Чи вигідно зараз брати іпотеку, чи варто брати іпотеку в 2019 році

  1. Плюси і мінуси іпотеки
  2. плюси
  3. мінуси
  4. Взяти іпотеку зараз або почекати?
  5. неплатоспроможність громадян
  6. банківська криза
  7. висновок
  8. Відгуки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля власної квартири стає однією з найважливіших цілей кожної людини Купівля власної квартири стає однією з найважливіших цілей кожної людини. Однак дозволити собі придбання гідного житла є далеко не всім, через високу вартість сучасної нерухомості.

Збирати потрібну суму самостійно - занадто довго, а квартира найчастіше потрібна вже зараз. Саме тому люди і звертаються до банку, з проханням оформити іпотеку.

Але чи вигідно брати іпотеку сьогодні, і яких підводних каменів варто побоюватися? Це і варто з'ясувати, перш ніж подавати заявку в банк.

Плюси і мінуси іпотеки

Розібратися в перевагах і недоліках іпотеки варто в першу чергу, так як їх співвідношення і зможе надалі визначити, чи підходить Вам такий кредит. Однак варто розуміти, що кожен випадок індивідуальний, тому в деяких ситуаціях певні плюси чи мінуси будуть зводитися нанівець. З цієї причини, варто враховувати особливості саме Вашого випадку.

Рекомендуємо до перегляду:

до змісту ↑

плюси

Переваги вибору на користь іпотеки досить очевидні:

  • Іпотека дозволяє купити житло відразу, позбавляючи Вас необхідності роками накопичувати потрібну суму. А за час, поки Ви збираєте, вартість нерухомості може піднятися в рази, через що доведеться збирати кошти ще довше, а сам процес перетвориться в замкнуте коло. Банк же зажадає від Вас відразу виплатити лише певний відсоток від вартості обраної квартири, а решту суми іпотеки розіб'ють на щомісячні платежі;
  • Ви зможете оселитися в квартирі відразу. Якби довелося збирати гроші самостійно, то моменту покупки і заселення в квартиру довелося б чекати надто довго. У разі, коли треба з'їхати з колишнього місця проживання якомога швидше, такий варіант не підходить. А якщо на час накопичення Ви живете на знімній квартирі, то витрачати доведеться більше - Ви і платите орендареві, і збираєте гроші на нову квартиру. Такий варіант незручний і невигідний. А при іпотеці, Ви стаєте власником відразу після угоди з банком і здійснення покупки;
  • Очікування покупки зводиться до мінімуму. Цей плюс очевидний, так як збирати на квартиру Ви можете роками, а от чекати схвалення банку і укладення договору про іпотеку доведеться від сили два або три місяці;

Плюси і мінуси іпотеки

  • Формально, Вам доведеться платити менше податків. Справа в тому, що коли Ви оформляєте іпотеку, розмір підхідного податку буде складатися, що не виходячи з повної суми Вашої заробітної плати, а на підставі кількості коштів, що залишилися після вирахування суми щомісячного платежу по кредиту. Простіше кажучи, від суми зарплати віднімають розмір платежу, і вважають величину податку на підставі суми, що залишилася;
  • Більшість банків видають іпотеку лише в рублях. Якщо взяти до уваги той факт, що курс долара і євро без упину зростає, то це вигідніше. Дана умова може захистити клієнтів банку від необхідності виплачувати більш високу суму боргу, в разі наступної зміни курсу;
  • Ви можете оформити соціальну іпотеку. Зараз держава дозволяє громадянам оформити іпотеку на основі материнського капіталу або відрахувань для військових. В даному випадку, Ви по факту не збираєте гроші на перший внесок банку. Вони беруться з державних фондів. Тобто, платежі по материнському капіталу або для військових накопичуються на розрахунковому рахунку банку, і їх потім можна використовувати в якості першого внеску по іпотеці. Мінус лише в тому, що витратити ці гроші можна тільки на іпотеку.

Як працює соціальна допомога в придбанні житла

Зверніть увагу! Незважаючи на те, що після покупки, іпотечна квартира формально стає Вашою власністю, фактично вона буде перебувати в заставі у банку. Тому Ви не маєте права здавати її в оренду або проводити перепланування, без дозволу банку.

