Лісьімі стежками: побудує чи Альберт Шигабутдинов висотки в лісах Матюшин?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

21.01.2016

Антимонопольники встали на шляху проекту житлової забудови, яка прилягає до майбутнього корпоративного санаторію Таїф на берегах Волги

Несподівані юридичні складнощі виникли у планів Таїф по забудові території в 14 га на узліссі Матюшінского лісу. УФАС по РТ анулювало торги з продажу холдингу муніципальної землі на території колишньої лисячій ферми, посилаючись на те, що компанія не мала права купувати ділянки під індивідуальне будівництво. Тим часом сам ТАИФ не приховує від місцевих жителів планів побудувати 15-поверхівки з пентхаусами. А у експертів викликає сумніви ціна продажу землі - 41 - 45 тис. Рублів.

ТАИФ ЗГАДАВ ПРО СВОЄ ГОТЕЛЬ

Як стало відомо «БІЗНЕС Online», холдинг «ТАИФ» планує реалізацію нового девелоперського проекту поруч із селищем Орел Лаішевском району. Компанія отримала під забудову три земельні ділянки загальною площею 150,5 тис. Кв. м (5,5 тис. кв. м, 70 тис. кв. м і 75 тис. кв. м), вони оточені Матюшінскім лісом, недалеко від берега Волги - словом, місце золоте. Деталі проекту в Таїф не розкривають.

Житлова забудова буде прилягати до ще більш масштабного проекту: вже на самому березі Волги планується розмістити великий культурно-оздоровчий комплекс (КОК). Вперше про нього стало відомо ще в 2006 році, коли проект був представлений на економічному форумі в Казані. Одночасно в корпоративному будинку відпочинку Таїф на площі 259 га зможуть лікуватися і відпочивати 2 тис. Чоловік. Згідно з проектом комплекс буде складатися з декількох зон: готельної (готель на 400 місць, 160 міні-готелів і VIP-будинки), оздоровчої, прибережної з яхт-клубом, ландшафтно-паркової та зони інженерного обслуговування.

Кілька років тому територію під комплекс рішуче огородили парканом, у напрямку до ділянки, як повідомляли ЗМІ, почалося будівництво 7-кілометровій чотирьохсмуговій дороги (дві смуги для автомобілів, дві - для будівельної техніки). Згідно з офіційними даними, при її прокладанні було вирубано 2,8 га лісу. Однак потім проект несподівано заглох.

У минулому році ТАИФ, однак, активізувався - холдинг оголосив тендер з початковою вартістю 7,8 млн. Рублів на проведення інженерно-геологічних вишукувань для будівництва Кока. Крім того, паралельно були розроблені зміни в генплан Орловського сільського поселення, згідно з якими населений пункт розшириться за рахунок земель лісового фонду (188,4 га). Саме на цій території і планується будівництво культурно-оздоровчого комплексу. До земель лісового фонду в даному випадку відносяться нерестоохранние смуги лісів і заборонені смуги лісів, розташовані уздовж водних об'єктів ЦКУ «Приміське лісництво» Матюшінского дільничного лісництва.

У цьому ж документі повідомляється, що на місці колишньої лісоводческой ферми на площі в 7 га розташується житло - на ділянках, проданих муніципалітетом Таїф. Нові будинки повинні бути зведені протягом чотирьох років, до 2020 року. Однак про які саме параметрах забудови йдеться, не сказано.

ХМАРОЧОСИ ОРЛА І ЛІСОВА МАГИСТРАЛЬ

Кореспондент «БІЗНЕС Online» побував на місці майбутнього будівництва. Селище Орел знаходиться в безпосередній близькості від Казані - в 30 км від РКБ, на машині дорога займає 10 хвилин. Розташувалося селище біля лісу, до Волги від нього кілометрів зо два (між річкою і селищем і буде побудований КОК). В основній частині населеного пункту будинку здебільшого старої споруди - дерев'яні хати. Втім, впритул до території майбутнього житлового комплексу примикають будинку побільше да багатший, утворюючи мініатюрний котеджне селище на 8 - 10 дворів. Як розповіли нам місцеві жителі, ці землі були видані багатодітним сім'ям, у яких їх потім, як водиться, перекупили заможні люди.

Глава Орловського сільського поселення Валентина Фетіліна, пославшись на слова представників Таїф, підтвердила «БІЗНЕС Online», що на місці колишньої лисячій ферми, яка раніше належала зверосовхозе (який, до речі, сам ще продовжує функціонувати), дійсно буде побудовано житло. Більш того, глава поселення розповіла, що будувати ТАИФ буде не котеджі, а багатоповерхові житлові будинки заввишки до 15 поверхів. У них передбачені навіть пентхауси, з панорамних вікон яких буде видно практично весь район. Також усно співробітники Таїф повідомили керівництву селища, що в планах - будівництво нового магазину і аптеки.

Глава поселення зазначила, що і жителі, і вона сама особисто обома руками за реалізацію цих проектів, так як будуть і робочі місця, і нова інфраструктура. Єдине, жителі заперечують проти паркану, який вже роками оточує місце будівництв.

