва роки роботодавець має право компенсувати працівникові грошима?

Рішення. Виплатити гроші можна тільки за ті частини відпустки, які перевищують 28 календарних днів. У працівника М.А. Євсєєва це 2 календарних дня за 2012 рік та 2 календарних дня за 2013-й. Сума належної йому компенсація складе 4128 руб. (1032 руб. × 4 календ. Дн.). Решта 14 днів (30 календ. Дн. + 30 календ. Дн. - 28 календ. Дн. - 14 календ. Дн. - 4 календ. Дн.) Працівник повинен відгуляти.

Скільки днів відпусток за обидва роки роботодавець має право компенсувати працівникові грошима?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online