до змісту ↑

мінуси

Логічно, що при такій кількості позитивних моментів, іпотека може мати і серйозну кількість недоліків. Тут і варто з'ясувати, чому не варто купувати квартиру в іпотеку.

І полягають ці мінуси в наступному:

  • Процентні ставки банків. Один з найважливіших мінусів - найімовірніше клієнт заплатить в два-три рази більше, ніж якщо б купив квартиру без допомоги банку. Проблема в тому, що нерухомість зараз коштує чимало, а сума зарплат залишає бажати кращого. Тому, розраховуючи суму щомісячних платежів, банку доводиться збільшувати термін іпотеки, аж до декількох десятків років. А є річний відсоток, через якого збільшується сума виплат. І в поєднанні з тривалістю іпотеки, цей відсоток в результаті збільшує суму кредиту в рази;
  • Витрати на страховку. Банки зобов'язують своїх клієнтів страхувати майно, яке ті віддають їм в заставу по іпотеці. Причина в тому, що при невиплаті іпотеки, банку доведеться продавати Вашу квартиру, для його погашення. А страховкою банк просто знижує ризику втрати цього цінного майна. Мінус для клієнтів полягає в тому, що за це доведеться платити саме їм, що часто збільшує суму щомісячних виплат по іпотеці;

Відео по темі:

  • Комісія. При оформленні кредиту, клієнт банку повинен заплатити за все - за подачу заяви, її розгляд, оцінку вартості заставного майна та оформлення іпотеки. Навіть за отримання кредитних коштів доведеться платити. І часто це досить дорого - близько 10% від суми першого внеску;
  • Завищені вимоги. Для банку головне, щоб борг був погашений. Тому банки відносяться до розгляду заявок клієнтів досить педантично - можуть відмовити через не надто високого доходу, короткого стажу роботи, віку і недоліків в історії кредитів. Цим умовам відповідати можуть далеко не всі, що робить навіть оформлення кредиту малодоступним.

Вимоги до позичальника і до Забудовника від Россельхоз Банку

Зверніть увагу! Деякі програми по іпотеці передбачають відсутність комісії, тому, з метою економії, варто уважно вивчити всі поточні пропозиції банку.

до змісту ↑

Взяти іпотеку зараз або почекати?

Розібравшись в основному, вигідна іпотека чи ні, варто подумати - може, є сенс почекати кілька років, щоб дочекатися вигідніших умов іпотеки? Щоб розібратися в цьому, для початку необхідно дізнатися, що ж різні банки пропонують нам зараз, і де вигідніше взяти іпотеку.

Як приклади, варто розглянути кредит в:

  • Ощадбанку;
  • ВТБ 24;
  • Россельхозбанке;
  • Газпромбанк;
  • Банку Відродження.

Процентні ставки на первинному ринку житла

Найбільше потенційних позичальників цікавить процентна ставка по іпотеці, так як необхідно розуміти, наскільки може збільшитися сума боргу. Терміни іпотеки та суми кредитів розглядатися не будуть, через те, що ці фактори багато в чому залежать від вартості заставного майна та заробітної плати позичальника.

Розрахувати точні терміни і суми виплат можна на калькуляторах пропонованих банків.

Також, доведеться розглянути, як змінився відсоток обсягів іпотеки за останній рік.

Банк Середня процентна ставка Зміни обсягу Сбербанк 11.4% Знизився на 24% ВТБ24 11.5% Знизився на 53% Россельхозбанк 13.5% Знизився на 38% Газпромбанк 12.5% ​​Знизився на 73% Відродження 12.5% ​​Знизився на 43%

Як можна помітити, процентні ставки по кредитах досить великі і поряд з цим обсяг угод по іпотеці падає в кожному з найбільш популярних російських банків.

Динаміка зміни процентної ставки

У чому ж причина? Підстави для кожної з цих несприятливих ситуацій є. А саме:

  • Банківська криза;
  • Неплатоспроможність громадян.