Кореспондент «БІЗНЕС Online» на місці переконався, що територія лісоводческой ферми, де планується житлове будівництво, зараз є пустир. Ділянка обгороджена бетонним парканом, втім, частина секцій огорожі відсутня, так що влітку на територію можна проникнути без проблем. Місцевий житель, чоловік в літах, розповів, що на фермі з часів СРСР вирощували лис-чорнобурок для продажу їх хутра за кордон, а самим працівникам і селянам могли дістатися тільки вироби із залишків шкур і браковані екземпляри. Ферма припинила існування кілька років тому. Минулого літа, за його словами, були якісь роботи на території - прибирали залишки будівель, але потім все знову встало.

Дід також підтвердив наявність дороги десь в глибині лісу. За його словами, вона величезна (в ширину 5 - 6 машин вміститься) і веде на Зелений Бор - Борове Матюшин. «Дорогу проклали за останні два-три роки прямо посеред лісу, думаю, стільки дерев повалили». На дорогу простий народ також не допускають - «стоїть вертушка з охоронцем». Втім, взимку до неї від Орла так і так неможливо дістатися.

«КРІМ Таїф, ВИ НІКОМУ ТАК не дасте»

Мабуть, глава поселення все-таки переоцінив захоплення жителів Орла будівельними намірами Таїф. У проекту знайшлися недоброзичливці. Хтось Гільфанов Е. С. написав по електронній пошті скаргу в УФАС по РТ, засумнівавшись в тому, що ТАИФ отримав землю законно.

Відомство Олександра Груничева провело перевірку аукціонів, на яких ТАИФ придбав дві ділянки на території - площею 75 тис. І 5,5 тис. Кв. метрів (останній по периметру оточує ту саму лисячу ферму). З'ясувалося, що, згідно з повідомленням про проведення торгів, ділянки призначалися під індивідуальне житлове будівництво (ІЖС). Але, по-перше, за законом купувати таку землю можуть виключно фізособи, а не компанії, а в торгах перемогло юрособа - ВАТ «ТАИФ». По-друге, в 2008 році рада Лаішевском району прийняв постанову, що ділянку під ІЖС в Орловському поселенні не може бути більше 1,5 тис. Кв. метрів. Тут же цей розмір виявився перевищений в десятки разів. В результаті 17 серпня, через тиждень після проведення торгів, антимонопольники винесли припис зняти з них обидва лоти, тобто фактично анулювали результати.

Ділянка, на якому, за даними ЗМІ, буде створено культурно-оздоровчий комплекс (в формі зірочки) і спірну ділянку в 5,5 тис кв Ділянка, на якому, за даними ЗМІ, буде створено культурно-оздоровчий комплекс (в формі зірочки) і спірну ділянку в 5,5 тис кв. метрів (натисніть, щоб збільшити)

Районна влада кинулися на захист інвестора. МУП «Земля» Лаішевском району, яка проводила торги, звернулося в Арбітражний суд РТ з вимогою скасувати розпорядження. На суді представник Таїф заявив, що в їх заявці на участь в аукціоні в графі для цілей використання вказувалася чи не індивідуальна, а малоповерхова житлова забудова, а представники Лаішевском виконкому, вимагаючи скасувати припис, посилалися на те, що воно нібито винесено з численними процесуальними порушеннями: на підставі анонімної скарги, не в ті терміни, без засідання комісії.

Суддя Зуфар Хамітов поцікавився у представників району: «Покажіть ще такі торги, де ви давали землю за 75 - 80 - 100 тисяч квадратних метрів під ІЖС крім Таїф». Представник «Землі» відповів, що таку інформацію в даний час він надати не зможе. На що суддя зауважив: «Мені здається, ви взагалі не зможете надати таку інформацію. Тому що нікому, крім Таїф, ви так не дасте! ».

Архівний знімок з супутника (липень 2003 роки) з ресурсу Google Архівний знімок з супутника (липень 2003 роки) з ресурсу Google.Earth (натисніть, щоб збільшити)

В результаті 29 грудня 2015 року Арбітражний суд РТ визнав правоту УФАС по РТ. На момент публікації від Таїф відповіді на запит «БІЗНЕС Online» з приводу цієї справи не надходило, але, найімовірніше, рішення буде оскаржене. І ціна питання, і статус девелопера навряд чи припускають розклад, при якому ТАИФ може позбутися своїх лісових угідь.

Відзначимо, що на аукціоні єдиним спаринг-партнером Таїф було таке собі ТОВ «ФСК« Булгарія », яке лише злегка підняло стартову ціну. У підсумку земля дісталася багатющого в республіці холдингу не так вже й дорого. Ділянка в 5,5 тис. Кв. м обійшовся в 2,5 млн. рублів, а в 75 тис. кв. м - в 31 млн. рублів. Тобто мова йде про 41 - 45 тис. Рублів за сотку. «Сотка землі біля води в цих краях може коштувати 300 - 400 тисяч рублів, а в лісі або поблизу лісу - від мільйона», - вважає Марат Хакимов, засновник і директор компанії «Амик» (девелопер котеджного селища «Затишний будинок» в селі Сокури ). Якщо ж припустити, що в подальшому холдинг отримає добро на зміну категорії використання землі - з малоповерхової на багатоповерхову забудову, цінність ділянок, мабуть, виросте в рази.

