Як зробити і оформити тимчасову реєстрацію в РФ в 2019 році російських і іноземних громадян

  1. Відмінність тимчасової реєстрації від постійної
  2. Оформлення тимчасової реєстрації без прописки
  3. Чи можуть відмовити в тимчасовій реєстрації
  4. Тимчасова реєстрація для новонародженого
  5. Вартість оформлення та штрафи за порушення
  6. додаткові моменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


З 1993 року прописка громадян отримала назву «реєстрація». В даний час існує два види реєстраційного обліку:

  • Постійний, що передбачає наявність прописки за місцем проживання.
  • Тимчасовий, за місцем перебування.
З 1993 року прописка громадян отримала назву «реєстрація»

Так виглядає штамп прописки в Російській Федерації

Незважаючи на те, що законодавчо облік розцінюється як довідкова інформація, на практиці контроль без наявності прописки є проблемним.

Реєстрацію в 2019 році повинні мати всі громадяни, так як при її відсутності можуть виникнути складності при отриманні соціального обслуговування. Наприклад, дитину важче влаштувати в школу, тим більше отримати на нього покладається соціальний пакет. Причому медичне обслуговування винятком не є.

У разі втрати постійної прописки в силу будь-яких обставин і при неможливості швидко її відновити можна отримати тимчасову реєстрацію , Яка стане виходом з проблемної ситуації.

Багато громадян задаються питанням: чи дозволяється мати відразу тимчасову і постійну реєстрацію? Відповісти на нього можна однозначно: відповідно до закону, так. А ось проживати в країні зовсім без прописки не можна. Крім того, що користуватися соціальними благами буде складно, за її відсутність накладаються штрафні санкції.

Відмінність тимчасової реєстрації від постійної

Відсутність реєстрації тимчасового характеру може бути обумовлене відмовою власників житла за місцем перебування громадянина на умовах наймача. Причиною для власників можуть бути побоювання, що проживає може заволодіти їх житлоплощею, хоча прав на це вони не отримують в будь-якому випадку. Анулювати тимчасову реєстрацію за наявності підстав можна в будь-який момент.

Тимчасова реєстрація, на відміну від постійної, що не заноситься в паспорт. Для її оформлення використовується окремий документ у вигляді типової довідки. Дана папір має обмеження по термінах, які встановлює власник житлового приміщення: квартири, кімнати і так далі.

Для того щоб зробити тимчасову реєстрацію, всі ці нюанси необхідно знати і враховувати.

Оформлення тимчасової реєстрації без прописки

Оформлення тимчасової реєстрації за місцем перебування не передбачає обов'язкової відмітки прописки в паспорті. Однак порядок дій залежить від даного нюансу. Таким чином, при знятті з обліку за місцем основного проживання, тобто в разі позбавлення прописки, в органи ФМС потрібно надати лист вибуття.

Дещо по-іншому проходить процедура в разі оформлення тимчасової реєстрації за відсутності постійної прописки , Взагалі. Таке буває вкрай рідко. При такій ситуації обов'язковим є сплата штрафу, який нараховується за проживання в країні без наявності реєстрації. Його розмір залежить від міста проживання та може варіюватися від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Регулюється дана дія статті 19.15.1 КоАП Росії. Найбільші штрафи нараховуються жителям Санкт-Петербурга і Москви. Реквізити для оплати штрафу можна буде взяти у відділенні ФМС за місцем проживання, де, власне кажучи, і буде проходити тимчасова реєстрація.

Реквізити для оплати штрафу можна буде взяти у відділенні ФМС за місцем проживання, де, власне кажучи, і буде проходити тимчасова реєстрація

Заява про реєстрацію за місцем перебування

Реєстрація оформляється на підставі заяви типової форми № 1. До даного документа додаються такі папери:

  • Договір з особою, що здають житло.
  • Угода всіх власників житла, складене в письмовій формі. Якщо в їх числі є діти, які не досягли 14 років, то необхідно буде надати згоду від органів опіки.
  • Заява від імені власника квартири.
  • Цивільні паспорти обох учасників.

Заява про реєстрацію за місцем перебування можна завантажити тут.

На вирішення питання про тимчасову реєстрацію відводиться 3 дні з моменту подачі документів за умови оплати штрафу. Даний період регламентується урядовою постановою № 713 від 17.07.1995. Продовження термінів на розгляд заяви передбачається в разі звернення громадянина за допомогою порталу державних послуг або дистанційно через пошту. А також у разі необхідності отримання додаткових документів та довідок, наприклад, підтвердження з останнього місця проживання громадянина.

Так виглядає Свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування

Максимальний термін тимчасової прописки становить 5 років, а на умовах проживання із соціального найму - півроку. Після закінчення даного періоду необхідна повторна реєстрація.