Розглянути кожну з цих причин варто окремо, щоб зрозуміти, яким чином і на що вони впливають зараз. На підставі цих висновків, можна буде спрогнозувати зміну ситуації в подальшому.

до змісту ↑

неплатоспроможність громадян

Відсутність платоспроможності у населення пояснюється легко. Ціни ростуть, але разом з ними і інфляція, тому навіть істотне підвищення зарплати буде здаватися незначним, порівняно з виросли цінами на споживчі товари. Крім того, великий відсоток населення вже є позичальниками.

Крім того, великий відсоток населення вже є позичальниками

Прогноз річної інфляції до 2018 року

Все це призводить до таких наслідків:

  1. У людей просто немає грошей на те, щоб виплачувати кредит по іпотеці;
  2. Через підвищених вимог (через те, що при відрахуванні суми щомісячного платежу з зарплати, повинна залишатися певна сума) не кожен з потенційних позичальників підходить під умови іпотеки;
  3. Уже будучи боржником, важко зберегти достатньо грошей на виплату чергового кредиту і разом з цим пройти за умовами іпотеки, зазначеним вище. Все це призводить до зниження обсягу кредитів по іпотеці.
до змісту ↑

банківська криза

Зараз банки переживають не найкращі часи, чому провиною фінансова криза. Вільний капітал обмежений. І згодом цього, банки не в змозі видавати людям кредити в потрібних розмірах, пропонувати найбільш комфортні для них умови і підвищувати терміни іпотеки.

Відео по темі:

Це призводить до наступного:

  • Російські банки і самі виплачують кредити. А саме, іноземним банкам і російському Центральному Банку. Це викликає зниження капіталу, і згодом призводить до наступного пункту;
  • У банків просто не вистачає грошей, щоб видавати потрібні суми позичальникам. І так як вони не можуть запропонувати кредит підходящої суми, клієнт просто не йде на такі умови;
  • Через брак грошей і клієнтів, банки починають підвищувати відсотки по кредитах. Таким чином, вони намагаються нормалізувати свій бюджет, а й поряд з цим втрачають нових клієнтів.

Як видно, дана ситуація є замкнуте коло - у банку немає клієнтів, тому що немає грошей, і отримати гроші він намагається від позичальників, тим самим ще більше знижуючи їх число Як видно, дана ситуація є замкнуте коло - у банку немає клієнтів, тому що немає грошей, і отримати гроші він намагається від позичальників, тим самим ще більше знижуючи їх число.

Незважаючи на весь жах ситуації, у банків просто немає іншого виходу.

І тому фахівці логічно припускають, що саме собою вона не вирішиться, а отже - умови іпотечного кредитування стануть ще менш вигідними.

до змісту ↑

висновок

Зараз іпотека пропонує придбати хорошу квартиру швидко, на досить приємних умовах. Однак фахівці прогнозують погіршення ситуації в подальшому, тому оформити такий кредит краще вже зараз. Щоб зробити це правильно, варто уважно вивчити пропозиції банків. А на їх основі з'ясувати, яке з них краще підходить саме для Вашого випадку і можливостей.

Рекомендуємо до перегляду:

до змісту ↑

Відгуки

Валентина: «Оформила іпотеку в Ощадбанку, за програмою материнського капіталу. Заявку подала онлайн, і процентну ставку мені знизили до 11%. В основному зручно. До цього чула, що в наступному році іпотека на вторинку дорожче буде, тому що ставку підвищать. Добре, що оформила зараз. Платити по 14% річних не хочеться. »

Юрій: «Якщо брати іпотеку на земельну ділянку, ставка і так доходить до 16% річних. Страшно подумати, що буде через рік-два. У 2015 році взяв кредит, щоб купити землю, і тоді ставка була близько 13%. Зараз 16%. Далі тільки виросте, як я розумію. В принципі, іпотека - річ чудова, якщо тільки її оформити, поки відсотки не вище першого внеску. »

Але чи вигідно брати іпотеку сьогодні, і яких підводних каменів варто побоюватися?
Розібравшись в основному, вигідна іпотека чи ні, варто подумати - може, є сенс почекати кілька років, щоб дочекатися вигідніших умов іпотеки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online