Ділянка в 5,5 тис Ділянка в 5,5 тис. Кв. м зазначений жовтим кольором (натисніть, щоб збільшити)

«У ІЖС Є ПЛЮСИ - ТАМ І ДЕРЖМИТА НИЖЧЕ, І ПОДАТОК НА ЗЕМЛЮ»

«БІЗНЕС Online» дізнався оцінку девелоперами характеристик нового проекту Таїф.

Адель Хасбіулін - генеральний директор ТОВ «Мегалот»:

- Лаішевском напрямок найпрестижніше - там немає ніяких заводів, підприємств. Також це південний напрямок, там тепліше. Для порівняння: в Пестречінском, наприклад, районі на 1 - 2 градуси холодніше, ніж в Казані. Також зараз виїзд в Лаішевском сторону з міста самий зручний і швидкий. Там немає великих вантажівок. Якщо, наприклад, на «Свіягу» їхати по М7, то там агресивний трафік, багато великих вантажівок.

Успіх проекту буде залежати від інфраструктури. За великим рахунком зараз близько Казані немає жодного елітного житлового селища, що задовольняє за всіма параметрами. Всі забудовники не виконали повністю те, що обіцяли. Котеджних селищ багато, а хороших пропозицій - одиниці.

Якщо ТАИФ облаштує берегову лінію, якщо будуть пірси для катерів і малих суден, якщо будуть розваги, забезпечення продуктами харчування, то проект буде викликати інтерес. Якщо будуть будувати поблизу житло, можна згадати Туреччину, де вже кілька років є практика - будується готель з усією інфраструктурою: басейн, аквапарк, а поруч зводяться житлові будинки. Ти купуєш квартиру або котедж і користуєшся всією територією готелю. Це знайде покупця.

Люди зараз бувають за кордоном, подорожують, їм є з чим порівняти. Їх вимоги до комфортного житла далеко пішли від можливостей місцевих будівельників. Виходячи від того, що я чув про проект рекреаційного комплексу Таїф, я думаю, що біля нього побудують елітне житло. І якщо воно задовольнить найвибагливіший смак, то знайде свого покупця навіть в нинішніх умовах.

Що стосується багатоповерхівок, то їх в тих краях зараз немає. Якщо будуть продаватися як звичайні квартири, я думаю, це буде не дуже користуватися попитом, хіба що для пенсіонерів. Думаю, знайдуть домівках інше призначення.

Рушення Більгільдеева - засновник агентства нерухомості «Пасаж»:

- 14 гектарів під житлову забудову - це досить велика територія. Я так думаю, що на цій землі можна побудувати щось типу таунхаси або навіть багатоквартирних будинків висотою до трьох поверхів. Але, наскільки я знаю, в Лаішевском районі є питання з газифікацією для знову забудовуються об'єктів.

Взагалі, Орел - це чисте місце, є лісовий масив. Мінус в тому, що недостатньо розвинена інфраструктура. ТАИФ - компанія солідна, може бути, вона розвине цю територію. І якщо нерухомість вийде на продаж, то це буде хороший альтернативний варіант для тих, хто хоче оселитися в екологічно безпечному місці. Звичайно, потрібно враховувати положення на ринку нерухомості, зараз воно відчуває сильний вплив кризи.

Що стосується покупки компанією ділянок під ІЖС, то раніше я такої практики не бачила. Обмеження по площі продаваних ділянок, швидше за все, прийнято на місцевому рівні. Тому що в Лаішевском районі ще при колишньому керівництві було допущено багато порушень, махінацій - про це і «БІЗНЕС Online» писав, тому, мабуть, прийнято обмеження. Обмеження можуть внести на сесії місцеві депутати, тим більше що землі ці були муніципальними.

Марат Хакимов - засновник і директор компанії «Амик» (девелопер котеджного селища «Затишний будинок» в селі Сокури):

- ТАИФ будував дорогу довжиною десь кілометрів 7 в лісі між Боровим Матюшин та Воронівка. Якщо дана дорога проходить близько цих ділянок, то елітне місце вийде. Індивідуальне житлове будівництво на увазі, що будує громадянин. А організація повинна купувати ділянку не під ІЖС, а просто під малоповерхове житлове будівництво - це різні призначення землі. Можна припустити, що це вина виконкому - вони неправильно сформували постанову і вказали там ІЖС. У ІЖС є плюси - там і держмита нижче, і податок на землю.

Чи вірите ви в те, що в Татарстані буде наведено порядок у забудові лісів і берегів?

3% Так, адже такі плани висловлювалися неодноразово

37% Ні, ніхто в цьому насправді не зацікавлений

52% Для сильних світу цього лазівки завжди знайдуться

8% Не бачу жодної проблеми в тому, що ці землі поступово освоюються

Ваш голос врахований

Чи вірите ви в те, що в Татарстані буде наведено порядок у забудові лісів і берегів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online