Чи можуть відмовити в тимчасовій реєстрації

Чи можуть в органах ФМС відмовити в наданні тимчасової реєстрації? Варто зауважити, що російським законодавством таких випадків не передбачено в принципі. Але, як показує практика, іноді таке відбувається, хоч і досить рідко. Причиною для відмови може стати маленький розмір житлоплощі. Однак така відмова є неправомірною. Відповідно до правил і порядком реєстрації, обмеження щодо санітарних норм і регламентованого кількості квадратури житлової площі при обліку кількості проживаючих, відсутні. У подібних випадках вирішити питання можна, оскарживши його через суд.

Відмова в тимчасовій реєстрації можна отримати в разі порушення правил обліку.

Підставою для цього може служити надання не всіх документів і порушення термінів оплати штрафів , Що малоймовірно.

Що стосується іноземних громадян, які бажають оформити тимчасову реєстрацію, то їм можуть відмовити у разі, якщо після порушення даних правил послідувало видворення за межі Російської держави. Всі інші непорозуміння вирішуються за допомогою адміністративної відповідальності, після чого реєстраційну процедуру можна буде провести без порушень.

Якщо Вам відмовили в реєстрації в РФ, то Ви можете звернутися в суд і оскаржити рішення

При будь-яких обставинах причини відмови повинні бути викладені в письмовій формі документально. При відсутності підстав рішення завжди можна оскаржити. Для цього потрібно буде звернутися до відділення ФМС або в крайньому випадку зробити це через суд, написавши позовну заяву.

Тимчасова реєстрація для новонародженого

Якщо в родині з'явився новонароджена дитина, а батьки знімають житло, виникає необхідність в оформленні на нього тимчасової реєстрації. Основний документ, який буде потрібно для цього надати до органів ФМС, - це свідоцтво про народження дитини. Суворих термінів, виділених на оформлення тимчасової прописки для дітей, законодавством не передбачено, але краще зробити це протягом місяця.

Суворих термінів, виділених на оформлення тимчасової прописки для дітей, законодавством не передбачено, але краще зробити це протягом місяця

Свідоцтво про народження дитини

Дана процедура передбачає наступні етапи:

  • Визначення місця прописки для дитини.
  • Підготовку відповідних документів: довідку з пологового будинку, цивільні паспорти обох батьків, свідоцтво про народження дитини. У тому випадку, якщо батьки мають різні місця прописки, необхідна згода одного з них. Документ повинен бути складений у письмовій формі. Крім того, якщо дитині виповнився місяць, може знадобитися довідка від ФМС про те, що він не зареєстрований з кожним з батьків.
  • Заповнення заяв і типових бланків на місці реєстрації в ФМС.

Заява про реєстрацію за місцем перебування з неповнолітніми дітьми можна завантажити на нашому сайті.

Питання про реєстрацію дитини вирішується в 3-денний термін, після чого на руки батькам буде видано відповідне повідомлення. Оформити тимчасову реєстрацію можна, маючи на руках довідку з пологового будинку, навіть якщо свідоцтво про народження ще не отримано.

Вартість оформлення та штрафи за порушення

Для громадян Росії оформлення тимчасової реєстрації в 2019 році здійснюється безкоштовно. Ніяких зборів і додаткових зборів не передбачається. Що стосується іноземців, то для них ця процедура за умови самостійного оформлення обійдеться в 215 рублів. Якщо ж мігранти вирішать скористатися послугами посередницьких фірм, то вартість оформлення може варіюватися від 500 до 5000 рублів.

Якщо ж мігранти вирішать скористатися послугами посередницьких фірм, то вартість оформлення може варіюватися від 500 до 5000 рублів

Зразок заповнення заяви про реєстрацію за місцем перебування

Особливої ​​уваги потребує дотримання термінів при здійсненні процедури.

Для отримання тимчасової реєстрації необхідно встати на реєстраційний облік не пізніше ніж за 90 днів з дня прибуття.

На розгляд заяви в органах ФМС зазвичай виділяється 3 дні. При необхідності перевірки інформації термін може бути продовжений на 8 днів. Видача свідоцтва здійснюється на наступний день після розгляду заяви.

За порушення реєстраційних термінів накладаються штрафні санкції. Їх розмір може відрізнятися і залежить від розташування місця прописки, від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для власників нерухомості штраф може досягати 7 тисяч рублів.

Фіктивна реєстрація є кримінально караним злочином, за яке передбачається позбавлення волі на 3 роки і накладення штрафних санкцій: розмір їх може варіюватися від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підставою для накладення штрафних санкцій служить протокол, складений представниками правоохоронних органів. При відсутності даного документа вимоги ФМС є неправомірними. Такі дії можуть послужити підставою для звернення до суду.

додаткові моменти

Варто зазначити, що побоювання громадян, що здають житло, з приводу того, що прописка може коштувати їм втрати права власності, в переважній більшості випадків є безпідставними. Ні тимчасова, ні постійна реєстрація жодним чином не передбачає отримання мешканцями права власності.

Власник квартири може виписати мешканців при наявності відповідних обставин. Крім того, термін тимчасової реєстрації необов'язково продовжувати, та й документ при необхідності можна анулювати в будь-який момент.

Багато громадян задаються питанням: чи дозволяється мати відразу тимчасову і постійну реєстрацію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online